Autolla Norjaan – hyödylliset vinkit ja omat kokemukset
Päivitetty 1.4.2024
Oletko lähdössä autolla Norjaan? Tiedätkö mitä tehdä, jos ajat kolarin Norjassa tai jos autosi hajoaa? Miten Norjan tietullit ja lauttamatkat maksetaan? Tästä artikkelista löydät kaikki tarpeelliset ja hyödylliset vinkit autoilusta Norjassa!
Asuttuani jo neljättä vuotta täällä Pohjois-Norjassa olen saanut paljon kysymyksiä niin kohdevinkeistä kuin etenkin autoilusta Norjassa. Miten Norjan tietullit ja lauttamatkat maksetaan? Millaiset tullirajoitukset Suomesta Norjaan ja toisinpäin matkailevia autoilijoita koskettavat? Nämä ovat vain muutamia kysymyksiä monien joukossa.
Minulta on myös kysytty Norjan korkeimmasta vuoresta, pisimmästä joesta ja parhaista kalapaikoista. Lista on loputon. Ja koska tämä artikkeli kuitenkin keskittyy siihen, miten päästä ja matkustaa autolla Norjaan, löydät vastaukset muihin kysymyksiin Yleisimmät kysymykset ja vastaukset Norjasta -artikkelista. Päivitän listaa sitä mukaa, kun ystävät ovat yhteydessä tiedusteluineen.
Palataan siis takaisin alkuperäiseen aiheeseen!
Olen kiertänyt autolla etenkin Pohjois-Norjaa, ajanut myös maan päästä päähän pariinkin otteeseen. Norjan automatkoilla on siis sattunut ja tapahtunut, minkä vuoksi haluankin jakaa parhaat vinkkini ja linkkini myös teidän iloksenne.
Toivottavasti tästä sivusta on hyötyä, kun suunnittelet omaa seuraavaa Norjan-matkaa!
Pikalinkit aiheisiin
Klikkaamalla alla olevan sisällysluettelon linkkejä pääset suoraan sinua kiinnostavaan aiheosioon.
- Paljonko polttoaine maksaa Norjassa?
- Auton vuokraaminen Norjassa
- Tietullit Norjassa
- Lautat ja lossit Norjassa
- Lähde Norjaan omalla autolla!
- Autolla Lofooteille -vinkit
- Käykö suomalainen ajokortti Norjassa?
- Rajanylityspaikat Suomessa
- Minkälaisen autovakuutuksen tarvitsen?
- Mitä jos auto hajoaa Norjassa?
- Entä jos ajan kolarin Norjassa?
- Kuinka suuret ylinopeussakot ovat Norjassa?
- Norjan promilleraja on pienempi kuin Suomessa
- Norjan tullirajoitukset
- Norjan 18 kauneinta maisemareittiä
Paljonko bensa ja diesel maksaa Norjassa?
Vaikka polttoaine on pysynyt Norjassa jo vuosien ajan suurin piirtein Suomen hinnoissa, valloillaan oleva maailmantilanne on nostanut litrahinnat pahimmillaan jopa 29 kruunuun (noin 2,9 euroa). Tilanne on onneksi hieman tasaantunut, ja tällä hetkellä esimerkiksi täällä Finnmarkissa polttoaineen hinta vaihtelee 22–23 kruunun välillä per litra.
Suosittelen siis tankkaamaan tankin täyteen Suomen puolella ennen rajan ylittämistä.
Yleisimmät kysymykset ja pikavastaukset
- Norjaan matkatakseen ei tarvitse passia.
- Norjassa autoillessa riittää sama liikennevakuutus kuin Suomessa.
- Norjassa ei ole voimassa koronarajoituksia (4/2023).
- Turisteilta ei vaadita koronatestiä, ennakkorekisteröitymistä tai rokotustodistusta.
- Suomalainen ajokortti käy Norjassa.
- Pärjäät pääsääntöisesti luottokortilla, mutta varaa käteistä (kolikoita) leirintäalueita varten.
- Norjaan ei saa viedä perunoita (minulta on kerran takavarikoitu niitä kilo). Tullin sivut.
- Norjasta ei saa tuoda edes yhtä marjaa tai omenaa Suomeen ilman kasvinterveystodistusta (yksityishenkilö tätä ei yleensä edes saa).
