Vintgarin rotko on smaragdin hohtoinen nähtävyys Slovenian Bled-järvellä

Vintgarin rotko (Vintgar gorge) Triglavin kansallispuistossa on yksi Slovenian satumaisimmista luontokohteista.

Slovenian Bled on aktiivilomailijan unelmakohde: täältä löytyy koskenlaskua, kalastusta, vesiputouksia, SUP-lautailua, kiipeilyä, melontaa sekä pidempiä vaellusreittejä ja upeiden luontonähtävyyksien luo johdattavia lyhyempiä päiväpatikoita, joista Vintgarin rotko lienee yksi rakastetuimmista.

Se toki näkyy myös turistien ja luontokuvaajien määrässä, mutta siitäkin huolimatta kohde on käymisen arvoinen – smaragdin vihreää ja turkoosinsinistä hohtava valtava rotkomuodostelma on yhdellä sanalla kuvattuna majesteettinen.

 

Vintgarin rotko
Smaragdin vihreää ja turkoosinsinistä hohtava Vintgarin rotko on yhdellä sanalla kuvattuna majesteettinen.

 

Satumainen Vintgarin rotko on huikea päiväretkikohde

Vintgarin rotko on pituudeltaan 1,6 kilometriä. Korkeutta jylhällä rotkomuodostelmalla on viidestäkymmenestä noin sataan metriin. Polun päätöspiste ja kääntöpaikka sijaitsee 13 metriä korkean Šum-vesiputouksen luona, josta on komeat näkymät ympäröivään vuoristoon.

Kohteeseen kannattaa varata kunnolla aikaa (vähintään pari-kolme tuntia), sillä täällä riittää kuvaamista: solan reunoihin kiinnitetyt puiset kävelysillat ylittävät alapuolella kuohuvan Radovna-joen tarjoten toinen toistaan kauniimpia kuvakulmia. Lasimaisen kirkas vesi kuohuu paikoitellen niin että vaahtopäät aivastelevat pieniä pisaroita päiväretkeilijän ylle. Rauhallisemmissa kohdissa ja tyvenissä nivoissa voi ihmetellä kalaparvia, jotka erottuvat selkeästi vasten vaaleaa hiekkapohjaa.

 

Bledin luontokohteet
Lasimaisen kirkas vesi kuohuu paikoitellen niin että vaahtopäät aivastelevat pieniä pisaroita päiväretkeilijän ylle.

 

Myös omille okulääreille kannattaa suoda hetki jos toinenkin; veden rauhoittava solina ja turkoosina hohtavat hypnoottiset virtaukset ovat rauhoittavaa katseltavaa. Täällä ei halua kiirehtiä eikä täältä halua kiirehtiä pois.

Vintgarin rotkon pohjalla, joen yllä keinuvien puusiltojen ensimmäiset versiot rakennettiin jo 1800-luvun lopussa. Narahtelevien kävelysiltojen lisäksi rotkon yli kaartuu vuonna 1906 rakennettu komea kivisilta, jota pitkin raiteet kulkevat. Jylhä ja kuvauksellinen kaarisilta kohoaa reilun 30 metrin korkeudessa patikkareitin yläpuolella. Jos satut paikalle sopivasti, pääset kuvaamaan myös ohi ajavaa junaa.

Vintgarin rotko
Vintgarin rotko

Viinistä nimi paranee

Yhden version mukaan nimi Vintgar on peräisin saksalaisesta nimestä Weingarten. Näin ollen nimen historia juontaisi juurensa lähellä sijaitsevista Podhomin viinitarhoista. Toisen tarinan mukaan nimi olisi peräisin rotkon muodosta, joka muistuttaa viinilasia.

Lisäksi Bledin Vintgar on antanut nimensä myös alueen muille tunnetuille rotkoille, joita ovat Iški Vintgar, Ribniški Vintgar (Srednja vas in Bohinj) ja Bistriški Vintgar (lähellä Konjicea).

Vintgarin rotkon löysivät vuonna 1891 valokuvaaja Benedikt Lergetporer ja Gorjen pormestari (joka tunnettiin myös kartanpiirtäjänä) Jakob Žumer. Vielä silloin mahtava rotko oli kuitenkin lähes luoksepääsemätön. Alueen matkailu alkoi kuitenkin kehittyä, ja jo kahden vuoden päästä rotkoon rakennettiin yhteensä yli 500 metriä puisia siltoja ja siten luontokohde avattiin yleisölle.

 

Vintgarin rotko
Yhden tarinan mukaan Vintgarin nimi olisi peräisin rotkon muodosta, joka muistuttaa viinilasia.

 

Näin pääset Vintgarin rotkolle

Homin and Borštin kukkuloita halkova Vintgar sijaitsee noin neljä kilometriä Bledistä luoteeseen, lähellä Gorjea. Upeaan luontokohteeseen järjestetään bussikuljetuksia, minkä lisäksi sinne voi myös reippailla: Juliaanisten Alppien reunustaman Bled-järven postikorttimaisemista on vain neljän kilometrin patikkamatka perille kohteeseen.

Reitin loppupäässä sijaitsee kahvila, josta saa ostettua juotavaa ja pientä purtavaa. Karavanke-vuoristoon aukeavien maisemien lisäksi rakennuksen vieressä pärskii 25 metristä ryöppyävä Šumin vesiputous, joka on yksi Slovenian kolmesta jokivesiputouksesta.

Jos kävelet kohteeseen Bledistä mennen tullen, päiväpatikan saldoksi tulee noin 13 kilometriä. Kesäaikaan sesonkina Vintgarin rotkoon pääsee kuitenkin myös hieman helpommin, kun hyppää turistibussin kyytiin Bledin keskustasta.

 

Bled

Bled

 

Vintgarin sola on Slovenian upeimpia luontonähtävyyksiä, eikä sitä kannata jättää välistä, mikäli matkailet tai retkeilet Bledin ja Bohinjin alueella.

Lisätiedot
★ Vintgarin rotko on avoinna huhtikuusta kesäkauden loppuun
Tutustu reittikuvaukseen »
Tarkista sisäänpääsymaksu »

 

Vintgarin rotko
Joko sinä olet nähnyt Vintgarin rotkon omin silmin?
Lue myös

Tutustu myös muihin Slovenian kohteisiin

Lue lisää

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center