Euroopan kauneimmat kansallispuistot

 
Mukana myös luonnonpuistot

Mistä löytyvät Euroopan kauneimmat kansallispuistot?


Muutamia yön alla olevia kirjoituksia: Menorca, Es Grau / Tre Cime di Lavaredo, Dolomiitit / Lago di Sorapis, Dolomiitit / Norja, Varanginvuono

 
Inspired by

Karttakeskus


Mistä löytyvät Euroopan upeimmat vesiputoukset, syvimmät rotkot ja sadunomaisimmat lehtometsät?

Karttakeskuksen kustantamassa teoksessa Euroopan kauneimmat kansallispuistot tutuiksi tulevat Pohjoismaiden havumetsät ja jäätiköt, Brittein saarten kallioiset rannat, Länsi- ja Keski-Euroopan lehtimetsävyöhykkeen monipuolinen luonto, Välimeren merelliset elinympäristöt ja itäisen Euroopan vuoristoiset maisemat. Oma reissutietopankki kannattaa täydentää myös koko Euroopan kattavalla Atlas Eurooppa -kartastolla ja mobiilisovelluksella, josta löydät yli 25 000 kohteen tiedot.

Tämän teoksen nimeä kantavan kokoelmasivun tarkoituksena on tarjota tietoa ja vinkkejä Euroopan kansallispuistoista sekä niiden reiteistä ja luontokuvauskohteista. Nostan sivulle mielelläni myös muiden kirjoittajien ja luontokuvaajien vinkkejä, joten mikäli sinulta löytyy artikkeli tai useampi, lähetä linkki tiedokseni: marinella@kaukokaipuumatkablogi.net. Nostan sopivimmat jutut mukaan tämän sivun tietoihin.

Parhain terveisin,
Marinella


Tulen ja jään maa

Islannin luontokohteet


“Tietenkin JULES VERNE valitsi vahvojen vastakohtien – tulen ja jään – maan sekä Snæfellsjökullin jäätikön tarinansa aloituspisteeksi kenties aikojemme tunnetuimmassa tutkimusmatkassa. Matka maan keskipisteeseen, tai oikeastaan tuohon oikukkaiden luonnonvoimien upeaan maahan, alkaa kesäkuussa, kun pakkaamme ystäväpariskunnan kanssa rinkat ja reput vuokra-auton takakonttiin.” Ote artikkelista Jules Vernen ja villapaitojen maa.

Fjadrárgljúfurin kanjonin kuiskaus, Vík ja Reynisfjaran mustat rannat, Dyrhólayen luonnonsuojelualen Etelämannerta tähyävä majakka, kaiken kasteleva Seljalandfossin vesiputous sekä Glymurin päivävaellus – ja tarinat ovat vielä kesken.

Löydät kaikki Islanti-aiheiset kirjoitukseni tämän linkin takaa.

Löytyykö sinulta hyviä Islanti-vinkkejä? Voit lähettää linkkisi minulle, nostan sopivimmat mukaan tälle kokoomasivulle: marinella@kaukokaipuumatkablogi.net.


Islanti matkablogi
Seljalandfoss
By Live now – Dream Later

Adršpach-Teplicen luonnonpuisto, Tsekit


“Niin satumaiselta kuin Bohemian Switzerland tasaisiin metsämaisemiin tottuneesta suomalaisretkeilijästä tuntuikin, Adršpach-Teplicen luonnonpuisto kivikaupunkeineen kapusi heittämällä upeimpien koskaan näkemieni paikkojen kärkeen.

Patikointi Tšekissä horjutti uskon todellisuuteen – labyrinttimaisten kivikaupunkien rosoisilla poluilla oli hieraistava silmiään useampaan otteeseen tajutakseen – tämä paikka on ihan oikeasti olemassa.”

Adršpach-Teplicen luonnonpuisto ja sen uskomaton kivikaupunki, päiväretki Prahasta Bohemian Switzerlandin kansallispuistoon sekä vahinkovaellus kahden maan katolle Krkonosen kansallipuistossa – voiko tällaisia kohteita ollakaan?

Live now – dream later -blogin Saana on ikuinen unelmien metsästäjä, aktiivinen ulkoilmaihminen ja saariston syleilyssä viihtyvä meloskelija. Yksi niistä matkabloggajista, joiden jutut ihastuttavat kerta toisensa jälkeen.


Sutjeskan kansallispuisto

Bosnia


Mostarista matkamme jatkui Montenegron rajalla sijaitsevaan Sutjeskan kansallispuistoon, aivan mielettömän upeaan luontokohteeseen, jota olin odottanut reissussa kaikkein eniten.

Tarkoituksenamme olisi nimittäin kiivetä Uglješin huipulle 1 859 metriin ja laskeutua päivän päätteeksi takaisin laaksoon yöpyäksemme Donje Bare -järven rannassa, Titon raunioituneen metsästysmajan vieressä.

Lue kaikki Bosnian vaellustarinat tämän linkin takaa.


