“Enlightenment for a wave in the ocean is the moment the wave realises that it is water.” ~ Thich Nhat Hanh

Sinisen kuun laaksossa, piilossa Himalajan helmoissa, mikäli tarinoihin on uskominen. Tutkijatkin ovat yrittäneet tuota todistaa olevaksi, sillä ihmismieli – olkoot kuinka koulutettu tai tieteellinen tahansa – pyrkii alitajuisesti vahvistamaan unelmien olinpaikan olemassaolon.

Ei mikään teoria ole aukoton. Eikä tästä maailmasta usko lopu.

Olen etsinyt tuota vanhanajan fantasiaromaania jo tovin, mutta isän kautta – kuinkas muutenkaan – näytti tärppäävän, ja jos hyvin käy, löytää James Hiltonin ensipainos vuodelta 1933 luokseni pian.

Mutta missä Shangri-La sitten oikeasti sijaitsee? Googlen mukaan ainakin Pariisissa, Torontossa, Hawaililla, Santa Monicassa, Bangkokissa, Singaporessa – ja Himalajalla.

Minulle esimerkiksi Norjassa.


Tromso


Viime vuosi opetti paljon, mutta yksi aihe nousi yli muiden: Vieraanvaraisuus. Teema on toistunut seikkailuillani usein aiemminkin, mutta tämän kuun lopulla pääsen taas takaisin sinne, missä kaikki kerran kulminoitui.

Vaikka en ollut nähnyt Lauria koskaan aiemmin, en tajunnut – sen vuoden päivät jatkuneen tuttavallisen FB-jutustelun totuttamana – edes kysyä, missä laivansa eli tulevan majapaikkani sijaitsee. Päätin siis hypätä lentokenttäbussin kohti keskustaa, joka on pieni kuin mikä ja samalla niin tuttu ja turvallinen, että jouduin todella todistelemaan itselleni tämän olevan ensimmäinen kerta kyseisessä kohteessa.

Jotkut kummat arktiset energiat kohtasivat heti, kun astuin ulos kirpeään pakkasilmaan.

Lauri ei vastaa puhelimeen eikä Facebook-viestiin. Kävelen matkailuinfoon, joka on pieni söpö puutalo aivan rannan tuntumassa. Naiset puhuivat vähän englantia, ja kun kysyin tietäisivätkö he, missä Jacquelyne-laiva sijaitsee, molemmat remahtavat nauruun:

“Tuossa talon takana, näet sen ikkunasta!”

Ulos päästyäni rannan suunnasta lähestyi pitkänhuiskea hahmo lämpöhaalariin ja karvalakkiin sonnustautuneena, ja samassa sainkin jo jättimäisen karhunhalauksen:

“Olet aivan samannäköinen kuin kuvissa! Tervetuloa Tromsoon!”Tromso

Tromso

Tromso

Tromso

Untitled

Tromso

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center