Onko Djatlovin solan onnettomuus viimein ratkennut?

Helmikuussa 2019 tuli kuluneeksi 60 vuotta Uralilla sijaitsevan Djatlovin solan onnettomuudesta ja mysteeristä, jossa helmikuun 1. ja 2. päivän välisenä yönä kuoli 9 nuorta neuvostoliittolaista vaeltajaa, eikä kukaan vieläkään tiedä, miksi. Vai tietääkö?

Traaginen mysteeri tapahtui Otorten-vuoren itäpuolella kohteessa, joka mansien kielellä käännettäisiin “Älä mene sinne”. Djatlovin solan onnettomuutta on yritetty selittää ainakin 75 erilaisella teorialla ja salaliitolla.

Mansit ovat Venäjällä Hanti-Mansian autonomisessa piirikunnassa ja sen lähialueilla asuva suomalais-ugrilaista mansin kieltä puhuva kansa. Manseista ja hanteista käytetään yhteisnimitystä obinugrilaiset, ja heillä on Venäjän lainsäädännössä tunnustettu vähälukuisen alkuperäiskansan asema.

Yksi lukuisista Djatlovin solan onnettomuuden teorioista on, että mansit olisivat rituaalinomaisesti tappaneet nuoret vaeltajat (2 naista ja 7 miestä), mutta ajatuksesta luovuttiin, sillä ruumiit löytyivät liian kaukaa mansien pyhänä pitämältä alueelta. Toinen teoria kertoo, että nuoret olisivat hankkineet manseilta vahvoja hallusinaatioita aiheuttavaa pontikkaa, jonka vaikutuksen alaisina he olisivat tappaneet toisensa.

Mutta mitä oikeasti tapahtui?

Lue aiemmin julkaistu artikkeli kokonaisuudessaan täältä »

Löydät artikkelin lopusta päivityksen siitä, mitä nykytiedon valossa uskotaan tapahtuneen.

 

Djatlovin sola
Leiripaikalta löytyneet teltan jäännökset. Kuva: DYATLOV MEMORIAL FOUNDATION