Krka National Park ja komeat Krkan vesiputoukset

Helteisen viikonlopun jälkeen vuorossa olikin sitten kaksi vähän pilvisempää päivää, joten optimoimme tilanteen ja vuokrasimme auton matkalle kohti pohjoista.

Krka National Park & Krka Waterfalls. Maanantaina aamupäivästä otimme suunnaksemme Krka Nationa Park –kansallispuiston, minkä jälkeen valloitimme illalla Splitin. Nautitaan kuitenkin tässä artikkelissa Krka National Park -kansallispuiston upeista vesiputouksista, vehreistä metsistä ja kuumottavista bussikuljetuksista – kiitos kapeiden vuoristoteiden. Uudenkarhealla motarilla vuokra-auton kyydissä taitettu matka sen sijaan sujui varsin leppoisasti vuoroin italian- ja vuoroin serbokroaatinkielisiä radiokanavia kuunnellen.

Kroatiassa käyttämämme tietullit ovat tulleet konseptina aiemmin tutuksi Italiasta: Makarskasta Šibenikiin taitettu matka oli reilut sata kilometria ja kevensi kukkaroa noin kahdeksan euron verran. Paikallisi autoja ei isoilla teillä juuri näkynyt, mutta muut Keski-Euroopan maat olivat sitäkin paremmin edustettuina. Suurkaupungit löytää helposti ilman karttaa kiitos selkeiden kylttien, mutta Makarska Rivieraa reunustavan Biokovo-vuoriston valloittaa vain antamalla tilaa kilipukkilaumalle ja härkäparille.

Kotiinpaluun majesteettisuudesta vastasivat ympärillä laukkaavat Krka National Park -kansallispuiston kauneimmat asukkaat, hevoset. Mutta hevosia ja kahdenkymmenen asteen lämpötilaeroa käsittelevän tarinan kuulette hieman tuonnempana, ihmetellään nyt vaikka hetki sitä, miten Kroatian motarit on louhittu keskeltä vanhaa vuoristoa.

 

On the way to Mostar | 2012

On the way to Mostar | 2012

 

Koko Dalmatian alueen halkova, reilu 70 kilometriä pitkä Krka-joki paistattelee matkailijoiden suosiossa juuri ennen laskemistaan turkoosiin Adrianmereen.

Joen mukaan nimetty Krka National Park -kansallispuisto on mieletön. On vaikea kuvitella, että auringossa paahtuneiden maisemien ja jyrkkien vuorien keskeltä löytyy jotain näin vehreää, raikasta ja – ainakin monsuunin yllättäessä – ahdistavan kosteaa.

Krka National Park -kansallispuiston pienimmänkin puropahasen sivuhaara on täynnä kaloja. Alueen lintukanta on Euroopan rikkaimpia, ja siellä täällä värikkäät perhoset pyrähtelevät piiloon puiden lehdistöihin. Kosteikkojen tuoksu on aika ajoin todella paksu, ja kaskaiden meteli saa korvat tinnittämään. Ympäröivä luonto on tiheää, vihreää ja vehreää.

Tiedän, etten ole ainoa, jonka mielestä värit toistuvat Kroatiassa jotenkin todella vahvoina.

 

Krka National Park Krka waterfalls

Krka National Park | Croatia
Krka National Parkin smaragdin vihreissä maisemissa.

Krka National Park | Croatia
Komeat vesiputoukset ovat Krka National Parkin parasta antia.

Krka National Park Krka waterfalls

 

Kävi tuuri, että monsuunisade iski juuri silloin, kun olimme päässeet Krkan kansallispuiston tunnetuimman vesiputouksen, Skradinski Bukin, juurelle. Kaksi ravintolaa sekä pienet lettukatokset täyttyivät hetkessä muutaman kilometrin pituista luontopolkua taittavista retkeilijöistä. Uimareita sade ei alkuunsa haitannut, mutta kun sääilmiö yltyi lähes tunnin pituiseksi maata piiskaavaksi jaksoksi, juoksivat hekin pelastamaan reppunsa sateensuojaan.

Rankkasade. Melkoinen myyntivaltti alueen pienille lettukioskeille, joiden antimiin sorruimme mekin.

Letuista ei ole kuvia (ne syötiin heti), eikä myöskään alas laaksoon vievästä kuumottavasta bussikuljetuksesta (koska puristin rystyset valkosina penkkiä). Kyllä siinä saa hetken nieleskellä, kun iso bussi lyö pakin päälle ja aloittaa nykivän peruuttamisen toisen mokoman tullessa vastaan. Tiellä ei tietenkään ole minkäänlaisia reunoja tai kaiteita. Eikä siinä mahdu ohittamaan.

Tuskin täällä mitään on koskaan sattunut, mutta kyllä se kyyti silti hirvitti.

 

Krka National Park Krka waterfalls

Krka National Park | Croatia

Krka National Park | Croatia

 

Visovacin maisemissa

Krka National Park -kansallispuiston vehreässä kanjonissa sijaitsevan Visovac-järven keskellä majailee pieni saari, josta löytyy vanha fransiskaaniluostari. Saarelle järjestetään ohjattuja retkiä, ja kuljetus tapahtuu veneitse. Piletin passaa hankkia paikan päältä, ja sisäänpääsy Krkan kansallispuistoon maksaa reilun kympin (opiskelijakortilla saa alennusta).

 

Krka National Park Krka waterfalls

Krka National Park | Croatia

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center