Gardajärvi – Italian lumoava lomakohde

Kolmen maakunnan alueelle levittyvä Gardajärvi on yksi Pohjois-Italian suosituimpia matkakohteita eikä ihme, sillä turkoosina kimmeltävä järvi upeine maisemineen ja kauniine rantoineen tarjoaa loistavan lomakohteen kaikille rennosta lomailusta, upeasta luonnosta ja hyvästä italialaisesta ruoasta ja viinistä pitäville matkailijoille.

Pohjois-Italian jylhien vuorten sylissä sijaitseva Gardajärvi on maisemineen ja pikkukylineen kuin kauneimmasta postikortista. Turkoosin sinisenä hohtava järvi hurmaa paatuneimmankin kulkijan, sillä täällä maisemat todella etsivät vertaistaan.

Gardajärvi eli Garda (Lago di Garda) on Italian suurin järvi, jonka pinta-ala on noin 370 km² ja sen pituus on 51,6 kilometriä. Lähimpään kaupunkiin, Veronaan, on matkaa noin 30 kilometrin verran. Gardajärvi jakaantuu kolmen maakunnan alueelle: pohjoisosa kuuluu Trenton maakuntaan, itäosa Veronan maakuntaan ja länsiosa Brescian maakuntaan.

Gardajärven tunnetuimmat kaupungit ovat Riva del Garda, Sirmione, Desenzano, Bardolino, Garda ja Malcesine, minkä lisäksi Gardajärven ympäriltä löytyy myös lukuisia muita viehättäviä pikkukyliä ja kaupunkeja.

Gardajärvi tunnetaan kauniista kylistä sekä kapeista kujista, rantapromenadeista sekä useista satamista.

Gardajärvi

Gardajärvi sää – milloin Gardalle kannattaa matkustaa?

Niin Gardajärvelle lkuin Italiaan kannattaa matkustaa kesällä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että etenkin heinä-elokuussa Gardajärvi täytyy keskieurooppalaisista matkailijoista, minkä vuoksi hotelleissa ja ravintoloissa saattaa olla ruuhkaista. Varaathan siis majoituksen ja ravintolat ajoissa! Itse suosin Italiassa matkailua loppukesästä elokuusta syyskuulle, sillä silloin saa mukavan pidennyksen myös Suomen kesään.

Gardajärven sää on sitä ympäröivän vuoriston vuoksi melko epävakaata, minkä vuoksi sadekuurot voivat kastella myös kesäisin. Kesäkuukausina Italian lämpötilat hipovat usein hellelukemia, joten muista aina kantaa mukana vesipulloa.

Suositun kesäkohteen maineen lisäksi tänne kannattaa matkustaa myös talvella, sillä Gardajärvi ja sen kohteet ovat omiaan myös talviurheilua harrastaville.

Lue myös

Cinque Terre – viisi maata, viisi kalastajakylää

Lue matkavinkit

Pienempien kulttuurikohteiden Garda

Vaikka Italia on tunnettu etenkin komeista kirkoistaan sekä monipuolisista museoista, ei perinteisiä nähtävyyksiä Gardajärveltä juuri löydy. Sen sijaan Gardajärven ympäristöstä löytyy paljon roomalaisten ajoilta peräisin olevia raunioita sekä keskiaikaisia linnoja kulttuurin ja historian nälkää tyydyttämään.

Etenkin Sirmionenniemen vanhassa kaupungissa kannattaa vierailla, sillä kohde on kuin italialaisest sadusta. Sirmonesta löytyvät esimerkiksi Grotte di Catullon rauniot sekä upea Rocca Scaligeran linna.

Huomioitavaa: Sirmionenniemeen pääsee vain kävellen.

 

Sirmione
Kuvankaunis Sirmione.

 

Satumainen veden ympäröimä järvilinna

Gardajärvellä matkailevan kannattaa ottaa yhdeksi päiväretkikohteeksi myös satumainen Scaligeron linna, joka näyttää kohoava suoraan järvestä. Erikoisen ulkonäkönsä vuoksi Scaligeron linna onkin saanut lempinimen Sinking Castle (uppoava linna), vaikka se ei tosiasiassa olekaan vajoamassa veteen.

