En edes yritä pysyä kronologisessa järjestyksessä.

Haluaisin kirjoittaa samaan aikaan kotimaan seikkailuista, katiskaan uineesta pienestä hauesta jonka päästin takaisin Koskeloveteen kasvamaan, epäilyttävästä mustikkapiiraasta sekä tuulesta, joka on niin lämmin kuin tuuli voi olla ja joka samalla nostaa niin korkeat vaahtopäät, ettei järvelle pääse kalaan.

Paneudutaan kuitenkin Sloveniaan, aktiivilomailijan unelmakohteeseen. Kaikkein itäisimpään alppimaahan, entisestä Jugoslaviasta itsenäistyneeseen slaavilaisvaltioon sekä Euroopan ainoaan kolkkaan, jossa Alpit jatkuvat entisen itäblokin puolelle.

Maahan, joka oli vasta neljäs etappimme, mutta josta haluan kirjoittaa ensimmäisenä. Maahan, joka nousi taannoisen Euroopan road tripin ykköskohteeksi ja maahan, jossa kumpikaan meistä ei ollut vieraillut koskaan aiemmin.


Around in Slovenia

Vinkit aktiivilomailijan ja luontomatkailijan Sloveniaan

Adrianmeren rannalta Balkanin vuoristalueille ja Alpeille ulottuvan Slovenian luontotarjonta vaihtelee lumihuippuisista vuoristoista peilikirkkaisiin ja hienohiekkaisiin rantavesiin, kirkasvetisiin puroihin ja jokiin, vesiputouksiin sekä tuuhean tummanvihreisiin kuusimetsiin.

Suomalainen viihtyy täällä helposti.

Bohinj – kylmä ja kaunis jäätikköjärvi

Juliaanisten Alppien syvässä sylissä, Triglavin kansallispuiston kainalossa sijaitseva Bohinj oli kirkas ja kylmä. Ja aivan uskomattoman kaunis. Niin kaunis, että sitä on tituleerattu yhdeksi Alppien upeimmista järvistä.

Me majoitumme neljä 7 €:n arvoista yötä Zlatorogin leirintäalueella, aivan rannan tuntumassa. Tungosta ei ollut, sillä meidän lisäksemme teltta-alueelle pystytettiin vain kaksi muuta kupolikattoa. Toisin oli reilun kolmenkymmenen kilometrin ajomatkan päässä sijaitsevalla Bledin camping-alueella, joka oli niin täynnä että ahdisti. Onneksi lähdimme koittamaan onneamme tänne vähän pidemmälle ljubljanalaisen hostellin työntekijän vinkkeihin luottaen.

Leirintäalueelta löytyy siisti ja tilava yleissuihku, vessat sekä iltakymmeneen saakka ovensa ja pizzauuninsa auki pitävä pieni ravintola, josta saa myös kylmää olutta. Aamupäivästä alkuiltaan järvellä risteilee pieni alus, ja rannoilta voi vuokrata polkuveneitä ja kajakkeja. Kalastaakin voi, mutta siihen on hankittava erillinen lupa.>


Around in Slovenia

Around in Slovenia


Parasta leirintäalueella lienee kuitenkin tämä satumainen maisema.


Around in Slovenia

Around in Slovenia


Retkimuonituksesta sekä leirikeittiön välineistä pääsette lukemaan kokonaan oman blogiartikkelinsa, mutta ainittakoot jo nyt: valkoviini saa pussirisotonkin maistuman gourmeelta.


Around in Slovenia

EuroTrip-337

Around in Slovenia

Juliaaninen Alppimaisema Vogelin huipulla vetää hiljaiseksi

Vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Zlatorogin leirintäalueesta nousee cabiinihytti laskettelukeskus Vogelin huipulle. Mikäli haluat haikata ylös tai alas, yhdensuuntainen kuljetus kustantaa 10€. Menopaluun hinta on 13,50€. Nousua on kuitenkin kilometrin verran, joten jalkapatikkaan saa varata koko päivän.

