Miksi kolmen vuodenajan makuupussi on lähes aina paras?
Kolmen vuodenajan makuupussi on kaikista monipuolisin ja sopii käytettäväksi alkukeväästä kesän yli alkutalven pakkasille.
Makuupussi on retkeilijän tärkeimpiä varusteita. Hyvät ja lämpimät yöunet takaavat, että retki sujuu hyvin ja virtaa riittää myös seuraavan päivän matkantekoon.
Makuupussi tulee aina valita käyttötarkoituksen mukaisesti eli vuodenaikoihin ja kohteisiin soveltuviksi. Makuupussit luokitellaan kesämakuupusseihin, talvimakuupusseihin ja kolmen vuodenajan makuupusseihin, joista – nimensä mukaisesti – kesä ja talvimakuupussit soveltuvat vastaavaan vuodenaikaan. Kolmen vuodenajan makuupussi taas soveltuu keväästä syksyyn ja alkutalven pikkupakkasille.
Makuupussin valinta
Makuupussien käyttölämpötilat ilmoitetaan EN13537 –standardilla:
- Comfort: Lämpötila (esim. -4 astetta), jossa käyttäjä voi nukkua yön mukavasti
- Limit: Lämpötila (esim. -10 astetta), jossa käyttäjä voi nukkua yön yli kokematta kylmyyttä
- Extreme: Alin lämpötila (esim. -28 astetta), josta selviää yön yli ilman hypotermiaa
Kannattaa kuitenkin muistaa, että yllä olevat merkinnät ovat vain oletusarvoja; makuupussit testataan laboratoriossa, ei ulkona oikeissa olosuhteissa. Merkinnät on tehty miehille, joiden oletetaan olevan 25-vuotiaita, 173 cm pitkiä ja painavan 73 kg. Naisten luvut on määritelty 25-vuotiaalle, 160 cm pitkälle ja 60 kg painavalle henkilölle. Eli ei esimerkiksi ollenkaan minun mittaiselleni ja painoiselleni naiselle.
Makuupussit kaikkein kylmimmillä keleillä
Kaikkein kylmimmille keleille tulee hankkia tehokkaasti lämpöä eristävä talvimakuupussi tai vaihtoehtoisesti pukea kolmen vuodenajan makuupussin ylle kuitutäytteinen makuupussi. Kuitumakuupussi kestää paremmin kosteutta, minkä vuoksi se tulee aina sijoittaa päällimmäiseksi, mikäli käytät kahta makuupussia.
Untuvapussit ovat lämmöneristävyydeltään tehokkaampia, mutta kuten todettu, ne eivät kestä yhtä paljon kosteutta.
Lämmin makuupussi ei kuitenkaan yksinään takaa hyviä yöunia. Pussin lisäksi tarvitset kylmyyttä eristävän makuualustan.
★ Lue lisää talvimakuupusseista »
Makuupussin materiaalit
Makuupusseien täytteenä käytetään keinokuitua ja untuvaa. Vaikka keinokuidulla täytetyt makuupussit ovat hieman painavampia kuin untuvatäytteiset, ne säilyttävät eristyskykynsä kosteissa olosuhteissa untuvaa paremmin.
Untuvapussit taas ovat kevyitä ja pitkäikäisiä sekä eristävät paremmin normaaliolosuhteissa.
Kylmyys on yksilöllistä
Meistä jokainen kokee kylmyyden eri tavoin, minkä vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota etenkin Comfort- ja Limit–lämpötiloihin. Näiden lisäksi makuupussissa kannattaa aina nukkua merinokerrasto yllään, päässä kannattaa pitää pipoa ja jalkoihin pukea aina yöksi kuivat sukat.
Mikäli nukut taivasalla tai laavun/tarpin suojissa, tuuli voi tehdä kelistä kylmemmän. Tällaisiin retkiin kannattaa aina varustautua lämpimämmällä makuupussilla.
Lisälämpöä makuupussiin saa myös silkkilakanalla sekä esimerkiksi kuumaa vettä kestävällä Nalgene-juomapullolla: kun juomapullon täyttää kuumalla vedellä ja sen sulkee tiukasti, vesipullo ajaa makuupussin sisällä kuumavesipullon virkaa ja nostaa makuupussin sisälämpötilaa usealla asteella.
Makuupussi on retkeilijän perusvaruste, minkä lisäksi lähes yhtä tärkeään rooliin nousee makuualusta eli retkipatja. Voit lukea retkipatjoista lisää tästä artikkelista.
Makuupussien erot
Kesämakuupussit ovat kahden vuodenajan makuupusseja, jotka soveltuvat käyttöön loppukeväästä alkusyksyyn. Kolmen vuodenajan makuupussit ovat käytössä aikaisesta keväästä loppusyksyyn. Talvimakuupussit eli neljän vuodenajan makuupussit toimivat syksystä talven yli kevääseen, minkä lisäksi monet käyttävät niitä kesäaikaan myös Lapissa, jossa säät voivat vaihdella paljonkin.
Kolmen vuodenajan makuupussi
Luottovalintanani on toiminut untuvatäytteinen, vajaan kahden kilon painoinen kolmen vuodenajan makuupussi Warmpeace Viking 900, joka pakkautuu 22 x 35 cm kokoiseksi nyytiksi. Kyseisen majoitteen comfort on naisille –7°C ja miehille –14°C.
Talvella käytän saman brändin Solitaire 1000 -makuupussia (1480 g), jonka comfort on naisille –12°C ja miehille –20°C. Myös Rabilta löytyy mainioita vaihtoehtoja, jotka ovat todella käytettyjä retkeilijöiden piireissä.