Kyseinen Gardajärven linnoitus rakennettiin 1200-luvun puolivälissä Veronan pormestari Mastino I della Scalan toimesta. Linna päätettiin rakentaa Sirmionen kaupunkiin, joka sijaitsee Venetsian ja Veronan rajalla.

Komean ja kuvauksellisen Scaligeron linnan taivaita tavoittelva torni kohoaa 47 metriin. Sen pohjalla sijaitsevat linnan ennen aikaan käytetyt vankityrmät. Nykyisin torniin pääsee kiipeämään linnavierailun yhteydessä, minkä lisäksi pääsylipun ostaneet pääsevät myös kävelemään linnoituksen muureja pitkin.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

?I T A L Y ?? – Walking over the bridge to enter the city of Sirmione in Italy is like stepping into a fairytale. The Scaliger Castle was built in the 13th century and was used by the fleet of the Scaliger family. It was strategically placed in the perfect location that provided great protection from their enemies and locals. Not only is Scaliger Castle built within the lake on the peninsula, but it also has a moat with two drawbridges for entry. What was once used for protection, is now a beautiful landmark. Tourists can now walk inside the castle and live out their childhood fairytale dreams. – Photo by @stefanotermanini #italy #scaligercastle #hiddenwonders #ourbeautifulearth #fairytales #reallifefairytales #sirmione

Henkilön Jack’s Flight Club (@jacksflightclub) jakama julkaisu

Gardajärvi Sirmione
Sirmione alkuillan kultaamassa valossa.

Uuteen aamuun heräävä Gardajärvi.

Gardajärvi

Gardajärven kauneimmat maisemakohteet

Gardajärvi tarjoaa monia upeita maisemakohteita, joista suosituimmat ja kuvatuimmat ovat ehdottomasti Limone, Riva ja Malcesine. Luontoretkiä rakastavien kannattaa ottaa kohteeksi upeista maisemistaan tunnettu Monte Baldo -vuori, jonka huipulta löytyy pieni kahvila. Siellä cappucinnoa siemaillessaan voi ihailla yli Italian Alppien ja kauniin Gardajärven aukeavaa aavaa maisemaa.

Monte Baldolle voi kulkea pitkin köysirataa, jonka alkupiste löytyy Malcesinen kaupungin laidalta. Patikoinnin lisäksi täällä voi harrastaa myös pyöräilyä ja varjoliitoa sekä surffata, sillä Gardajärven tuulet puhaltavat lähes kellon tarkkuudella. Gardajärvelä kannattaa lähteä kiertämään myös Riva-veneen kyydissä, sillä tottakai kohde on kuvauksellisimmillaan juuri vesiltä käsin.

Lue myös Tuntemattoman turistin julkaisema artikkeli Päiväretki Rivasta: hurmaava Malcesine ja Monte Baldo »

 

Gardajärvi Monte Baldo
Päiväretki Monte Baldon huipulle palkitsee kiivetyt nousumetrit; maisema yli Gardajärven on upea!

Gardajärvi Monte Baldo
Monte Baldon vuoristomaisemat hurmaavat.

Gardajärvi Malcesine
Gardajärven Malcesinen maisemissa.

Gardajärvi Manerca
Gardajärven Manerba del Garda, Rocca di Manerba.

Gardajärvi
Gardajärvi iltapuvussaan.

Monta maata nähnyt menopeli.

Gardajärven road trip – koe yksi Italian hienoimmista teistä!

Useiden pienten kylien reunustama Gardajärvi on omiaan road tripille, jolloin on helppo pysähdellä juuri siellä, missä mieli tekee. Pienissä kylissä ja kaupungeissa viihtyy aikansa, mutta parhaiten alueen monipuolisuuden kokee paikkaa vaihtamalla ja usean eri kohteen kokemalla. Autovuokraus kannattaa myös siksi, että Gardajärven alueelta löytyy yksi Italian hienoimmista ajoreiteistä.

Tremosinesta lähtevä Strada della Forra listataan usein maailman vaikuttavimpien ajoreittien joukkoon. Jylhistä kalliomaisemista tunnetun autoreitin voi myös bongata vuoden 2008 Bond-elokuvassa Quantum of Solace. Tie tunnetaan myös nimellä SP38, ja se on etenkin moottoripyöräilijöiden suosiossa.

