Universumin suojissa Sukhothain raunioissa
Kun suunnittelin (mitä kukaan ei viimeaikaisten tapahtumien varjossa kyllä usko) tulevaa Thaimaan matkaani, oli listallani yksi kohde ylitse muiden.
Saavuin aikaisella aamulennolla Phetchaburiin, jossa hyppäsin jälleen kerran yhteen minivaniin. En enää pysy kyytien määrässä mukana, sillä matka etelästä pohjoiseen on pitänyt sisällään niin hirvittävän paljon.
Olin odottanut tätä kohdetta kuukaudenmittaisen Thaimaan seikkailuni alkumetreiltä saakka, sillä Siamin entisenä pää- ja kulttuurikaupunkina tunnettu Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuva Sukhothain rauniokaupunki (Sukhothai Historical Park) vaaleanpunaisine lootuksenkukkalampineen vakuutti minut jo valokuvissa. Sitä ei tapahdu enää kovin usein, sillä olen pettynyt matkoillani karvaan monta kertaa, kuten nyt vaikkapa niillä surullisen kuuluisilla Georgian mutatulivuorilla.
Kotimajoitukseni sijaitsi Sukhothain vanhassa kaupungissa, aivan historiallisen puiston etelänurkalla, kahden minuutin pyörämatkan päässä kohteesta. Vuokrasin talon emännältä natisevan ja nitisevän polkupyörän, joka oli minulle aivan liian pieni. Nauratti, mutta minkä sitä pituudelleen voi – olen jokaisesta sentistäni onnellinen ja geeneilleni kiitollinen.
Polkaisin vesipullo, kamera ja pähkinäpussi repussani puiston sisäänkäynnille, josta ostin 110 bahtin arvoisen sisäänpääsyn: 100 rahaa puistosta, 10 rahaa pyörästä. Kävellenkin täällä voi liikkua, mutta kyllä pyörällä pääsee liikkumaan tällä säteeltään viiden kilometrin kokoisella alueella paljon mukavammin.
Reilut kaksi tuntia paahtavassa auringossa pyöräiltyäni sekä lootuksia ja raunioita kuvattuani oli pakko todeta, että tarvitsen tauon. Sää oli ensinnäkin aivan liian kirkas kuvaamiseen lämpötilasta puhumattakaan – iho alkoi poltella, vaikka sitä rasvasi miten paljon tahansa. Päätin kääntää narisevan keulan kohti portteja ja polkaisin lounaalle lähellä sijaitsevaan kärryravintolaan, jota piti harvahampainen mummeli. Sukhothain oma pad thai on kokeilemisen arvoinen.
Tarkoituksenani oli siis palata puistoon uudestaan neljän jälkeen iltapäivällä, kun auringonvalo olisi paljon pehmeämpi.
Ja kyllä kannatti.
Tämä oli se Thaimaa, jonka halusin kokea.
Khmer-temppeliarkkitehtuurin sekä Sukhothain omaleimaisen rakentamisen fuusio, Wat Mahathat, historiallisen puiston suurin ja mahtavin temppeliraunio, toimi myös alueen hengellisenä keskuksena. Ympäröivän vallihaudan uskottiin ja ajateltiin edustavan Universumin muureja ja kosmista merta.
Täällä jättikokoisten Buddha-patsaiden lempeiden katseiden alla on helppo viihtyä auringonlaskuun saakka.
Sukhothai Historical Park
Kohde: Puisto on jaettu viiteen osioon, joista keskinen, pohjoinen ja eteläinen osuus vaativat kukin 100 bahtin sisäänpääsymaksun, loput alueista ovat ilmaisia. Karttoja saa lipunmyyntipisteestä, joka löytyy puiston pääsisäänkäynniltä.
Liikkuminen: Vuokraa pyörä, sillä se on kaikkein helpoin ja mukavin tapa liikkua. Lähes kaikilla majoituspaikoilla on fillareita. Puistoa vastapäätä löytyy myös useita pyörävuokraamoita, joissa hinnat ovat alkaen 30 bahtia per päivä.
Aika: Alueelle voi helposti varata kaksi päivää, mutta malttamattomimmat voivat toki höökiä alueen läpi päivässäkin. Puisto on auki klo 7:30-19:00. Kellonajat kannattaa varmistaa lipunmyyntipisteestä.
Pro tip: Puiston pohjoisnurkasta löytyy varmasti koko alueen kaunein Buddha-patsas, jonka kultaiset sormet kimmeltävät upeasti auringonnousun aikaan. Tänne kulmaa puistoa kannattaa siis ehdottomasti tulla auringonnousun aikaan, kun taas keskiseltä alueelta löytyy kaunein paikka auringonlaskun ikuistamiseen.
Lisätiedot: thailandforvisitors.com
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä
★ Mitä mukaan Thaimaan matkalle? »
★ Thaimaahan joulukuussa, hyvä vai huono idea? »
★ Mitä kannattaa syödä Thaimaassa? »
★ Katso kaikki Thaimaan vinkit kootusti »
KAUKOKAIPUU.fi
Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.
Tilaa uutiskirje:
KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.
5 Comments
Add comment Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Mikä henkeäsalpaavan kaunis paikka!
Nuo ovat juuri niitä luontomatkailijan aarteita, joita varten kannattaa matkustaa maailman ääriin. Upeita kuviakin sait <3
Eikö olekin! Rakastuin heti, ja sain kai sen jonkin sortin tyydytyksen, mitä tältäkin reissulta odotin. Harmi, että pari kauneinta kansallispuistoa jäi näkemättä huonon sään vuoksi, mutta onpahan sitten tekemistä varastossa, jos vielä palaa. <3
Ihan ekaksi, on ollut mahtava seurata sun reissua! Ja toiseksi, että voi vautsi mikä paikka! Aasia ei syystä tai toisesta ole oikein koskaan minua kiehtonut, mutta kyllä minäkin tällaisen palan Thaimaata haluaisin nähdä. 🙂
Kiitos Maarit! Ihana kuulla, tulipa hyvä mieli. 🙂 Ja kieltämättä Aasian kuvaamisessa on haasteensa, kun on niin hemmetin kirkasta päivisin ja pimeää iltaisin, mutta koko ajan vaan tässä kai (toivottavasti) paremmaksi kuvaajaksi tullaan. Sukhothai on kyllä parhaimmillaan illasta, kun valo alkaa olla jo vähän armollisempi.
Suosittelen kohdetta kyllä lämpimästi. 🙂
[…] Thaimaa: Sukhothai […]