Englannin itärannikolla sijaitseva Sunderland on sekoitus vanhaa teollisuus- ja satamakaupunkia, jonka silhuetti on erikoisen matala. Toisen maailmansodan pommituksissa pahoin kärsineen kaupungin tuhoutuneiden rakennusten tilalle näyttää nousseen vain kaksi- tai kolmikerroksisia rakennuksia – ainakin, jos puhutaan kaupungin keskustasta. Minulla, 183 senttisellä reissaajalla, oli kaupungissa vähintäänkin jättilläismäinen olo.

Ja jos kaupunki ei kukoista upeilla saatika niillä korkeilla rakennuksillaan, eipä se naapurirakkauskaan ole aina loistanut toisen reissukohteeni, Newcastlen, kanssa. Englannissa, lähes kolmenkymmenen korvia ja hermoja raastavan murteen maassa, newcastlelaiset eivät halua kuulostaa sunderlandilaisilta ja toisin päin. Taitaa olla yleistä useammankin kaupungin välillä? Suomessakin! Kaupunkien väliset eripurat juontavat juurensa Englannin sisällissotaa edeltäneelle aikakaudelle, kun kaupungit kilpailivat hiilikaivosherruudesta. Jalkapallo ja Valioliiga lienevät hampaiden kiristelyssä itsestäänselvyyksiä.

Matalien rakennusten Sunderland | Englanti

Mikäli joskus palaan tähän vajaan 300 000 asukkaan kaupunkiin – joka muuten tukee rahallisesti etenkin nuoria perheitä – haluan nähdä upean Roker Pierin lisäksi myös South Shieldissa sijaitsevan majakan sekä Durhamin kaupungin.

Jos erääseen Helsingin keskustan naistenvessan pöntön kanteen on kirjoitettu suurin kirjaimin “Tie taikaministeriöön”, voi Harry Potter -tunnelmia käydä fiilistelemässä myös kauniissa Durhamissa, jonka lokaatioita käytettiin Viisasten kivi -elokuvassa. Sisko tiesi kertoa, että mesta on kuin mikä tahansa kaunis ja tunnelmallinen vanha kaupunki, jonka maaseudulta löytyy upeita spotteja. Mutta mistä Englannin maaseudulta ei löytyisi? Yksi road trip vihreälle saarelle tilattu!

Matalien rakennusten Sunderland | Englanti

Matalien rakennusten Sunderland | Englanti

 

 

Tee tunnelmallisia kuvia Lightroom Presettien avulla

Tutustu

Privacy Preference Center