RIP 5Pointz – graffitien mekka

“The greatest art murder in history.”
Meres One, #RIP5POINTZ

Kirjasin 5 Pointzin ensimmäisten kohteiden joukossa omalle must see -listalleni kesän 2012 Nykin reissua suunnitellessani. Maailman ensimmäiseksi graffitimekaksi tituleeratun 5Pointz-ulkoilmagallerian 200,000 neliömetriä pitävät huolen siitä, että näkemistä ja ihastelemista riittää. Korjaan: riitti. Värikkäitä seiniä pääsi katsomaan ja kuvaamaan omatoimisesti ja myös opastetun kierroksen varaaminen onnistui. Anna sen sijaan vinkkasi Instagramissa, että katolta avautuu upea näkymä New Yorkin skylineen.

Queensin graffitikeidas koki traagisen valkopesun 18.–19.11.2013 välisenä yönä ja väsytystaistelu lienee viimein tullut päätökseensä: 20 vuotta graffititaiteen mekkana toiminutta vanhaa tehdaskiinteistöä ollaan muuttamassa asunnoiksi.

New Yorkin viiteen osaan viittaava nimeä kunnioitetaan sosiaalisessa mediassa – ja etenkin Twitterissä – hashtagilla ‪#‎RIP5POINTZ‬. Harmittaa, mutta onneksi ehdin käydä täällä vielä paikan ollessa täydessä kukoistuksessaan.

 

5Pointz

 

“5Pointz Aerosol Art Center, Inc. is an outdoor art exhibit space in Long Island City, New York, considered to be the world’s premiere “graffiti Mecca,” where aerosol artists from around the globe paint colorful pieces on the walls of a 200,000-square-foot factory building.”

Mikäli reissaat Nykissä nyt toukokuun 2014 aikaan, kannattaa tarttua tilaisuuteen ja osallistua Whitewashing-kierrokselle, joita järjestetään vielä yhden kuukauden ajan aina lauantaisin. Whitewash-näyttely sen sijaan on auki 8.6.2014 saakka ja tämän jälkeen kaikki on auki.

EDIT 10/2014: Paikan purku on aloitettu.

 

5Pointz

 

Tässä oma suosikki, kalastajan tyttärenä, kuinkas muutenkaan. Ja samassa kuvassa myös hai Matiaksen mieliksi.

 

5Pointz

5Pointz

5Pointz

5Pointz

5 POINTZ | Graffiti Mecca | Long Island City, NY

5Pointz

5Pointz

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Ennakkotilaa: Vaella, kalasta, rakasta — Omaa polkua etsimässä

"Minä rakastan merta; sen äärettömyyttä, ja salaisuuksia, jotka luonto on pystynyt säilyttämään itsellään. Kaikuja, jotka kumisten kantautuvat kilometrien syvyyksistä. Sitä, miten rannan hienolla hiekalla ja simpukkamurskalla kävellessään voi palata hetkeksi elämän alkukodin ääreen – sinne, mistä kaikki on syntynyt."


Ennakkotilaa

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko kerran kuussa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center