pakkauslista automatkalle

Road tripin pakkauslista – pakkaa nämä mukaan automatkalle!

Road tripin pakkauslista

Oletko lähdössä automatkalle tai pidemmälle road tripille ja aiot majoittua autossa tai valmistaa ruokia tien päällä? Nappaa vinkit talteen oman reissusi suunnitteluun! Voit ladata pakkauslistan artikkelin lopusta.

Autolla matkailussa on se hyvä puoli, että leiripaikan voi valita monesta eri kohteesta, vaikka leirintäalueita kannattaakin suosia. Nimittäin, vaikka matkan aikana majoittuisikin omassa reissupakussa, suihku tekee välillä terää, ja on myös suositeltavaa tukea paikallisia matkailuyrittäjiä sekä ravintoloita, joissa on mukava pysähdellä lounastamaan ja illallistamaan oman kenttäkeittiön ohella.

Olen kerännyt tälle sivulle omat vinkkini siitä, mitä automatkalle kannattaa pakata mukaan. Nappaa siis vinkit talteen ja lisää halutessasi kommentteihin omia vinkkejäsi tai linkkejä kirjoittamiisi road trip -tarinoihin.

Turvallisia kilometrejä!

 

pakkauslista automatkalle

Auton ensiapu-pakkaus

Jokaisesta autosta tulee löytyä kunnollinen EA-pakkaus, minkä lisäksi esimerkiksi Norjassa autoillessa pakollisiin varusteisiin kuuluvat keltaiset huomioliivit. Niiden puuttumisesta saattaa napsahtaa sakko, minkä vuoksi turvaliivit kannattaa hankkia, sillä ne eivät maksa paljoa.

Lue ja lataa vinkit EA-pakkauksen kustomointiin »

 

Ensiapu-pakkaus automatkalle ja retkelle

 

Retkikeittiö automatkoille

Ruokaa voi laittaa esimerkiksi trangialla, kaasukeittimellä tai etenkin automatkoille suunnitelluilla kaasulevyillä. Hieman karsitumman, retkeilyssä käyttämäni kenttäkeittiön löydät varusteineen tästä artikkelista, minkä lisäksi olen listannut alle automatkoilla mukana kulkevan välineistön.

Vinkki! Pakkaa keittiötarvikkeet, ruokatarvikkeet ja muut tarpeelliset varusteet muovilaatikoihin, jotka on helppo pinota takaronkkiin.

Automatkan keittiötarvikkeet

 • Keitin ja kaasua
 • Tulentekovälineet
 • Sammutuspeite
 • Kattila ja lasta (voi olla useita)
 • Paistinpannu
 • Öljyä ja/tai voita paistamiseen
 • Mausteet
 • Leikkuulauta ja veitset (leivälle oma sahareunainen)
 • Minigrip-pusseja tai muovisia astioita ruoan säilömiseen
 • Muutama 1,5l vesipullo tai suurempi, esim. 10l vesitonkka
 • Ruokailuvälineet ja lautaset
 • Kahvikupit ja pikakahvia, tai esim. AeroPress/CoffeePress
 • Kylmälaukku ja kylmäkallet

Autossa kannattaa pitää myös yhtä roskapussia, jonka voi jättää tienvarsilta löytyviin molokkeihin.

Tiskaamista varten pakkaa mukaan tiskiharja ja/tai pesusieni sekä luonnossa hajoavaa pesuainetta. Kaikkia astioita ei kuitenkaan tarvitse joka kerta jynssätä saippualla vaan monesti riittää, kun astia huljauttaa kuumalla vedellä ja pyyhkii kuivaksi paperilla tai esim. Wettex-liinalla.

Voit lukea luonnossa tiskaamisesta enemmän tästä artikkelista »

Muista myös aina tarkistaa paikalliset metsäpalovaroitukset, mikäli teet avotulen tai hyödynnät ruoan laittamiseen esimerkiksi leirintäalueiden nuotiopaikkoja ja grillejä.

Retkiruoka
BUDJETTI

Mitä maksaa kuukauden road trip Euroopassa?

Lue lisää
NEUVOT

Miten toimia, jos passi katoaa matkalla?

Lue lisää

Eväät ja retkiruoat automatkalle

Automatkalle kannattaa pakata mukaan myös eväitä, joista löydät kattavan listan tästä artikkelista. Lue myös retkiruokavinkit, jotka olen kasannut yhteen tähän artikkeliin.

