Ikuisen veden virtaa Islannissa

Islanti on tunnettu henkeäsalpaavista vesiputouksistaan. Luonnon kauneuden ja voiman ainutlaatuisella tavalla yhdistävillä vesiputouksilla on myös oma symbolinen merkityksensä, sillä niistä monet kertovat islantilaisia legendoja ja monisävytteisiä kansantarinoita.

Islannin vesiputoukset ovat yksi maan suurimmista vetonauloista. Monet ovat valtavia ja vaikuttavia, toiset pieniä ja suloisia. Yhtä kaikki nämä ikiaikaiset, luonnon ainaiset kiertolaiset ovat upeita nähtävyyksiä, jotka tarjoavat unohtumattomia elämyksiä vierailijoille ympäri maailman.

Mene ja koe Islannin vesiputousten ikuisen virran mahti, joka tarjoaa jatkuvasti uusia luontoelämyksiä Islannissa matkaileville.

Islannin vesiputoukset

Kuinka monessa näistä olet vieraillut?

  1. Aldeyjarfoss
  2. Dettifoss
  3. Dynjandi
  4. Glymur
  5. Goðafoss
  6. Gullfoss
  7. Hafragilsfoss
  8. Háifoss
  9. Hengifoss
  10. Hraunfossar
  11. Kirkjufellsfoss
  12. Selfoss
  13. Seljalandsfoss
  14. Skógafoss
  15. Svartifoss

Islannin vesiputoukset kartalla

Yllä olevasta kartasta voit bongata tunnetuimmat Islannin vesiputoukset kartalla. Kartta on suuntaa antava mutta hyvä esimerkki siitä, miten paljon upeita ja pärskyviä luontokohteita maasta löytyy.

Voit tallentaa kartan itsellesi klikkaamalla otsikon perässä olevaa tähteä. Saat kohteiden nimet auki listana, kun klikkaat otsikon vasemmalla puolella olevaa nuolella varustettua kuvaketta.

Aldeyjarfoss
Aldeyjarfossin kaksikymmentä metriä korkea vesipatsas putoaa putoaa turkoosiin laguuniin.

Aldeyjarfossin 9000 vuotta vanhat maisemat

🥾 Reitin pituus: alle kilometri suuntaansa
🗺️ Reittikuvaus: Earthtrekkers.com
☂️ Milloin: ympäri vuoden
👪 Perheystävällinen: ei

Aldeyjarfoss sijaitsee Pohjois-Islannin ylängöllä, jonka saavuttaaksesi tarvitset nelivedon. Pikkuautolla kohteeseen ei siis pidä lähteä, sillä se on myös kiellettyä.

Ajoreitti johtaa vesiputouksen eteläpuolella sijaitsevalle pysäköintialueelle, josta aukeavat upeat näkymät Aldeyjarfossin putouksille. Parkkipaikalta on vain 10 minuutin pituinen alamäkeen viettävä kävelymatka Aldeyjarfossin näköalapaikalle. Reitti kulkee läpi 9000 vuotta sitten syntyneen Báðardalshraunin laavakentän.

Kaksikymmentä metriä korkea vesipatsas putoaa upean turkoosina hehkuvaan laguuniin. Kohde tunnetaan parhaiten alueen geologiasta ja etenkin kuusikulmaisista basalttipylväistä, joita löytyy vain harvoista paikoista ympäri maailmaa. Pylväät syntyivät, kun laava virtasi alas Aldeyjarfossin jyrkänteitä vuosisatoja sitten tapahtuneen purkauksen aikana.

Basalttipylväiden muoto on niin täydellinen, että niiden voisi äkkiseltään kuvitella olevan ihmiskäden aikaansaannoksia. Silti ne ovat luonnon omia taideteoksia.

dettifoss
Kunnioitusta herättävät Dettifossin putoukset talvipuvussaan.

