Lyypekki – hansakaupunkien kurvikas kuningatar

Kai kaikilla on joku kliseinen kohde, sanonta, asia tai muu, jonka haluaisi päästä toteuttamaan vuosien haaveilun ja unelmoinnin jälkeen.

Kas tässä omani:

OOOOO-ooooooooon mä juonut viinii Wienissä,
moo-oooonnnta pitkää kylmää Lyypekissä!

Anteeksi. Olen vaan odottanut niin kauan, että pääsen kirjoittamaan tuon tänne! Olen odottanut sitä hetkeä, että voin sanoa juoneeni monta pitkä kylmää Lyypekissä. Kaupungissa, joka oli juuri niin ihana ja vähän omituinen kuin kuvitelinkin. Kaikki oli vähän vinossa, siis rakennukset, tiet ja puut. Kukkulan päälle rakennetun kaupungin mukulakivikadut viettivät milloin oikealle ja milloin vasemmalle. Mutta tunnelma oli loistava, hengen- ja ruumiinantimet erinomaiset.

 

Lyypekki

Lyypekki

 

Täällä Lyypekissä ollessamme Saksa oli juuri voittanut fudismatsin ja koko kaupunki aivan tuhannen sekaisin laulavista, nauravista, huutavista, iloisista ja torvea soittavista ihmisistä. Heitä remusi talojen parvekkeilla ja ikkunoissa ja he roikkuivat autoista puhallellen paperimurua ohikulkijoiden päälle. Punainen, keltainen ja musta liehuivat joka nurkalla. Muistan tuon päivän varmasti koko loppuelämäni.

Olen diggaillut Panun matkat -blogia siitä saakka, kun ryhdyin kirjoittamaan Kaukokaipuuta. Ja kun Panu tuossa äsken kyseli, notta tietäisikö joku vinkkejä Lyypekkiin, en voinut olla kaivamatta kesäkuisen Euroopan road tripin pullistelevaa kuvakansiota ja julkaista otoksia reissun toiseksi viimeisestä kohteestamme, jonne olin halunnut päästä yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Tämä kirjoitus on yhtälailla minulle ja teille mutta ennen kaikkea Panulle, joka pääsee pian juomaan monta pitkää kylmää Lyypekissä.

 

Lyypekki

 

Pohjois-Saksassa Itämeren rannalla sijaitseva Lyypekki on hansakaupunkien kurvikas kuningatar ja Unescon maailmanperintökohde. Vuonna 1143 perustettua kaupunkia on kautta aikain kutsuttu Itämeren portiksi sataman toimittua tärkeänä kulkuväylänä matkailijoille ja kaupankäynnille.

 

Lyypekki

Lyypekki

Lyypekki

Lyypekki

 

Arkipäivisin lounasaikaan kannattaa väijyä pikkuisia ravintoloita poissa keskustan hulinasta. Paikalliset annokset kustantavat huokeita aina neljästä eurosta ylöspäin.

 

Lyypekki

Lyypekki

 

Lyypekkiä on myös kutsuttu seitsemän tornin kaupungiksi eikä suotta – vähintäänkin joka puolella tuntuu kohoavan kaunis kupoli tai kellotapuli. Ja löytyipä kävelyreissulla myös patsas kaupungin omasta runopojasta Emanuel Geibelistä.

 

Lyypekki

Lyypekki

Lyypekki

Lyypekki

Lyypekki

 

Aikanaan Lyypekin kaupunkia suojasi jyhkeä kivimuuri, jonka nurkat osoittivat neljään ilmansuuntaan. Nykyisin torneja on pystyssä enää kaksi: ylempi kuva on Burgtorgista vanhan kaupungin pohjoisreunalta ja alta löytyy otoksia kaupungin länsilaidan kuuluisimmasta ja kuvatuimmasta maamerkistä Holstentorista.  Se on kurvikas ja muhkea jos rakennuksesta niin voi sanoa.

Aivan tässä Lyypekin Holstentorin vieressä avautuvat nuo tämän kirjoituksen ensimmäisen kuvan maisemat: me istahdimme yhteen kanaalin varrelle pystytetyistä ravintoloista ja tilasimme pöytään olutta ja molemmille schnitzelit. Sitten kippistettiin ja katsoin ääntä kohden Matiaksen olan yli: vähän etäämpänä soi harmonikka ja vietettiin katutansseja. Pikkulapsi temppuili diabololla. Lintuperhe uiskenteli ohitsemme, ja kuulin suomalaisten puhetta. Se tuntui reissussa vietetyn kuukauden päätteeksi kodikkaalta.

Jo vain tulisin tänne kyllä koska vaan uudestaan.

 

Lyypekki

Lyypekki

Lyypekki

Lyypekki

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Marinella Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center