Onko Djatlovin solan onnettomuus viimein ratkennut?
Helmikuussa 2019 tuli kuluneeksi 60 vuotta Uralilla sijaitsevan Djatlovin solan onnettomuudesta ja mysteeristä, jossa helmikuun 1. ja 2. päivän välisenä yönä kuoli 9 nuorta neuvostoliittolaista vaeltajaa, eikä kukaan vieläkään tiedä, miksi. Vai tietääkö?
Djatlovin solan onnettomuutta (Dyatlov pass) ja mysteeriä on yritetty selittää ainakin 75 erilaisella teorialla ja salaliitolla.
Ne kaikki on kuitenkin haluttu osoittaa kuluvan vuoden aikana perättömiksi nykyteknologian avulla, minkä vuoksi Djatlovin solan onnettomuuden tutkimus avattiin uudestaan tänä keväänä. Vaikka uusia tutkimustuloksia lupailtiin syksylle 2019, en ainakaan vielä löytänyt tietoa nykytilanteesta tai siitä, miten Djatlovin solan tutkimus on edistynyt — tai onko edes.
Monet uskovat, ettei sanojen takaa tule koskaan löytymään tekoja.

”Älä mene sinne”
Djatlovin solan onnettomuus ja sen traaginen mysteeri tapahtui Otorten-vuoren itäpuolella, kohteessa, joka mansien kielellä käännettäisiin ”Älä mene sinne”.
Mansit ovat Venäjällä Hanti-Mansian autonomisessa piirikunnassa ja sen lähialueilla asuva suomalais-ugrilaista mansin kieltä puhuva kansa. Manseista ja hanteista käytetään yhteisnimitystä obinugrilaiset, ja heillä on Venäjän lainsäädännössä tunnustettu vähälukuisen alkuperäiskansan asema.
Yksi lukuisista Djatlovin solan onnettomuuden teorioista on, että mansit olisivat rituaalinomaisesti tappaneet nuoret vaeltajat (2 naista ja 7 miestä). Ajatuksesta kuitenkin luovuttiin, sillä ruumiit löytyivät liian kaukaa mansien pyhänä pitämältä alueelta. ’
Toinen teoria kertoo, että nuoret olisivat hankkineet manseilta vahvoja hallusinaatioita aiheuttavaa pontikkaa, jonka vaikutuksen alaisina he olisivat tappaneet toisensa.

Djatlovin solan onnettomuus
Sola, jossa onnettomuus tapahtui, on nimetty Djatlovin solaksi siellä menehtyneen vaellusryhmän johtaja Igor Djatlovin mukaan. Kaikki nuoret olivat kokeneita hiihtovaeltajia ja eränkävijöitä, mikä tekee mysteeristä entistäkin oudomman.
Mikä tappoi heidät kaikki?
Vaeltajien on muun muassa arveltu osallistuneen johonkin salaiseen KGB:n tai armeijan lääketestiin, minkä seurauksena he olisivat menettäneet järkensä ja tappaneet toisensa mitä järkyttävimmin tavoin.
Ulkopuolisen tekemää murhan mahdollisuutta epäiltiin myös, mutta näistäkin syytöksistä luovuttiin, sillä läheisistä vankiloista ei oltu raportoitu yhtään karkuria.
Villein spekulaatio on syyttää ufoja.

Kun nuoret vaeltajat eivät sovittuun päivämäärään mennessä lähettäneet lupaamaansa sähkösanomaa, omaisten vaatimuksesta aloitettiin etsinnät, jotka tosin venyivät helmikuun lopulle.
Vihdoin, 26. päivänä Djatlovin solasta löytyi hylätty leiri, jonka teltat oli revitty sisäpuolelta auki.

Djatlovin solan uhrit
Ensin löytyi kaksi pakkasen tappamaa vainajaa alusvaatteisillaan ja ilman kenkiä.
Hypotermiatapauksissa niin kutsuttu ”paradoksaalinen riisuutuminen” on melko yleistä, vaikka sen syitä ei tarkalleen tiedetä. Arvellaan, että puolustusmekanismien pettäessä veri alkaa virrata uudestaan kehon sisäosista raajoihin, jolloin kuuma aalto jääkylmän ihon alla tuntuu niin polttavalta, että uhrin on pakko riisuutua.
Kolme muuta ruumista olivat kärsineet täysin selittämättömiä vammoja. Yhden suusta löytyi jäätynyt sormi; miehen jaloissa oli hirveitä palovammoja, joiden aiheuttaman kivun vuoksi hänen epäillään purreen nivelensä poikki. Erään lähteen mukaan palovammat näyttivät siltä, kuin häntä olisi riiputettu narussa palavan nuotion yllä.
Neljästä ruumiista mitattiin korkeita radioaktiivisuuspitoisuuksia.