Kunnioitusta herättävät Dettifossin putoukset

🥾 Reitin pituus: alle kilometri
🗺️ Reittikuvaus: Guidetoisland.is
☂️ Milloin: ympäri vuoden (talvella tie voi olla suljettu)
👪 Perheystävällinen: kyllä
⬆️ Putouksen korkeus: 44 m
➡️ Putouksen leveys: 100 m

Yli 100 metriä leveät ja 44 metriä korkeat, kunnioitusta herättävät Euroopan toiseksi voimakkaimmat putoukset kantavat nimeä Dettifoss. Nähtävyys sijaitsee Vatnajökulin kansallispuistossa lähellä Husavikia.

Putoukset ovat osa Jökulsá á Fjöllumin jäätikköjokea, joka virtaa Vatnajökullista merelle. Dettifossin virtaus on Euroopan vesiputouksista suurin 500 m3/s virtaamallaan. Täällä maa vapisee veden voimasta, kun jylisevä sumuverho nousee putouksilta kohti taivaita.

Dettifossin legenda

Hevosenkengän muotoinen Jumalten suoja (Shelter of the Gods) on nimetty Odinin hevosen Sleipnirin mukaan, joka laskeutui taivaalta Islannin kamaralle ja laski valtavan kavionsa maahan. Islantilaiset uskovat, että Dettifoss on álfarien ja huldufolkien (piilokansan) pääkaupunki, jossa lohkareiden ja kallioseinien sisällä sijaitsee tonttujen koteja, kirkkoja ja konserttisaleja.

Myös kanjonissa sijaitseva Botnstjörn-lampi kertoo muinaista islantilaista tarinaa, jossa varakas tyttö ja köyhän maanviljelijän poika rakastuvat. Mutta kanjonissa elävä paha henki muuttaa pojan pedoksi, ja tyttö on surun murtama, kunnes hyväntahtoinen keiju ilmestyy hänelle ja kertoo tavasta, jolla tyttö voi palauttaa pojan ”elävien kirjoihin”: hänen tulee heittää kallein omaisuutensa henkiolennon kitaan yöttömän yön auringon alla – ja niin hän tekee, ja siten tyttö ja poika pääsevät naimisiin.

dynjandi
Koska rakkaalla lapsella on monta nimeä, Dynjandia kutsutaan myös The Jewel of the Westfjordsiksi.

Dynjandi – Länsivuonojen helmi

🥾 Reitin pituus: n. 1,6 km suuntaansa
🗺️ Reittikuvaus: Guidetoisland.is
☂️ Milloin: ympäri vuoden
👪 Perheystävällinen: kyllä
⬆️ Putouksen korkeus: 100 m
➡️ Putouksen leveys: 30–60 m

Koska rakkaalla lapsella on monta nimeä, Dynjandin vesiputousta kutsutaan myös nimillä Fjallfoss sekä The Jewel of the Westfjords. Englanniksi käännettynä nimi Thunderous on hyvin kuvaava, sillä vesi todella pauhaa ukkosen lailla.

Usean pienemmän vesiputouksen muodostama upea luonnon nähtävyys sijaitsee Islannin Länsivuonoilla, lähellä Dynjandisvogurin lahtea sekä Arnarfjörðurin vuonoa.

Jos haluat nähdä Dynjandin maisemat ylhäältä käsin, voit kiivetä noin 200 metrin nousun ylös kallion rinnettä. Tällöin pääset ihailemaan myös seitsemää muuta vesiputousta, jotka ovat Hæstahjallafoss, Strompgljúfrafoss (Strompur), Göngumannafoss, Hrísvaðsfoss-Kvíslarfoss, Hundafoss ja Bæjarfoss (Sjóarfoss).

Dynjandin legenda

Arnarfjörðurin, jossa Dynjandi sijaitsee, väitetään olevan täynnä hirviöitä. Vuonolta on merkitty 180 merihirviöhavaintoa, minkä lisäksi Dynjandilta löytyy muutamia muitakin myyttejä.

