ANDY: You know what the Mexicans say about the Pacific?

RED: No.
ANDY: They say it has no memory. That’s where I want to live the rest of my life.

Shawshank Redemption. Aina yhtä upea elokuvakokemus. Eilen mielen päälle jäi tuo yllä oleva kohtaus, joka viime katsontakerralla kuusi vuotta sitten ei joko puhutellut tai vaan unohtui – toisin kuin nyt.

Löytöretkeilijä Fernão de Magalhãesn runoilemasta latinankielisestä Mare Pacificumista nimensä saanut Tyynimeri on niitä harvoja, joita en ole vielä päässyt kokemaan. Ajatella, että se on kuitenkin maailman suurin merialue.

Minun seikkailuni ovat vain olleet niin pienen pieniä, että ne ovat mahtuneet näiden muiden maiden rannoille ja rannikoille.

IMG_4478

On tummankirkkaansininen Barentsinmeri, joka on nimetty aluetta 1500-luvun lopulla kartoittaneen hollantilaisen Willem Barentsin mukaan.

Tromssa-68

Kuinka moni tietääkään, että nykyinen Pohjoinen Jäämeri oli ennen järvi, kunnes Atlantti laajeni rikkoen Grönlannin ja Huippuvuoret toisiinsa yhdistäneen kannaksen.

Koppa Klintar

On meidän oma Itämeremme, maailman toiseksi suurin murtovesiallas Mustanmeren jälkeen.

Roker Pier - Sunderland

On nimensä mukaisesti matalana ja myrskyisenä tunnettu Pohjanmeri.

8949349488_a3365a6465_h

Ja turkoosi Andamaanienmeri, Intian valtameren sivumeri.

Portugal

Atlantin valtameri eli Atlantti, joka on saanut nimensä Kreikan mytologian Atlas-jättiläisestä.

Hvar | Croatia

Ja useita kertoja suola-aavikoksi kuivunut Välimeri, joka miljoonin kuutioin ilmaan haihtuneena satoi tuhannen vuoden aikana ympäri maapalloa nostaen merenpintoja 12 metriä.

Vielä minä kerron tarinan Tyynestämerestäkin.

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Ennakkotilaa: Vaella, kalasta, rakasta — Omaa polkua etsimässä

"Minä rakastan merta; sen äärettömyyttä, ja salaisuuksia, jotka luonto on pystynyt säilyttämään itsellään. Kaikuja, jotka kumisten kantautuvat kilometrien syvyyksistä. Sitä, miten rannan hienolla hiekalla ja simpukkamurskalla kävellessään voi palata hetkeksi elämän alkukodin ääreen – sinne, mistä kaikki on syntynyt."


Ennakkotilaa

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko kerran kuussa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center