Rooman nähtävyydet – koe ikiaikainen ja elävä Rooma

Rooma on kaupunkikohteiden kuningatar, Italian hienostunut ja kulturelli vanharouva, joka rakastaa taiteita, hyvää ruokaa ja pitkään kypsynyttä viiniä sekä nauttii aidosta italaisesta kaupunkielämästä yhdessä maailman vanhimmista metropoleista.

Rooma, vilkas ja eläväinen kulttuurikaupunki hurmaa matkailijat upealla arkkitehtuurilla, maailmankuuluilla nähtävyyksillä sekä ravintolaelämyksillä. Seitsemälle kukkulalle rakennettu historiallinen Rooma koostuu lukemattomista historiallisia nähtävyyksistä ja käyntikohteitasta niin klassisen taiteen ystäville kuin trendikkäitä ostoskatuja rakastaville shoppaajille.

Länsimaisen kulttuurihistorian alkukotina tunnettu Rooma on suosittu viikonloppukohde, jonka tunnetuimmat ja tärkeimmät nähtävyydet kiertää jo muutamassa päivässä. Silti Roomassa viihtyy helposti myös pidempään.

Kaikki tiet vievät Roomaan – myös tämä Rooman matkaopas, jota voi nautiskella vaikka hyvän pastan tai italialisen punaviinin seurassa. Buon viaggio!

 

Rooma
Rooma sopii kohteena myös kulinaristeille ruokamatkailijoille.
Rooma
Fontana di Trevin suihkulähde Quirinalen alueella Roomassa on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä.

 

Tiesitkö tämän Roomasta?

Yksi Rooman kutsumanimistä on Caput Mundi, maailman pääkaupunki. (Älkää kertoko tätä New Yorkille!) Rooma tuntee myös kutsunimen Urbs Aeterna, ikuinen kaupunki. Roomaa on tituleerattu myös rakkauden ja romantiikan kaupungiksi, ja historia tietää kertoa sen olleen Euroopan ensimmäinen miljoonakaupunki.

Uneton Rooma elää tänäkin päivänä aivan omaa aikaansa, vaikka sen juuret juontavat jo antiikin ajoille. Tiesitkö, että Rooman historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde.

Rooma on maailman suurimpia ulkoilmamuseoita.

Rooma

Rooman valtakunta, eli antiikin Rooma

Rooman valtakunta oli antiikin aikaisen Rooman kaupunkivaltion pohjalta kasvanut laaja imperiumi, joka käsitti koko Välimeren alueen. Rooman kaupungin alueen varhaisimmat merkit asutuksesta ovat jo pronssikauden ajalta, noin 1300-luvulta eaa. Rooman kaupungistumisen oletetaan alkaneen 700-luvulla eaa, minkä jälkeen Rooma kehittyi vuosisatojen aikana Välimeren ympäröiväksi maailmanvallaksi. Vuonna 395 valtakunta jakautui kuitenkin kahtia Länsi- ja Itä-Rooman valtakunniksi, joista Länsi-Rooma kukistui jo varhain vuonna 476, kun sen viimeinen keisari syrjäytettiin.

Antiikin Rooman perintö elää yhä nykyihmisen ympärillä monella eri tavoin, vaikka suurin osa historiasta on verhottu myytein ja legendoin.

 

Rooma
Tiesitkö, että Rooman historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde.

Rooma

 

Mitä Roomassa kannattaa tehdä?

Rooma lunastaa aikalailla kaikki onnistuneelle kaupunkilomalle asetetut toiveet. Tarjolla on hyviä ravintoloita ja loisto viinejä, pienempiä putiikkeja ja tunnetumpia design-liikkeitä shoppailijoille, nähtävää menneisyydestä sekä laadukkaita hotelleja. Rooman suosituimmat ostoskadut ovat Via del Corso sekä Via Condotti, ovat täynnä paitsi italialaisia putiikkeja myös kansainvälisten ketjujen liikkeitä.

Dolce far niente – ole jouten

Älä hötkyile tai hoppuile! Roomassa, kuten muuallakin Italiassa, kannattaa ehdottomasti harrastaa myös dolce far nienteä eli puhdasta joutenoloa; syö jäätelöä, mene kahville ja istuskele puistonpenkillä sekä nauti maittavasta lounaasta ja pelkästä olemisesta.

 

Rooma

Colosseum on Rooman tunnetuin ja suosituin nähtävyys.

