Salomon vaelluskengät ovat vaihtoehto nahkaisille vaelluskengille

Jos on käyttänyt ikänsä nahkaisia, suhteellisen kovapohjaisia vaelluskenkiä, voiko vielä kääntää takkinsa ja ottaa käyttöön kevyemmät Salomon vaelluskengät?

Myönnetään, ennakkoluulot olivat tiukassa. On jokseenkin huvittavaa, miten ihmiset rutinoituvat tottuihin malleihin eivätkä kokeile uutta kuin vasta pakon edessä tai kynsin hampain, tai jos joku on ostanut varusteen lahjaksi.

Harva lähtee (ja harvoin kannattaa) ostamaan sikaa säkissä, mutta joskus onni käy myötä: löysin suositusten perusteella täydellisen kenkämallin, joka istuu kuin unelma kapealle lestilleni.

Salomon vaelluskengät ovat siitä mahtava konsepti, että malleja löytyy niin leveille kuin kapeille lesteille. On tukevaa, kevyttä ja vedenpitävää sekä retkeilyyn ja vuoristoon tarkoitettua jalkinemallia.

Lisäksi vaihtoehdoista löytyy niin lyhyttä nilkkapituista kuin pitkää nilkkaluun yli yltävää vartta (jota suosin itse).

 

Salomon vaelluskengät
Luottokengillä Vesterålenin Dronningrutalla.

 

Salomonin kevyet ja vedenpitävät retkeilykengät

Onneksi tartuin tarjoukseen ja hankin itselleni GORE-TEX pinnoitetut Salomon vaelluskengät. Nahkaisia malleja kevyemmät mutta silti nilkkaa tukevat vaelluskengät ovat mainio vaihtoehto, joka ei myöskään rasita jalkapohjaa. Lisäksi Salomon vaelluskengät hengittävät paremmin kuin nahkaiset, joskin nahka pitää materiaalina paremmin vettä.

Minulla on sen verran iso (joskin kapea) jalka, että hankin kengät usein miesten osastolta.

Naisten valikoimasta kannattaa tutustua Salomon Crosshike Mid W GTX -malliin.

Lue päivävaelluksesta Dronningrutan huikeisiin maisemiin »

 

Salomon vaelluskengät
Hyvin palvelleet Salomon vaelluskengät kannattaa käsitellä aina muutaman retken välein.

 

Vaelluskengät tutuksi, kantapään kautta

Salomon vaelluskengät tulivat itselle tutuiksi niin sanotusti kantapään kautta: ne toimivat mainiosti päivävaelluksella, kun aurinko paistaa ja sää on suotuisa, ja kun kosteikkojen yli on rakennettu pitkospuut.

Parin vuoden takaisella Laggon kalavaelluksella kenkävalinta kuitenkin osoittautui aivan surkeaksi, sillä jatkuvat sateet ja upottava maasto kastelivat kengät (vaikka ne Gore-Texiä ovatkin) alta aikayksikön. En ole varma, kuinka monta tuntia käytin kenkien kuivattamiseen nuotiolla, mutta yhdet sukat poltin ja toisen kengän kärki suli.

Älä siis ota tästä mallia, mutta suosi Salomon vaelluskenkiä kevyemmillä päivämatkoilla tai vaihtoehtoisesti toisina kenkinä mukana vaelluksella.

Vaelluksella kannattaa ylipäätään kantaa mukanaan vähintään crocseja, jotka toimivat mainioina leirikenkinä ja jokien ylityksissä, mutta monet ottavat mukaan myös kevyemmät päiväretkikengät, mikäli vaelluksen aikana on tarkoitus pitää leiriä parin päivän verran ja huiputtaa läheisiä tuntureita.

Suosi tuplasukkaa!

Vaelluskenkien kanssa kannattaa myös aina käyttää tuplasukkaa eli kahta paria vaellussukkaa päällekkäin. Tällöin kantapäähän kohdistuva hankaus siirtyy kahden sukan väliin eikä ihoon.

Rakkolaastarin pakkaaminen mukaan retkelle on kuitenkin aina suositeltavaa, samoin kuin kenkien kunnollinen sisäänajo ennen seuraavaa vaellusta.

 

Salomon vaelluskengät

Retkikengät
Kevyemmät päiväretkikengät lepuuttavat myös jalkoja.

 

Kevyemmät päiväretkikengät

Salomonin mallistosta löytyy myös hyviä polkujuoksukenkiä, joita eräs ystäväni käyttää vaelluksilla päiväretkien aikana. Toki kannattaa huomioida polkujuoksukenkien lyhyt nilkkapituus, mutta jos sillä ei ole väliä, niin kyseiset mallit sopivat mainiosti päiväkäyttöön.

Polkujuoksukenkiä hankkiessaan kannattaa myös huomioida kengän pohjan kuviointi; syvään uurretut nappulat ovat kallioisella pinnalla todella liukkaat, mutta onneksi nykyään saa myös tasapohjaisia polkujuoksukenkiä.

 

Salomon vaelluskengät
Salomonin mallistosta löytyy myös hyviä polkujuoksukenkiä, joita eräs ystäväni käyttää vaelluksilla päiväretkien aikana.

 

Muista huoltaa vaelluskengät

Muista huolto! Katso ystäväni Joppe Rannan aka Retkinikkarin tekemät videot vaelluskenkien puhdituksesta ja huoltamisesta.

Vinkki: Kun laitat kengät kuivamaan, muista aina irrottaa myös pohjalliset.

 

Kenkien huolto

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.