Vinkki! Esimerkiksi Itävallassa paikallisista ruokakaupoista voi ostaa irto-sämpylöitä sekä niihin täytteet liha- ja juustotiskiltä. Näin minäkin tein muutaman vuoden takaisella Euroopan road tripillä.

 

pakkauslista automatkalle

Porkkala - Porkkalanniemi

Kylmälaukussa voi kuljettaa myös tuoretuotteita, kuten kalaa ja vihanneksia.

Autossa nukkuminen ja majoittuminen

Monista automalleista taipuu pienellä tuunaamisella mainio yösija. Oma Toyta RAV 4 -merkkinen autoni palveli minua vuoden verran, kun laskin auton takapenkit alas ja tein peräkonttiin pedin ajopäivän päätteeksi. Nykyisin matkustan Wolkkarin Caddylla, jossa onkin jo hieman enemmän tilaa. Toki tämäkään malli ei vedä vertoja kunnon reissupakulle, joka on rakennettu omien mieltymysten mukaan saatika oikeille matkailuautoille.

Mikäli matkailet pohjoisessa yöttömän yön aikaa, muista, että yöt todella ovat kirkkaita. Auton laseihin kannattaa hankkia pimennyssuojat tai mikäli tykkää nukkua unimaskin kanssa, on sekin oiva vaihtoehto.

 

pakkauslista automatkalle

Pakkauslista

 

Nukkuminen autossa

 • Makuualusta ja makuualustan täyttöpussi
 • Makuupussi (tai peitto)
 • Tyyny
 • Nukkumista varten oma vaatekerrasto
 • Villasukat
 • Unimaski tai pimennyssuojat auton ikkunoihin

Vinkki! Varaa nukkumispaikkasi viereen vettä, jolloin janon yllättäessä sinun ei tarvitse nousta lämpimästä makuupussista ja alkaa etsimään vesipulloa. Myös varavirta-pankki ja piuha on hyvä säilyttää käden ulottuvilla.

 

pakkauslista

 

Muut varusteet

Löydät aiemmin julkaisemani ja super kattavan pakkauslistan kaikille matkoille tästä linkistä. Tässä alla kuitenkin muutamia tärkeitä poimintoja.

Jokaiselle matkalle mukaan:

 • Passi (ja tarvittaessa viisumi)
 • Lompakko ja luottokortti
 • Vähän kohdemaan käteistä
 • Voimassa oleva matkavakuutus (vakuutustodistus)
 • Henkilökohtaiset lääkkeet (muista englanninkieliset reseptit)
 • Eurooppalainen sairaanhoitokortti
 • Puhelin ja laturi
 • Aurinkolasit
 • Päähine

Automatkalle perheen kanssa?

Mikäli matkailet perheen kanssa ja seurueeseen kuuluu myös leikki-ikäisiä lapsia, suosittelen lukemaan kattavan listan Lapsiperheen matkat -blogista. Artikkelissa on käyty kattavasti läpi sekä lomamatkat että perustarpeet leluilla täytetyistä repuista rannalle ja kaupunkiin.

 

Lue myös:

 

Road tripin pakkauslista

Liityt samalla KAUKOKAIPUUn sisäpiiriin.
Voit poistua listalta koska tahansa.

MATKAVINKIT

Suunnitteletko road trippiä Suomessa?

Katso vinkit

Matkalle mukaan

Pakkauslista: Kaikki, mitä tarvitset matkalle mukaan!

Mitä pakata matkalle mukaan? Ota talteen matkalle lähtijän muistilista!

Mitä pakata matkalle mukaan? Nappaa talteen kätevät pakkauslistat ja matkalle lähtijän muistilista! Muistilistat ja pakkausvinkit on päivitetty vuodelle 2023.

Mitä kannattaa pakata matkalle mukaan? Olet varmasti jossain vaiheessa elämääsi kuullut yleisesti hyväksi koetun ja varmasti maailman suosituimman pakkausvinkin: kerää kaikki vaatteet ja tavarat sängylle ja poista puolet. Tehokas, nerokas ja toimii aina! Näin et koskaan pakkaa liikaa mukaan matkalle.

Olen kerännyt tälle sivulle pakkausvinkit ja linkit kaikista niistä asioista, joita matkoilla yleensä tarvitsee. Voit halutessasi tallentaa tämän sivun ja sen pakkausvinkit suosikkeihisi, sillä kaiken kattavat pakkauslistat tulevat varmasti käyttöön, kun matkailu taas koronan jälkeen onnistuu.

Löydät tältä sivulta kaikki tärkeimmät pakkausvinkit ja matkatavarat, jotka sinun tulee ottaa jokaiselle matkalle mukaan.  Pikavalikon linkeistä pääset kätevästi suoraan kuhunkin kohtaan ja pakkauslistaan.

