Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa
Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.
Hmm… ”Peruspaino” (ilman ruokaa ja polttoainetta)??? Oikeastaan olen ihmeissäni termistä ja sen laskutavasta, sillä tuohan on ihan teorettinen käsite. Mukanahan PITÄÄ olla ruoat + yksi olutpurkki/pv, ja nehän ne yleensä painaa. Eli kokonaispaino on se joka mun mielestä on kiinnostava tieto, ei mikään ”peruspaino”. Paljonko sulla tuli painoa kokonaisuudessaan viikon reissulle?
Teoreettinenhan se on hyvinkin. 🙂
Kuten sulle vastailinkin Facebookissa, niin vielä tännekin: Vesi kuitenkin saadaan Lapin luonnosta, samoin ei tarvitsisi kantaa polttoainetta mukana (kuten aikanaan), jos ruoan voisi valmistaa tulella, olettaen myös että safkat saataisiin luonnosta. Näin käsitin tuon kurssin materiaalit. Toki saatoin käsittää omalla tavallani kyllä.
Kokonaispaino kaikkinensa oli siis tuon mitä mittari näyttää, karvan alle kymmenen kiloa. Peruspaino sitten tietty vähemmän. Jukan ja Metsiksen opeilla ja vinkeillä tuli tipautettua painoa ihan kunnolla, eikä mitään silti puuttunut reissulta (omista tarpeistani). Toivottavasti selvensi asiaa. 🙂
Tässä oli monta hyödyllistä kohtaa ja palailen tähän postaukseen varmasti uudelleenkin. Luulen, että minun sisällä asuu ainakin pieni grammanviilaaja, se näkyy jo kotona kun vaatekaappiin kurkkaa. Käytiin viikonloppuna miehen kanssa monta tuntia sovittelemassa rinkkoja, mutta jätin asian vielä hautumaan. Vaatinee vielä ainakin yhden kierroksen kaupoilla ennen kuin saan päätöksen minkä valitsen. 🙂 Tuo tuplasukka juttu tuli myös uutena, pitää ehdottomasti kokeilla. Hyvät ja uskolliset kengät on ollut jo pari vuotta käytössä, eivätkä tosin ainakaan päiväpatikoilla ole rakkoja hanganneet. Seurailen kiinnostuneena myös tulevia postauksia!
Hieno juttu, mukava kuulla. 🙂 Tuplasukka on ihan ehdoton juttu, se kannattaa painaa visusti mieleen. Ja mitä rinkkoihin tulee, niin löydät kyllä varmasti itsellesi sopivan, eikä tuo asioiden miettiminen ole lainkaan huono juttu. Yleensä, kun antaa jonkun hautua päivän tai pari, saattaa päästä ihan uusiin aatoksiin koko hommasta tai vaikka muistaa, ettei testannut sitä tiettyä ominaisuutta tai muistanut kysyä kaikkea.
Minkä kokoista kantovälinettä käytät?
Nimittäin itse juuri katselen että minkä kokoinen ois hyvä. Viikon reissuja lappiin tulee aina silloin ostan tehtyä 😀 todennäköisesti ostan fjällrävenin kajkan (kunhan eka pääsen sovittamaan sitä), vaikka painoa sillä on n. 3 kg. kuulemma ERITTÄIN hyvä ja kestävä.
Minulle on riittänyt reilun viikon vaellukselle oikein hyvin Fjellun Abisko, jonka tilavuus on 65L. Päiväreissuilla ja lentokoneessa mukana kulkee sitten Fjellun AirLuft, 35L.
Kajka on kova, testasin sitä Sokostilla. Eli oikein passeli kantoväline, vaikka minun makuuni aavistuksen painava. Mutta se on totta, että tuo kestää vaikka rahaata perässä. 🙂
Ja siis kajka 75l
Jes 🙂
Hyvä kirjoitus(sarja)!
Eräs aika keskeinen muuttuja grammanviilaamisen kohdalla tuntuu olevan retkeilyn tarkoitus. Jotkut kulkevat päivän energiapatukoiden voimalla juuri pysähtelemättä ja ovat jo alkuillasta makuupussin lämmössä, kokkaamassa päivän ainoaa lämmintä ateriaa.
Jos sen sijaan siirtyminen kohteesta A kohteeseen B on vain tekosyy, matkalle mahtunee useita pidempiäkin pausseja, koska luonnossa sattui toistuvasti tapahtumaan jotain. Tai muuten vain huvitti keitellä kahvit ja tuijotella tuntureita. Pitkällä lounastauolla on tarkoitus, eikä se liity vain raskaisiin jalkoihin tai kolottaviin niveliin.
Jälkimmäinen tapa retkeillä vaatinee enemmän mukavuutta, sillä ainakin minun kohdallani kiinnostus rauhalliseen tarkkailuun katoaa nopeasti kylmän tai nälän myötä. Mukavuus taas syntyy usein juuri varusteista eli siitä, että taukotakki on tarjolla ja kaivatut kahvit saa keittymään myös nuotiotta. Toki hyvin suunniteltuna vähien varusteiden yhdistelmälläkin voi kikkailla. Makuupussiinhan voi kääriytyä vaikka yötaivasta fiilistellessä, mikäli lämmintä vaatetta ei muuten löydy. Mutta se helposti myös rajoittaa.
(Sinun versiosi kuulostaa siltä, että fiilistelykin mahdollistuu aivan hyvin.)
Fiilistelylle on paljon aikaa, samoin kuvaamiselle ja muistiinpanojen kirjoittamiselle.
Minä en selviä pelkillä patukoilla, vaan pakkaan mukaan paljon muonitusta. Ja kyllähän sitä nyt mieluummin vaeltaa pidempään, kuin viettää aikaa paikallaan leirissä. Sen vuoksi tykkään kevyemmästä rinkasta, sillä liikkuessa näkee ja kokee enemmän, vaikka toisaalta onhan se trangiankin äärellä makoilu – teltasta tai kanervikosta puhumattakaan – mukavaa puuhaa.
Kilojen karsimisella siis maksimoi myös tuota lunnossa liikkuvuutta. Ja kun viilaa kaiken muun ylimääräisen, voi ottaa mahdollisimman paljon ruokaa mukaan. 😉
[…] juttusarjan edellisessä osassa paneuduttiin vaellusviikon varusteisiin, otetaan tällä kertaa tarkastelun alle vähintäänkin yhtä tärkeä asia eli reissun muonitus […]
[…] Challenge -retkeilykurssin juttusarjassa ollaan käyty läpi luentoja, viikon vaellusvarustusta ja muonitusta. Avasinpa sanaisen arkkuni myös siitä, miten ne asiat ihan oikeasti […]
Kiitos, tuplasukkiin sijoittaminen toimi SUOvaelluksella. 😀
Mahtava kuulla! 🙂
[…] 6. Miten retkikeitin valitaan? 7. Grossglockner – Itävallan korkein ja komein alppitie 8. Mitä mukaan viikon vaellukselle? 9. Tarina Utön uponneesta S/S Park Victorysta 10. Reissukohteina entisen Jugoslavian maat 11. […]