Kun tie valmistui vuonna 1913, saksalaislehti Frankfurter Zeitung julisti sen koko maailman kauneimmaksi ajoreitiksi. Brittipoliitikko Winston Churchill puolestaan hehkutti sitä maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.

Lue täältä road tripin pakkauslista »
Lisätietoa reitistä Dangerous Roads -sivustolla »
Lisätietoa reitistä Atlas Obscura -sivustolla »

Lue myös aiempi julkaisu Hohe Tauernin kansallispuistoa halkovasta Itävallan korkeimmasta ja kuuluisimmasta The Grossglockner High Alpine Roadista. »

 

Alppitie
Grossglockner – Itävallan korkein ja komein alppitie.

 

Vuokraa auto ja kierrä kohteet omassa aikataulussa

Gardalle pääsee helposti autolla Veronasta, Milanosta ja Venetsiasta sekä myös junalla useista kohteista. Auton vuokraaminen kannattaa, sillä omatoimimatkailu on ainakin omasta mielestäni aina paras vaihtoehto; silloin voi pysähdellä missä haluaa ja milloin haluaa. Auto helpottaa myös paikallisille viinitiloille kulkua (muistatahan myös että kun otat, et aja).

Automatkailu Italissa voi tuntua ensikertalaiselle kaoottiselta, sillä kapeat kadut ja kaupunkien vilske sekä hieman erilainen ajokulttuuri poikkeavat länsimaalaisesta. (Myös torvia soitetaan enemmän kuin Suomessa.) Vuokra-auto on helpointa ja yleensä myös edullisinta varata jo Suomesta käsin ennen tulevaa Italian lomaa: Italiasta löytyvät kaikki suurimmat kansainväliset autonvuokrausketjut ja auton voi ottaa käyttöönsä suoraan lentoasemalta.

Huomioitavaa: Älä koskaan jätä arvotavaraa autoonn, edes takakonttiin. Varsinkin turistialueilla varkaudet ovat yleisiä ja niitä sattuu myös päiväsaikaan.

Lue myös

Pohjois-Italian kauneimmat päiväretki­kohteet

Lue matkavinkit

Gardajärven vaelluspolut ja kartta

Gardajärvi tarjoaa monen pituisia päiväretkiä (4-10 kilometriin) kaiken tasoisille retkeilijöille. Vihannilla rinteillä kulkevat polut poikkeavat välillä sypressimetsien rauhaan ja johdattavat taas pian Gardajärven kauniisiin maisemiin. Gardan takana nousee Alppien jykevä profiili, joka on kuvauksellisimmillaan etenkin aamuauringon ja taas myöhemmin auringonlaskun aikaan.

Löydät kaikki Gardajärven reitit Outdoor Activen sivuilta, minkä lisäksi voit ladata Gardajärven kartan tämän linkin takaa.

 

Monte Baldo

 

Gardajärven lautat

Gardajärvi kannattaa kokea myös vesiltä käsin! Gardajärven julkista vesiliikennettä hoitaa Italian liikenneministeriön alainen osasto, Gestione Governativa Navigazione Laghi, jolla on Gardajärvellä käytössään 29 laivaa. Gardajärven vesiliikennettä täydentävät yksityiset laivayhtiöt, jotka tarjoavat reittiliikennettä ja ne tekevät myös tunnelmallisia veneristeilyjä vilkkaimpien matkailukohteiden satamista.

 

Gardajärvi
Gardajärvellä pääsee liikkumaan lauttojen kyydissä.

Gardajärvi

Gardajärvi tunnetaan sen upeasta turkoosista vedestä.

Gardajärvi

Gardaland huvipuisto – lapsiperheen unelmakohde

Gardajärven eteläosassa, lähellä Peschiera del Gardan kaupunkia, sijaitsee Italian oma Disneyland eli tietenkin Gardaland. Vaikka Gardaland on kohteena etenkin lapsille suunnattu, siellä viihtyvät myös aikuiset. Yhden päivän lippujen lisäksi Gardalandiin voi ostaa myös useamman päivän tikettejä sekä edullisempia perhelippuja.