Toivottavasti näistä pakkausvinkeistä on sinulle hyötyä, kun mietit, mitä kannattaa pakata matkalle mukaan.

Mukavaa reissua!


Asiakirjat – mitä mukaan matkalle?

Mitä asiakirjoja tulee pakata matkalle mukaan? Mistä tietää, mitä dokumentteja kohteeseen tarvitsee? Aivan ensimmäiseksi kannattaa tutustua ulkoministeriön matkustustiedotteisiin ja tehdä matkustusilmoitus. Näin saat aina tiedon, mikäli kohteessa sattuu tai tapahtuu jotain, josta sinun on hyvä olla tietoinen.

Muista kuitenkin, että mikäli ostat kohteesta pre paid -liittymän (kuten monet tekevät esimerkiksi Thaimaassa), sinun tulee antaa se numero, jota ko. hetkellä käytät.

Suomi-numeroosi kilahtanut viesti (luonnonkatastrofista tai muusta vastaavasta) ei nimittäin tavoita sinua, jos oma numerosi ei ole aktiivinen ja käytössä loman aikana.

PASSI

Miten toimia, jos passi katoaa matkalla?

Lue täältä

Matkalle mukaan

 

Muista varmistaa passin voimassaoloaika

Pakkaa aina passi matkalle mukaan ja muista myös varmistaa passin voimassaoloaika. Osaan maista matkustaessa passin nimittäin tulee olla minimissään voimassa puoli vuotta vielä matkan jälkeenkin.

Ota passista ja tärkeimmistä asiakirjoista myös aina kopiot ja tallenna ne sähköpostiisi. Tällöin sinulla on aina varmuuskopiot netin ulottuvilla.

Entä tarvitsetko viisumia tai ESTA-matkustuslupaa?

Tarkista luottokortin luottoraja ja varaa matkalle mukaan aina vähän paikallista käteistä, jotta voit tarvittaessa ostaa maahan saavuttuasi esimerkiksi vettä kiskasta tai vaikka maksaa kyydin kohteeseen.

PASSIPUSSI

Aitonahkainen, Suomessa valmistettu laadukas pussukka passille ja matkalipuille.

Tutustu

DEUTER MESH SACK 3

3 litran verkkopakkauspussi pitää kamppeet järjestyksessä.

Tutustu

DEUTER ZIP PACK 3

3 litranvetoketjullinen pakkauspussi pitää pientarvikkeet ojennuksessa.

Tutustu

New York

 

Matkalle mukaan: ESTA-matkustuslupa

Yhdysvaltojen ESTA-matkustuslupa (Electronic System For Travel Authorisation) on sähköinen matkustuslupa Yhdysvaltoihin. ESTA on sähköinen vastine viisumille, mutta ilman viisumileimaa passissa. Jotta ESTAa voi hakea, hakijalla tulee olla järjestelmään hyväksytyn maan passi.

Jotta voit matkustaa ESTA-luvalla, sinun on täytettävä seuraavat ehdot:

 • Sinulla tulee olla jatko- tai paluuliput ESTA-järjestelmään rekisteröityneelle lentoyhtiölle tai risteilyvarustamolle.
 • Voit oleskella Yhdysvalloissa maksimissaan 90 päivää, mukaan lukien oleskelusi Meksikossa, Kanadassa tai Karibian saarilla.
 • Sinulla ei saa olla aikaisempia Yhdysvaltain maahanmuuttolain rikkomuksia (kuten luvattomia yli 90 päivän oleskeluja).

Hae ESTA-lupaa täältä »

 

New York

PAKKAUSLISTAT

Ota talteen road tripin pakkauslista

Lue lisää

Matkalle mukaan pakkauslista

 

Pakkauslista ja pakkausvinkkejä jokaiselle matkalle mukaan

On tiettyjä asioita, mitkä kannattaa pakata lomamatkalle mukaan, oli kohde mikä tahansa. Tässä alla listattuna tärkeimmät.

Jokaiselle matkalle mukaan -pakkauslista:

  • Passi (ja tarvittaessa viisumi)
  • Lompakko ja luottokortti
  • Vähän kohdemaan käteistä
  • Voimassa oleva matkavakuutus (vakuutustodistus)
  • Henkilökohtaiset lääkkeet (muista englanninkieliset reseptit)
  • Eurooppalainen sairaanhoitokortti
  • Puhelin ja laturi
  • Aurinkolasit
  • Päähine
  • Täytettävä juomapullo (jotta minimoit roskan määrän kohteessa)

   

  apteekki matkalle mukaan pakkauslista
  Apteekki matkalle mukaan: Matka-apteekki on jokaisen matkalijan tärkeä varuste.