Tunnetuin legenda kuvaa vesiputouksessa asuvaa yliluonnollista olentoa, jota kutsutaan nimellä Thunder. Myytti viittaa ukkosmaiseen ääneen, joka tarun mukaan olisi jumalten aiheuttamaa heidän raivostuttuaan siitä, kun Islannin muinaisuskonto julistettiin pakanalliseksi kristinuskon myötä.

Toinen legenda kertoo Dynjandin mahtipontisen melun olevan sydänsuruissaan huutavan jättiläisen vaikerrusta sekä vesiputous jättiläisen huntu, jota se ei koskaan päässyt käyttämään omissa häissään.

Vaikka nykyään Dynjandi on asumatonta aluetta, historialliset todisteet viittaavat aiempaan pitkäaikaiseen ihmisasutukseen. Alueelta on nimittäin löydetty vanhan turvetalon Farm Moundin jäännökset. Erään kertoman mukaan talossa olisi asuttu vuoteen 1951, kunnes maanviljelijän vaimo ei enää kestänyt Dynjandin karjuntaa.

Glymurin vesiputous
Glymur on yksi monista Islannin vesiputouksista. Haikkaus tänne kannattaa, vaikka nousumetrejä kertyykin.

Glymur

🥾 Reitin pituus: kokonaispituus n. 7 km
🗺️ Reittikuvaus: Kaukokaipuu.fi
☂️ Milloin: kesäaikaan
👪 Perheystävällinen: kyllä
⬆️ Putouksen korkeus: 198 m

Glymur on Islannin toiseksi korkein vesiputous (198 m) sekä korkein vesiputous, johon pääsee suhteellisen helposti kävellen. Vaikka reittiä kuvataan lapsiystävälliseksi, se sisältää melko jyrkkiä nousuja sekä joen ylityksen köysiradan avulla.

Goðafossin vesiputous (Waterfall of the Gods) talvipuvussaan.
Goðafossin vesiputous (Waterfall of the Gods) talviaamun valossa.

Goðafoss – jumalten lankeemat putoukset

🥾 Reitin pituus: n. 3 km
🗺️ Reittikuvaus: Guidetoisland.is
☂️ Milloin: ympäri vuoden
👪 Perheystävällinen: kyllä
⬆️ Putouksen korkeus: 12 m
➡️ Putouksen leveys: 30 m

Goðafossin putoukset ovat osa Islannin neljänneksi suurinta Skjálfandafljót-jokea maan pohjoisosassa, pääkehätie Ring roadin varrella Sprengisandurin ylämaantien risteyksessä, noin 45 minuutin päässä Akureyrista.

Putoukset ovat yhden maan upeimmista.

Goðafossin legenda

Vaikka Goðafoss tarkoittaa joko jumalten vesiputousta tai papin/päällikön (goðin) vesiputousta, ja vaikka sen englannin kielinen nimi kuuluu ”Waterfall of the Gods”, tarkoitetaan nimellä itse asiassa jumalten lankeemusta.

Islanti asutettiin ensikerran vuosien 800- ja 1000-välillä. Suurin osa maahanmuuttajista (poislukien orjat) olivat Thoria, Odinia, Lokia ja Freyaa palvoneita muinaisnorjalaisia.

Kristinuskoon käännyttäminen alkoi 930 eea. Aihetta käsiteltiin Þingvellirissä, jossa maan parlamentti kokoontui kerran vuodessa. Tuolloinen lainpuhuja eli Ásatrú-pappi (tai goði) Þorgeir Ljósvetningagoði oli vastuussa päätöksen tekemisestä eli siitä, voidaanko vanhat jumalat eli kristittyjen mielestä pakanajumalat hylätä.

Tuhatvuotisen tarinan mukaan Þorgeir makasi turkispeiton alla yhden päivän ja yön, ja rukoili hiljaisuudessa vanhoilta jumaliltaan oikeaa päätöstä. Lopulta hän nousi pediltään ja kertoi muille, että ihmisten parhaaksi kristinuskosta olisi tehtävä uusi virallinen uskonto. Pakanat voisivat silti palvoa ”epäjumaliaan” yksityisesti.

