Entisen Jugoslavian raunioille syntyneistä seitsemästä itsenäisestä valtiosta, Bosnia ja Hertsegovinasta, Kosovosta, Kroatiasta, Makedoniasta, Montenegrosta, Serbiasta ja Sloveniasta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa.

Entisen Jugoslavian maista minulle on tullut tutuiksi neljä, ja ne ovat myös kaikki nousseet omalle top 10 -matkakohdelistalleni: Bosnia ja Hertsegovina on upea vaellus- ja luontomatkailukohde, Makedonia yllättää omintakeisuudellaan, Slovenia on aktiivimatkailijan unelmakohde, kun taas Kroatia on turkooseja merimaisemia ja karstikivikallioita rakastavan lomailijan rantakohde.

Entisen Jugoslavian tunnelmissa, Sarajevon kaupungissa Bosniassa ja Hertsegovinassa.

Entinen Jugoslavia, Sarajevo

Jugoslavian hengessä Sarajevossa

Entisen Jugoslavian maissa ja koko Balkanin alueessa on aivan omanlaistaan viehätystä. Juttelimme aiheesta eilen ystäväni Jennan kanssa, joka on kirjoittanut varsin hyviä ajatuksia esimerkiksi Sarajevosta. Maasta, joka on monille matkailijoille uskomattoman inspiroiva, toisille ristiriitaisten ajatusten ahjo sekä omille kaupunkilaisilleen paikka, jonka historiasta ei haluta puhua.

Minusta Sarajevon tekee surulliseksi myös se, että niiden kymmenien tuhansien ihmisuhrien lisäksi yli 2 miljoonaa kirjaa, teosta ja tutkielmaa, eli koko Kansalliskirjasto, poltettiin tuhkana tuuleen.

Samalla paloi paljon tietoa ja historiaa, jonka arvo on määrässä mittaamattomassa – ihmishengistä puhumattakaan. Mikäli aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan Anja Portinin Sarajevon kirjat.

Ymmärsin Jennaa, joka pohti Sarajevon aiheuttamia ajatuksia hänessä itsessään. Olen kokenut vastaavia tuntemuksia, mutta inhonnut vain yhtä paikkaa: Minua ahdisti käydä ja kuvata Saksan Dachaussa. Puolessa välissä tutustumiskäyntiä, kun kurkkua kuristi liikaa ja silmäkulmaan meni roska, pistin kameran pois. Tuntui ihan paskalta.

Mutta hyvä niin sillä matkailu, jos mikä, avartaa ja opettaa.

Entisen Jugoslavian tunnelmissa, reittisuunnittelua tien päällä.

Entinen Jugoslavia

Historia on meille kaikille sama, mutta jokainen on kokenut sen omalla tavallaan. Ja kuten historian kuuluukin, kantavat tarinat ja tunnelmat nykyhetkeen. Nekin, joista ei toivoisi edes tietävän.

On vaikeaa kuvitella, että sodan päättymisestä on vasta 20 vuotta. Minä olin silloin kymmenen.

Nämä aiheet nousivat mieleeni siksi, että jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, lähden reilun viikon päästä Bosniaan vaeltamaan, pyöräilemään ja polkujuoksemaan. (Ja toteutuivathan ne suunnitelmat, voit lukea kaikki jutut koostetusti tämän linkin takaa.)

Mutta yksyllä lähden smaragdin vehreänä loistavaan Kiinan Guiliniin, josta myös olen saanut arvokkaita vinkkejä Jennalta. Päädyin lopulta pysymään pääkaupungin ympäristössä, sillä muistin Georgian, joka opetti minulle melkein liian paljon. Muun muassa sen, ettei minulla ole aina kiire juosta kaikkia mahdollisia kohteita läpi.

Kun alunperin suunnittelin junamatkaa Pekingistä Mongoliaan ja sisäistä lentoa takaisin, tai kun mietin maan lounaiskulman upeita kansallispuistoja, tajusin, että matkaa on ihan oikeasti 2 000 kilometriä.

Se on aivan järkyttävän pitkä matka. Minun sieluni ei ikinä ehtisi mukaan.

Makedonia, entisen Jugoslavian todellinen helmi

Olen monesti miettinyt, mikä oli se kriittinen tekijä, joka sai minut rakastumaan Makedoniaan aivan silmittömästi. Ehkä kevät, ehkä sen hetkinen elämäntilanne, ehkä se tietynlainen rosoisuus ja sen keskeltä nouseva kauneus, jonka näkee, kun osaa katsoa.

Jos vierailet Makedoanissa, käy tutustumassa Matka-kanjoniin sekä kaupungin markkinahumuun. Löydät lisätietoa ja kohteita myös Visit Macedonian ja Explore Macedonian verkkosivustoilta.

Slovenia

Slovenia - aktiivimatkailijan unelmakohde

Siirry kohteeseen
Entinen Jugoslavia, Krkan kansallispuisto Kroatiassa.

Entisen Jugoslavian tunnelmissa Krkan kansallispuistossa, Kroatiassa.

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center