Inspired by

Karttakeskus

Mistä löytyvät Euroopan upeimmat vesiputoukset, syvimmät rotkot ja sadunomaisimmat lehtometsät?

Karttakeskuksen kustantamassa teoksessa Euroopan kauneimmat kansallispuistot tutuiksi tulevat Pohjoismaiden havumetsät ja jäätiköt, Brittein saarten kallioiset rannat, Länsi- ja Keski-Euroopan lehtimetsävyöhykkeen monipuolinen luonto, Välimeren merelliset elinympäristöt ja itäisen Euroopan vuoristoiset maisemat. Oma reissutietopankki kannattaa täydentää myös koko Euroopan kattavalla Atlas Eurooppa -kartastolla ja mobiilisovelluksella, josta löydät yli 25 000 kohteen tiedot.

Tämän teoksen nimeä kantavan kokoelmasivun tarkoituksena on tarjota tietoa ja vinkkejä Euroopan kansallispuistoista sekä niiden reiteistä ja luontokuvauskohteista. Nostan sivulle mielelläni myös muiden kirjoittajien ja luontokuvaajien vinkkejä, joten mikäli sinulta löytyy artikkeli tai useampi, lähetä linkki tiedokseni: marinella@kaukokaipuumatkablogi.net. Nostan sopivimmat jutut mukaan tämän sivun tietoihin.

Parhain terveisin,
Marinella

Islannin luontokohteet

“Tietenkin JULES VERNE valitsi vahvojen vastakohtien – tulen ja jään – maan sekä Snæfellsjökullin jäätikön tarinansa aloituspisteeksi kenties aikojemme tunnetuimmassa tutkimusmatkassa. Matka maan keskipisteeseen, tai oikeastaan tuohon oikukkaiden luonnonvoimien upeaan maahan, alkaa kesäkuussa, kun pakkaamme ystäväpariskunnan kanssa rinkat ja reput vuokra-auton takakonttiin.”

Fjadrárgljúfurin kanjonin kuiskaus, Vík ja Reynisfjaran mustat rannat, Dyrhólayen luonnonsuojelualen Etelämannerta tähyävä majakka, kaiken kasteleva Seljalandfossin vesiputous sekä Glymurin päivävaellus – Islanti on täynnä upeita luontokohteita, jotka löydät kootusti tämän linkin takaa.

Löytyykö sinulta hyviä Islanti-vinkkejä? Voit lähettää linkkisi minulle, nostan sopivimmat mukaan tälle kokoomasivulle: marinella@wildermid.fi.

Fjadrárgljúfurin kanjoni on yksi Islannin upeimmista luontokohteista.

FJADRÁRGLJÚFURIN KANJONI ISLANTI

Bosnian luontokohteet – Sutjeskan kansallispuisto

Mostarista matkamme jatkui Montenegron rajalla sijaitsevaan Sutjeskan kansallispuistoon, aivan mielettömän upeaan luontokohteeseen, jota olin odottanut reissussa kaikkein eniten.

Tarkoituksenamme olisi nimittäin kiivetä Uglješin huipulle 1 859 metriin ja laskeutua päivän päätteeksi takaisin laaksoon yöpyäksemme Donje Bare -järven rannassa, Titon raunioituneen metsästysmajan vieressä.

Lue kaikki Bosnian vaellustarinat tämän linkin takaa.

 

Sutjeska National Park | Bosnia Hertsegovina

Slovenian luontokohteet — Triglavin kansallispuisto

Slovenia, tuo kaikkein itäisimpään alppimaa, entisestä Jugoslaviasta itsenäistynyt slaavilaisvaltio sekä Euroopan ainoaan kolkka, jossa Alpit jatkuvat entisen itäblokin puolelle, on jokaisen aktiivimatkailijan unelmakohde.

Slovenia — aktiivimatkailijan unelmakohde -artikkeli nivoo yhteen kaikki parhaat vinkit oman reissun suunnitteluun.

 

Around in Slovenia

By Live now – Dream Later

Adršpach-Teplicen luonnonpuisto, Tsekit

“Niin satumaiselta kuin Bohemian Switzerland tasaisiin metsämaisemiin tottuneesta suomalaisretkeilijästä tuntuikin, Adršpach-Teplicen luonnonpuisto kivikaupunkeineen kapusi heittämällä upeimpien koskaan näkemieni paikkojen kärkeen.Patikointi Tšekissä horjutti uskon todellisuuteen – labyrinttimaisten kivikaupunkien rosoisilla poluilla oli hieraistava silmiään useampaan otteeseen tajutakseen – tämä paikka on ihan oikeasti olemassa.”

Adršpach-Teplicen luonnonpuisto ja sen uskomaton kivikaupunki, päiväretki Prahasta Bohemian Switzerlandin kansallispuistoon sekä vahinkovaellus kahden maan katolle Krkonosen kansallipuistossa – voiko tällaisia kohteita ollakaan?

Live now – dream later -blogin Saana on ikuinen unelmien metsästäjä, aktiivinen ulkoilmaihminen ja saariston syleilyssä viihtyvä meloskelija. Yksi niistä matkabloggajista, joiden jutut ihastuttavat kerta toisensa jälkeen.

Pohjois-Italian kauneimmat päiväretkikohteet

Kaikista maailman vuoristoista Pohjois-Italian mahtipontisissa maisemissa on sitä jotain – rosoisuutta, rauhaa ja rakkautta.

