Minun piti hetken sulatella ajatusta jumalat suututtaneesta Prometheuksesta, jonka rangaistus oli tulla kahlituksi syvälle tämän tippukiviluolaston uumeniin kanssa kotkan, joka kolmen päivän ajan kidutti tuota Kreikan mytologiastakin tuttua Titaania nokkimalla miehen maksaa.

Ush.

Kun viimein pääsin perunavaunun kyydissä Kutaisiin, oli jo myöhä. Kaupungin tutkiminen jäisi seuraavaan päivään, sillä suoraan sanottuna aivan penaalista olleen matkapäivän päätteeksi halusin ainoastaan nukkumaan.

Vietin yön rahvaassa mutta siistissä Globus-hotellissa, jonka omistaja Giorgi tiesi missä Suomi sijaitsee. Saatoin hörähtää, sillä minusta on aina hauska nähdä ihmisten reaktiot, kun joku täältä pohjolasta saapuu niinkin kauas kotoaan.

Miehen äiti, joka piti huolen paikan keittiöstä, valmisti minulle neljän euron arvoisen aamupalan hintaansa nähden vailla vertaa: oli khachapuria, munakasta, leipää, makkaroita sekä jugurttia. Teetä sitruunan kera ja makea leivos.

Kunnon aamupala jos mikä saa minut onnelliseksi. Hymyilin ja kiitin kohteliaasti: “გმადლობთ!”


Prometheus Cave


Kun Giorgi oli edellisiltana kysellut aikomuksistani tälle päivälle, kerroin suunnitelmistani vierailla parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Kumistavin Prometheus-luolassa, jonka jälkeen haluaisin hieman kierrellä Kutaisia. Mies ilahtui, löi kätensä yhteen ja huudahti jotain georgiaksi. Hän kertoi auttavansa mielellään kuljetusten kanssa.

Sain 50 larilla itselleni kuskin koko päiväksi, jonka aikana kävimme luolalla, läheisillä vuorilla sijaitsevilla luostareilla sekä kaupungissa. Mies ei puhunut sanaakaan englantia, mutta hansikaslokerosta löytyi pino vanhoja ja kirjoittamattomia maisemapostikortteja, joilla hän halusi kertoa minulle aina päiväretkemme seuraavasta etapista.


Prometheus Cave


En varmasti ikinä unohda, miten riemuissaan hän minulle niitä kulmistaan pyöristyneitä pehmenneitä korttejaan esitteli.

Kun mies päivän päätteeksi kurvasi minivaninsa takaisin hotellin pihaan, annoin hänelle viidenkymmenen larin sijaan tuplat. Tuo euroissa vajaa neljäkymppiä oli pieni summa siitä, kuinka helpoksi matkanteko minulle tehtiin ja kuinka suurella antaumuksella oppaani halusi esitellä omaa kotikaupunkiaan. Odotti, kun kiersin paikat ja nähtävyydet, ellei sitten lähtenyt mukaan huitomaan ja viittomaan käsillään kohti kirkontorneja ja edessä aukeavia maisemia.

Prometheus Cave


Palataan kuitenkin Prometheukseen ja tämän jutun kuviin.

Luolaan kuljetaan Visitor Centerin kautta. Joka puolella tiputtaa, sillä ilma täällä on melko kostea ja lämmin. Englantia puhuvan oppaani mukaan aika tarkka 15 astetta.


Prometheus Cave


Tämän 1984 löydetyn luolan kävelyreitti on pituudeltaan reilun kilometrin mittainen. Aikaa saa kulumaan peilipintojen heijastuksia kuvatessaan sekä upeita kivimuodostelmia katsellessaan. Salaman sijaan tulee käyttää pitkää valotusta, sillä muutoin kauniit värivalot ja niiden esiin tuomat muodostelmat jäävät tallentumatta.


Prometheus Cave


En tiedä teistä, mutta ainakin minut valtaa jokin kumma tunne luolissa kulkiessani. Sitä tahtomattaankin hiljentää askeltaan, pysähtyy ja jää kuulostelemaan, josko jostain kumahtaisi äiti maan sydämenlyönti.

“Tu-tum”

Eikai sentään.

Ehkä se sittenkin oli vain edellä kulkevan oppaani askel.


Prometheus Cave

Prometheus Cave

Prometheus Cave

Prometheus Cave

Prometheus Cave

Prometheus Cave


Prometheus-luolalle pääsee toki bussi- ja taksikombolla, mutta suosittelen siitäkin huolimatta omaa kuskia koko päiväksi. Näet ja koet taatusti enemmän.

Sisäänpääsy luolaan kustantaa 6 laria ja venekyyti maanalaista jokea pitkin takaisin ulkoilmaan 7 laria, yhteensä 13 laria eli noin viisi euroa. Löydät lisätietoa aukioloajoista ja alueen muista nähtävyyksistä Prometheus Cave Visitor Centerin sivustolta.

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center