- Kun palaat Norjasta Suomeen esimerkiksi autolla tai linja-autolla, saat tuoda ostoksia henkilökohtaisissa matkatavaroissasi veroitta ja tullitta enintään 300 euron arvosta.
- Turistit tarvitsevat erityisluvan, mikäli haluavat pilkkiä Norjassa välillä 15.3.–15.6.
- Autosta tulee löytyä punainen varoituskolmio ja Norjan kilpisestä autosta keltaiset huomioliivit
- Turistit eivät saa tuoda yhtään merikalaa Suomeen (raja on siis tiukka 0 kg) ilman rekisteröidyn kalastusoperaattorin leimaamaa kirjallista todistusta.
Lähde Norjaan omalla autolla!
Norja on automatkailijan unelmakohde. Upeat maisemat, kurvikkaat tiet ja kuvaukselliset sillat kokee parhaiten, kun ei ole hopussa. Levikkeitä ja levähdyspaikkoja sijaitsee siellä täällä ja etenkin maisemallisesti arvokkaiden nähtävyyksien luona.
Mikäli sinulla ei ole käytössäsi omaa autoa, voit vuokrata sellaisen esimerkiksi AutoEuropen kautta.
⭐ Muista tämä: Norjan tiet ovat todella kapeita ja todella kiemuraisia. Ja aina toisinaan joudut kiertämään kokonaisen vuonon, eli varaa reissuun kunnolla aikaa ja suunnittele matka varmuuden vuoksi 60km/h ajovauhdilla.
Rajanylityspaikat Norjaan
Rajanylitys paikat Suomesta Norjaan ovat:
- Kilpisjärvi
- Kivilompolo
- Karigasniemi
- Utsjoki
- Nuorgam
- ja Näätämö.
Rajanylityspaikat ovat auki ympäri vuorokauden (poikkeuksena Näätämön rajanylityspaikka, joka on auki klo 9.00–22.00).
Mikäli ajat Lofooteille, suorin reitti kulkee Torniosta Haaparannan kautta Kiirunaan ja sieltä Narvikiin. Myös Helgelandiin ajetaan Haaparannan kautta.
Lähde autolla Lofooteille
Haluaisitko kokea Lofootit autolla? Mietitkö ehkä, milloin on paras aika matkustaa autolla Lofooteille? Entä millainen reitti kannattaa suunnitella ja mitä teitä pitkin kannattaa ajaa, sekä mitä Lofooteilla tulisi tehdä ja nähdä, missä yöpyä?
Olen kirjoittanut Lofooteista oman matkaoppaan, johon pääset tutustumaan tätä linkkiä klikkaamalla.
Käykö suomalainen ajokortti Norjassa?
Saako suomalaisella ajokortilla ajaa Norjassa?
✅ Kyllä saa!
Toisessa EU- tai ETA-maassa myönnetty ajokortti oikeuttaa kuljettamaan autoa myös Norjassa, kunhan ajokortti on voimassa. Myös pysyvästi Norjassa asuvat suomalaiset voivat käyttää kotimaassa myönnettyä ajokorttia tai he voivat vaihtaa sen norjalaiseen ajokorttiin.
Jos oleskelet Norjassa väliaikaisesti (kuten minäkin tein alkuun), voit käyttää ulkomaille rekisteröityä ajoneuvoa korkeintaan kahden vuoden ajan.
Millaiset vakuutukset tarvitaan Norjan automatkalle?
Jos lähdet autolla Norjaan, sinulle riittää sama liikennevakuutus kuin Suomessa. Norjaan ei siis tarvita vakuutusyhtiöstä saatavaa green cardia, kuten muihin EU:n ulkopuolisiin maihin pitää hankkia.
Mitä jos auto hajoaa Norjassa?
Jos olet liikkeellä omalla autolla ja tarvitset esimerkiksi hinauspalvelua, soita aina ensin omaan vakuutusyhtiöön, sillä heillä saattaa olla kumppani Norjassa.
Mikäli vakuutusyhtiölläsi ei ole kumppania Norjassa, voit soittaa Norjan tiepalveluun eli NAFiin (puh. 08 505 / 24h). NAF auttaa samoin kuin Autoliiton tiepalvelu Suomessa.
