Huhtikuussa kirjoitin:

“On tämä tuuli, jonka alkulähdettä en tunne, jonka alkulähdettä eivät muutkaan tunne eikä tunne tuuli itsekään. Ne vain ovat, tuulevat, menevät ja taas tulevat vuosien ja vuosikymmenten takaa. Ja kun se tuuli puhaltaa vasten kasvoja olo on lohdullinen – siitä että on olemassa jotain pysyvää.

Sellaista, joka ei lopu eikä lopeta, joka jaksaa ja painaa ja pyyhkii hiussuortuvan tai kyynelen tai hiekanmurut poskipäiltä. Joka tuo tuoksun lähenevästä kesästä kaiken tämän räntäsateenkin keskellä, tuo tuoksun jostain kaukaa – ehkä Balkanilta, ehkä Italiasta, ehkä pohjoisesta. Ja juuri silloin kun tuntuu, ettei mikään mene kuten pitäisi, puuskahtaa tuuli vasten kasvoja: “Menee, käännät vain purjeet ja kurssin.”

Ja minä tein niin, vaikka hirvitti.


Roker Pier - SunderlandPuhun meristä usein, sillä vaikka olenkin syvältä Pohjois-Savon sydämestä ja kirkasvetisen Koskeloveden kasvatti, pienen puisen soutuveneen kapteeni, minä olen aina rakastanut suuria valtamerilaivoja.

Minä myös rakastan kaikkea merimiehissä ja sanontaa seitsemästä merestä.

Seitsemällä merellä purjehtinut merimies on käynyt Pohjoisella ja Eteläisellä jäämerellä sekä Pohjoisella ja Eteläisellä Tyynellämerellä, Pohjoisella ja Eteläisellä Atlantin valtamerellä ja Intiankin valtamerellä. Nykyään nimityksiä ei tosin enää käytetä kuin seitsemän meren sanonnassa, sillä maantieteellisesti valtameria on enää kolme ynnä yksi:

Tyynimeri, Atlantti ja Intian valtameri ja yksi valtameri minun sisälläni.


st

Siellä on tuullut ja puhaltanut ja pauhannut, myrskynnytkin, mutta ulospäin tämä tyttö on yleensä melko tyyni. En ollut ennen, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan muistuttavani isääni.


8949086550_5d16f5b12a_kPalaan meriaiheeseen. Olen nimittäin pian lähdössä melko ainutlaatuiselle telakkamatkalle Helsingistä Raumalle, jonka aikana pääsen tutustumaan muun muassa kapteenin kannelle – aivan kuin silloin Pietarin reissulla, jolloin livuttiin ohi Leningradin betonikyltin ja District yhdeksää muistuttavan suursataman, joka vuonna 2011 käsitteli yhteensä 2 365 174 konttia.

Meri tulee pian vieläkin lähemmäksi, kun uuden työtilan avaimet asettuvat lauttasaarelaiseen lukkoon.

On tapahtunut hurjan paljon.

Ja minä kerron teille enemmän heti, kun aika on oikea.

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center