   

Matkalle mukaan pakkauslista
Muista myös paikalliset matkaliput ja matkakortit.

Apteekki matkalle mukaan -pakkauslista:

Millainen apteekki matkalle mukaan? Matka-apteekin perustarpeet löydät alla olevasta pakkauslistasta, minkä lisäksi voit täydentää sitä tarpeiden ja matkakohteen mukaan.

Apteekki matkalle mukaan -pakkauslista:

Tallenna sähköisesti matkalle mukaan

Alla olevista dokumenteista kannattaa tallentaa kopiot vaikka omaan sähköpostiin sekä puhelimen muistiin. Mikäli puhelin varastetaan, dokumentit löytyvät kuitenkin aina omasta meilistä, sillä siihen pääset käsiksi kaikkialta.

Sähköisesti mukaan matkalle -pakkauslista:

 • Kopio passista
 • Kopio matkalipuista
 • Kopiot ostetutuista retkistä
 • Kopio hotellin osoitteesta ja nimestä myös paikallisella kielellä
 • Vakuutustodistus

LUE MYÖS

Tutustu Kaukokaipuun matkaoppaisiin!

Lue lisää

Kamerakalusto ja matkailijan paras objektiivi

Pakkaa kamera, vara-akut ja muistikortit matkalle mukaan! Tässä muutamia omakohtaisia vinkkejä onnistuneiden matkakuvien taltioimiseen.

Kamerakaluston pakkauslista:

 • Kamera
 • Objektiivit
 • Laturi ja vara-akut
 • Universaali pistoke (myös monipesäinen jatkojohto on hyvä olla mukana)
 • Muistikortit
 • Kortinlukija
 • Ulkoinen kovalevy
 • Läppäri ja laturi
 • Linssin puhdistaja

 

Dolomites

 

Valokuvausvinkkejä

Sigma 35mm f/1.4 – matkailijan paras objektiivi?

”Vaikka rakastuinkin heti ensisilmäyksellä 105 milliseen macro-linssiin, myönnän, että monissa medioissa kehuttu ja palkittu täyden kennon kameralle tarkoitettu 35mm f/1.4 Art -sarjan objektiivi on kaiken hehkutuksen arvoinen: jos minun pitäisi jatkossa valita vain yksi objektiivi mukaan reissuilleni, olisi se ehdottomasti tämä monien lehtikuvaajienkin valitsema 35 mm polttoväli, joka sopii ennen kaikkea katukuvaukseen, dokumentointiin ja miljöölle.”

Sigma 35mm f/1.4 – matkailijan paras objektiivi? »

Valokuvaajan moraali ja eettinen vastuu

”Oletko koskaan ajatellut, mitä ja milloin kannattaa kuvata, ja mitä kannattaa jättää kuvaamatta.”

Valokuvaajan moraali ja eettinen vastuu »

Kahdeksan vinkkiä katukuvaukseen

1. Pysähdy väkimassan keskellä ja tarkkaile ihmisiä. Liikkeessä on vaikeampaa tarkkailla ympäristöään. Pysähdy ja etsi väkijoukosta paikoillaan seisova ihminen tai kaksi, keskity heihin ja anna muun maailman juosta ohi.

2. Odota tilanteita. Parhaat hetket ottavat aikansa.

MATKALLE MUKAAN

Kynä ja pieni muistikirja matkalle mukaan

Digiajassa monesti unohtuu, ettei (puhelin aina pysy tallessa) jokaisesta maailman kolkasta välttämättä löydy toimivaa wifiä mutta jonkin sortin puhelin yleensä aina. Kirjoita siis kaikki tärkeät puhelinnumerot ylös pieneen vihkoon, jotta saat tärkeimmät ihmiset kiinni silloin, kun on tarvis. 

Kiinassa pieni vihkonen nousi arvoon arvaamattomaan, kun respan naishenkilö kirjoitti minulle omalla käsialallaan ajo-ohjeet toivomalleni juna-asemalle/kohteelle, eikä minun tarvinut kuin näyttää tekstiä taksikuskille. Toinen vaihtoehto on tulostaa hotellivaraukset ja etukäteen buukatut ohjelmanumerot paperille paikallisella kielellä. Muista siis ottaa myös kaikki tärkeät tulosteet matkalle mukaan!

