Islannin kaunein kierros – Golden Circle (Kultainen kierros)

Kaunis ja kuvauksellinen Golden Circle (Kultainen kierros) on yksi Islannin suosituimmista luontonähtävyyksistä, jonka kokee helposti yhden reissupäivän aikana.

Golden Circle, Islanti. Kokonaispituudeltaan noin 300 kilometrin mittainen Golden Circlen -luontokierros johdattaa yhden päivän aikana Islannin kolmelle upealle luontokohteelle, jotka ovat Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa sijaitseva erämainen Þingvellir, Islannin alkuperäinen Geysir sekä Gullfossin elokuvistakin tutut mahtipontiset vesiputoukset.

Miten Golden Circle kannattaa ajaa?

Vaihtoehtoja Golden Circle -reitille on kaksi. Helpointa ja mukavinta on säästää omaa aikaa ja lähteä järjestetylle kierrokselle, joita ajetaan Islannin pääkaupungista Reykjavikista päivittäin. Edullisimmillaan Golden Circle -kierroksen voi ostaa alle 50 eurolla, mutta hinta toki vaihtelee. Golden Circle (Kultainen kierros) kestää noin kuusi tuntia, joten varaa tarpeeksi evästä ja juotavaa mukaan päiväretkelle. Muista myös varmistaa, että kameran muistikortti on tyhjä ja akut täysiä, sillä näistä kohteista löytyy paljon kuvattavaa!

Toinen vaihtoehto on vuokrata auto ja ajaa Golden Circle omatoimisesti. Etuna autonvuokraukselle on se, että kierroksen kohteissa voi viipyä pidempään ja matkan aikana voi pysähdellä kuvaamaan myös muita kauniita maisemia, joita löytyy joka puolelta saarta. Golden Circle on pääsääntöisesti hyväkuntoista tietä, joten pärjäät tällä reitillä myös pienemmällä autolla. (Muista kuitenkin, että F-teille vaaditaan neliveto.)

Gullfossin putoukset ovat yksi Golden Circle -reitin tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Golden Circle Kultainen kierros

Maksaako Golden Circle?

Golden Circle -kierroksen nähtävyyksiin ei peritä erillistä pääsymaksua, vaan luontokohteet ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Muutama kolikko ja/tai luottokortti kannattaa kuitenkin aina varata mukaan, sillä ainakin osasta Thingvellirin alueen julkisista vessoista peritään maksu. Myös matkamuistomyymälöistä voi tehdä tuliaisostoksia, omaa vireystilaa nostavaa kahvia ja nisua unohtamatta.

Kuinka pitkä on Kultainen kierros?

Golden Circlen eli Kultaisen kierroksen pituus on noin 300 kilometriä, ja sen ajamiseen kannattaa varata 6–8 tuntia eli yksi kokonainen matkapäivä. Mikäli osallistut järjestetylle kierrokselle, kierros kestää yleensä noin kuusi tuntia. Omatoimisilla retkillä aikaa kuluu helposti paljon enemmän, sillä kohteissa voi viettää juuri niin kauan kuin itse haluaa.

Mikäli haluat vierailla myös Fontanaan kylpylässä tai Secret Lagoonissa, aikaa kannattaa varata muutama lisätunti.

 

Golden Circle Kultainen kierros
Gullfoss on yksi Islannin kuvatuimmista vesiputouksista.

 

Kahden mannerlaatan välissä sijaitseva kaunis Þingvellir

Golden Circle -kierroksen toinen nähtävyys, Þingvellir eli Thingvellir sijaitsee Islannin lounaisosassa. Þingvellir on kuuluisa kahdestakin syystä: Þingvellir on ollut Islannin parlamentin eli alltingin kokoontumispaikka 900-luvulta alkaen, minkä lisäksi se on myös geologisesti kiinnostava alue. Täällä maankuori liikkuu ja tulivuoret hengittävät, sillä kohde sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa.

 

Thingvellir
Mannerlaattojen maisemissa.

Thingvellir
Jotkut onnelliset asuvat täällä.

 

Islannin Geysir, se oikea alkuperäinen

Islanti on tunnettu geysireistään, mutta mistä löytyy se muille nimensä antanut alkuperäinen lähde? Þingvellirin mannerlaattojen yhtymäkohdasta kierros jatkaa matkaansa Islannin Geysirille. Tiesitkö, että juuri tämä kyseinen Islannin Geysir on antanut nimensä kaikille muillekin tulikuumaa vettä pärskähteleville lähteille.

Tästä ei kuitenkaan kannata pettyä: kierroksella nähtävä alkuperäinen Islannin Geysir ei tällä hetkellä purkaudu, mutta sen vieressä sijaitseva Strokkur pärskii vettä noin vartin välein ja aina kolmenkymmenen metrin korkeuteen asti.

 

Golden Circle Kultainen kierros
Pärskyvä Gullfoss ihastuttaa ja ihmetyttää.

 

Kierroksen kolmas nähtävyys on mahtipontinen Gullfoss

Kultaisen kierroksen kolmantena nähtävyytenä pääsee ihailemaan mahtipontista, Euroopan suurimmaksi vesiputoukseksi tituleerattua Gullfossin vesiputousta. Gullfossin putoukset sijaitsevat Hvítájoen kainalossa Etelä-Islannissa lähellä Langjökullin jäätikköä. Putous muodostuu kahdesta erillisestä vesiputouksesta, joiden korkeudet ovat 11 ja 21 metriä.

Gullfossin väri poikkeaa monista muista Islannin vesiputouksista siksi, että senvesi on peräisin Keski-Islannin jäätiköltä. Sulaessaan jäätikköveden mukana kulkeutuu tulivuorenpurkauksissa purkautunutta tuhkaa ja muuta maa-ainesta, joka värjää normaalisti turkoosin veden.

Islannin pääkaupunki Reykjavik on Pohjoismaiden kauneimpia kaupunkilomakohteita.

Reykjavik

Reykjavik on Pohjoismaiden kauneimpia kaupunkilomakohteita

Tutustu saagojen saaren pääkaupunkiin! Islannin pääkaupunki, pittoreski ja kuvauksellinen Reykjavik, huokuu pikkukylien tunnelmaa siitäkin huolimatta, että turismi on jo aika päivät sitten saapunut kaupunkiin.

Värikkäistä rakennuksistaan tunnettu Reykjavik on helppo ottaa haltuun kävellen, sillä kaikki löytyy kaupungin ytimestä tai sen välittömästä läheisyydestä. Mukulakivisiä katuja kulkiessaan voi ajatella entisaikojen viikinkien asuttaman kylän olevan edelleen pala historiaa, vaikka uudet rakennukset, kahvilat ja ravintolat ovatkin vallanneet kaupungin asemakaavan.

Vaikka Islantiin matkustetaan usein retkeilemään ja vaeltamaan sekä tutustumaan Islannin upeisiin luontokohteisiin, myös Reykjavikissa kannattaa viettä päivä tai pari.

Lue Reykjavikin matkavinkit tästä artikkelista »

Lue myös

Mistä löytyvät Islannin upeimmat luontokohteet?

Täältä!

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center