Hvar – aurinkoa, eleganssia ja täydellinen lusikallinen sorbettia
Kaikki täällä näyttää juuri siltä kuin pitääkin; on hyvin huoliteltuja, ruskettuneita ja viimeisimpiin uimapukumallistoihin sonnustautuneita nuoria, jotka kulkevat pitkin rantabulevardia niin kuin koko saari olisi heidän omistuksessaan.
Ja monella tavalla se ehkä onkin, ainakin viikoksi tai kahdeksi.
Miljoonaveneet keinuvat satamassa, useimmat varmasti isän nimissä, mutta siitä viis. Hvarin saaren nautinnot on tarkoitettu jokaiselle yhtä oikeudenmukaisesti.
Varallisen hullpeuden sijaan minä sen sijaan nautin elämäni parasta mandariinisorbettia. Siihen ei tarvittu valkoista pöytäliina tai hopeista lusikkaa, vaan auringon paahtama katupenkki ja haukkaus viileää, täydellisen makeaa ja hieman kirpeää jäätelöä.
Toki merimatka Hvarin turkooseilla aalloilla olisi varmasti ollut hieno kokemus, mutta juuri tuossa hetkessä tuntui, etten tarvinnut tai kaivannut mitään enempää.

Jetset-paratiisi Hvar on Euroopan aurinkoisin saari
Hvarin saarta kutsutaan Euroopan aurinkoisimmaksi. Paikallisten mukaan sade on niin harvinaista, että jos se sattuisi kestämään koko päivän, hotellit tarjoavat seuraavan yön puoleen hintaan.
Ja jos sattuisi satamaan lunta, silloin yöpyminen on ilmainen. Tosin lunta sataa täällä kerran kymmenessä vuodessa, jos silloinkaan. Hvar elää valosta, ja se näkyy kaikessa: kivitalojen vaaleissa pinnoissa, laventelin sävyissä ja turkoosin meren pinnan heijastuksissa.

Koe Marco Polon synnyinpaikka
Tiesitkö, että voit kokea Marco Polon synnyinpaikan kahdessa paikassa: joko Hvarin naapurisaarella Korčulassa tai vaihtoehtoisesti Venetsiassa.
Molemmat edellä mainituista ovat sitä mieltä, että Polo on kotoisin juuri heidän nurkiltaan. Hvarin satamasta lähtee tunnin välein pieniä paatteja kohti Polon synnyinsaarta eikä reissu tainnut kustantaa kymppiä enempää.
Retket Marco Polon saarelle sekä merimaisemiin varaat kätevimmin verkosta.


Seikkaile vanhan kaupungin labyrintissä
Hvarin vanhakaupunki on kuin pieni labyrintti, jossa aika kulkee verkkaisesti. Kapeat kadut kiemurtelevat kukkuloille, joilta avautuu upea näkymä satamaan ja Pakleni-saaristoon.
Täällä voi yhtä hyvin eksyä antiikkiseen kivikirkkoon kuin paikalliseen viinibaariin, jossa tarjoillaan lasillinen tuhtia Plavac Malia ja kulhollinen oliiveja ilman minkään sortin kiirettä. Elämä saarella soljuu, eikä kukaan hoputa.


Juhli kuin paikallinen (tai turisti)
Jos etsit lomallesi vilinää, löydät sitä rantaklubien suunnalta. Päivisin baareissa tarjoillaan smoothieita ja rentoa musiikkia, iltaisin DJ:t nostavat äänenvoimakkuutta ja tunnelma muistuttaa enemmän Ibizaa kuin vanhaa dalmatialaista kylää.
Mutta tämäkin on osa Hvarin viehätystä, täällä voi olla sekä rauhassa että keskellä kaikkea, vieläpä samana päivänä.
Hvar ei ole halvin paikka Kroatiassa, mutta se ei myöskään esitä mitään muuta, kuin se on. Saari on aurinkoinen, itsevarma ja hiukan ylpeä – mutta rehellinen. Ja juuri siksi sinne voisi palata. Ei ehkä joka vuosi, mutta silloin kun kaipaa valoa, makua ja tunnetta siitä, että lusikallinen mandariinisorbettia on ihan tarpeeksi.
