Teneriffa – karun kaunis luontokohde

Koko perheen lomakohteeksi sopiva Teneriffa on myös luontomatkailijoiden suosiossa. Samalla Teneriffa on myös yksi suomalaismatkailijoiden suosituimmista lomakohteista jo vuosikymmenten ajan.

Teneriffa sijaitsee Atlantin valtamerellä, Afrikan luoteislaidalla sijaitsevalla Teneriffalla on varsin pitkä historia, nimittäin varakkaat englantilaiset matkustelivat Puerto de la Cruzin kaupunkiin jo 1800-luvun alussa.

Teneriffa (espanjalaisittain Tenerife) on Espanjalle kuuluvien Kanariansaarten suurin saari. Asukasluvultaan Teneriffa on Espanjan suurin ja pinta-alaltaan Mallorcan jälkeen toiseksi suurin saari.

Viihdy rantalomakohteessa ja nauti ulkoilun ilosta

Teneriffa on tunnettu etenkin rantalomakohteena sekä upeista uimarannoistaan, mutta monet saapuvat tänne myös retkeilemään. Teiden kansallispuisto onkin omiaan luonnon tutkimiseen sekä Espanjan auringon alla retkeilyyn. Myös Teneriffan koillis- ja luoteisosista löytyy oivallisia ulkoilumaastoja.

Teneriffan suosituimmat kohteet löytyvät saaren eteläosasta, jossa sijaitsevat Playa de las Americas, Los Cristianos ja Adeje. Se tunnetuin ja perinteisin Teneriffan kohde on kuitenin Puerto de la Cruz, joka on saaren pohjoisosassa sijaitseva pikkukaupunki.

 

Teneriffa
Teide, Teneriffan kruunu.

 

Teneriffan sää – ikuisen kevään saari

Teneriffaa kutsutaan ikuisen kevään saareksi, sillä Teneriffan sää ei vaihtele merkittävästi. Tämän ansiosta Teneriffan sää pysyttelee keskilämpötilaltaan aina noin 22 asteessa, mikä myös tekee paikasta ihanteellisen lomakohteen. Lämpimimmät kuukaudet ovat heinäkuusta syyskuulle. Tällöin elohopea kiipeää Teneriffan mittareissa usein lähelle 30 astetta. Suomalaiset tapaavat kuitenkin matkustaa saarelle yleensä talvikuukausina ja lämmintä riittää silloinkin: keskiarvojen mukaan Teneriffan sää pysyttelee hieman yli 20 asteen paremmalla puolen.

Teiden jakaessa saaren myös ilmasto muuttuu. Saaren eteläosassa aina hieman lämpimämpää kuin saaren pohjoisosassa, luonnolisesti. Teneriffan pohjoispuolella myös sataa enemmän, minkä vuoksi myös luonto on vehreämpää.

Teneriffan sääolosuhteet toki muuttuvat sitä mukaa, mitä korkeammalle vuoristossa noustaan. Retkeilijöiden kannattaakin varustua aina myös sadevarustuksella ja pakata mukaan lämmintä vaatetta (etenkin, jos tulet kuvaamaan tähtiä).

Lue täältä omat vinkkini retkeilyvarusteisiin »

Teneriffa tunnetaan upeasta luonnostaan ja monipuolisista vaelluspoluista.

Teneriffa
Teneriffa
Teneriffan korkeimmalle huipulle, Teidelle, voi nousta myös kaapelikärryä pitkin.

 

Teide – Teneriffan kruunu

Teneriffan kruunu on saarella sijaitseva tulivuori Teide, jonka huippu kohoaa Espanjan korkeimmalle yltäen 3 718 metrin korkeuteen. Teide toimii myös maamerkkinä, joka jakaa Teneriffan kahtia kuivaan eteläosaan ja vihantaan pohjoisosaan. Silti Teneriffan molemmat alueet kannattaa kokea, sillä siten saa parhaan käsityksen Teneriffan monipuolisista matkustusmahdollisuuksista.

