Bled-järvi – Slovenian kaunein nähtävyys

Slovenian länsiosassa sijaitseva kuvankaunis Bled-järvi on taatusti maan tunnetuin nähtävyys, eikä suotta: keskellä turkoosia järveä sijaitsee Blejski Otokin luostarisaari, jota reunustavat horisontissa siintävät Juliaaniset Alpit.

Bled-järvi on aivan syystä ansainnut tittelinsä yhtenä Slovenian suosituimmista matkakohteista. Alue on myös omiaan luontolomalle, sillä ympärillä kohoavat Juliaaniset Alpit tarjoavat huikeita retkeily- ja patikointimahdollisuuksia niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin päiväretkeilijöille.

Vaikka Bled ei ole kooltaan kuin vain reilun 5 000 asukkaan pikkukaupunki, kesäaikaan kohde täyttyy lukemattomista luontomatkailijoista. He saapuvat katsomaan turkoosin Bledin keskellä sijaitsevaa kaunista Blejski Otok -luostarisaarta, joka on kuin sadusta. Saarelle pääsee halutessaan vierailemaan venekyydillä, minkä lisäksi monet tekevät veneretken Bled-järven ympäri tai lähtevät suppailemaan turkoosille ja tyynelle järvelle.

Bled-järvi on tunnettu keskellä turkoosia järveä kohoavasta Blejski Otokin luostarisaaresta.

Bled

Bled on kaunis matkakohde kaikkina vuodenaikoina

Bled on kaunis matkakohde kaikkina vuodenaikoina. Kesäisin sää on varsin miellyttävä, ja lämpömittari näyttää yleensä noin 20 astetta. Bled on kuitenkin omiaan myös talvikohteena, sillä lumivaippaan pukeutuneet Juliaaniset Alpit ovat todella kuvaukselliset. Läheiseltä Triglavin kansallispuiston alueelta ja Vogelista löytyy myös laskettelurinteitä ja latuja, joten Bled on omiaan myös talvimatkakohteeksi.

Bled-järvelle kannattaa matkustaa turistisesongin ulkopuolella eli keväällä ja syksyllä. Parhaimmillaan kohde on alkukesästä, jolloin maisemat hohtavat vihreän täyteläisissä sävyissä. Myös ruskamatkailu on suosittua, sillä kullankeltaiset lehdet ja lämmin valo ovat omiaan maisemakuvissa.

Bledin turismi sai alkunsa vuonna 1855

Bled-järven turismi alkoi vuonna 1855 pikkukylään perustetun keuhkoparantolan myötä. Sitä seurasi rautatie, joka rakennettiin 1900-luvun alussa rakennettiin Ljubljanasta Bledin kautta Bohinjiin.

 

Bled

 

Päiväretken päässä Ljubljanasta

Luostarijärven maisemiin voi tehdä päiväretken junan tai bussin kyydissä Ljubljanasta. Matka-aika on noin 45 minuuttia. Finnair liikennöi Ljubljanaan tavallisesti maaliskuusta lokakuulle, ja suorat lennot maksavat edullisimmilaan noin 200 euroa. Suora lento kestää hieman yli kaksi ja puoli tuntia.

Perille voi saapua myös interreilaten, sillä juna-asemia löytyy kaksi ja ne sijaitsevat hieman kaupungin ulkopuolella: Bled Jezero noin kahden kilometrin päässä ja Lesce-Bled (jonne junat saapuvat Ljubljanasta) noin neljän kilometrin päässä. Juna-asemalta voi ottaa taksin tai bussin keskustaan.

Myös automatkailu kannattaa: kävin täällä muutaman vuoden takaisella Euroopan road tripillä ja voin vain suositella upeita ja mukavia ajoreittejä, joiden varrella voi pysähtyä rauhassa ihailemaan maisemia. Toinen vaihtoehto on vuokrata auto.

Lue vinkit pittoreskiin pikkukaupunki Ljubljanaan »
Ota talteen road tripin pakkauslista »

 

Bled
Paras näköalapaikka Bled-järven maisemien taltioimiseen on Mala Osojnican näköalapaikka.

 

Bledissa kaikki toiveet voivat toteutua

Aikaan ennen kristinsuskoa pienellä saarella sijaitsi slaavilaisen elämän ja hedelmällisyyden Ziva-jumalattaren temppeli. Mutta kuten muuallakin maailmassa, sen tilalle rakennettiin 1400-luvulla goottilaistyylinen Marian taivaaseenottamisen kirkko.

Kirkko suojelee toivekelloa (Wishing bell), jota soittamalla pyhiinvaeltajat ovat voineet esittää toiveitaan 1500-luvulta lähtien. Mikäli vierailet luostarisaarella, myös sinä pääset kilauttamaan kelloa ja esittämään Universumille salaiset toiveesi.

 

Bled-järvi
Bledin postikorttimaiseman taustalla kohoavat Juliaaniset Alpit. Kuva: Jošt Gantar / I feel Slovenia

 

Kiipeä Bledin näköalapaikoille

Noin kuuden kilometrin pituisen rantareitin Bled-järven ympäri voi kiertää kävellen tai polkupyörällä. Järven ympäri voi myös körötellä 45 minuuttia kestävällä turistijuna-kierroksella.

Paras näköalapaikka Bled-järven maisemien taltioimiseen on Mala Osojnican näköalapaikka, joka sijaitsee 685 metrin korkeudessa. Varustaudu kunnollisilla retkeilykengillä ja pakkaa päiväreppuun juotavaa (ja vaikka evästä taukoa varten), sillä huipun saavuttaminen ottaa noin puolisen tuntia. Ylämäki on myös varsin jyrkkä, joten eivät vaellussauvatkaan huono idea ole.