Turistisesongin aikaan kesäkuukausina kannattaa pitää mielessään, että Gardalandin laitteisiin johtavat jonot saattavat venyä pitkiksi: joskus vuoroaan joutuu odottamaan jopa tunnin verran. Odottamiselle löytyy kuitenkin vaihtoehtona lähes tuplasti kalliimpi pikapassi, jolla pääsee jonottamaan lyhyempään Express-jonoon. Aina ei kuitenkaan kannata pihistää; kun kerran lomalla ollaan, niin miksei sitä kerrankin ostaisi parempaa pilettiä ja hurvittelisi kunnolla ja ajan kanssa koko rahan edestä!

Tutustu Gardalandiin virallisilla verkkosivuilla. »
Lue Rantapallon vinkit lapsiperheen lomaan Gardajärvellä. »

 

Gardajärvi Gardaland
Gardaland on lapsiperheiden ehdoton käyntikohde.
Gardajärvi

Yhdistä Gardajärven lomaan myös viinitilavierailu.

Ikimuistoiset häät Gardajärvellä

Matkailijoita hemmotteleva ja maisemillaan hellivä Gardajärvi on myös suosittu hääkohde, minkä lisäksi vastanaineet viettävät Gardajärvellä usein myös ikimuistoista häämatkaansa. Etenkin paratiisimaisista maisemistaan tunnettu Villa Arcadio Hotel & Resort -hotelli on häämatkailijoiden suosiossa. Hienostuneen ja shoppailumahdollisuuksista tunnetun Salón kaupungin liepeillä, Gardajärven lounaisosassa ­Bresciassa sijaitseva hotelli on rakennettu vanhan luostarin raunioihin, jonka historia juontaa juurensa aina 1300-luvulle asti.

Yhdistä häämatkaan tai hääohjelmaan vierailu esimerkiksi Avanzin tai Cominciolin oliivi- ja viinitilalla.

Häistä Gardajärvellä voit lukea lisää Linda Manuellan ja Annin Uunissa blogeista.

 

Häät Gardajärvellä

Italialainen ruoka

 

Herkuttele näissä ravintoloissa

Gardajärvelle kannattaa ehdottomasti lähteä myös herkuttelemaan! Valkoisista pöytäliinoista ja upeasta järvimaisemasta tunnettu Esplanade on valintasi, kun etsit hienostunutta tunnelmaa ja maittavia annoksia. Myös Marco e Daniela Time – Peschiera del Gardan rouheat annokset ja hyvät oluet kutsuvat herkuttelemaan.

Ristorante Pizzeria Trattoria Willi de Kus taas on valintasi silloin, kun etsit kenties Italian tunnetuinta annosta, pizzaa. Myös lähellä Salóa sijaitseva Ristorante Gran Fausto on mainitsemisen arvoinen.

Äläkä unohda limoncelloa!

Gardajärven ruokamatkalla kannattaa vierailla myös pienessä ja idyllisessä Limonen kaupungissa, jonka satoja vuosia vanha sitruunanviljelyperinne kukoistaa tänäkin päivänä. Kaupungin ainoalta yksityiseltä sitruunatarhurilta, Giuseppe Gandossilta, voi ostaa tuliaisiksi ihanan kirpeää ja silti raikasta kotitekoista Limoncello-sitruunalikööriä.

 

Italialainen ruoka

Italialainen ruoka

 

Markkinat Gardajärvellä

Gardajärvi on myös tunnettu markkinoistaan, joiden ihmisvilinässä voi nauttia aidosta italialaisesta tunnelmasta. Gardajärven alueen markkinoita vietetään pitkin viikkoa: myynnissä on paljon hedelmiä ja muita tuoretuotteita vaatteita, asusteita, kenkiä ja koruja unohtamatta. Tuliaisiksi kannattaa hankkia myös Lemoncelli-sitruunamakeisia, suklaista Pan di Salaa (eli Salón leipää) sekä marsipaani-kirsikkasydämellä täytettyjä Capricci-konvehteja.

Mikäli taas etsit sitä täydellistä ja juuri sinulle istuvaa Borsaliinoa, italialaista laatuhattua, valitse kohteeksi Mirandi Via San Carlon varrella.

Löydät kaikki Gardajärven alueen markkinat tältä sivustolta. »

 

Sitruunat

 

Lisätietoja Gardajärven matkailusta

Gardajärven viralliset matkailusivut »
Gardan ja Lombardian alueen matkailusivusto »

Lue myös

Pohjois-Italian kauneimmat päiväretki­kohteet

Lue matkavinkit

Privacy Preference Center