Islannin Golden Cirle (Kultainen kierros)

Golden Circle (Kultainen kierros) on yksi Islannin suosituimmista luontonähtävyyksistä.

Kokonaispituudeltaan noin 300 kilometrin mittainen Golden Circlen -luontokierros johdattaa yhden päivän aikana kolmelle upealle luontokohteelle, jotka ovat Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa sijaitseva Þingvellir, Islannin alkuperäinen Geysir sekä Gullfossin mahtipontiset vesiputoukset.

Miten Golden Circle kannattaa ajaa?

Vaihtoehtoja Golden Circlen -reitille on kaksi. Helpointa ja mukavinta on lähteä järjestetylle kierrokselle, joita ajetaan Reykjavikista päivittäin. Edullisimmillaan Golden Circle -kierroksen voi ostaa alle 50 eurolla. Golden Circle (Kultainen kierros) kestää noin kuusi tuntia, joten varaa evästä ja juotavaa mukaan matkalle.

Voit myös vuokrata auton ja ajaa Golden Circle -kierroksen omatoimisesti. Etuna autonvuokraukselle on se, että kohteissa voi viipyä pidempään ja matkan aikana voi pysähdellä kuvaamaan myös muita kauniita maisemia. Golden Circle on pääsääntöisesti hyväkuntoista tietä, joten pärjäät tällä reitillä myös pienemmällä autolla. (Muista kuitenkin, että F-teille vaaditaan neliveto.)

Gullfossin putoukset ovat yksi Golden Circle -reitin tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Golden Circle Kultainen kierros

Maksaako Golden Circle?

Golden Circlen nähtävyyksiin ei peritä erillistä pääsymaksua, vaan luontokohteet ovat kaikille ilmaisia. Muutama kolikko ja/tai luottokortti kannattaa kuitenkin varata mukaan, sillä ainakin osasta Thingvellirin alueen julkisista vessoista peritään maksu. Myös matkamuistomyymälöistä voi tehdä tuliaisostoksia, kahvia ja nisua unohtamatta.

Kuinka pitkä on Kultainen kierros?

Golden Circlen eli Kultaisen kierroksen pituus on noin 300 kilometriä, ja sen ajamiseen kannattaa varata 6–8 tuntia. Mikäli osallistut järjestetylle kierrokselle, kierros kestää yleensä noin kuusi tuntia. Mikäli haluat vierailla myös Fontanaan kylpylässä tai Secret Lagoonissa, aikaa kannattaa varata koko päivä.

 

Golden Circle Kultainen kierros
Gullfoss on yksi Islannin kuvatuimmista vesiputouksista.

 

Kahden mannerlaatan välissä sijaitseva Þingvellir

Golden Circle -kierroksen toinen nähtävyys, Þingvellir eli Thingvellir sijaitsee Islannin lounaisosassa. Þingvellir on kuuluisa kahdestakin syystä: Þingvellir on ollut Islannin parlamentin eli alltingin kokoontumispaikka 900-luvulta alkaen, minkä lisäksi se on myös geologisesti kiinnostava alue. Täällä maankuori liikkuu ja tulivuoret hengittävät, sillä kohde sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa.

 

Thingvellir
Mannerlaattojen maisemissa.
Thingvellir
Jotkut onnelliset asuvat täällä.

 

Islannin Geysir, se alkuperäinen

Þingvellirin mannerlaattojen yhtymäkohdasta matkaa jatketaan Islannin Geysirille. Tiesitkö, että juuri tämä kyseinen Geysir on antanut nimensä kaikille muillekin tulikuumaa vettä pärskähteleville lähteille. Kierroksella nähtävä Geysir ei kuitenkaan tällä hetkellä purkaudu, mutta sen vieressä sijaitseva Strokkur pärskii vettä noin vartin välein ja aina kolmenkymmenen metrin korkeuteen asti.

 

Golden Circle Kultainen kierros
Pärskyvä Gullfoss ihastuttaa ja ihmetyttää.

 

Kierroksen kolmas nähtävyys on mahtipontinen Gullfoss

Kolmantena nähtävyytenä pääsee ihailemaan mahtipontista, Euroopan suurimmaksi vesiputoukseksi tituleerattua Gullfossin vesiputousta. Gullfossin putoukset sijaitsevat Hvítájoen kainalossa Etelä-Islannissa lähellä Langjökullin jäätikköä. Putous muodostuu kahdesta erillisestä vesiputouksesta, joiden korkeudet ovat 11 ja 21 metriä.

Gullfossin väri poikkeaa monista muista Islannin vesiputouksista siksi, että senvesi on peräisin Keski-Islannin jäätiköltä. Sulaessaan jäätikköveden mukana kulkeutuu tulivuorenpurkauksissa purkautunutta tuhkaa ja muuta maa-ainesta, joka värjää normaalisti turkoosin veden.

Lue myös

Mistä löytyvät Islannin upeimmat luontokohteet?

Täältä!