Saunateltta (eli telttasauna) tarjoaa lempeät ja kosteat löylyt

Mikä kruunaisikaan onnistuneen ulkoilupäivän tai pitkän vaelluksen paremmin kuin mukana kulkeva saunateltta (telttasauna), jonka kuumista ja kosteista löylyistä voi leiripaikasta riippuen pulahtaa tyyneen järveen tai vilvoittavaan jokeen.

Savottan Saunateltta (telttasauna). ”Missä suomalaiset, siellä sauna.” Niinpä mekin päätimme pystyttää Savottan pienen telttasaunan Pohjois-Norjan vuonomaisemiin kotipihallemme, jossa telttasauna sai seistä talven läpi kesään. Emme siis purkaneet rakennelmaa missään vaiheessa, paitsi kerran 45 m/s myrskytyylen takia, joka huitaisi varoittamatta yli apilanmuotoisen saaremme.

Silloin tuli kiire, mutta muutoin hyvin maahan pultattu saunateltta pysyi pystyssä huolimatta rajuistakin puhureista.

 

Saunateltta eli telttasauna
Saunateltta eli telttasauna omassa kotipihassa.

 

Hannulle joululahjaksi hankkimaani telttasauna-pakettiin kuuluivat saunateltan lisäksi myös keski- ja sivusalot, kamiina ja kivitelineet, savuputket sekä maakiilasarja. Käsistään kätevä mieheni rakensi meille lauteet vanhoista turskankuivatuspuista ja telttasaunan lattian trukkilavoista, jolloin vesi pääsi valumaan hyvin maahan eikä kasaantunut lammikoiksi jalkojen alle. Valon virkaa toimittivat vuoroin kynttilät ja myrskylyhty.

VINKKI: Pinoa polttopuut aina kaarna/tuohi alaspäin, jolloin puut kuivuvat nopeammin.

Telttasaunan (saunateltan) erot kesällä ja talvella

Saunominen saunateltassa luonnon keskellä riekkojen kotkottaessa ja taivaanvuohien määkiessä tai talven tuiskujen tuivertaessa on unohtumaton elämys — pidä huoli, että koet sen edes kerran elämässäsi. Telttasaunan paksut ja kosteat löylyt ovat nimittäin aivan omaa luokkaansa, eikä vastaavaa koe monessakaan tavallisessa saunassa.

Kesällä telttasaunaa ei tarvitse lämmittää kovin kauaa, mutta talvella saunateltan lämmittäminen vaatii vähän enemmän malttia. Kiukaalle kannattaa myös aina heittää lämmintä vettä, jolloin vesi ei viilennä kiviä. Eucalyptus-tuoksu tuo oman silauksensa antoisaan rentoutumishetkeen, eikä hangessa viilentyviä saunaoluita kannata unohtaa.

Ohjeet saunavastan tekemiseen voit katsoa täältä.

 

Saunateltta

telttasauna

Saunateltat

SAVOTTAn pieni saunateltta

TEKNISET TIEDOT: Painot
Teltta: n. 5,5 kg
Maakiilasarja: n. 3,7 kg
Salot: n. 2,2 kg

TEKNISET TIEDOT: Mitat
Pohjan halkaisija: 250 cm
Korkein kohta: 200 cm
Räystäskorkeus: 140 cm

Lisätiedot Savottan verkkosivuilta »

Privacy Preference Center