Näköala Bledille on kuitenkin kaiken kiipeämisen arvoinen, sillä täältä pääsee ikuistamaan useissa matkakuvissa nähtävän ikonisen maiseman. Toinen suosittu näköalapaikka on nimeltään Velika Osojnica.

 

Bled
Myös Velika Osojnica -näköalapaikalta aukeaa kaunis maisema Bled-järvelle ja horisontissa siintäville Juliaanisille Alpeille.

 

Ihaile maisemia tai tee päiväretki luostarisaarelle pletna-veneen kyydissä

Bled-jävelle voi tehdä päiväretken myös perinteisen ja käsivoimin liikkuvan pletna-veneen kyydissä. (Järvellä perämoottorin käyttö on kielletty.) Veneen perässä seisoen melova kippari tuo mieleen Venetsian, jossa condoleihin ei tosin mahdu yhtä monta kuljetettavaa kuin täällä: veneeseen mahtuu kerrallaan 10-12 henkilöä.

Järvelle voi myös lähteä SUP-lautailemaan tai vaihtoehtoisesti vuokrata oman soutuveneen. Muista eväät!

 

Bled-järvi
Bled-järven tyvenelle pääsee myös päiväretkelle. Kuva: Vid Rotar / I Feel Slovenia

 

Bledin linnassa pääsee nauttimaan pikkykylän nimikkoleivoksen

Bled-järven pohjoisrannalla kohoaa 130 metriä korkean jyrkänne, jossa maisemaa vahtii komea Bledin linna. Tornien ja goottilaisen kapelin lisäksi linnassa pääsee kuvaamaan vallihautaa, jonka pääsee ylittämään laskusiltaa pitkin. Nykyisin museona toimiva kohde vie kävijän tutustumaan alueen entisaikoihin sekä ihailemaan kaunista kopiota Gutenbergin 1400-luvun kirjapainosta.

 

leivos
Linnassa kannattaa istahtaa kahville ja tilata kylkeen Bledin nimikkoleivos, Bled kremsnita. Kuva: Tomo Jeseničnik / I Feel Slovenia
Bledin linna
Bledin linnalta aukeaa kaunis maisema yli Bled-järven. Kuva: Matevz Lenarcic / I Feel Slovenia

 

Päiväretki smaragdin hohtoiseen Vintgarin rotkoon

Vintgarin rotko (Vintgar gorge) Triglavin kansallispuistossa on yksi Slovenian satumaisimmista luontokohteista.

Homin and Borštin kukkuloita halkova Vintgar sijaitsee noin neljä kilometriä Bledistä luoteeseen, lähellä Gorjea. Upeaan luontokohteeseen järjestetään bussikuljetuksia, minkä lisäksi sinne voi myös reippailla: matkaa kertyy Bledistä vain neljän kilometrin verran.

Reitin loppupäässä sijaitsee kahvila, josta saa ostettua juotavaa ja pientä purtavaa. Karavanke-vuoristoon aukeavien maisemien lisäksi rakennuksen vieressä pärskii 25 metristä ryöppyävä Šumin vesiputous, joka on yksi Slovenian kolmesta jokivesiputouksesta.

Lue lisää Vintgarin rotkosta »

Vintgarin rotko

Vintgarin rotko on mukava päiväretkikohde, jonka tavoittee helposti Bledistä käsin.

Bledin pikkusisko, Bohinj

Suuren suosion saavuttanu Bled on vuodenajasta riippumatta turistivarma matkakohde. Sen vuoksi, ja mikäli haluaa löytää vähän enemmän omaa rauhaa, kannattaa suunnistaa myös non 25 kilometrin päässä sijaitsevalle Bohinj-järvelle.

Vaikka kristallinkirkas jäätikköjärvi Bohinj on upea luontokohde, se ei ole saavuttanut yhtä suosittua asemaa kuin Bled. Tämän vuoksi alueella sijaitsee myös vähemmän kauppoja ja ravintoloita. Käy siis syömässä Bledissä, ennen kuin ajat tänne.

Lue telttaretkestä Bohinjin rannalla »

 

Bohinj

 

Lähde patikoimaan Triglavin kansallispuistoon

Bled-järven lähettyvillä sijaitseva Triglavin kansallispuisto tunnetaan sinistä taivaankantta hipovasta, lähes 3 000 metriin kurottavasta Triglav-vuoresta. Triglavin kansallispuistosta löytyy monentasoisia patikkareittejä mutta myös koskenlaskua, melontaa ja maastopyöräilyyn suunniteltuja reittejä.

Lue päiväretkestä Triglavin kansallispuistoon ja Savica-putouksille »

 

Around in Slovenia

 

Majoitusta monelle kukkarolle

Kohteen suosion ansiosta alueelta löytyy nykyisin monentasoista majoitustarjontaa hotelleista huokeampiin majataloihin ja hostelleihin. Lisäksi täältä löytyy myös paikallisten tarjoamaa kotimajoitusta, joten yöpaikkoja kyllä löytyy, oli reissubudjettisi sitten suurempi tai pienempi.

Esimerkiksi kahden-kolmen hengen huone sesongin ulkopuolella irtoaa jo noin sadalla eurolla per yö, joten majoitusten hintataso on suurin piirtein sama kuin Suomessa.

Slovenia

Tutustu myös muihin Slovenian kohteisiin

Oppaaseen

Privacy Preference Center