Nenänpieleen on ilmestynyt taas teerenpaskoja. Pisamia. Italian aurinko on ollut asialla. Vaa’alle en kehtaa, sillä veikkaan sieltäkin löytyvän pari ylimääräistä kiloa. Tiedättehän, kaikki ne tortellinit, raviolit, pitsat ja viinilasilliset..
Puolustukseksi sanon vaan, että kotoa lähetettiin terveisiä:
”Muista syödä ettet kuihdu.”
Komeiden Alppien ympäröimässä Pohjois-Italian Chiavennassa, slow food –kulttuuristaan tunnetussa 8 000 asukkaan kaupungissa paahtaa ja paukkuu. Vatsan seudulla nimittäin.
Vietetään Sagra dei Crottin ruoka- ja viinijuhlaa, joka alkoi tänä perjantaina. Juhlakansan tunnistaa pienistä keraamisista nokkamukeista, jotka ripustetaan juhlijoiden kaulaan. Niitä täytetään vuorten rinteillä sijaitsevissa pop up –ravintoloissa sunnuntain puoleen yöhön saakka.
Crotto tarkoittaa italiaksi vuoren seinämään muodostunutta tai louhittua viileää ja vetoisaa luolaa, joissa vielä tänäkin päivänä säilytetään ruokatarpeita ja viiniä. Vaikka Chiavennan vuoristoalueella niitä on yli tuhat, vain kymmenen aukeaa yleiselle toimien ravintoloina ja illanviettopaikkoina, jolloin terassit tuoleineen ja penkkeineen kasataan kellarin sisäänkäynnin viereen.
Turisteja saapuu kaikkialta mutta lähinnä ympäri Italiaa – Milanosta, Comolta ja Bolognasta. Kuulen vain yhden pariskunnan puhuvan englantia.
Ulkona on ainakin kolmekymmentä astetta lämmintä. Kävelen kirjaimellisesti pitkin seiniä, sillä kellareiden ikkunoista hönkää kylmää ilmaa, joka viilentää paahtavassa auringossa.
”It’s the cold breath of the mountain”, sanoo oppaamme Filippo.
Hän on mukava ja lupasi meille jokaiselle yösijan seuraavalle reissullemme.
Minulla on tästä upeasta kaupungista niin paljon kerrottavaa: on uskomaton vaellusreitti, Leonardo da Vinciä inspiroineet vesiputoukset, vuorten rinteillä sijaitseva palatsi, kalastusta, kiipeilyä ja luonnon omia turkoosin sinisiä tai auringonsäteiden osuessa oikein emeraldin vihreitä kirkasvetisiä altaita, joihin voi hyppiä kanjonin reunalta.
Turismi ei silti ole vallannut tätä aluetta, vaikka ruoka- ja luontoelämyksiä löytyykin paljon: Chiavenna on pysynyt lähes sellaisenaan jo satojen vuosien ajan. Tänne ei ole rakennettu rumia asuintaloja yhtä hotellia lukuunottamatta. Kujat ovat kapeita, punaisia kukkia pursuaa ikkunoista ja oviaukoilla. Koko kaupungista löytyy vain yhdet liikennevalot.
Tämä kaupunkin on aivan ihana.
Sagra dei Crotti -tapahtumasta löytyy lisäinfoa tapahtuman omilta verkkosivuilta. Reittejä on erilaisia, ja meidän Andèm a Cròt -ruokapassimme kustantasi 30€ per sierainpari ja siihen kuuluvat neljän eri crotton antimet juomineen.
12 Comments
Uuh! Tulipa nälkä! Tuonne! Kuulostaa mahtavalta!
Tämä oli varmasti yksi elämäni parhaista kokemuksista!
NAM! Tätä juttua lukiessa ja kuvia ihaillessa tuli ihan hirmuinen nälkä, mutta jääkaapissa ei ole ruokaa! Pitää varmaan ottaa Alepa reissun sijaan lentolippu Italiaan 😀
Haha, kuulostaa mainiolta ratkaisulta. (;
Tämä on tainnut olla aivan mieletön reissu! Just huippua, että ohjelmassa on ollut tuommoisia pikkupaikkoja. Ja Italia kiehtoo mua koko ajan enemmän ja enemmän – sinne on vielä päästävä, vaikuttaa niin hienolta maalta.
Voi kyllä! Ja teen pian jutun koko BlogVillen kamppiksesta – linkkeineen, jotta te voitte hakea ensi vuonna mukaan! 🙂
Kuulostaa aivan mahtavalta kokemukselta! Tuli heti nälkä. 🙂 Täytyy muistaa tuo paikka seuraavalla Italian-matkalla.
Sagra dei Crotti kannatta – tai oikeastaan pitää – kokea vähintään kerran elämässä!
[…] Ruokakarnevaaleista löytyy raporttia täältä, ja haluan samalla suositella samaisesta kaupungista löytyvää Leonardo Da Vincin tuplavesiputousta. […]
[…] Tämä on teille, jotka rakastatte Italiaa, ruokaa ja vuoria. Siirry lukemaan » […]
Haaveissa ollut Italia muiden ihanien hurmaavien matkakohteiden muassa ja kirjoituksesi kuvineen vain lisäsi mielenkiintoani. Garda järven seutuville olen haaveillut, Sagra dei Crotti tapahtuma lisätään listalle. 🙂
Suosittelen molempia lämpimästi, ja Italiaa noin ylipäätään! Ihana, rakas, entinen kotimaa. <3 Sinne pitäisi päästäp pian taas uudestaan!