Miksi ruumiit sijaitsivat niin kaukana toisistaan?
Djatlovin solan onnettomuudessa kuolleiden retkikunnan muiden jäsenten ruumiit löydettiin neljän metrin syvyisestä rotkosta vasta kahden kuukauden päästä.
Heidän ruumiinsa kertoivat aivan toisenlaista tarinaa yön tapahtumista. Kolmella heistä oli vakavia, kuolemaan johtaneita vammoja kehossaan. Yhdeltä vaeltajalta oli leikattu kieli irti.
Viranomaiset kuvasivat vammoja samanlaisiksi, mitä tyypillisesti tavataan auto-onnettomuuksien uhreilla. Heidän ruumiistaan ei siis löydetty merkittäviä ulkoisia vammoja, vaan vammat vaikuttivat ”valtavan paineen aiheuttamilta”.
Venäjän yleisen syyttäjän Aleksandr Kurennoin mukaan nuorten vaeltajien traaginen kuolema liittyy luonnonilmiöön, tarkemmin sanottuna infraääniin, joita esiintyy luonnossa esimerkiksi myrskyissä ja kovissa tuulissa. Tiedetään, että katabalaattinen tuuli tappoi retkikunnan Ruotsin Jämtlandissa vuonna 1978.
Myös Donnie Eichar esittää teoksessaan Dead Mountain: The Untold True Story of the Dyatlov Pass Incident in 2013 nimenomaan luonnonilmiöitä Djatlovin solan onnettomuuden syyksi.
Eicharin mukaan nuori retkikunta olisi vahingossa pystyttänyt telttansa paikkaan, joka altisti heidät harvinaiselle luonnonilmiölle; vuorenhuipun yli puhaltanut myrsky olisi voinut saada aikaan Kármánin pyörreratana tunnetun ilmiön, jossa syntyy voimakkaita tuulenpyörteitä.
Näiden pyörteiden aiheuttama ääni on niin kova, että se voi vastata ohi kulkevaa tavarajunaa.
Kivuliaan metelin lisäksi pyörteet olisivat todennäköisesti saaneet aikaan myös kuuloalueen alapuolelle jääviä infraääniä, joiden vaikutuksia tunnetaan huonosti, mutta ainakin yhdessä kokeellisessa tutkimuksessa on osoitettu, että infraäänet saavat aikaan levottomuutta, pahoinvointia, kylmiä väreitä, surua, hermostuneisuutta ja silkkaa pelkoa.
Kun keho aistii jotain, mitä korva ei kuule, syntyy aavemaisia kokemuksia, jotka voivat ajaa ihmisen hirmutekoihin.
Infraäänet eivät kuitenkaan yksin selitä Djatlovin solan onnettomuutta, sillä vain viidellä kuolleista oli ollut näitä oireita. Sen vuoksi Djatlovin solan mysteeristä kirjan kirjoittanut ja juttua vuosia seurannut Anatoli Gutshin uskoi, että vaeltajat joutuivat Neuvostoliiton salaisen radioaktiivisen asekokeen uhreiksi.

Koituiko nuorten kohtaloksi ohjus?
Viimeisimmän teorian on antanut venäläinen bloggaaja Valentin Degterev, jonka mukaan kyseessä olisi ollut reitiltä eksynyt ohjus. Tätä hän perustelee sillä, että kolmen kilometrin päässä tapahtumapaikalta näkyy satelliittikuvissa 30 metrinen kraateri, jonka kiviaines on sulanut kuumuudesta. Toinen vaihtoehto voisi olla meteoriitti.
Niin tai näin, törmäys on voinut synnyttää massiivisen maanjäristyksen ja lumivyöryn, näön vieneen kirkkaan valoilmiön sekä melun ja hetkellisen sokaistumisen aiheuttaman pelästymisen, minkä vuoksi nuoret ovat juosseet hädissään ja puolipukeissaan metsään.
Kuka tietää, saadaanko Djatlovin solan onnettomuudelle ja mysteerille koskaan lopullista vastausta.

Mitä Djatlovin solan onnettomuudessa oikein tapahtui? Otimme Evan kanssa aiheen käsittelyyn Eräloki-podcastin Halloween-jaksossa, jonka teema oli poikkeuksellisen karmiva.
Lähteet
Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa
Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.