Symbolisen päätöksen merkiksi Þorgeir heitti vanhojen epäjumalten patsaat kauniiseen vesiputoukseen, minkä jälkeen nähtävyyttä on kutsuttu nimellä Goðafoss, jumalten putous.

gullfoss
Kauniit Gullfossin putoukset valkoisessa hunnussaan.

Gullfoss – Euroopan suurin vesiputous

🥾 Reitin pituus: 2 km
🗺️ Reittikuvaus: Guidetoisland.is
☂️ Milloin: ympäri vuoden
👪 Perheystävällinen: kyllä
⬆️ Putouksen korkeus: 32 m

Mikä onni, ettei tätä luonnonihmettä muutettu vesivoimalaksi!

Euroopan suurimmaksi vesiputoukseksi tituleerattu Gullfoss sijaitsee Hvítájoen kainalossa Etelä-Islannissa lähellä Langjökullin jäätikköä, maailmankuulun Golden Circlen varrella.

Kohde on erityisen kaunis talvella, jolloin sinertävä jää ja lumihuntu luovat luontokohteelle aivan omanlaisensa tunnelman. Putous muodostuu kahdesta erillisestä vesiputouksesta, joiden korkeudet ovat 11 ja 21 metriä.

Gullfossin väri poikkeaa monista Islannin vesiputouksista siksi, että sen vesi on peräisin Keski-Islannin jäätiköltä.

Kultaisten putousten legenda

Gullfoss kääntyy suomeksi Kultaiset putoukset (Golden Falls).

Legendan mukaan varakas maanviljelijä heitti kaiken kultansa putousten pohjalle sen sijaan, että hän olisi testamentannut omaisuuttaan kenellekään kuolemansa jälkeen. Aarteen uskotaan edelleen lepäävän Gullfossin pohjassa.

golden circle
Tältä Gullfoss näyttää sulan maan aikaan.

hafragilsfoss

Hafragilsfoss

🥾 Reitin pituus: East Bank Hike 2,5 km suuntaansa
🗺️ Reittikuvaus: Guidetoisland.is
☂️ Milloin: ympäri vuoden
👪 Perheystävällinen: kyllä
⬆️ Putouksen orkeus: 27 m
➡️ Putouksen leveys: 91 m

Ukkosmaisesta jylinästään kuulu Hafragilsfoss sijaitsee Dettifossin, Euroopan voimakkaimman vesiputouksen läheisyydessä. Kuten Dettifoss, myös Hafragilsfoss on osa Jokulsa a Fjollum -jäätikköjokea Pohjois-Islannissa.

Hafragilsfoss vyöryy 27 metrin korkeudesta Jokulsargljufurin kanjoniin.

Háifoss
Háifoss (122 m) eli Korkea vesiputous sijaitsee Fossárdalurin laaksossa Etelä-Islannissa.

Háifoss – melkein Islannin kolmanneksi korkein vesiputous

🥾 Reitin pituus: n. 4,5 km rengasreitti
🗺️ Reittikuvaus: Guidetoisland.is
☂️ Sesonki: keväällä
👪 Perheystävällinen: kyllä
⬆️ Putouksen korkeus: 122 m

Háifoss (122 m) eli Korkea vesiputous sijaitsee Fossárdalurin laaksossa Etelä-Islannissa. Vain Morsárfoss (240 m) ja Glymur (198 m) ovat Háifossia korkeammat, minkä lisäksi Hengifoss (128 m) voittaa sen kuudella metrillä.

Háifossin vieressä laskee toinen, paljon pienempi mutta silti kaunis vesiputous. Vesiputouksen nimi on Granni, joka tarkoittaa naapuria. Molemmat putoukset voi kuvata yhteen ruutuun etelänpuoleiselta näköalapaikalta.

