Maria Teresia ei ollut koskaan ”vain” hallitsija. Hän oli valtakoneisto.
Unkarin ja Böömin kuningatar, Itävallan arkkiherttuatar ja Habsburgien monarkian keulakuva – virallisesti vuodesta 1740 aina kuolemaansa 1780 saakka, mutta käytännössä koko elämänsä.
Kuningatar Maria Teresian motto oli ylevä: ”Iustitia et Clementia”, oikeudenmukaisuudella ja lempeydellä.
Käytännössä lausahdus tarkoitti sääntöjä, joita ei rikottu, ja järjestystä, jota valvottiin läheltä.
Schönbrunnin linna ja puutarhat ovat yksi Euroopan vaikuttavimmista ja parhaiten säilyneistä barokkikokonaisuuksista. Kohde kertoo Habsburgien suvun vallasta ja vaikutusvallasta Euroopan historian pitkällä ajanjaksolla aina 1600-luvun lopusta 1900-luvun alkuun.
Kuningatar Maria Teresia (1717–1780)
Maria Teresia peri valtakunnan isältään, keisari Kaarle VI:lta, eikä hänen työnsä alkanut helpoissa oloissa.
Uusi kuningatar joutui puolustamaan oikeuttaan kruunuun samalla, kun hän synnytti lapsia – yhteensä kuusitoista – ja toteutti kymmeniä uudistuksia, jotka muovasivat keisarikunnan rakenteita vuosikymmeniksi.
Kuningatar Maria Teresia oli sitkeä, pragmaattinen ja uskollinen katolilaisuudelleen tavalla, joka ei juuri jättänyt tilaa uskonnolliselle moninaisuudelle.


Schönbrunnin linna oli Maria Teresian elämäntyö
Maria Teresia ei ollut kiinnostunut turhista koristeista, ellei niillä ollut tarkoitusta.
Schönbrunnin linna oli hänen pitkäaikainen hankkeensa, elämäntyönsä, jonka ytimessä ei ollut yksin estetiikka vaan käytännölliset valinnat. Kaiken piti palvella tiettyä tarkoitusta, tietenkin parhaalla mahdollisella tavalla.
Aiemmin kesken jäänyt rakennushanke sai uutta vauhtia vuonna 1743, kun Maria Teresia päätti, että Schönbrunnin linnasta tulisi hänen kotinsa – ja valtaistuin, jota ei tarvinnut kantaa mukanaan.
Sodistakin huolimatta rahaa löytyi, aina.

Schönbrunnin palatsin sisätilat järjestettiin uudelleen, ei pelkästään näyttävyyden vuoksi vaan käytännön tarpeisiin.
Suuri galleria rakennettiin kaiken keskelle, isoimmat huoneet jaettiin pienemmiksi. Tilaa tarvittiin lapsille mutta myös palvelusväelle, sillä hovi tarvitsi kulkureittejä, joita pitkin voisi kulkea poissa vierailijoiden katseilta.
Ja niin kuningattaren hoviarkkitehti Nikolaus Pacassi sai tehtävän: oimia nopeasti, tehokkaasti ja ilman turhia taiteellisia harharetkiä. Hän onnistui, koska osasi kuunnella – tai ainakin totella.


Jälkipolvien mielestä Schönbrunnin huoneet olivat pienet, vaikka Maria Teresian aikana niitä sanottiin kodikkaiksi.
Ehkä se oli merkki ajattelutavasta, jossa hallitsijan ja äidin roolit eivät olleet ristiriidassa, vaan toistensa jatkeita.
Hän ei halunnut palatsia, joka näyttäisi mahdilta, vaan kodin, joka mahtuisi myös valtakunnan mittakaavaan.
Schönbrunnista tuli muistomerkki. Ensin hänelle itselleen, myöhemmin koko dynastialle.
Franz Joseph, myöhemmän ajan keisari, asui hänkin täällä niin kauan, että talosta tuli muistomerkki myös hänelle – mutta toisin kuin Maria Teresia, Franz Joseph ei koskaan saanut sitä näyttämään kodilta.

Minkä pituiselle kierrokselle sinä lähtisit?
Linnan 1441 huoneesta 45 on avoinna yleisölle. Sisätiloihin voi tutustua eri pituisilla kierroksilla sekä nykypäivänä myös virtuaalisesti.
Pääsylipun ja eri pituiset kierrokset voit varata kätevästi verkossa.

Vieraile Schönbrunnin palatsin kasvitieteellisessä puutarhassa
Linnan kasvitieteellinen puutarha, Palmenhaus rakennettiin vuosina 1881 ja 1882 Franz Xaver Segenschmidin suunnitelmien mukaan.
Sata kolmetoista metriä pitkä rakennus koostuu 28 metriä korkeasta keskipaviljongista ja kahdesta sivupaviljongista.
Paviljongit on yhdistetty toisiinsa tunnelimaisilla käytävillä: pohjoisesta päädystä löytyvät kylmien ilmojen kasvit, keskipaviljongista lauhkea vyöhyke ja eteläpaviljongista, arvatenkin, trooppinen vyöhyke.

Nauti illasta Schönbrunnin linnan orkesterin seurassa
Schönbrunnin linnan orkesteri (Wien) on vuonna 1997 perustettu, kansainvälisesti arvostettu wieniläinen kamariorkesteri, jonka konsertteja voi kuulla myös linnan tiloissa.
Wieniläiseen musiikkin erikoistuneen orkesterin ohjelmisto perustuu muun muassa Joseph Haydnin ja Wolfgang Amadeus Mozartin teoksiin sekä Strauss-dynastian ja heidän aikalaistensa suureen musiikkiin.

Piipahda Schönbrunnin linnan kasvitieteellisessä puutarhassa
Keisarillisessa vaunumuseossa voit kuvitella pääseväsi näkemään Tuhkimon vaunut, paitsi että näissä kultaisissa menopeleissä matkusti itse Kuningatar Maria Teresia. Wagenburgin vaunukokoelmaa pidetään lajissaan maailman arvokkaimpana.
Kun vihollisjoukot oli ajettu pois Böömistä joulukuussa 1742, Maria Teresia juhli voittoa näyttävästi ratsastamalla hovinaistensa kanssa Wienin keskustan halki. Tilaisuutta varten valmistetuista kahdeksasta kullatusta vaunusta on säilynyt vain yhdet.
Tiergarten Schönbrunn – täältä löydät myös maailman vanhimman eläintarhan
Pingviineistä orankeihin ja koalakarhuihin, maailman vanhimmassa eläintarhassa voit tutustua 500 eläinlajiin Unescon maailmanperintökohteen ympäristössä.
Liput ja vierailuajat löydät eläintarhan virallisilta verkkosivuilta.

Lisätiedot
Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa
Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.
1 Comment
Add comment Peruuta vastaus
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Tämä tosiaan on upea paikka. Kun aikanaan, ensimmäistä kertaa Wieniin matkasemme, oli tämä yksi ehdottomista paikoista, joissa halusimme vierailla. Eikä paikka tuottanut pettymystä, mahtava paikka!