Koe nämä 10 elämystä, kun matkailet Gardalla!

Kolmen maakunnan alueelle levittyvä Gardajärvi on yksi Pohjois-Italian suosituimpia matkakohteita. Turkoosina kimmeltävä järvi upeine maisemineen ja kauniine rantoineen tarjoaa loistavan lomakohteen kaikille rennosta lomailusta, upeasta luonnosta ja hyvästä italialaisesta ruoasta ja viinistä pitäville matkailijoille.

Pohjois-Italian jylhien vuorten sylissä sijaitseva Gardajärvi on maisemineen ja pikkukylineen kuin kauneimmasta postikortista. Turkoosin sinisenä hohtava järvi hurmaa paatuneimmankin kulkijan, sillä täällä maisemat todella etsivät vertaistaan.

Gardajärvi eli Garda (Lago di Garda) on Italian suurin järvi, jonka pinta-ala on noin 370 km² ja pituus karvan vajaa 52 kilometriä. Lähimpään kaupunkiin, Veronaan, on matkaa noin 30 kilometriä.

Kohde jakautuu kolmen maakunnan alueelle: pohjoisosa kuuluu Trenton maakuntaan, itäosa Veronan maakuntaan ja länsiosa Brescian maakuntaan. Alueen tunnetuimmat kaupungit ovat Riva del Garda, Sirmione, Desenzano, Bardolino, Garda ja Malcesine, minkä lisäksi Gardajärven ympäriltä löytyy myös lukuisia muita viehättäviä pikkukyliä ja kaupunkeja.

Ota talteen TOP 12 -vinkit!

1. Satumainen veden ympäröimä Scaligeron linna

Scaligeron linna näyttää siltä, kuin se kohoaisi järvestä. Erikoisen ulkonäkönsä vuoksi linna onkin saanut lempinimen Sinking Castle (uppoava linna), vaikka se ei tosiasiassa olekaan vajoamassa veteen. Kuvauksellinen Scaligeron taivaita tavoittelva torni kohoaa 47 metriin. Sen pohjalla sijaitsevat ennen aikaan käytetyt vankityrmät. Nykyisin torniin voi kiivetä linnavierailun yhteydessä, minkä lisäksi pääsylipun ostaneet pääsevät kävelemään linnoituksen muureja pitkin.

2. Vietä päivä Sirmionnniemen vanhassa kaupungissa

Gardajärven ympäristöstä löytyy paljon roomalaisten ajoilta peräisin olevia raunioita sekä keskiaikaisia linnoja. Vieraile Sirmionenniemen vanhassa kaupungissa, sillä kohde on kuin italialaisest sadusta! Lisää siis listalle Grotte di Catullon rauniot ja upea Rocca Scaligeran linnan.

Huom: Sirmionenniemeen pääsee vain kävellen.

3. Herkuttele näissä ravintoloissa!

Valkoisista pöytäliinoista ja upeasta järvimaisemasta tunnettu Esplanade on valintasi, kun etsit hienostunutta tunnelmaa ja maittavia annoksia. Myös Marco e Daniela Time – Peschiera del Gardan rouheat annokset ja hyvät oluet kutsuvat herkuttelemaan. Ristorante Pizzeria Trattoria Willi de Kus tarjoilee maittavia pitsoja. Myös lähellä Salóa sijaitseva Ristorante Gran Fausto on mainitsemisen arvoinen.

4. Maista lasillinen limoncelloa!

Pienen ja idyllisen Limonen kaupungissa satoja vuosia vanha sitruunanviljelyperinne kukoistaa tänäkin päivänä. Kaupungin ainoalta yksityiseltä sitruunatarhurilta, Giuseppe Gandossilta, voi ostaa tuliaisiksi ihanan kirpeää ja silti raikasta kotitekoista Limoncello-sitruunalikööriä.

 

Sirmione
Kuvankaunis Sirmione.

 

5. Gardajärven kauneimmat maisemakohteet

Gardajärven suosituimmat ja kuvatuimmat maisemakohteet ovat Limone, Riva ja Malcesine. Luontoretkiä rakastavien kannattaa ottaa kohteeksi upeista maisemistaan tunnettu Monte Baldo, jonka huipulta löytyy pieni kahvila. Siellä cappucinnoa siemaillessaan voi ihailla yli Italian Alppien ja kauniin Gardajärven aukeavaa aavaa maisemaa.

6. Koe Malcesinen köysirata

Monte Baldolle voi kulkea pitkin köysirataa, jonka alkupiste löytyy Malcesinen kaupungin laidalta. Patikoinnin lisäksi täällä voi harrastaa myös pyöräilyä ja varjoliitoa sekä surffata, sillä Gardajärven tuulet puhaltavat lähes kellon tarkkuudella. Järveä lähteä kiertämään myös Riva-veneen kyydissä, sillä tottakai kohde on kuvauksellisimmillaan juuri vesiltä käsin!

