Ranskan viinialueet

Mitkä ovat Ranskan viinialueet? Millä Ranskan viinialueilla kannattaa vierailla? Lue vinkit ja suunnittele onnistunut viinimatka Ranskaan!

Ranskan viinialueet ovat upeita matkakohteita, joilla kannattaa vierailla omalla Ranskan matkalla! Viinirypäleet kasvavat alueilla, joissa ilman kosteus on hedelmälle otollista. Ranskan viinialueet ovat myös tunnettuja siitä, että niistä monen läpi virtaa kaunis ja kuvauksellinen joki. Tällaisia alueita ovat muun muassa Bordeaux’n ja Rhônen alueet.

Ranskan upeat viinialueet sijaitsevat niin Atlantin kuin Välimeren kohteissa. Tämän vuoksi kohteiden ilmasto on ennemminkin välimerellinen kuin mantereinen, minkä vuoksi kohteet ovat myös viinimatkailijoiden suosiossa.

Jokainen Ranskan 14 viininviljelyalueesta on noudattanut ja vaalinut jo vuosisatojen ajan omia perinteitään. Jokainen viinitarha on myös luokiteltu määritlety, ja kaikkien tuotantoprosessia valvotaan, sillä viinilaki on käynyt vuosien saatossa yhä yksityiskohtaisemmaksi. Ranskassa myös viinien nimet ja tyypit pohjautuvat alueiden nimiin, ja monille tunnetuimpia ovat varmasti Champagne sekä Bordeaux.

Tutustu myös Euroopan kauneimmat viinireitit -oppaaseen »

 

Ranskan viinialueet

 

Viinin valmistus vaatii tietyt olosuhteet

Ranskan viinintuotanto juontaa juurensa aina roomalaisaikoihin asti. Jotta viiniä voidaan myös tänä päivänä valmistaa, ilmankosteuden lisäksi tärkeässä asemassa ovat myös auringonvalo ja infrapunasäteily. Tämä mahdollistaa rypäleiden rauhallisen kypsymisen pitkien ja kosteiden kesäpäivien aikana. Infrapunasäteily taas vaikuttaa köynnösten juuressa oleviin kalkkikiviin, jotka säteilevät ja vapauttavat köynnöskasville lämpöä yön pimeinä tunteina. Lämpösäteily vaikuttaa myös suoranaisesti rypäleiden sokeripitoisuuteen ja siten myös viinin hienostuneisuuteen.

Täydellisiä viinirypäleitä tallottavaksi eli tietenkin viinin valmistukseen.

Ranskan viinialueet

Lista Ranskan viinialueista aakkosittain

”Pois vedettävän vanhan korkin pehmeä ääni kertoo miehestä, joka on aikeissa avata sydämensä.” – William Samuel Benwell

Alsace, Anjou ja Armagnac. Beaujolais ja Bordeaux. Cahors, Calvados, Chablis (ihana!), Champagne, Cognac ja Côte-d’Or. Graves. Jura. Languedoc-Roussillon ja Loire. Normandia. Pouilly-Fumé ja Provence. Rhône-Alpes. Saint-Émilion, Sancerre, Sauternes ja Savoie.

 

Ranska viini
Korkkivika on jokaisen viininjuojan painajainen.

 

Provence

Kaakkois-Ranskassa Välimeren rannalla sijaitsevan Provencen alueen lämmin ilmasto on omiaan herkullisten rypäleiden kypsymiseen. Täällä paistaa usein ja sataa harvoin, mikä tekee valkoviinien valmistuksesta hieman haastavaa. Kaikkinensa yli puolet Provencen alueella tuotetuista viineistä on roseeviinejä, joista alue onkin kuuluisa. Provencen roseeviinin valmistukseen käytetään usein Syrah-, Granache- ja Cinsault-rypäleitä.

 

Ranskan viinit

 

Bordeaux sekalaiset rypäleet

Ranskan lounaisrannikolla sijaitsevan Bordeaux’in kesät ovat lämpimiä ja sateisia, talvet sen sijaan viileähköjä. Bordeaux’in alue tunnetaan yhtenä maailman laadukkaimpien viinien tuottajana, ja siellä valmistetaan niin valkoviinejä kuin punaviinejä. Makuyhdistelmät syntyvät sekoituksena useistaeri rypäleistä. Bordeaux’in tunnetuimpia nimikkeitä ovat muun muassa Château Petrus –punaviini ja Château d’Yquem -valkoviini, jotka ovat myös aikanaan olleet maailman kalleimpia viinejä.

 

Ranskan viinit

 

Bourgogne, myös burgundinpadan sydän

Myös Burgundiksi kutsuttu Bourgogne, jota kutsutaan myös nimellä Burgundi on Ranskan keskiosassa sijaitseva alue, jonka vehreitä ja vihantia kukkuloita ympäröivät Rhône-joki ja Saône-joki. Bourgogne alueen laadukkaat Pinot Noir- ja Chardonnay-viinit ovat monien suosiossa.

Tiestitkö, että kyseisein alueen viinejä käytetään paljon myös burgundinpata-nimiseen liharuoan valmistamiseen.

 

Ranskan viinialueet

 

Champagne, se ainoa ja oikea

Pohjois-Ranskassa sijaitseva Champagnen alue on kuohuviinien koti. Ainoastaan Champagnen alueella tehdystä kuohuviinistä saa käyttää nimitystä samppanja, minkä lisäksi tämän herkullisen ja kuplivan juoman valmistuksessa on käytössä erittäin tiukasti säädellyt työvaiheet.

Samppanja valmistetaan valkoisesta Chardonnay-rypäleestä sekä punaisita Pinot Noir- ja Pinot Meunier -rypäleitä. Entä tiestitkö, että herkän vaaleanpunaisissa sekä tummanpuhuvan punaissa roseesamppanjassa käytetään usein myös punaviiniä, joka yleensä samppanjaan.

 

corina-rainer-sScNrKruEPs-unsplash

 

Ruokamatkaile maailman keittiöissä!

Mielitkö muualle maailmalle? Kiinnostavatko sinua hyvien viinien lisäksi myös maailman keittiöt? Jos vastaat kyllä, lue lisää täältä!