Háifossin näköetäisyydellä kohoaa myös tulivuori Hekla (Gateway to Hell), yksi maan tunnetuimmista ja eläväisimmistä tulivuorista.

Jos haluat vierailla Háifossissa, tarvitset kuoppaiselle tielle nelivedon. Kohteessa on suositeltavaa vierailla kesäaikaan. Ajoreitti vie sinut vesiputouksen eteläpuolella sijaitsevalle pysäköintialueelle, josta voit tehdä lyhyen vaelluksen parhaalle näköalapaikalle.

Putouksille voi myös patikoida seuraamalla Fossá-jokea, joka kaartaa keskiajalla tapahtuneen tulivuorenpurkauksessa tuhoutuneen mutta sittemmin kunnostetun Þjóðveldisbærinn Stöngin tilan ohi.

Háifossin legenda

Háifossin kerrotaan olevan naispuolisen jättiläisen koti. Jättiläinen kalasti joesta taimenia ja uhkasi kaikkia, jotka uskalsivat tulla liian lähelle.

Tarinan mukaan joukko matkalaisia, mukaan lukien teini-ikäinen poika, leiriytyivät lähellä putouksia. Poika huvitti itseään nakkelemalla veteen kiviä, mistä jättiläinen suivaantui. Pimeän tultua jättiläinen hiipi pojan teltalle, syöksyi sisään ja tarrasi tätä jaloista. Muu leiri heräsi metakkaan, ja he tarttuivat pojan käsiin yrittäen vetää hänet takaisin.

Elleivät muut olisi heränneet, poika olisi todennäköisesti kohdannut monien islantilaisten tarinoiden kohtalon, jossa jättiläinen olisi tappanut ja syönyt uhrinsa. Lopun kaiken poika kuitenkin pelastui, mutta joutui pitkäaikaiseen vuodelepoon.

Islantilaisissa kansantarinoissa jättiläiset eivät ole yhtä yleisiä kuin peikot. Tarinoiden tunnetuin isojalkainen on nimeltään Grýla, joka synnytti kolmetoista lasta yhdessä peikon kanssa. Näitä lapsia kutsutaan nimellä Yule Lads, josta yhden tunnemme nykyään joulupukkina.

Grýlalla oli myös jättimäinen kissa, joka saalisti lapsia, jotka eivät ommelleet itselleen uusia vaatteita jouluksi. Sanotaan, että juuri tämä tarina on vaikuttanut siihen, miksi monet islantilaiset ompelevat tai kutovat itse omat vaatteensa.

Hengifoss

Hengifoss – Islannin kolmanneksi korkein vesiputous

🥾 Reitin pituus: n. 50 minuutin kävely kohteeseen
🗺️ Reittikuvaus: Guidetoisland.is
☂️ Sesonki: kesä
👪 Perheystävällinen: kyllä
⬆️ Putouksen korkeus: 128 m

Hengifossin 128 metriä korkea vesiputous saa alkunsa Hengifossá-joesta Fljótsdalshreppurin kunnassa Itä-Islannissa.

Vesiputoukselle johtava polku on yksi suosituimmista vaellusreiteistä koko Itä-Islannissa. Matkaa luontokohteeseen kertyy putouksen lähellä sijaitsevalta parkkipaikalta noin 50 minuutin patikkamatkan verran.

Hengifossin erikoisuus ovat sitä ympäröivät basalttikerrokset, joiden välissä on ohuita punasavikerroksia. Punasavi on muisto lämpimämmästä tertiääri-kaudesta, jonka aikana, noin 65 miljoonaa vuotta sitten, alkoi myös massasukupuutto, jolloin dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon.

Hengifossin legenda

Patikkamatkan varrella sijaitsee pienempi Hengifossán putous, joka tunnetaan myös nimellä Litlanesfoss. Molemmista putouksista syntyvä joki laskee kuuluisaan Lagarfljót-järveen, jossa hurjan merilisko Lagarfljótsormurin kerrotaan asuvan.

hraunfossar
Hraunfossar on kauneimmillaan ruskan aikaan.

