Vaellusretki Kyrenian vuoristoon

Vaikka Välimeri pauhasi ja puhisi, ja merivesi pirskottui pieniksi helmiksi poskipäille, pystyi marraskuisesta Välimeren tuulesta nuuhkimaan neulaspuiden tuttuja tuoksuja sään muistuttaessa enemmän Suomen kesää kuin perinteistä mielikuvaa paahtavasta etelän auringosta.

Kuten aiemmin kirjoitin, kuu löytyy maan päältä Pohjois-Kyproksen Alagadista. Tältä samaiselta kilpikonnien kotirannalta alkaa myös idästä länteen ja koko saaren poikki kulkeva, yli 600 kilometrin pituinen vaellusreitti, jota kukaan ei ainakaan kuulopuheiden mukaan ole kokonaisuudessaan kulkenut.

Vielä. Laskelmien mukaan reissuun kuluisi yhtäjaksoisesti 17 päivää, joko mennään?

 

Northern Cyprus | Algarve

 

Retki-lehden päätoimittaja Mikko Hieta elementissään kameran takana. En yleensä muista ihmisten nimiä, mutta kasvot ja etenkin ääni jäävät mieleen: säpsähdin melkoisesti, kun mies ensimmäisen kerran avasi suunsa marraskuisella Lomapassin järjestämällä pressireissullamme; tiesin, että olen tavannut tämän henkilön aiemminkin.

Ja kauankos siinä menikään, kun kaksi hämeenlinnalaista sanoi morot, ja sitten löytyi vielä yksi yhteinen kaverikin, oma isosisko nimittäin. Maailma, se on pieni.

 

Northern Cyprus | Algarve

 

Pääosin kalkkikivesta muodostunut saaren pohjoisosan halki kulkeva upea ja komea Kyrenian vuoristo syntyi aikanaan Afrikan ja Euraasian laattojen halailusta, ja vuoriston korkein kohta nimettiin juuri siksi, miltä se näyttääkin: viisi huippua, Five Fingers, kohoaa parhaillaan 1 024 metrin korkeuteen. Pohjois-Kypros on eittämättä luontoharrastajien ja luontoretkeilijöiden unelmakohde.

Meillekin rantoja näyttänyttä biologia ja retkeilyopasta Tugberk Emirzadea sanotaan Pohjois-Kyproksen vaellusreittien isäksi, ja mies omistaa koko maan ainoan ulkoilukaupan. Tiedätte siis missä vierailla, mikäli jotain tärkeää unohtuu kotiin.

 

Northern Cyprus | Algarve

Pohjois Kypros | Kyrenian vuoristo

Northern Cyprus | Kyrenian Mountain

Northern Cyprus | Kyrenian Mountain

 

No, joko mennään?

Northern Cyprus | Kyrenian Mountain

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Marinella Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center