Kotitoimistosta hyvää maanantaihuomenta! Aamukahvi höyryää mukissa, duunireppu on pakattu Tampereen some-koulutusta varten ja vielä on tunnin verran aikaa kirjoittaa kuulumisiaan kaikessa rauhassa. Yrittäjän työpöydältä löytyy luontokuvaussuunnittelujen sekä matka-artikkelien lisäksi tuttuun tapaan myös yksi verkkosivu-uudistus, joka kirvoitti mieleeni idean:

FAQ – kysy ja vastaa, tuo ikiaikojen käytetyin ja kommentoiduin tapa vaihtaa tietoa ruudun eri puolilla istuvien välillä!

Siksi ajattelin, että tämän jutun julkaistuani pinnaan sen tuonne ylävalikkoon Matkablogi-otsakkeen alle. Vastaan kommenttiboksiin tulleisiin mietteisiin ja kysymyksiin sitä mukaa kun niitä tippuu, ja nostan tänne jatkossa myös muista some-kanavista tulleita yleisiä kysymyksiä. Aloitan niistä, joita olette lähettäneet minulle viime aikoina Instagramin ja Facebookin kautta.

KAMERAKALUSTO JA VALOKUVAAMINEN

K: Millä kameralla kuvaat?
V: Canonin 5D Mark II -järjestelmäkameralla, jonka ajattelin kuitenkin – toivon mukaan – ennen marraskuista Thaimaan reissua päivittää uudempaan IV-malliin. Löydät kamerakalustoni kokonaisuudessaan täältä, mikäli aihe kiinnostaa enemmänkin.

K: Järjestätkö kuvauskoulutusta aloittelijoille?
V: Järjestimme Haltian ja Suomiretken kanssa ensimmäisen luontokuvausretken Suomen luonnon päivänä elokuussa ja yhteistyö jatkuu myös vuonna 2018, joten kyllä – pidän teidät ajan tasalla!

K: Miten käsittelet ja pidät kuvat tallessa, etenkin reissussa?
V: Käytän aina Lightroomia, johon olen tallentanut liudan presettejä esimerkiksi kirkkaalle päivälle, sumusäälle, talvipäiviin ja niin edelleen. Kuvat säilyvät LaCien iskunkestävällä kovalevyllä, mutta tallennan kaikki valmiit kuvat aina myös pilveen.

K: Montako muistikorttia kannat mukanasi? 
V: Minulla on Canonille 64 gb:n ja 32 gb:n muistikortit sekä dronelle 16 gb:n kortti. Niillä olen pärjännyt hienosti.

K: Millainen vakuutus sinulla on?
V: Olen vakuuttanut kamerakalustoni viiteen tuhanteen euroon saakka. Minulla on tietenkin myös korotetut tapaturmavakuutus ja matkavakuutus, jotka kattaisivat tarpeen tullen vaikka helilennot tai muut yksityiset lasaretit.

 

MATKUSTAMINEN

K: Olen lähdössä reissuun kohteeseen x, mitkä rokotukset sinne tarvitaan?
V: Tsekkaa matkailijan rokoteopas!

K: Tarviiko Kiinaan viisumia?
V: Kyllä tarvitsee, hain omani Helsingin rautatieaseman putiikista.

K: Oletko ostanut malarialääkkeitä tai rokotteita ulkomailta?
V: En ole, hoidan kaikki tällaiset aina Suomessa, sillä lääkekauppa ulkomailla on aika härskiä eikä niistä rokotteistakaan aina tiedä. Pro tip: lääkkeiden ja asianmukaisten rokotteiden lisäksi muista aina hankkia tarpeeksi kattava matkavakuutus.

 

MATKABLOGGAAMINEN

K: Haluaisin aloittaa matkabloggaamisen: mille alustalle blogi kannattaisi perustaa?
V: Jos haluat yhteisön alle, suosittelen Rantapalloa tai Pallontallaajia. Mikäli halua ylläpitää sivustoasi itse (kuten minä teen), on WordPress siihen edottomasti paras valinta.

K: Kuinka voi hakea mukaan NBE-tapahtumaan?
V: En ole itse järjestämässä tapahtumaa, vaan hain mukaan kuten muutkin. Löydät kaiken tarpeellisen ja tärkeän nbe.fi-sivustolta. Lykkyä!

K: Kuinka pääsee mukaan pressimatkoille?
V: En valitettavasti osaa vastata tähän kovin hyvin, mutta luulen vastauksen liittyvän omiin sosiaalisiin taitoihin, verkostoitumiseen, aktiiviseen julkaisutahtiin ja tuottamasi sisällön laatuun. Tapahtumien kautta tutustuu matkanjärjestäjiin, ja tottakai myös oma-aloitteisuus palkitaan – aina voi kysyä ja ehdottaa itse. Ei muuta kuin meiliä maailmalle!

K: Mikä olisi paras vinkkisi aloitettelevalle matkabloggaajalle?
V: Ole oma itsesi. Kirjoita sellaisista asioista, kohtaamisista, paikoista ja hetkistä, jotka ovat sinulle merkityksellisiä. Infoa löytää moneltakin verkkosivustolta muttei sitä, miten juuri sinä koit kyseisen hetken. <3 K: Miksei Suomessa vielä eletä matkabloggaamisella? Onko se sinun unelmasi? Muun kuin kirjan kirjoittamisen lisäksi..
V: Matkablogit taitavat vielä toistaiseksi olla täällä Suomessa sellaisia, joita luetaan matkan tullessa ajankohtaiseksi. Harva jaksaa lukea vain tietoa matkakohteista, joten vaatii aika paljon kirjoittajalta, että pystyy tuottamaan juttuja, jotka saavat lukijat palaamaan muutoinkin kuin matkavinkkien takia. Lukijamäärät myös vaikuttavat siihen, saako blogista millaisia tuloja. Minulle ammattibloggaaminen ei ole koskaan ollut haave tai unelma, vaan olen enemmin pitänyt Kaukokaipuuta referenssinä tekemään muita juttuja: Ulkoministeriön juttusarjaa, Suomen luontolähettilään hommia, juttuja Suomen Ladulle, Metsien kätkemä tv-sarjaa ynnä muita eli ei, ammattibloggaaminen sanan varsinaisessa merkityksessä ei ole koskaan ollut minun juttuni.

 

RETKEILY

K: Olen vasta aloittanut retkeilyn, enkä tiedä varusteista kauheasti. Millainen teltta ja makuupussi kannattaa hankkia?
V: Löydät kaikki retkeilyaiheiset jutut kootusti ylävalikon Retkeilyvarusteet-osion takaa. 🙂

 

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center