Suosittelen valitsemaan 17€ arvoisen piletin, joka sisältää huipulla naatittavan maittavan keittolounaan, joka on erikseen ostettuna kalliimpi.


Around in Slovenia

Around in Slovenia

Around in Slovenia


Talvisin Vogelin hiihtokeskus tarjoaa puuterilunta niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin laskijoille.

Näin kesäisin Triglavin kansallispuiston upea maasto on mitä mainiointa lyhyemmille ja pidemmille patikointimatkoillevarjoliitämiseen sekä moniin muihin aktiiviharrastuksiin.


Around in Slovenia

Around in Slovenia

Around in Slovenia

Around in Slovenia


Triglavin kansallispuisto on nimetty tämän kuvan oikeassa reunassa kohoavan Slovenian korkeimman kohdan ja samalla Juliaanisten Alppien korkeimman huipun, Triglavin (2 864m), mukaan.


Around in Slovenia

Around in Slovenia

Päiväretki Triglavin kansallispuiston Savica-vesiputoukselle

Savica-vesiputouksen voi nähdä Zlatorogin leirintäalueen rannalta, noin kello yhdessätoista. Tässä alapuolella olevassa kuvassa se esiintyy myös, mutta vain hyvin himmeänä vaaleana raitana. Aika hankala sitä on erottaa, älkää pistäkö siihen aikaanne.

Viitoitetun reitin haikkaa noin puolessa tunnissa, ja nimellinen 2.50€ arvoinen sisäänpääsy on hintansa väärti: vesiputous valuu ylhäältä vuorilta alas komeaan laaksoon, ja kirkas vesi on juomakelpoista.


Around in Slovenia

vesiputous

Around in Slovenia

Turkoosin virran sankarit – raftingia Soča-joella

Näin jälkeenpäin ajateltuna meillä kävi raftingin suhteen aivan uskomattoman hyvä tuuri: lyhyempi reitti oli myyty loppuun ja pidempi, lähes 20 kilometrin mittainen rafting alkaisi kahdenkymmenen minuutin kuluttua. Veden virtaama oli oppaan mukaan täydellinen niin vuotuisen ajankohtansa kuin vauhtinsa puolesta.

Tarkoittaa siis, että pääsimme kokemaan parhaat mahdolliset kuohut yhdessä belgialaisen poikaporukan kanssa. Ja voi veljet, kyllä se vesi ryöppysikin!

Koko reissun ehdottomasti paras ja jännittävin aktiviteetti, koskiseikkailu, kustansi n. 50€ per sierainpari ja oli kokemuksena jokaisen euron arvoinen.


Around in Slovenia

Soca River | Rafting | Slovenia

Soca River | Rafting | Slovenia

soca1

Kiipeä kukkuloille ihailemaan Bledin postikorttimaisemaa

Pittoreski Bled on ehdottomasti yksi Slovenian suosituimmista – ja samalla ruuhkaisimmista – lomakohteista. Rannalla istuskelun sijaan turkoosia postikorttimaisemaa kannattaakin kiivetä ihailemaan ympäri järven kiertäville merkityille vaellusreiteille, sillä alue tarjoaa upeita retkeily- ja patikointimahdollisuuksia kaiken tasoisille luontomatkailijoille. Ja ne kaikkein komeimmat valokuvat taltioidaan juuri näiltä kukkuloilta.

Voi tutustua saarta kiertäviin 15 haikkausreittiin I Feel Slovenia -matkailuportaalin sivuilla. Tyyni Bohinj sekä Bled ovat myös erinomaisia paikkoja testata suosittua SUP-harrastusta, letkeää ja leppoista seisontamelontaa.


Around in Slovenia

Around in Slovenia

Around in Slovenia


Ja kun on tarkkasilmä, voi rantavedestä bongata myös parikymmenkiloisen viiksimonnin. Tässä kuvassa edustavat kuitenkin vain järven pikkukalat, joiden parvet pilkuttivat rantaviivaa koko matkalta.


Around in Slovenia

Around in Slovenia

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center