Mikäli olet liikkeellä vuokra-autolla, saat autovuokraamosta kaikki tarvittavat tiedot sekä numeron, johon sinun tulee soittaa, jos auto hajoaa tienpäälle.
Huom! Heijastinliivi on pakollinen varuste kaikille Norjan kilvillä autoileville (eli usein vuokra-autoileville). Jos poliisi pysäyttää sinut ja heijastinliiviä ei löydy, siitä saa sakot.
Mitä jos ajan kolarin Norjassa?
Jos kolhu tai naarmu on pieni, voit toimia kuin Suomessa, eli vaihtakaa toisen auton kuskin kanssa nimi- ja osoitetiedot sekä tiedot kummankin vakuutusyhtiöstä.
Isommissa peltipusuissa ja etenkin henkilövahinkoja aiheuttaneissa kolareissa tulee aina soittaa paikalle poliisi (puh. 112). Myös kolarista poron, lampaan tai hirven kanssa on ilmoitettava poliisille.
✅ Norjan hätänumero on sama kuin Suomessa eli 112. Ambulanssin hätänumero sen sijaan on 113 ja palokunnan 110.
Kuinka suuret ylinopeussakot Norjassa on?
Norja on äärimmäisen kallis maa munia ylinopeuksissa.
Norjassa ylinopeussakon määrä kipuaa pienelläkin ylinopeudella (5–10km/h) useisiin satoihin euroihin. Hinta on aina korkeampi kuin Suomessa. Seuratessani männä kesänä esimeriksi Finnmarkin poliisin Twitteriä, en voinut olla ihmettelemättä, miten yhden viikon aikana korttinsa onnistui polttamaan yli 20 suomalaista lohenkalastajaa.
Vaikka Norjan nopeusrajoitukset saattavat ärsyttää (yleisrajoitus on 80 km/h), tiukalle linjalle on syynsä: tiet ovat todella mutkaisia ja usein myös hyvin kapeita, minkä lisäksi maa on tunnettu lukuisista silloista ja tunneleista (joissa pitää aina ajaa hitaammin).
Myös sääolosuhteet vaikuttavat ajokeliin. Pahimmilla talvmyrskyillä ja rajuilla tuulilla (myös muina vuodenaikoina) teitä ja siltoja joudutaan usein sulkemaan. Sillat, tunnelit ja tunturit ylittävät tiet voivat pysyä kiinni jopa parin päivän ajan (usein vähintään yön yli), joten tämä kannattaa huomioida etenkin silloin, kun lähdet autolla Norjaan talvella.
Sananen talvirenkaista: arvaamattomat ajokelit saapuvat yleensä lokakuun alussa, joten jos ole liikkeellä myöhään syksyllä, tähän aikaan kannattaa jo vakavasti harkita talvirenkaita. Ja vaikka talvirenkaiden käyttö loppuu Norjassa 1. toukokuuta, pohjoisen teillä niitä saa ja tulee käyttää niin kauan kuin keli vaatii.
Muista: Norjan promilleraja on pienempi kuin Suomessa
Norjan promilleraja on 0,2 (ja Suomessa 0,5). Poliisi voi halutessaan määrätä sinut verikokeisiin, joten edes sitä yhtä kiristyneitä hermoja hellittävää olutta ei kannata juoda.
✅ Norjan hätänumero on sama kuin Suomessa eli 112. Ambulanssin hätänumero sen sijaan on 113 ja palokunnan 110.
Koe Norjan 18 kauneinta maisemareittiä!
Tiesitkö, että Norjasta löytyy 18 upeaa maisemareittiä?
Omalla autolla matkailevia todella hemmotellaan, sillä kurvikkaat tiet tarjoavat toinen toistaan upeampia näkymiä vuonoille, vuorille, vesiputouksille ja jäätiköille.
Maisemareitit kiemurtelevat pitkin Norjanmeren rannikkoa ja jylhiä vuoristoteitä Norjan pohjois-, länsi- ja keskiosissa. Jos innostut ajamaan kaikki reitit, auton mittariin lertyy yhteislukuna huikeat 2 136 kilometriä.
