Päivitetty 10.4.2023

Parhaat talvimakuupussit ja omat suosikit

Mikä on paras talvimakuupussi? Mitä talvimakuupussin hankinnassa tulee ottaa huomioon, ja voiko  talvimakuupussi vertailuun luottaa?

Paras talvimakuupussi on aina sellainen, jossa on huomioitu oman kehon kylmänsietokyky, makuupussin pituus ja leveys sekä käytetty täytemateriaali.

Lisäksi retkeilijän on syytä pohtia, kuinka kovissa pakkasissa talvimakuupussilla aikoo nukkua, sillä juuri tämä tieto vaikuttaa merkittävästi talvimakuupussin valintaan.

Edullinen talvimakuupussi on valitettavan usein melko mahdoton kombo. Onneksi tähänkin on olemassa ratkaisu! Jos et raaski sijoittaa todella paksuun ja kalliiseen makuupussiin, suosi kahden makuupussin tekniikkaa.

— Ahkiossa kulkee helposti kaksikin makuupussia, joista ensimmäinen voi olla kevyempi kolmen vuodenajan makuupussi (puetaan untuvapussin päälle) ja toinen se talvimakuupussi, joka sinulta sattuu löytymään.

Leudolla talvisäällä voit pärjätä ihan hyvin kolmen vuodenajan makuupussilla, riippuen toki omasta kylmänkeston siedosta.

 

talvimakuupussi
Talvimakuupussi tuli tarpeeseen myös Nepalissa, vaikka yöt vietettiinkin tuvissa (tupia ei lämmitetä).

 

Näiden ominaisuuksien avulla valitset hyvän talvimakuupussin

Ihan ensiksi on hyvä muistuttaa, ettei talvimakuupussin painoa kannata tuijottaa. Talvikelien pussin painavat, se on fakta ja sille on syynsä. Tarkoitushan on pitää sinut mahdollisimman lämpimänä.

  • Talvimakuupussi ei saa koskaan olla liian ahdas.
  • Liian suurtakaan ei kannata hankkia, ettei pussiin jää turhaa tilaa, jota kehosi yrittää lämmittää.
  • Lämmön karkaamista estävä lämpö- tai karvakaulus on hyvä ominaisuus.
  • Tarkista myös, onko unipussissa lämpölistaa vetoketjun takana, sillä tämä estää lämmön karkaamisen vetoketjun läpi.
  • Kokeile makuupussia ja testaa, miten sen huppu istuu juuri sinulle (myös kun kiristät sen kunnolla).
  • Vedenpitävä tai vettähylkivä kangas suojaa osaltaan makuupussia kosteudelta.

 

talvimakuupussi

 

Kylmän kelin talvimakuupussi, Fjällräven POLAR -30

Kaikkein kylmimmillä talviretkillä käytän Fjällrävenin POLAR -30 Long Unisex talvimakuupussia. Olen itse 183 cm pitkä, ja mikäli sinä olet lyhyempi, Regular-malli sopii sinulle paremmin.

✅ Kyseinen malli soveltuu käytettäväksi kovillakin pakkasilla, sillä sen materiaalina on käytety Fjellun hienointa untuvaa, jolla on loistava eristyskyky.

✅ Makuupussin huppua reunastaa tekokuituinen karvareunus, jonka voi myös halutessaan irrottaa (joitain ihmisiä karvat kutittavat). Tekoturkiksen tarkoituksena on suojata lämmön karkaaminen talvimakuupussista suuaukon kautta.

✅ Tämän talvimakuupussin lyömätön etu on siinä, että pussissa voi myös oleskella ja vaikka laittaa ruokaa teltan absidissa, sillä talvimakuupussin molemmilla sivuilla olevien vetoketjujen ansiosta kädet saa käyttöön. Lisäksi vetoketjujen avulla on helppo säädellä makuupussin ilmanvaihtoa.

✅ Vetoketjujen ympärille on ommeltu untuvatäytteisen suojareunukset, jotka voi napittaa kiinni (jolloin lämpö pysyy paremmin sisällä, jos vetoketju jostain syystä aukeaa).

✅ Makuupussin mukana tulee vedenpitävä pakkauspussi rullasuljennalla, eli talvimakuupussi pakkautuu verrattaen pieneen tilaan, kun ilman saa puristettua pois kuljetuspussista.

✅ Makuupussin leveys hartikoiden kohdalla 80 cm ja jaloissa 55 cm.