Mikäli haluat nousta Teneriffan korkeimmalle huipulle itsenäisesti, tarvitset siihen erillisen luvan. Voit hakea lupaa täältä. Lupa kannattaa hakea ajoissa, sillä huipulle pääsee päivittäin vain 200 vierailijaa.

 

Teneriffa
Teiden kansallispuisto Tenerfilla on monien Espanjan luontomatkailijoiden suosikkikohde.

 

Teiden tulivuori ja kansallispuisto

Teneriffan keskiosassa sijaitseva El Pico de Teide on koko alueen vetonaula. Teiden leveys, joka on noin 15 kilometriä, on syntynyt lukemattomien purkausten tuloksesta. Sen korkein kohta 3 718 metriä merenpinnan yläpuolella, ja se onkin koko Espanjan korkein vuori. Täällä vierailtuaan ei ole vaikeaa todeta Teiden olevan sekä luonnon upea aarre että Euroopan suosituin luonnonpuisto, joka myös kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden listalle.

Upea tulivuori Teide on yksi Teneriffan suosituimmista luontokohteista, jonka tavoittaa helposti myös autolla. Tiet Teneriffalla ovat kuitenkin mutkikkaita, joten muistathan käyttää varovaisuutta liikenteessä. Espanjan korkeimmalle Teide tulivuorelle voi nousta hyvällä ilmalla Las Cañadasin kraatterialueelta köysirataa pitkin.

Teiden kansallispuisto sijaitsee noin kahden tuhannen metrin korkeudella merenpinnasta, Las Cañadasin kraaterin alueella. Teideltä löytyy mainioita retkeilypolkuja ja vaellusmahdollisuuksia monen tasoisille vaeltajille. Mikäli Teidellä haluaa vierailla kevyesti, voi huipulle nousta kaapelikärryllä tai vaihtoehtoisesti ottaa hien pintaan ja nousta aina 3 700 metrin korkeuteen. Kaapelikärryn saapumispisteestä on vielä noin 40 minuutin matka huipulle.

 

Teneriffa
Teneriffan aurinko laskee Teiden taa.
Teide-tulivuori
Muista otsalamppu! Teneriffan yöt ovat pimeitä, ja etenkin luontoretkeilijän kannattaa pitää varuste aina mukanaan.

 

Tähtikuvausta Teneriffan Teide-vuorella

Teneriffalla sijaitseva Teide-vuori on etenkin tähtikuvaajien suosiossa, sillä alueella on varsin vähän valosaastetta, minkä ansiosta linnunrata näkyy yökuvissa komeasti.

Tähtikuvaus vaatii kamerakalustolta tiettyjä manuaali-asetuksia: ISO-lukua tulee pystyä muuttamaan asteikolla 3200–6400 ja valotusaikaa 15–30 sekuntiin. Mikäli kamerastasi ei tällaisia lukemia löydy, voit soveltaa vinkkejä kamerasi maksimiluvuilla.

Objektiivina kannattaa suosia valovoimaista laajakulmaa, jonka aukko on mallia f/2.8 tai maksimissaan f/4.5, sillä yli f/4-aukolla otetut kuvat alkavat olla melko tunkkaisia, eikä niiden valovoima riitä. Kannattaa muistaa, että mitä pidempään joudut kuvaa valottamaan, sitä enemmän tähdet alkavat venyä tikuiksi, ja ihannekuvassa tähdet ovat skarppeja pisteitä.

Polttovälin olisi hyvä sijoittua 14–24mm välimaastoon. Omasta kamerarepustani löytyy Canonin 5D Mark II -järjestelmäkamera sekä Sigman 14–24mm f/2.8 -laajakulmaobjektiivi, jolla kuvaan tähtiä pääsääntöisesti f/2.8–f/4:n aukoilla. Aiemmin kuvasin paljon myös Canonin 16–35mm f/2.8 -laajakulmalla. Vastaava kroppikennon putki voisi esimerkiksi olla Sigman EOS 10–20mm f/3.5 tai paljon käytetty ja pidetty Samyang 14mm f/2.8 -objektiivi.

Lue kaikki vinkit yötaivaan kuvaamiseen »

 

Teneriffa
Teneriffan Teide on myös tähtivalokuvaajien suosiossa.