Nappaa nämä road trip -vinkit talteen seuraavaa Norjan-matkaasi varten!
Auton vuokraaminen Norjassa
Mikäli et omista omaa autoa, voit myös vuokrata sellaisen. Norjasta löytyvät kaikki tunnetuimmat autonvuokrausfirmat, ja varaus on sujuvaa esimerkiksi AutoEuropen kautta.
Jos saavut Norjaan lentäen, kätevintä on vuokrata auto suoraan lentokentältä, jonne kulkupelin voi myös palauttaa matkan päätteeksi.
Vuokra-auton hinta Norjassa neljäksi päiväksi pyörii noin 200-400 euron välimaastossa riippuen auton mallista, kuluvasta matkailusesongista sekä vuokraamosta.
Tietullit Norjassa – huomio nämä seikat
Norjan tietullit ja siltamaksut kannattaa laskea mukaan matkabudjettiin.
Vaikka tavan tietullimaksu pyörii 2–8 euron hujakoilla, matkat mennen tullen lentokentältä niin ennalta valikoituihin kuin ex-temporena eteen tuleviin kohteisiin saattavat kasvaa useiden kymppien arvoiseksi. Tästäkin huolimatta siltoja ja tunneleita kannattaa käyttää, sillä ne lyhentävät ajomatkaa huomattavasti (ja voit kokea enemmän kohteita!). Harva osaa edes kuvitella, miten kauan vuonon kiertämiseen voi kulua, vaikka linnuntietä veden toiselle puolen olisi vain kilometri tai kaksi.
✅ Norjan tietullit ja siltamaksut maksetaan aina jälkikäteen. Automaattikamera nappaa ohi ajavasta autosta kuvan, ja lasku saattaa tulla postissa monen kuukauden tai jopa vuoden viiveellä. Lasku kannattaa maksaa heti sen saatuaan, sillä korot ovat korkeat ja maksuhuomautuksista voidaan periä erillinen maksu.
✅ Halutessasi voit myös rekisteröityä Epass24-rekisteriin, jolloin tiemaksusi rekisteröidään automaattisesti ja laskutetaan jälkikäteen.
Tiestitkö muuten, että Norjan pisin tunneli eli Lærdalin tunneli (Lærdalstunnelen) on maailman pisin maantietunneli? Lærdalin tunneli on pituudeltaan 24,5 kilometriä ja se sijaitsee Sognin ja Fjordanen läänissä Aurlandin ja Lærdalin välillä.
Pohjois-Norjan vinkit sinulle
Tilaa Pohjois-Norjan vinkit sähköpostiisi. Emme spämmää emmekä myy mitään. Kerromme ainoastaan hyviä vinkkejä ja tarinoita Pohjois-Norjan kohteista. Voit poistua listalta koska tahansa.
Tusen hjärtligt takk!
Sydämelliset kiitokset. Tarkkaile sähköpostiasi. Ja hyvää matkaa Norjaan, kun sen aika koittaa!
Lautat ja lossit Norjassa
Norjassa voi myös liikkua autolla lauttojen ja lossien kyydissä. Sen lisäksi että maisemat ovat varmasti huikeat, ajomatkassa voi säästää useita tunteja. Ja juuri siksi parin kympin hintaista lauttamatkaa ei kannata säikähtää, onhan sitä paitsi lyhytkin vuonoristeily aina elämys.
✅ Lauttamatkoja tai losseja ei tarvitse varata etukäteen. Riittää, että ajat paikan päälle ja odotat vuoroasi. Kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan selvittää etukäteen oman reitin lautta-aikataulu, sillä leveimmillä vuonoilla lauttojen liikennöintiväli saattaa olla jopa 45 minuuttia. Huomioi myös, että henkilöauto on aina hieman edullisempi lastata lauttaan kuin esimerkiksi matkailuauto.
✅ Lauttamaksu maksetaan joko ennen lauttaan nousua sataman pienessä kioskissa tai sitten suoraan lipunmyyjälle, joka tulee myymään lipun autossa istuville. Joissain tapauksissa lauttaan pääsee myös ajamaan suoraan sisään ja lipunmyyjät kiertävät sitten lautassa asiakkaiden luona myymässä tiketit.