Makuupussilla on EN 13537 -standardin mukainen lämpötilaluokitus.

 

talvimakuupussi Fjällräven POLAR -30

TOP 6 kylmän kelin talvimakuupussit

FJÄLLRÄVEN POLAR -30

Lämmin talvipussi untuvatäytteellä. Comfort -20/-30°C. 2150 g.

Regular-malliLong-malli

MARMOT CWM REGULAR

Marmot-talvipussien lippulaiva ääriolosuhteisiin. Vedenpitävä kangas. Comfort -40ºC. 2266 g

Tutustu

RAB ANDES 1000

Talvipussi vaativaan käyttöön, vedenpitävällä materiaalilla. Comfort -29ºC. 2020 g.

Regular-malliLong-malli

RAB EXPEDITION 1400

Järeä talvimakuupussi äärimmäiseen kylmyyteen. -40°C. 2090 g.

Tutustu

RAB NEUTRINO 800 LONG

Erittäin kevyt ja lämmin untuvatäytteinen talvimakuupussi. -20ºC. 1283 g.

Tutustu

RAB ASCENT 1100 LONG

Lämmin talvipussi, pidempi malli. -18°C…-25°C. 1725 g.

Tutustu
talvimakuupussi
Tekoturkiksesta valmistetun hupun reunuksen avulla minimoidaan lämmön karkaaminen. Karvan voi myös halutessaan irroittaa.

TOP 3 Warmpeacen talvimakuupussit

Warmpeace HORIZONT 1400

Mukavuuslämpötila -25 °C. Paino 1 850 g.

Tutustu

Warmpeace VIKING 1200 WIDE

Mukavuuslämpötila -10 °C. Paino: 1 930 g

Tutustu

Warmpeace VIKING 900 WIDE

Mukavuuslämpötila -7 °C. Paino: 1 550 g.

Tutustu

Warmpeace SOLITAIRE 1000

Omasta mielestäni hinta-laatusuhteeltaan paras talvimakuupussi on kuvissakin esiintyvä punainen Warmpeacen SOLITAIRE 1000. Malli on kuitenkin jo muutaman vuoden vanha, eikä kyseistä välimallin (1000) makuupussia enää löydy kaupoista: tarjolla on sen sijaan kaksi todella lämmintä mallia, jotka ovat 1400 ja 1200 (kts. kuvat yllä).

Toistaiseksi Warmpeacen makuupusseja voi ostaa vain Partioaitan verkkokaupasta ja kivijalkaliikkeistä.

✅ Kiitos paksun untuvatäytteen ja lomittaisen rakenteen, Warmpeacen korkea lämpöarvo on vertaansa vailla. Makuupussin lomittain ommellut untuvakennot eivät siis jää ohuiksi eivätkä ne myöskään päästä lämpöä karkaamaan mistään kohdasta pussia.

✅ Kyseisen mallin etu on myös siinä, että kevyt 15D Colibri -polyesterikangas mahdollistaa untuvatäytteen ilmaantumisen varsin nopeasti, mikä tarkoittaa tietenkin sitä, että makuupussi on myös nopeasti ”nukkumavalmis”.

Hyvä tietää: Extra feet 170 & 180 cm -malleissa on 30 % enemmän untuvatäytettä jalkojen ympärillä, jolloin myös varpaat pysyvät varmasti lämpiminä.

 

talvimakuupussi
Warmpeace SOLITAIRE 1000 on ollut käytössä niin talvitelttailussa kuin Nepalin vaelluksella, jolloin nukuin lämmittämättömissä varaustuvissa.

 

Eurooppalaista ja mahdollisimman eettistä untuvaa

Warmpeacen untuvatuotanto sijaitsee kokonaisuudessaan Euroopassa, suurimmalta osin Puolassa (mistä merkkikin on kotoisin).

Warmpeacen käyttämä untuva saadaan aina elintarviketuotannon sivutuotteena. Lisäksi lintuja kohdellaan eettisesti hyväksyttävällä tavalla eläinsuojelulakeja noudattaen, eli eläviltä linnuilta ei nypitä untuvaa.

Olen päässyt tapaamaan Warmpeacen ystävällisen ja suorastaan hurmaavan toimarin jo muutamia vuosia sitten. Haluankin itse tukea juuri tätä merkkiä aina, kun voin (minulla on käytössä myös heidän valmistamiaan retkeilyvaatteita).

