Pietari


Olen matkustanut puolihuolimattomasti väärälle juna-asemalle ja istunut paluumatkan Milano Centraleniin nuoren ja komean veturinkuljettajan vieressä, veturin ohjaamossa. Nostanut varpaani liian kuumalle hansikaslokerolle ja syönyt puoliksi penkille sulanutta suklaata Henrin ajaessa meitä Via Balticaa pitkin kohti Latvian pääkaupunkia Riikaa. Istunut pienen Toyotan takapenkille, työntäntyt pään ikkunasta Green Dayn pauhatessa kasettiradiosta ja pysähtynyt Danielen ja Marcon kanssa ostamaan välillä jäätelöä. Toinen heistä pitää minuun edelleen yhteyttä, toinen ei osannut sanaakaan englantia. Mutta mikä tärkeintä: näimme yhdessä Toscanan vehreät kukkulat.

Tällä kertaa, St. Peter Linen kutsumalla pressimatkalla, kättelin matkustajarahtilaivan kapteenia, kummastelin punaista paniikkinappulaa, ihmettelin pienen pientä ruoria ja edessäni avautuvaa Pietarin suursatamaa, joka vuonna 2011 käsitteli  yhteensä 2 365 174 konttia. Satama-alue oli niin valtava, etten keksi mihin sitä vertaisin tai miten sitä kuvailisin. Se vain jatkui ja jatkui.

Lähtisin Pietariin uudelleen koska tahansa jo pelkän merimatkan takia: näin neljä majakkaa, pyöreitä ja rannattomia Fort Boyardmaisia rakennuksia ja paikalleen ruostuneita aavelaivoja. Tai niin luulin, kunnes joku korjasi:

“Tämä on Venäjä, nuo eivät ole hylättyjä, niissä asuu aina joku.”


Pietari

Pietari

Pietari

Pietari

Pietari

Pietari

Sankt Peterburg-Pietari, Petrograd, Leningrad ja vuoden 1991 kansanäänestyksellä Pietari – mereltä päin kaupungin porteilla matkustajaa tervehtii komea muisto entisen Leningradin ajoilta.

Pietari

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center