Lue Tuntemattoman turistin julkaisema artikkeli Päiväretki Rivasta: hurmaava Malcesine ja Monte Baldo »

 

Gardajärvi Monte Baldo
Päiväretki Monte Baldon huipulle palkitsee kiivetyt nousumetrit; maisema yli Gardajärven on upea!

 

7. Gardajärven vaelluspolut ja kartta

Alueelta löytyy monen pituisia päiväretkiä kaiken tasoisille retkeilijöille. Vihannilla rinteillä kulkevat polut poikkeavat välillä sypressimetsien rauhaan ja johdattavat taas pian Gardajärven kauniisiin maisemiin. Gardan takana nousee Alppien jykevä profiili, joka on kuvauksellisimmillaan etenkin aamuauringon ja taas myöhemmin auringonlaskun aikaan.

Löydät kaikki Gardajärven reitit Outdoor Activen sivuilta, minkä lisäksi voit ladata Gardajärven kartan tämän linkin takaa.

8. Lähde lauttamatkalle!

Gardajärvi kannattaa kokea myös vesiltä käsin! Julkista vesiliikennettä hoitaa Italian liikenneministeriön alainen osasto, Gestione Governativa Navigazione Laghi, jolla on käytössään 29 laivaa. Vesiliikennettä täydentävät yksityiset laivayhtiöt, jotka tarjoavat reittiliikennettä ja ne tekevät myös tunnelmallisia veneristeilyjä vilkkaimpien matkailukohteiden satamista.

 

Gardajärvi
Gardajärvellä pääsee liikkumaan lauttojen kyydissä.

 

9. Koe Gardajärven markkinat

Ihmisvilinässä nautit aidosta italialaisesta tunnelmasta. Gardajärven markkinoita vietetään pitkin viikkoa: myynnissä on paljon hedelmiä ja muita tuoretuotteita vaatteita, asusteita, kenkiä ja koruja unohtamatta. Tuliaisiksi kannattaa hankkia myös Lemoncelli-sitruunamakeisia, suklaista Pan di Salaa (eli Salón leipää) sekä marsipaani-kirsikkasydämellä täytettyjä Capricci-konvehteja.

Mikäli taas etsit sitä täydellistä ja juuri sinulle istuvaa Borsaliinoa, italialaista laatuhattua, valitse kohteeksi Mirandi Via San Carlon varrella.

Löydät kaikki Gardajärven alueen markkinat tältä sivustolta »

 

Gardajärvi tunnetaan sen upeasta turkoosista vedestä.
Gardajärvi tunnetaan sen upeasta turkoosista vedestä.

 

10. Gardalandin huvipuisto on lapsiperheen unelmakohde

Gardajärven eteläosassa, lähellä Peschiera del Gardan kaupunkia, sijaitsee Italian oma Disneyland eli tietenkin Gardaland. Vaikka Gardaland on kohteena etenkin lapsille suunnattu, siellä viihtyvät myös aikuiset. Yhden päivän lippujen lisäksi Gardalandiin voi ostaa myös useamman päivän tikettejä sekä edullisempia perhelippuja.

Turistisesongin aikaan kesäkuukausina kannattaa pitää mielessään, että Gardalandin laitteisiin johtavat jonot saattavat venyä pitkiksi: joskus vuoroaan joutuu odottamaan jopa tunnin verran. Odottamiselle löytyy kuitenkin vaihtoehtona lähes tuplasti kalliimpi pikapassi, jolla pääsee jonottamaan lyhyempään Express-jonoon. Aina ei kuitenkaan kannata pihistää; kun kerran lomalla ollaan, niin miksei sitä kerrankin ostaisi parempaa pilettiä ja hurvittelisi kunnolla ja ajan kanssa koko rahan edestä!

Tutustu Gardalandiin virallisilla verkkosivuilla »

 

Gardajärvi Gardaland
Gardaland on lapsiperheiden ehdoton käyntikohde.
Gardajärvi tunnetaan kauniista kylistä sekä kapeista kujista, rantapromenadeista sekä useista satamista.
Gardajärvi tunnetaan kauniista kylistä sekä kapeista kujista, rantapromenadeista sekä useista satamista.

 

Gardajärven sää – milloin Gardalle kannattaa matkustaa?

Niin Gardajärvelle lkuin Italiaan kannattaa matkustaa kesällä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että etenkin heinä-elokuussa Gardajärvi täytyy keskieurooppalaisista matkailijoista, minkä vuoksi hotelleissa ja ravintoloissa saattaa olla ruuhkaista. Varaathan siis majoituksen ja ravintolat ajoissa! Itse suosin Italiassa matkailua loppukesästä elokuusta syyskuulle, sillä silloin saa mukavan pidennyksen myös Suomen kesään.