Hraunfossarin laavaputoukset

Hraunfossarin eli Laavaputousten (Lava Falls) rykelmä kauniita vesiputouksia sijaitsee Länsi-Islannissa Borgarfjörðurin alueella. Moniosainen vesiputous muodostuu Hallmundarhraunin laavakentästä virtaavista puroista.

Alueen laavakentät tunnetaan kymmenistä luolistaan, jotka laava on kovertanut maan sisään vuosituhansien aikana. Islannin pisin luola, Víðgelmir, sijaitseekin aivan vesiputouksen läheisyydessä. Luolalla on pituutta hämmästyttävät 1 595 metriä. Korkeimmillaan luola on lähes 16 metriä ja leveimmillään 16,5 metriä.

Lähellä Hraunfossaria sijaitsevat myös Barnafossin putoukset.

Barnafossin legenda

Tarinan mukaan putousten yli johti kerran vanha kivisilta. Kotonaan tylsistyneet kaksi pientä poikaa päättivät lähteä kirkkoon, mutta ylittäessään siltaa heitä alkoi huimata, minkä seurauksena he putosivat ja hukkuivat.

Legenda päättyy kahdella tavalla. Ensimmäisessä versiossa surullinen äiti käski tuhota sillan. Toisessa tapauksessa äiti kirosi sillan käyttämällä islantilaista loitsua, jotta jokainen sillan ylittäjä kohtaisi saman kohtalon kuin hänen poikansa.

Kummin vain, vesiputouksen nimi kääntyy englanniksi ”Children’s Falls”.

kirkjufell

Kirkjufellsfoss – Game of Thronesin maisemissa

🥾 Reitin pituus: alle km
🗺️ Reittikuvaus: Guidetoisland.is
☂️ Milloin: ympäri vuoden
👪 Perheystävällinen: kyllä

Game of Thronesista tuttu, 463 metriin kurkottava Kirkjufell eli Kirkkovuori sijaitsee Snæfellsnesin niemimaan pohjoisrannalta, vain lyhyen matkan päässä Grundarfjörðurin kaupungista.

Islannin valokuvatuimman vuoren helmoilla laskee Kirkjufellfoss (Church Mountain Falls), joka pienestä koostaan huolimatta vetää vertoja Islannin monille suuremmille putouksille.

Selfoss
Selfoss on todella kuvauksellinen etenkin maaruskan aikaan.

Selfoss – Diamond Circlen nähtävyys

🥾 Reitin pituus: 6–14 km reitistä riippuen
🗺️ Reittikuvaus: Guidetoisland.is
☂️ Sesonki: kesä
👪 Perheystävällinen: kyllä, joskin reitti on pitkä
⬆️ Putouksen korkeus: 11 m
➡️ Putouksen leveys: 100 m

Selfoss on Pohjois-Islannissa sijaitseva kaunis vesiputous, joka osuu pohjois-eteläkulmassa sijaitsevan Diamond Circle -kierroksen varrelle. Selfossia ei pidä sekoittaa samannimiseen kaupunkiin Islannin eteläosassa.

Selfoss on paljon leveämpi kuin se on korkea; korkeutta putouksilla on n. 11 metriä ja leveyttä huimat 100 metriä. Myös nämä putoukset saavat alkunsa Vatnajökull-jäätiköstä alkavasta Jökulsá á Fjöllumin jäätikköjoesta. Vaikka virtaus hiljenee talvella, Selfoss on erittäin voimakas ympäri vuoden ja siten myös äärimmäisen kuvauksellinen luontokohde.

Seljalandfoss Islanti
Seljalandsfossin vesiputouksen ”taakse” voi myös kävellä.

