Kuvauskalusto

Aina mukana - kotona ja maailmalla

Mobiilitoimisto ja kamerakalusto

Mukana maailmalla

Yrittäjänä ja paljon matkailevana minulle on tärkeää, että voin työskennellä lokaatioriippumattomasti, mikä tietenkin tarkoittaa, että kannan kaiken elektroniikan mukanani.

Sen vuoksi olen valinnut työvälineet, joiden kanssa on helppo matkustaa ja joiden hankintahinnat pysyvät edes jotakuinkin järkevällä tasolla. Jos en kirjoita artikkeleita, hakukoneoptimoi tai suunnittele sisältökonsepteja, käsittelen valokuvia ja päivitän matkablogiani. Minulle tärkeimpiä työvälineitä ovat siis tarpeeksi tehokas läppäri, täydenkennon kamera sekä säänkestävä puhelin.

Sain ensimmäisen filmipokkarini syntymäpäivälahjaksi muistaakseni joskus kymmenen ikävuoden hujakoilla. CASIO kulki mukana mökillä ja luokkaretkillä, vaikka moni kaveri moista kapinetta kummaksuihin.

Minulla on edelleen tallessa kaikki koskaan kehittämäni negatiivit.

Aikaa ja filmiä kului, kunnes keväällä 2008 lähdin vaihto-oppilaaksi Italiaan ja sain lainaksi silloin ihan pätevän CANONIN PowerShotin. Järjestelmäkameroiden maailmaan siirryin kuitenkin vasta kesällä 2010,  kun  valmistujaislahjakääröistä paljastui SONY Alpha 400, jolla kuvasinkin melko pitkään. Näihin aikoihin ja edelleenkin aina silloin tällöin repustani löytyy myöskin isältäni saatu CANONIN A1 -filmijärjestelmäkamera sekä arsenaali erilaisia laseja.

kamerakalusto

Kamerareppu

Kamerareppunani toimii Lowepron ProTactic 350 AW, joka on ko. malliston pienin ja kevyin (2 kg) yksilö. Sisukset söisivät vaihtoehtoisesti myös toisen rungon objektiiveineen, mutta kuten kuvasta näkyy, olen hieman muokannut pehmusteiden paikkoja ja sovittanut paikan nelikopterilleni sekä kauko-ohjaimelle. Pienestä valkoisesta pussukasta löytyy taasen Sonyn pokkarini.

Koska painoa tulee tällaisestakin setistä jo jonkin verran, halusin mallin, josta löytyy sekä vyörätövyö että remmi rinnan päältä, jolloin painavaa reppua on parempi ja mukavampi kuljettaa.

Kamera-2

Kuulokkeet

Rauhallisen työskentelyn paikasta ja tilanteesta riippumatta mahdollistavat Sonyn langattomat 1000x-hälynpoistokuulokkeet, joita ilman en lähde enää mihinkään. Vastamelun blokkaamisen lisäksi kuulokkeet toistavat laadukkaasti musiikin ja mikä parasta, näyttävät ja tuntuvat hyvältä.

Kannettava

Kamerarepusta löytyy myös näppärä tasku tälle kai tällä hetkellä maailman ohuimmalle läppärimallille, Acerin 13,3″ Swift7 -mallille. Kone painaa kevyet 1,124 kg, j a sen akku kestää parhaimmillaan 9 tuntia, mikä on riittänyt minulle ihan mainiosti.

Samaan setuppiin kuuluvat myös LaCie Rugged Mini 4 Tt ‐ulkoinen kovalevy  sekä Fujtecin muistikortinlukija. 

PUHELIN

Omistin tovin iPhonen 6S:n, mutta koin sen omaan käyttööni liian suureksi. Siirryin siis takaisin taskukokoiseen edeltäjäänsä, ja käytän nykyään 16gb:n iPhone 5 SE -mallia, jonka kuoriksi olen hankkinut sään- ja iskunkestävät LifeProof FRĒ -kuoret.

Oranssi 6000 mAhin varavirtalähde lataa puhelimen pari kertaa, minkä vuoksi harkitsen hieman suuremman ja tehokkaamman hankkimista.

Kamera-1


Kamerat ja rungot

Pistin kaikki säästöni Canon 5D Mark II -järjestelmäkameraan keväällä 2012, ja samalla kameralla  kuvaan edelleen.

Ilmakuvat taltioin DJI Mavic Prolla, joka on kokonsa puolesta paras valinta, mitä tulee markkinoilla tarjolla oleviin nelikoptereihin.

Objektiivit

Muutamia objektiiveja aikani omistettuani päädyin luopumaan suurimmasta osasta niiden vähäisen käytön vuoksi. Nykyisin kuvaankin vain kahdella putkella: maisema- ja kaupunkikuvat taltioin yleensä Canonin EF 16-35mm f/2.8 L II USM -objektiivilla, kun  taas ihmiset, annokset ja luonnon ihmeet ikuistan Sigman 50mm f/1.4 -linssillä.

Molempiin laseihin olen hankkinut myös Hoya ND4 -harmaasuotimet, jotka ovat minulla koko ajan käytössä, vaikka monet käyttävätkin näitä vesiputouksia ja rantavettä kuvatessaan. Aukkoa leikkaavat suotimet mahdollistavat pitkän valotuksen myös päiväsaikaan/alkuillasta, minkä ansiosta kuvat eivät pala puhki.

Kolmanneksi objektiiviksi haaveilen Canonin EF 100mm f/2.8 -objektiivia.

Sovellukset

Varmuuskopioin kuvat ja videot Dropboxiin, Flickriin sekä ulkoiselle kovalevylle. Suosittelen sinunkin tekemään niin, sillä vielä tulee se päivä, kun koneesi tai puhelimesi kuolee, eikä mitään ole enää tehtävissä.

Kuvankäsittelyssä käytän pääsääntöisesti Adoben Lightroomia, joskus harvoin tarvitsen myös Photoshopia. Puhelinkuvien käsittelyyn käytän Afterlightia ja VSCO:ta.

Kirjoittaessa käytän OneNotea sekä puhelimen muistikirjaa, joskus äänitallennusta mutta kuitenkin useimmiten kynää ja paperia, sillä en lähde mihinkään ilman muistikirjaa.

Kaikesta muusta voi loppua akku paitsi paperista.

Muista myös

Vakuutus, joka kattaa kamerakalustosi sen pahimman sattuessa. Minulla on ollut myös sellainen tapa, että mikäli en kuvaa (esim tilanne, jossa kamera on laukussa), nappaan muistikortin kamerasta ja laitan sen omassa kotelossaan taskuun tai johonkin muuhun sellaiseen paikkaan, mistä sitä ei varasteta. Näin ollen jos pahin käy eli kamat viedään, jäävät kuvat talteen.

Vakuutus kun korvaa kaiken muun paitsi muistot.