“Don’t believe what your eyes are telling you. All they show is limitation. Look with your understanding. Find out what you already know and you will see the way to fly.”

Missään ei opi paremmin kuin epämukavuusalueellaan.

Pahasti korkeanpaikankammoisena oli aivan järjetöntä vastata “kyllä”, kun minulta kysyttiin, lähtisinkö kiipeämään Kaakkois-Ranskassa Hautes-Alpesin departementissa Provence-Alpes-Côte d’Azurin alueella sijaitsevan La Graven 200 metristä sileää seinää.

Olisi ollut aivan järjetöntä vastata “ei”, sillä kysyjänä oli Suomen ainoa löytöretkeilijä Pata Degerman, joka toteutti oman sekä Arcadan opiskelijoiden yhteisen unelman opinto-ohjelmaan soveltuvasta basecampista. Tuttuun tapaansa – kun moisen asian saattaminen oikeaksi kurssiksi ei olisi itsessään riittänyt – vei Degerman haasteen vielä entistäkin pidemmälle: jokaisen osallistujan täytyi suorittaa työkseen jotain sellaista, missä ei ollut edes kovin hyvä.

— Mitä sä osaat parhaiten?
— No kokata, voisin olla mukana vaikka keittiötiimissä.
— Selvä, laitetaan sut lukemaan karttaa!

Toistan: missään ei opi paremmin kuin epämukavuusalueellaan.

Syntyi Expedition Arcada, jonka paniikki- ja itkukohtauksen allekirjoittaneelle aiheuttanut vuorenseinämä ei ole vieläkään kultaantunut muistoihin.

Mutta minä kiipesin, ja minä selvisin. Ja ennen kaikkea minä opin jotain itsestäni.

Minä pystyn ihan mihin tahansa.

LaGrave-9

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center