Katso tarjoukset Partioaitan verkkokaupasta »

 

talvimakuupussi
Kuten kuvasta näkyy, Warmpeacen talvimakuupussi on todella muhkea (vaikka se pakkautuu todella pieneen tilaan).

 

TRESTLES ELITE ECO 0

Marmotin luotettavaa laatua järkihintaan. Miesten regular-koko soveltuu max. 183cm käyttäjälle. Comf. -16,5°C.

Tutustu

DEUTER ASTRO PRO 1000 L

Kilo untuvaa talven pakkasiin, pidempi malli. -12 … -21ºC. 1600 g.

Tutustu

RAB ASCENT 1100

Ascent-sarjan pusseissa on kestävät mutta kevyet pintakankaat, eli ne sopivat hyvin ahkeraan retkeilykäyttöön. Comf. -18°C..-25°C.

Tutustu

Kaksi makuupussia päällekkäin

Vaihtoehto 2: kuitupussi + untuvatäytteinen kolmen vuodenajan pussi

Kahden makuupussin taktiikka on varteenotettava vaihtoehto erityisesti silloin, jos omistat ennestään useamman makuupussin. Nyrkkisääntö on, että keinokuituista pussia pidetään aina untuvaisen päällä eli ulompana kehoa. Näin siksi, että keinokuitu kestää paremmin kosteutta, toisin kuin kastuessaan eristävyyttään menettävä untuva.

Huomioi kuitenkin myös aina se seikka, että kooltaan suurempi eli väljempi makuupussi tulisi aina olla päällimmäisenä. Jos omistat retkipeiton, voit käyttää myös sitä makuupussin yllä.

Monet siis suosivat tapaa, jossa kolmen vuodenajan makuupussin ylle puetaan kevyempi kuitupussi. Tällöin euroja ei tarvitse heti sijoittaa kalliimpaan talvimakuupussiin, vaikka eihän SOLITAIRE mielestäni ole edes kovin kallis (noin 500 euroa). Minulla on siis SOLITAIREN lisäksi käytössä myös kolmen vuodenajan malli, Warmpeace Viking 900. Viking 900 lasketaan talvimakuupusseihin, ja se ”virallinen” kolmen vuodenajan makuupussi on esimerkiksi Warmpeace Viking 600.

Makuupussilakanan avulla voi myös hieman lisätä pussin sisälämpötilaa.

 

kolmen vuodenajan makuupussi
Warmpeace 900 -talvimakuupussi on myös hinta-laatusuhteeltaan loistava valinta talviretkien unipussiksi.

 

Näin pysyt lämpimänä makuupussissa!

Pelkkä talvimakuupussi ei aina välttämättä riitä tarpeeksi lämpimiin uniin etenkin talviaikaan. Kunnon R-arvolla varustetulla makuualustalla varmistat, ettei kylmää hohkaa iholle selkäpuolelta. Tämän vuoksi monet käyttävätkin kahta erillistä makuualustaa päällekkäin.

Jos palelet kovasti, voit aina pukea extra-merinot ylle. Ja Nalgene-pullothan toimivat tunnetusti aivan loistavina kuumavesipulloina! Keitä vettä, täytä pullo ja sulje korkki hyvin, ja sujauta sitten Nalgene makuupussiin. Tällä tavalla nostat makuupussin sisälämpötilaa useamman asteen!

Ja jos varpaasi palelevat, eivätkä lisävillasukat riitä, sulje untuvatakin vetoketju ja pue takki jalkojen ympärille.

Tee aina kevyt iltajumppa, ennen kuin sukellat unipussiin. Hikeä ei kuitenkaan kannata ottaa pintaan vaan muutama syväkyykky yleensä riittää. Illalla kannattaa myös syödä kunnollinen lämmin ateria, ja ennen nukkumaanmenoa voi juoda kupposen kuumaa.

Muista myös, ettei makuupussin sisään tule koskaan hengittää, vaikka se äkkiseltään saattaisikin kuulostaa hyvältä idealta. Hengityksestä syntyvä kosteus nimittäin vaikuttaa makuupussin eristeeseen, ja pahimmillaan eriste ei ehdi kuivua retken aikana. Tämän vuoksi aiemmin mainittu talvimakuupussin karvareunus on tärkeässä asemassa (sekä se, että huppu sopii päähäsi ja saat sen kiristettyä kunnolla).

 

Lue myös

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.