Kaiken kasteleva Seljalandfoss

🥾 Reitin pituus: alle kilometri
🗺️ Reittikuvaus: Guidetoisland.is
☂️ Milloin: ympäri vuoden
👪 Perheystävällinen: kyllä
⬆️ Putouksen korkeus: 60 m

Seljalandsfoss on Islannin kuvatuimpia vesiputouksia, sillä kohde on äärimmäisen helppo saavuttaa. Ajat vain kohteeseen ja parkkeeraat auton maksulliselle parkkipaikalle, ja olet käytännössä perillä kohteessa.

Täällä Eyjafjallajökull-jäätiköstä alkava Seljalandsá-joki räiskyy suoraan alas ulkonevalta kalliolta ja sen alla olevaan altaaseen, jota kutsutaan Keriðiksi ja toisinaan Fosskeriksi.

Putous on kaunis läpi vuoden ja etenkin syksyisin, kun vesihunnun ympärille muodostuu auringonvaloon nähden täydellisesti sijoittuvia, kuville oikeutta tekeviä valtavia sumupilviä. Seljalandfossin taakse voi myös kävellä, mutta muista suojata kamera ja pukea vedenpitävät vaatteet, sillä kastut takuulla!

Vaikka Seljalandfossin putouksiin ei suoranaisesti liity omaa myyttiä, alueella esiintyy paljon peikkoihin liittyviä legendoja.

Jos haluat, kurkka alta Justin Bieberin musiikkivideo, joka on kuvattu näissä samoissa maisemissa.

Skógafoss
Uskotaan, että Skógafossin putousten taakse on piilotettu viikinkiaikainen aarre.

Kuusikymmentä metriä korkea Skógafoss

🥾 Reitin pituus: 16 km
🗺️ Reittikuvaus: Guidetoisland.is
☂️ Milloin: ympäri vuoden
👪 Perheystävällinen: kyllä
⬆️ Putouksen korkeus: 60 m
➡️ Putouksen leveys 25 m

Skógafoss on yksi Islannin suurimmista vesiputouksista ja sijaitsee Etelä-Islannin rannikolla lähellä toista tunnettua putousta, Seljalandsfossia. Skógafoss on helposti saavutettava, sillä vesiputoukset näkee jo ajotieltä (Route 1).

Auringon paistaessa putousten ylle ilmestyy upeita sateenkaaria, jotka tekevät taikojaan valokuville.

Skógafossin legenda

Legendan mukaan viikinkisiirtolainen Prasi Porolfsson piilotti putousten taakse kultaa täynnä olevan aarrearkun noin vuonna 900. Sanotaan, että ensimmäinen arkun löytänyt ihminen saa pitää aarteen.

Svartifoss
Svartifossin ”mustat putoukset” ovat monen Islannin matkaajan kohdelistalla.

Svartifoss

🥾 Reitin pituus: n. 30 minuuttia suuntaansa
🗺️ Reittikuvaus: Guidetoisland.is
☂️ Milloin: ympäri vuoden
👪 Perheystävällinen: kyllä
⬆️ Putouksen korkeus: 20 m

Svartifoss on yksi Islannin suosituimmista vesiputouksista huolimatta siitä, että se on vain 20 metriä korkea. Vesiputouksen erikoinen muoto ja basalttipylväät ovat myös inspiroineet taiteilijoita vuosisatojen ajan.

Svartifoss on erityisen tunnettu sitä ympäröivistä kuusikulmaisista basalttipylväistä. Svartifoss tarkoittaa Mustia putouksia (Black Falls). Nimensä putous on saanut mustanpuhuvasta kiviaineksesta.

Svartifoss sijaitsee jäätiköistään ja laguuneistaan tunnetulla kauniilla Skaftafellin luonnonsuojelualueella, joka aikoinaan edusti omana kansallispuistonaan. Nykyisin alue on Vatnajökullin kansallispuistoa.

Vaellus Skaftafellin turisti-infosta vesiputoukselle kestää hieman yli kolmekymmentä minuuttia, ja vaikka reitti on suhteellisen helppo, se vaatii hyvää kuntoa ja kunnolliset vaelluskengät.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center