Retkeilyvaatteet ulkoiluun ja pidemmille vaelluksille

Laadukkaat retkeilyvaatteet kestävät käyttöä ja aikaa. Silti kaikista kallein hinta ei aina korreloi parhaaseen tuotteeseen.

Retkeilystä on tullut trendikästä (mikä on ihanaa!); trendit luovat kysyntää, ja kysyntä kasvattaa tarjontaa. Sen vuoksi ensikertalaisen tai vasta hetken retkeilleen voi olla vaikea valita sitä oikeaa taukotakkia, kuorivaatetta tai retkeilyhousuja kymmenien eri vaihtoehtojen joukosta.

Mutta miten parhaat retkeilyvaatteet edes määritellään? Mielestäni paras tapa on aloittaa kirkastamalla itselleen millaisissa olosuhteissa retkeilyvaatteita aikoo käyttää. Kevyt lähiretkeily ei vaadi samanlaisia retkeilyvarusteita tai retkeilyvaatteita kuin viikon vaellus avotunturissa. Myös yön yli -retkillä selviää oikein hyvin melko kevyelläkin varustuksella.

Onneksi maalaisjärjellä pääsee pitkälle. Silti tärkeintä on tunnistaa, miten oma keho toimii kylmässä ja kuumassa, eli minkälaiset retkeilyvaatteet kannattaa pukea ylleen liikkuessa ja myöhemmin leirissä. Olen kerännut tälle sivulle omia vinkkejäni, joista toivottavasti irtoaa iloa myös sinulle. Turvallisia retkiä!

 

areena

 

Vinkki: Klikkaa yllä olevaa kuvaa tai tätä linkkiä ja pääset katsomaan tallenteen, kun kävin juttelemassa omista retkeilyvarusteistani Ylen Aamussa.

Minulla on tapana vaeltaa lyhyissä shortseissa ja ohuessa teknisessa paidassa myös viileämmässä säässä.

Älä koskaan tingi turvallisuudesta

Liian vähän on aina huonompi kuin liian paljon. Vaikka Etelä-Suomessa mittarit hipoisivat hellelukemia, Lapissa on aina kylmempää. Sen vuoksi retkeilyvaatteet kannattaa hankkia vähintään kolmen vuodenajan mukaan.

Varaa siis aina tarpeeksi lämmintä vaihtovaatetta (villaa) ja evästä, sekä muista aina kertoa jollekin, minne olet lähdössä ja milloin olet ajatellut palata. Muista myös EA-pakkaus, vaeltajan matkavakuutus ja Retkietiketti.

Mitä enemmän retkeilet, sitä paremmit opit tuntemaan kehosi. Nimittäin se mikä toimii minulla, ei välttämättä toimi sinulla; monet ystävistäni käyttävät pitkien vaellushousujen alla merinohousuja silloin, kun minä vielä kuljen shortseissa. En myöskään voisi koskaan kuvitella käveleväni merinovillaiseen paitaan pukeutuneena. Näin siksi, että minun tulee liikkuessa kuuma, eikä minun sen vuoksi kannata hikoilla vaatteita märiksi.

Puljun erämaa

Kevyet kuorivaatteet suojaavat sateelta ja pitävät lämmön liikkuessa.

Retkeilyvaatteet yllä liikkuessa

Vaeltaessa eli liikkeessä puen lähes aina ylleni samat retkeilyvaatteet: Arc’teryxin ohuen teknisen pitkähihaisen ja Warmpeacen shortsit. (Molemmat olen löytänyt alennusmyynnistä.)

Räkkäaikaan ja viileämmällä säällä puen shortsien alle Arcteryxin tekniset kerrastohousut, ja vasta sään ollessa todella viileä vedän jalkaani Fjellun Keb Trousers -housut ja puen ylleni Guidelinen kuoritakin. Tuo takki on oikeasti perhokalastukseen suunniteltu, mutta takin leikkausten vuoksi se on omiaan myös retkeilyyn ja vaeltamiseen (käsiä pystyy nostamaan helposti ilman, että hihat lyhenevät tai selkä paljastuu).

Sormia lämmittävät tarpeen tullen ohuet merino-sormikkaat sekä päätä ja kaulaa merinovillainen buffi. Nämä retkeilyvaatteet pakkaan aina kaikille retkille ja vaelluksille mukaan.

Tallenna kattava pakkauslista vaellukselle »
Varusteet yön yli vaellukselle »

 

retkeilyvaatteet
Talviaikaan omat retkeilyvaatteet näyttävät tältä.

 

Vinkki: Pakkaa aina taukotakki rinkan päällimmäiseksi, jolloin se on helppo kaivaa esiin tauon tullen.

Näin pakkaat rinkan oikein »

Kolmena vuodenaikana käytän Fjällrävenin kevyempää Keb-untuvatakkia.

Riippumatto
retkeilyvaatteet
Villapipoja pakkaan mukaan aina kaksi: toista käytän päivällä, toisella nukun.

 

Retkeilyvaatteet talvella

Kerrospukeutuminen on kaiken A ja O. Talviaikaan minulla on käytössä samat retkeilyvaatteet kuin kolmena vuodenaikana, joskin sillä erolla että rinkasta löytyvät leirissä käytettävät toppahousut ja paksu untuvatakki. Villapipoja minulla on aina kaksin kappalein, samoin villasukkia: toiset ovat käytössä päivällä ja toiset yöllä nukkuessa.

Lisäksi kunnon hansikkaat ja niiden alla pidettävät merinovillaiset linerit kannattaa hankkia. Hanskojen hinnassa ei kannata pihistellä, sillä mikään ei harmita yhtä paljon kuin jäiset näpit. Hestran hansikkaista voin suositella 100% villafroteevuorauksellisia Wakayama-hansikkaita ja Rabilta nahkaista Treeline Glove -paria.

 

Retkeilyvarusteet
Villapaita on vaihtunut painon vuoksi toiseen kevyempään untuvatakkiin.

 

Villapaidan voi korvata kevyemmällä untuvatakilla

Olen aiemmin pakannut mukaan myös villapaidan, mutta Ossi Määtän Kevytretkeilijän oppaan luettuani olen päätynyt grammanviilaamaan villapaidan pois ja korvaamaan sen toisella kevyemmällä untuvatakilla. Kolmas vaihtoehto on ottaa mukaan yksi tai kaksi merinopaitaa lisää, mutta jos retkeilet ahkion kanssa, niin ei silloin villapaitakaan juuri mitään paina.

Kukin kulkee tavallaan, ja nämä esimerkit ovat nimenomaan esimerkkejä siitä, miten monin tavoin talvella voi pukeutua.

Vinkki: Pakkaa retkeilyvaatteet eri värisiin pakkauspusseihin, jolloin tiedät aina, mistä villasukat, pipot ja aluskerrastot löytyvät!

 

Retkeilyvaatteet

 

Sivu sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä, jotka on merkitty kultaisella boldauksella. Saan myynneistä pienen provision, mutta sinä et silti maksa tuotteesta yhtään enempää. Kiitos, että tuet Kaukokaipuun toimintaa.

Retkeilyvarusteet

Lue lisää retkeilyvarusteista

Vinkkeihin