Juhannus Moselin viinilaaksossa

Terveisiä Moselin viinilaaksosta! Olen juhlinut uutta vuotta Italian maaseudulla, ystävänpäivää siskon luona Englannin Sunderlandissa, vappua Berliinissä, Yhdysvaltain itsenäisyyspäivää New Yorkissa ja nähnyt Luxembourgin kansallispäivän ilotulitukset, mutta tällä kertaa vietin keskikesän juhlaa Saksan Moselissa mustan kissan rieslingiä nautiskellen.

Mosel, Saksa. Ranskasta alkava La Moselle -joki virtaa pienen tovin Luxembourgin ja Saksan rajaa pitkin, kunnes jatkaa Saksan puolella Koblenzin kaupunkiin yhdistyen Reiniin, yhteen Euroopan suurimmista joista. Saksan suosituimpiin matkailualueisiin lukeutuva Moselin viinilaakso oli rauhallinen, vaikka edellisenä päivänä juhlittu paikallinen vapaapäivä oli täyttänyt joka ainoan hotellin, gasthausin ja majatalon.

Kiersimme ja kyselimme nukkumispaikkaa lähes kolmen tunnin ajan. Tuloksetta. Mutta onneksi auton takaronkista löytyi teltta ja Zell am Moselin leirintäalueelta kolme vapaata paikkaa, joista nappasimme yhden, vieläpä aivan Mosel-joen uomasta.

Meillä on käynyt telttapaikkojen suhteen aivan uskomaton tuuri.

 

Moselin laakso | Euroopan road trip 2014
Viineihin pääsee tutustumaan myös pikkukylien kaduilla, sillä valikoimat ovat yleensä esillä ravintoloiden ulkopuolella.

Moselin laakso | Euroopan road trip 2014
Moselin laakson rypäleet kypsyvät keskikesän lämmössä.

 

Moselin joen varrella on toinen toistaan kauniimpia kyliä ja satumaisia linnoja.

Mosel

Aloita Moselin kiertomatka kauniista Koblenzin kaupungista

Koblenzin kaupunki sijaitsee Moselin ja Reinin jokien yhtymiskohdassa. Reilun 110 000 asukkaan Koblenz on tunnettu hyvistä ostosmahdollisuuksista, laajasta ravintolatarjonnasta sekä vanhan kaupungin idyllisestä keskustasta. Paikan päällä viihtyy helposti parin päivän verran.

Koblenzista matkaa voi jatkaa joko julkisilla kulkuneuvoilla, jokilaivalla tai meidän tapauksessamme autolla syvemmälle Moselin viinilaaksoon. Matkan varrella kannattaa ehdottomasti pysähtyä pienessä ja viihtyisässä Cochemissa. Jos viivyt edes yhden yön, pääset maistelemaan viinejä ja juustoja sekä tutkimaan pienten putiikkien tarjontaa.

 

Cochem
Cochmen on yksi Moselin laakson viehättävistä pikkukylistä.

 

Moselin viehättävät Traben-Trarbachia ja Bernkastel-Kues

Noin 60 kilometrin päässä Koblenzista sijaitseva 6000 asukkaan Traben-Trarbach on helppo saavuttaa junalla (vaihda junaa Bullayssa) tai omalla autolla. Koristeellisista Jugend-taloista rakentuneella kaupungilla on pitkä rypälehistoria, ja se se on aikanaan nauttinut suosiostaan yhtenä Euroopan vanhimmista ja merkittävimmistä viinikaupan keskuksista. Vielä tänäkin päivänä Traben-Trarbachin kaupungin katujen alta löytyy lukemattomia viinikellareita.

Mikäli vierailet kaupungissa, käy maistelemassa valko- ja kuohuviinejä Weingut Kaessissa. Muuten, paikan isäntä ja omistaja toimii Blue Nun -viinien edustajana ja on vieraillut sen vuoksi myös Suomessa.

 

Moselin laakso | Euroopan road trip 2014
Moselin laakso on kaunis ja kuvauksellinen matkakohde.

Moselin laakso | Euroopan road trip 2014
Saisiko olla lasillinen Moselin rieslingiä?

Moselin laakso | Euroopan road trip 2014
Moselin laakson lukuisissa kylissä voi kokea saksalaista pikkukaupunkitunnelmaa parhaimmillaan, ja parhain tapa seikkailla jokialueen varrella on joko fillari tai apostolin kyyti.

 

Mosel kesällä ja syksyllä

Vaikka Mosel on näin keskikesän aikaan aivan mielettömän kaunis, tiedän jo nyt tahtovani tänne uudestaan ja ehdottomasti sadonkorjuun aikaan syyskuussa, sillä tällä hetkellä rypänät vasta pullistuivat tertuissaan. Kuvauksellisia ne olivat silti nytkin niistä kaikista horisonttiin jatkuvista viinipelloista puhumattakaan. Mosel on ehdottomasti yksi kauneimmista paikoista, missä olen koskaan vieraillut.

Ja kauniita olivat hinnatkin: pullo erinomaista rieslingiä kustantaa noin kolmesta neljään euroa, ostit sen sitten mukaan tai nautit viinitilan (Weingut) omassa ravintolassa.

 

Moselin laakso | Euroopan road trip 2014
Moselin rypäleet kypsyvät.

Moselin laakso | Euroopan road trip 2014
Mustan kissan rieslingiä voin suositella varauksetta kaikille Moselin matkailijoille. Ostimme tätä kotiintuomisiksi useamman pullon.

 

Moselin helmi, Zeller Schwarze Katz

Moselin jokaisella viinipellolla on oma ”Hollywood-kylttinsä”, joka kertoo viljeltävän rypälelajin nimen ja tyypin. Mikäli viinivaellus kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti suunnistaa Zeller Schwarze Katzin, eli Zell am Moselin mustan kissan reitille. Kerrotaan, että aikanaan erään viinitarhurin musta kissa puolusti kynnet ojossa erästä tiettyä viinitynnyriä. Ja hyvä maku kissalla olikin, pakko myöntää, sillä ostimme kotiin kaksi laatikkoa kyseistä laatuviiniä.

 

Moselin laakso

Moselin laakso

Moselin laakso
Rypäleiden lisäksi Moselin jokaiselta kadulta löytyy ruusuja.

Saksan viinilaakso
Nyt ei käynyt tuuri.

Saksan laakso | Euroopan road trip 2014
Zell Am Moselin telttapaikka sijaitsee vain kävelymatkan päässä kylän keskuksesta.

 

Kaksi Zell Am Moselin leirintäalueella vietettyä yötä maksoi kahdelta hengeltä 38 €.

 

Moselin laakso | Euroopan road trip 2014
Zell Am Moselin jokimaisema alkuillan valossa.

 

”Otatko lisää rieslingiä? Se ei täältä lopu.”

 

Moselin laakso | Euroopan road trip 2014
Juhannuksen valinta.

 

Juhannuksen grilliherkut haimme saksalaistyyppisesti huokeaan hintaan paikallisesta marketista,
ja leirintäalueen tulisija palveli meitä hyvin ja mureasti.

 

Mosel laakso | Euroopan road trip 2014
Juhannuksen gourmet-illallinen.

Mosel Valley | German | European road trip 2014
Leirintäalueen avogrilli jäi kokonaan meidän käytettäväksemme.

Mosel Valley | German | European road trip 2014

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center