Rooma

Rooman nähtävyydet

Rooman suosituimpia nähtävyyksiä ovat Colosseum, Forum Romanum (Roman Forum), Fontana di Trevi, Espanjalaiset portaat ja Pantheon sekä Vatikaanin aarteet. Rooman nähtävyydet sijaitsevat pääsääntöisesti historiallisessa keskustassa, minkä vuoksi niissää liikkuu helposti jalan.

Colosseum – Rooman suosituin nähtävyys

Colosseum – Rooman ikoni ja kaupungin tunnus on kaikille matkailijoille vähintäänkin kuvista tuttu nähtävyys. Colosseum on saanut nimensä valtavan kokoisesta keisari Neroa esittäneestä kultaisesta patsaasta, Colossuksesta, joka seisoi areenan vieressä. Colosseumin avajaisia juhlittiin sadan päivän ajan, minkä jälkeen paikka toimi varsin verisenä näyttämönä, kun gladiaattorit ottivat mittaa toisistaan. Nelikerroksiseen, 52 metriä korkeaan rakennukseen mahtui aikanaan jopa 73 000 katsojaa.

Muista tämä: Colosseumille ostetulla lipulla pääsee myös Forum Romanumille ja Palatinukselle.

 

Colosseum
Colosseumille mahtui aikanaan jopa 73 000 katsojaa.

 

Forum Romanum

Yksi Rooman historiallisesti tärkeimmistä nähtävyyksistä, Forum Romanum, on Roomassa sijaitseva forum eli tori. Tori toimi myös uskonnollisena, hallinnollisena ja kaupankäynnin keskuksena, ja sitä reunustivat monet pylväiköt, veistokset ja riemukaaret, joita voi edelleen ihailla kyseisellä alueella.

 

Roman Forum
Forum Romanum, Rooma.

 

Rooman suihkulähde Fontana di Trevi

Rokokoo-tyylinen, Nicola Salvin suunnittelema ja vuonna 1762 valmistunut Fontana di Trevi on Rooman suurin ja tunnetuin suihkulähde sekä Colosseumin jälkeen Rooman tunnetuin nähtävyys. Suihkulähteen takana oleva sijaitseva ja sata vuotta aikaisemmin rakennettu Palazzo Poli toimi aikanaan paavien toimistorakennuksena.

 

Rooma
Fontana di Trevi on Rooman toisiksi suosituin nähtävyys Colosseumin jälkeen.

 

Espanjalaiset portaat

Piazza di Spagnalla sijaitsevat Espanjalaiset portaat (Scalinata della Trinità dei Monti) ovat Rooman suosituimpia kohtaamispaikkoja sekä kaupungin shoppailualueen alkupiste. Espanjalaisia portaita pitkin – joita on muuten 138 – päääsee myös kiipeämään Trinità dei Montin kirkon sisäänkäynnille.

Portaat ovat saaneet nimensä paikan päällä jo 1600-luvulla sijainneesta Espanjan suurlähetystöstä, Palazzo Spagnasta.

Huom! Moni matkailija ei tiedä Rooman uusista järjestyssäännöistä – jos istut historiallisille portaille, voit saada sakot.

 

Roomalaiset portaat
Espanjalaiset portaat ovat saaneet nimensä lähistöllä toimivasta Espanjan suurlähetystöstä.

 

Roomalaiset portaat
Espanjalaiset portaat ovat myös Rooman kaupungin ostosalueen keskipiste.

 

Rooman Vatikaani

Vatikaanivaltion kaupunkivaltio, Rooman ja koko maailman erikoisuus, on ehdottomasti vierailun arvoinen käyntikohde omalla Rooman lomalla. Vatikaani nimittäin muodostaa itsenäisen valtion keskelle Roomaa ollen jo satojen vuosien ajan paavin koti ja katolisen kirkon keskus.

Vatikaanin ohella kannattaa vieraila myös Pietarinkirkossa, ihan jo taiteen vuoksi. Pietarinaukion laidalla kohoava Pietarinkirkko on maailman suurin kirkkorakennus, joka kätkee sisälleen lukuisia merkittäviä taideteoksia. Vatikaanin taideaarteista kenties kuuluisin löytyy kuitenkin Sikstiiniläiskappelista. Nimittäin, Michelangelon maalaamat upeat kattomaalaukset ja Viimeinen tuomio -fresko ovat suoranaisia maailman kulttuuriaarteita.

 

Vatikaani