On mahdotonta kirjoittaa puolueettomasti entisestä kotimaastaan, jonka jylhillä jyrkänteillä harhailee edelleen pala suomalaista sydäntä. “Minä en koskaan palaa”, se huutelee tuulten tuomisiksi, ja hyvin sen tiedänkin – siksi minä palaan Pohjois-Italiaan aina uudestaan.

Italian Alpeilta löytyy toinen toistaan kuvauksellisimpia päiväretkikohteita, joista ilahduttavan monet asettuvat sopivasti samalle janalle, jos pinnaa kohteet kartalle. Sen vuoksi nämä vinkit sopivat mitä mainioimmin vaikkapa tulevan road tripin pohjaksi, joten ei muuta kuin auto alle, vaelluskengät takakonttiin, kaverit kyytiin ja kohti Dolomiitteja.

Löydät täältä koosteen Pohjois-Italian kauneimmista päiväretkikohteista.

Pohjois-Italia

Seceda on kauneimmillaan aamulla, kun aurinko nousee.

Georgian luontokohteet — Vashlovanin kansallispuisto

Georgia tuski tulee ensimmäisenä mieleen, kun suunnittelee seuraavaa luontomatkaansa. Vashlovanin kansallispuisto on kuitenkin ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde etenkin silloin, jos haluat päästä kuuluvuuksien ulkopuolelle ja kalastaa.

Vashlovanin kansallispuiston turistitoimisto sijaitsee Dedoplistkarossa, johon jokaisen puistossa vierailevan tai vaeltavan tulee käydä rekisteröitymässä (tarvitset mukaasi passin) ja maksamassa pääsymaksun. Mukaansa saa palan paperia, jossa on kieltä, mitä et todennäköisesti ymmärrä. Se kuitenkin kertoo rajalla päivystäville sotilaille, että sinulla on lupa liikkua alueella. Turistitoimistosta voi myös vuokrata mökin, joita löytyy puistosta yhdeksän.

Lue lisää Georgian luontokohteista tämän linkin takaa.

 

Georgia

By Maailman äärellä

Saksan kansallispuistot

“Olin ollut väärässä kaikki nämä elämäni reissuvuodet kiertäessäni Saksan mahdollisimman kaukaa. Tällekin matkalle olin lähtenyt epäilevin mielin.

– Miksei voitaisi mennä Itävallasta Dolomiiteille? Mutta joskus pitää antaa miehenkin valita. Ja joskus on syytä luopua ennakkoluuloista. Onneksi tällä kertaa annoin – ja luovuin.”

Lue ihanan Maailman äärellä -blogin tarina “Päiväpatikoimassa Saksan kauneimmassa kansallispuistossa” ja ihastut ikihyviksi Oberseehen!

Löytyykö sinulta tarinoita Saksan kansallispuistoista? Vinkkaa niistä minulle, nostan sopivimmat tälle kokoomasivulle: marinella@kaukokaipuumatkablogi.net.

Suomen kansallispuistot

Luonnon moninaisuutta ja maamme upeimpia metsiä, järviä, suoalueita, kallioita, luolia, kuruja, tuntureita ja laajoja erämaita suojelevat Suomen kansallispuistot ovat kaikille avoimia matkakohteita. Kannattaa muistaa, ettei se ole itseisarvo maailmalla.

Suomen kansallispuistoissa on tarjolla on sekä pitkiä ja lyhyitä että helppoja ja haastavia reittejä mutta myös esteettömiä polkuja, jotka sopivat niin liikuntarajoitteisille kuin perheen pienimmillekin.

Suomen kansallispuistot alueittain

Etelä-Suomen kansallispuistotItä-Suomen kansallispuistotKaakkois-Suomen kansallispuistotLapin kansallispuistotPohois-Pohjanmaan kansallispuistotSaaristomeren kansallispuistoSuomen kansallismaisemat

Näkymä Valtavaaran huipulta Oulangan kansallispuistosta.

Valtavaara Kuusamo Oulangan kansallispuisto

Viron nähtävyydet — Pääskylän luontopolku Tallinnassa

Kun ensi kerran lähdet Tallinnaan, pakkaa mukaan retkeilyvarusteet ja ota suunnaksi puolen tunnin bussimatkan päässä sijaitseva Pääskylän luontopolku.

Maisema vaihtelee synkästä kuusimetsästä kepeään koivikkoon, aavaan suoalueeseen, väljiin mäntymetsiin ja vaahteranlehtikujiin. On pitkospuita ja tallattua polkua, hiekkatietäkin. Reitin loppupuolella maisemia voi kiivetä ihailemaan maisemia lintutorniin.

 

Pääskylän luontopolku (Pääsküla rabarada)

By Johanna Suomela

Kanarian kansallispuistot

“Vain tunnin laivamatkan päässä Teneriffan turistimassoista sijaitsee rauhallinen ja vehreä La Gomeran luontoparatiisi. Saari on loistava kohde rauhaa rakastavalle aktiivilomailijalle. Mutkaiset tiet ovat erinomaisessa kunnossa, ja vaellusreiteistä on mistä valita.”

Lue yhden suosikkikirjoittajistani, Johanna Suomelan blogista La Gomera viimeisistä kuiskauksista, samaisen kansallispuiston nähtävyyksistä sekä Teneriffan Teiden kansallispuistosta.

Löytyykö sinulta tarinoita Saksan kansallispuistoista? Vinkkaa niistä minulle, nostan sopivimmat tälle kokoomasivulle: marinella@kaukokaipuumatkablogi.net.