Vinkki: Ota käyttöön AutopassFerjen-prepaid, jolla pääset nauttimaan 50% alennuksista. AutoPassin käyttäminen ja rekisteröityminen ovat ilmaisia, mutta sinun tulee maksaa tarran kertamaksu (200 kr). Lue lisää täältä.
Hyvä tietää: Henkilöautolla ja pienellä pakettiautolla voi lähteä myös Hurtigruten kyytiin. Näin ollen osan Norjan automatkasta voi toteuttaa myös mereltä käsin.
Vielä lopuksi: Norjan tullirajoitukset
Norja ei ole EU-maa, minkä vuoksi sinne ei myöskään voi viedä tolkuttomia määriä alkoholia tai tupakkaa.
Ilman tupakkatuotteita Norjaan saa tuoda: 1 litran väkeviä + 3 litraa viiniä + 2 litraa olutta. Jos pakkaat peräkonttiin pelkkää olutta, litramäärä on 6,5 L eli esimerkiksi 19 pientä tölkkiä.
Lue lisää siitä, mitä Suomesta saa tuoda Norjaan ja mitä Norjasta ei saa viedä Suomeen tästä artikkelista.
Mukavaa ja turvallista automatkaa Norjaan!
Road tripin pakkauslista 🚙
Jätä sähköpostiosoitteesi ja lataa kätevä pakkauslista road tripille! Listaan on tiivistetty tässä artikkelissa mainitut vinkit.
Thank you!
You have successfully joined our subscriber list.
Lataamalla listan liityt KAUKOKAIPUUn uutiskirjelistalle. Halutessasi voit poistua listalta koska tahansa.
Tilaa retki- ja varustevinkit
Ja saat tiedon uusista julkaisuista sähköpostiisi.
Kiitos!
Sydämelliset kiitokset. Tarkkaile sähköpostiasi.
Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa
Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.
10 Comments
Add comment Peruuta vastaus
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
[…] kuin omalla pakulla. Löydät kaikki autoiluun liittyvät vinkit ja hyödylliset linkit Autolla Norjaan -artikkelistani. Tuon jutun lisäksi kannattaa myös vilkaista, mitä road tripille kannattaa pakata […]
[…] ja tuhansia vuosia kestäneen eroosion synnyttämä Silfar on mainio päiväretkikohde Pohjois-Norjaa autolla kiertäville matkailijoille. Luontopolku alkaa aivan parkkipaikan vierestä, ja sitä seuraamalla päätyy jo […]
[…] Oman auton lisäksi Oddaan, P1 Tyssedaliin and P2 Skjeggedaliin on mahdollista siirtyä shuttle-kuljetuksen kyydissä. Myös P2 Skjeggedaliin and P3 Mågelitoppiin voi siirtyä kuljetuksella. Lue tarkemmat tiedot Trolltungan omilta verkkosivuilta. […]
Norja todella on road trip unelma! Niin monta hienoa reissua takana ja koko ajan tekisi mieli lähteä uudestaan. Kiitos siis hyvistä vinkeistä, enpä tiennyt tuosta huomioliivistä… Pitää hankkia sellainen autoon!
Mukava kuulla, että vinkeistä oli hyötyä. Turvallista seuraavaa matkaa Norjaan! 🙂
[…] Autolla Norjaan […]
[…] Autolla Norjaan […]
[…] Autolla Norjaan […]
Onko toi Autopass ilmainen vai jokin maksullinen juttu?
Onko olemassa jokin nettisivu, josta kätevästi näkee, missä tullitiet ja -sillat sijaitsevat? Me teimme EPC:n rekisteröinin ja yritin pitkään muistaa tarkistaa sähköpostin roskapostikansiota, mutta mitään maksuja ei ikinä tullut.
Käsittääkseni Suomeen palatessa rajaviranomaisen kysyessä henkilötodistusta sellainen tulee esittää, joten passi tai henkilökortti on hyvä olla mukana. Muistan lukeneeni erään suomalaismiehen veneretkestä Suomen rajojen ulkopuolelle, josta tuli hieman kalliimpi, kun hänellä oli pelkkä ajokortti mukanaan. Suomen rajaviranomaisen määräämä sakko oli muistaakseni 20% kuukausituloista.