 

Saksan kansallispuistot

“Olin ollut väärässä kaikki nämä elämäni reissuvuodet kiertäessäni Saksan mahdollisimman kaukaa. Tällekin matkalle olin lähtenyt epäilevin mielin.

– Miksei voitaisi mennä Itävallasta Dolomiiteille? Mutta joskus pitää antaa miehenkin valita. Ja joskus on syytä luopua ennakkoluuloista. Onneksi tällä kertaa annoin – ja luovuin.”

Lue ihanan Maailman äärellä -blogin tarina “Päiväpatikoimassa Saksan kauneimmassa kansallispuistossa” ja ihastut ikihyviksi Oberseehen!

Löytyykö sinulta tarinoita Saksan kansallispuistoista? Vinkkaa niistä minulle, nostan sopivimmat tälle kokoomasivulle: marinella@kaukokaipuumatkablogi.net.


Georgia

Vashlovanin kansallispuisto


Georgia tuski tulee ensimmäisenä mieleen, kun suunnittelee seuraavaa luontomatkaansa. Vashlovanin kansallispuisto on kuitenkin ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde etenkin silloin, jos haluat päästä kuuluvuuksien ulkopuolelle ja kalastaa.

Vashlovanin kansallispuiston turistitoimisto sijaitsee Dedoplistkarossa, johon jokaisen puistossa vierailevan tai vaeltavan tulee käydä rekisteröitymässä (tarvitset mukaasi passin) ja maksamassa pääsymaksun. Mukaansa saa palan paperia, jossa on kieltä, mitä et todennäköisesti ymmärrä. Se kuitenkin kertoo rajalla päivystäville sotilaille, että sinulla on lupa liikkua alueella. Turistitoimistosta voi myös vuokrata mökin, joita löytyy puistosta yhdeksän.

Löydät kaikki Georgia-aiheiset kirjoitukseni tämän linkin takaa.


Slovenia – Aktiivimatkailijan unelmakohde

Triglavin kansallispuisto


Slovenia, tuo kaikkein itäisimpään alppimaa, entisestä Jugoslaviasta itsenäistynyt slaavilaisvaltio sekä Euroopan ainoaan kolkka, jossa Alpit jatkuvat entisen itäblokin puolelle, on jokaisen aktiivimatkailijan unelmakohde.

Lue tästä jutusta vinkit jäätikköjärvi Bohnjille, Triglavin komeisiin maisemiin sekä Soca-joen raftingiin.

Entä löytyykö sinulta juttuja Triglavista? Vinkkaa niistä minulle: marinella@kaukokaipuumatkablogi.net

 
Lukomir
telttailu

Kanarian kansallispuistot

“Vain tunnin laivamatkan päässä Teneriffan turistimassoista sijaitsee rauhallinen ja vehreä La Gomeran luontoparatiisi. Saari on loistava kohde rauhaa rakastavalle aktiivilomailijalle. Mutkaiset tiet ovat erinomaisessa kunnossa, ja vaellusreiteistä on mistä valita.”


Lue yhden suosikkikirjoittajistani, Johanna Suomelan blogista La Gomera viimeisistä kuiskauksista, samaisen kansallispuiston nähtävyyksistä sekä Teneriffan Teiden kansallispuistosta.

Löytyykö sinulta tarinoita Saksan kansallispuistoista? Vinkkaa niistä minulle, nostan sopivimmat tälle kokoomasivulle: marinella@kaukokaipuumatkablogi.net.


Haaveissa kiertää kaikki

Suomen kansallispuistot


“Toiset on luotuja kulkemaan. Toiset on liikkeellä luonnostaan. Yksi heistä lienen, enkä milloinkaan. Voi samaa paikkaa sietää kuin ehkä viikon korkeintaan.”

Paitsi Suomen upeita kansallispuistoja. On pitkiä ja lyhyitä polkuja, satoja rengasreittejä, vaikeakulkuisiakin mutta myös esteettömiä vaihtoehtoja. Suoalueita, kallioita, luolia, kuruja, tuntureita ja puhdasta erämaata ilman viitan viittaa.

Tutustu eri kansallispuistoista julkaistuihin tarinoihin: Nuuksio, Koli, Käsivarren erämaa-alue, Pallas-Yllästunturi, Repovesi, Saariselkä, Helvetinjärvi, Linnasaaren kansallispuisto, Saaristomeren kansallispuisto, Torronsuo ja Sipoonkorpi.


Viro, Tallinna

Pääskylän luontopolku


Kun ensi kerran lähdet Tallinnaan, pakkaa mukaan retkeilyvarusteet ja ota suunnaksi puolen tunnin bussimatkan päässä sijaitseva Pääskylän luontopolku.

Maisema vaihtelee synkästä kuusimetsästä kepeään koivikkoon, aavaan suoalueeseen, väljiin mäntymetsiin ja vaahteranlehtikujiin. On pitkospuita ja tallattua polkua, hiekkatietäkin. Reitin loppupuolella maisemia voi kiivetä ihailemaan maisemia lintutorniin.