Gardajärven sää on sitä ympäröivän vuoriston vuoksi melko epävakaata, minkä vuoksi sadekuurot voivat kastella myös kesäisin. Kesäkuukausina Italian lämpötilat hipovat usein hellelukemia, joten muista aina kantaa mukana vesipulloa.

Suositun kesäkohteen maineen lisäksi tänne kannattaa matkustaa myös talvella, sillä Gardajärvi ja sen kohteet ovat omiaan myös talviurheilua harrastaville.

 

Monta maata nähnyt menopeli.
Monta maata nähnyt menopeli.

 

Koe yksi Italian hienoimmista teistä!

Useiden pienten kylien reunustama Gardajärvi on omiaan road tripille, jolloin on helppo pysähdellä juuri siellä, missä mieli tekee. Pienissä kylissä ja kaupungeissa viihtyy aikansa, mutta parhaiten alueen monipuolisuuden kokee paikkaa vaihtamalla ja usean eri kohteen kokemalla. Autovuokraus kannattaa myös siksi, että Gardajärven alueelta löytyy yksi Italian hienoimmista ajoreiteistä.

Tremosinesta lähtevä Strada della Forra listataan usein maailman vaikuttavimpien ajoreittien joukkoon. Jylhistä kalliomaisemista tunnetun autoreitin voi myös bongata vuoden 2008 Bond-elokuvassa Quantum of Solace. Tie tunnetaan myös nimellä SP38, ja se on etenkin moottoripyöräilijöiden suosiossa.

Kun tie valmistui vuonna 1913, saksalaislehti Frankfurter Zeitung julisti sen koko maailman kauneimmaksi ajoreitiksi. Brittipoliitikko Winston Churchill puolestaan hehkutti sitä maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.

Lue myös aiempi julkaisu Hohe Tauernin kansallispuistoa halkovasta Itävallan korkeimmasta ja kuuluisimmasta The Grossglockner High Alpine Roadista. »

 

Alppitie
Grossglockner – Itävallan korkein ja komein alppitie.

 

Vuokraa auto ja kierrä kohteet omassa aikataulussa

Gardalle pääsee helposti autolla Veronasta, Milanosta ja Venetsiasta sekä myös junalla useista kohteista. Auton vuokraaminen kannattaa, sillä omatoimimatkailu on ainakin omasta mielestäni aina paras vaihtoehto; silloin voi pysähdellä missä haluaa ja milloin haluaa. Auto helpottaa myös paikallisille viinitiloille kulkua (muistatahan myös että kun otat, et aja).

Automatkailu Italissa voi tuntua ensikertalaiselle kaoottiselta, sillä kapeat kadut ja kaupunkien vilske sekä hieman erilainen ajokulttuuri poikkeavat länsimaalaisesta. (Myös torvia soitetaan enemmän kuin Suomessa.) Vuokra-auto on helpointa ja yleensä myös edullisinta varata jo Suomesta käsin ennen tulevaa Italian lomaa: Italiasta löytyvät kaikki suurimmat kansainväliset autonvuokrausketjut ja auton voi ottaa käyttöönsä suoraan lentoasemalta.

Huomioitavaa: Älä koskaan jätä arvotavaraa autoonn, edes takakonttiin. Varsinkin turistialueilla varkaudet ovat yleisiä ja niitä sattuu myös päiväsaikaan.

Gardajärvi

Yhdistä Gardajärven lomaan myös viinitilavierailu.

Ikimuistoiset häät Gardajärvellä

Matkailijoita hemmotteleva ja maisemillaan hellivä Gardajärvi on myös suosittu hääkohde, minkä lisäksi vastanaineet viettävät Gardajärvellä usein myös ikimuistoista häämatkaansa. Etenkin paratiisimaisista maisemistaan tunnettu Villa Arcadio Hotel & Resort -hotelli on häämatkailijoiden suosiossa. Hienostuneen ja shoppailumahdollisuuksista tunnetun Salón kaupungin liepeillä, Gardajärven lounaisosassa ­Bresciassa sijaitseva hotelli on rakennettu vanhan luostarin raunioihin, jonka historia juontaa juurensa aina 1300-luvulle asti.

Yhdistä häämatkaan tai hääohjelmaan vierailu esimerkiksi Avanzin tai Cominciolin oliivi- ja viinitilalla.

Häistä Gardajärvellä voit lukea lisää Linda Manuellan ja Annin Uunissa blogeista.

 

Häät Gardajärvellä

Italialainen ruoka

 

 

Italialainen ruoka

Italialainen ruoka

 

Lisätietoja Gardajärven matkailusta

Gardajärven viralliset matkailusivut »
Gardan ja Lombardian alueen matkailusivusto »

Privacy Preference Center