Matkalle mukaan: Kuljeta nämä käsimatkatavaroissa

Osa tavaroista tulee aina kuljettaa käsimatkatavaroissa, sillä jos matkalaukku jostain syystä katoaa matkalla tai saapuu myöhässä perille, matka ei mene pilalle ja pääset nauttimaan lomailusta heti kohteeseen päästyäsi. Tässä listattuna pakkausvinkkejä käsimatkatavaroihin!

Pakkauslista:

 • Passi
 • Viisumi
 • Matkaliput
 • Vakuutustodistus
 • Kopiot matka-asiakirjoista
 • Eurooppalainen sairaanhoitokortti
 • Lääkkeet
 • Meikkipussi
 • Hammarharja ja -tahna
 • Lompakko, luottokortti ja paikallista valuuttaa
 • Kamera ja akut
 • Vara-akut
 • Puhelin ja laturi
 • Yhdet vaihtovaatteet
 • Uikkarit (mikäli matkaat lämpimään kohteeseen)
 • Huivi (helppo suoja lentokoneen vetoa ja kohdemaan aurinkoa vastaan)
 • Aurinkolasit
 • Tukisukat (toki kannattaa pukea jalkaan ennen lentoa)

BUDJETIT

Mitä maksaa kuukauden reissu Thaimaassa?

Katso budjetti

Pakkauslista: Mitä mukaan Thaimaan matkalle?

Millainen on Aasian matkan pakkauslista? Mitä pakkausvinkkejä lämpimiin kohteisiin voisi antaa? Thaimaa on matkakohteena kuuma ja kostea, minkä lisäksi osaan käyntikohteista vaaditaan pitkälahkeiset housut ja olkapäät peittävä paita tai huivi.

Porottavan auringon alla myös palaa helposti, minkä vuoksi kevyet pitkähihaiset ja pitkälahkeiset vaatteet ovat suositeltavia. Olen listannut tähän alle kuukauden mittaisen Thaimaan-matkan pakkauslistan, jonka avulla sinäkin tiedät, mitä kannattaa pakata mukaan Thaimaan-matkalle.

Pakkausvinkit Aasian matkalle:

 • Passi
 • Viisumi
 • Matkaliput
 • Vakuutustodistus
 • Kopiot matka-asiakirjoista
 • Matka-apteekki
 • Kamerakalusto
 • Puhelin ja laturi (mallia universal)
 • Uimapuku ja pyyhe
 • Snorkkelit
 • Aurinkolasit
 • Päähine
 • Saronki / ohut huivi (voi peittää olkapäät)
 • Aurinkorasva (edullisempaa kotimaassa)
 • After sun
 • Rantakassi
 • Kuivasäkki
 • Ohut pitkähihainen paita
 • Ohuet pitkät housut
 • Toppi
 • T-paita
 • Pitkähihainen huppari
 • Alusvaatteet
 • Kesämekko
 • Shortsit
 • Sandaalit rannalle
 • Sandaalit kaupunkiin

Lue Matkakuume-blogista, monetko pikkuhousut tarvitset mukaan maailmanympärysmatkalle »
Maailmanympäryslista löytyy myös Kerran poistuin kotoa -blogista »

 

pakkauslista

BUDJETIT

Mitä maksaa kuukauden road trip Euroopassa?

Katso budjetti

Road tripin pakkausvinkit ja pakkauslista

Oletko lähdössä automatkalle tai pidemmälle road tripille ja aiot majoittua autossa tai valmistaa ruokia tien päällä? Nappaa pakkausvinkit talteen oman reissusi suunnitteluun!

Automatkailussa on se hyvä puoli, että leiripaikan voi valita monesta eri kohteesta, vaikka leirintäalueita kannattaakin suosia. Nimittäin, vaikka matkan aikana majoittuisikin omassa reissupakussa, suihku tekee välillä terää, ja on myös suositeltavaa tukea paikallisia matkailuyrittäjiä sekä ravintoloita, joissa on mukava pysähdellä lounastamaan ja illallistamaan oman kenttäkeittiön ohella.

Olen kerännyt tälle sivulle omat pakkausvinkit siitä, mitä automatkalle kannattaa pakata mukaan.

Nappaa siis pakkausvinkit talteen ja lisää halutessasi kommentteihin omia pakkausvinkkejä tai linkkejä kirjoittamiisi road trip -tarinoihin!

 

pakkauslista automatkalle
Pakkausvinkit automatkalle: Kovat laatikot on helppo pinota päällekäin, minkä lisäksi eri väriset laatikot myös kertovat sen sisällöstä.