Kaikkein kylmimmissä keleissä valintani on joko Fjällräven Polar –20 tai Fjällräven Polar –30.
Kahden hengen makuupussi
Kahden hengen makuupussi soveltuu osalle retkeilijöistä sekä etenkin heille, jotka tykkäävät nukkua kainalossa. Esimerkiksi Matkavaruste myy monenlaisia kahden hengen makuupusseja, minkä lisäksi suurin osa kaikista olemassa olevista merkeistä voidaan kiinnittää vastaavan mallin eri puoleiseen pussiin.
Makuupussit on siis yleensä merkitty ”left” ja ”right” tunnistein, mistä tunnistaa, menevätkö makuupussit yksiin.
Makuupussin tuuletus ja huolto
Jotta makuupussi säilyy hyvänä mahdollisimman pitkään, sitä tulee myäs huoltaa oikein. Säilytä makuupussia kotona ilman kompressiopussia. Monien pussien mukana toimitetaan suurempi puuvillainen pussukka, jossa makuupussi pääsee hengittämään.
Mikäli sinulla ei ole erillistä säilytyspussukkaa, laita makuupussi henkariin tai löysänä roikkumaan vaatetangon yli tai henkariin, jotta se säilyttää kuohkeutensa. Pussit on hyvä tuuletta aina, sillä niihin kertyy aina kehon tuottamaa kosteutta. Helpointa on ripustaa makuupussi aamupala ajaksi vaikka viereisen puun oksalle tai teltan päälle.
Retken ja vaelluksen aikana makuupussi pitää tuulettaa jokaisen yön jälkeen, jotta yön aikana kertynyt kosteus haihtuu. Kun retki on ohi, ota makuupussi ulos suojapussista ja ravista se hyvin. Ripusta pussi tuulettumaan ja anna sen kuivua vähintään vuorokauden yli.
Makuupussi kannattaa myös pestä säännöllisin väliajoin. Tutustu kuitenkin huolellisesti valmistajan pesuohjeisiin.
Makuupussin lakana
Makuupussin sisäpussi eli makuupussilakana toimii sekä lisäeristeenä että pussin suojana.
Makuupussilakanasta on paljon hyötyä. Sitä käytettäessä makuupussia ei tarvitse pestä usein, lakana suojaa makuupussiasi kulumiselta ja nostaa makuupussin extreme lämpötilaa muutamalla asteella. Myös tavallinen puuvillainen pussilakana toimii hyvin, vaikka monet vannovatkin silkin nimeen. Minulla on ollut käytössäni silkkinen Cocoon MummyLiner, joka on kevyt ja pakkautuu pieneen tilaan.
★ Lue lisää makuupussin huollosta täällä »
Retkipeitto, lyhyesti
Grammaviilaajat eli kevytretkeilijät suosivat makuupussin sijaan retkipeittoa eli quiltia. Retkipeitto on kuin makuupussi, mutta siitä puuttuu selkäosaa ja huppu. Tämän lisäksi useimmissa retkipeitoissa ei ole vetoketjua, tai se on hyvin ohut nukkujan selän alle jäävä kuten Zpacksin peitoissa. Tämän takia retkipeitto painaa noin kaksi kolmasosaa vastaavan makuupussin painosta. Myös pakkauskoko on paljon pienempi kuin makuupussilla, jolloin tarvittava repun tilavuus pienenee tuoden lisäsäästöä painossa. Lue lisää retkipeitosta Kevyesti Kairassa -blogista.
Lasten kolmen vuodenajan makuupussit
Lue lisää täältä.
Koiran makuupussi pitää parhaan ystävän lämpimänä
Myös koiran makuupussi kannattaa hankkia, mikäli retkeilee kylmissä olosuhteissa karvakaverin kanssa. Koirien makuupusseja myy esimeriksi Traildog, Peten koirantarvike ja Retkelle.com, joiden valikoimista löytyy useita eri malleja.
Kannattaa muistaa, etteivät kaikki lemmikit suinkaan tarvitse makuupussia. Mutta totta on, että osa koirista viihtyy lämpimämmässä, joten sinä tiedät ja tunnet parhaan ystäväsi parhaiten.
Haluatko lukea lisää retkeilyvarusteista ja retkimuonasta?
Kysyin kerran Metsämessuilla kymmenvuotiaalta pikkupojalta, mitkä hänen mielestään ovat tärkeimmät retkeilyvarusteet: “Eväät!” hän huudahti iloisesti. Olen samaa mieltä.
Retkeily on tottakai paljon muutakin. Laadukkaat retkeilyvarusteet ja retkeilyvaatteet kestävät käyttöä ja aikaa, mutta kallein hintalappu ei aina korreloi parhaaseen tuotteeseen. Viime vuosien aikana retkeilystä on tullut trendikästä ja hyvä niin, sillä trendien avulla lajin pariin löytää ja jää aina uusia ihmisiä. Olen sitä mieltä, että mitä enemmän me vietämme aikaamme luonnossa, sitä paremmin opimme arvostamaan sitä.
Teltat, retkiruuat, kirjat ja kartat sekä kenttäkeittiö ja varusteet: retkeilyvarustepolitiikka pitää sisällään paljon. Muista myös retkietiketti ja vaeltajan matkavakuutus, kattavaa vaeltajan pakkauslistaa unohtamatta.
Mukavia ja turvallisia retkiä!