Taipaleentakaisten rannoilla tuulee

Olen kasvanut järvien ja vesistöjen rannoilla, rakentanut majan ojan ylle huonoin seurauksin, ja istunut kuin ROBINSON CRUSOE konsanaan yksin veneessä kesämökin rannassa kirjoja lukien ja omia muistiinpanojani kirjaten.

Vaikka tervainen vene ei ollut kahta metriä rannasta, olin olevinani suurellakin seikkailulla.

Minut valtasi samanlainen tunnetila täällä Venäjän ja Viron rajamailla, kuulaaksi kovettuneen Peipsijärven jäällä, missä hyinen tuuli pureksi poskipäitä. Horisontti oli ollut kadoksissa aamusta asti. Mutta silloinhan on varsin oivallinen pilkkikeli.

 

Varnja Peipsimaa

 

Näillä tuulisilla rannoilla ovat asuneet myös taipaleentakaiset tarujen tšuudit, kauniit ja ylevät valkosilmäiset, joiden muistoa kunnioittavat enää surumieliset venäläiset kansanlaulut. Niiden säkeet kertovat kauhutarinoita hirmuteoista, jotka saivat tšuudinaiset hukuttautumaan koruineen ja lapsineen, ettei heitä ryöstettäisi, orjuutettaisi tai häpäistäisi venäläisten toimesta.

Kun tieto levisi muillekin tšuudisuvuille, kertoman mukaan kaivoivat he joukolla suuria kuoppia, joiden antoivat romahtaa ylleen. Näitä kuoppia löytyy edelleen eri puoliilta Pohjois-Venäjää, ja tšuudien uskotaankin kadonneen maan alle jatkamaan elämäänsä muiden jaloimpien, kuten esimerkiksi haudattujen kotieläinten ja arvometallien, kanssa.

 

Varnja Peipsimaa

 

Muistatteko, kun kaksi vuotta sitten kirjoitin:

“On tämä tuuli, jonka alkulähdettä en tunne, jonka alkulähdettä eivät muutkaan tunne, eikä tunne tuuli itsekään. Ne vain ovat, tuulevat, menevät ja taas tulevat vuosien ja vuosikymmenten takaa. Ja kun se tuuli puhaltaa vasten kasvoja, olo on lohdullinen – siitä, että on olemassa jotain pysyvää.

Sellaista, joka ei lopu eikä lopeta, joka jaksaa ja painaa ja pyyhkii hiussuortuvan tai kyynelen tai hiekanmurut poskipäiltä. Joka tuo tuoksun lähenevästä kesästä kaiken tämän räntäsateenkin keskellä, ja joka tuo tuoksun jostain muualta kaukaa – ehkä Balkanilta, ehkä Italiasta, ehkä vaan pohjoisesta. Ja juuri silloin kun tuntuu, ettei mikään mene kuten pitäisi, puuskahtaa tuuli vasten kasvoja:

“Menee, käännät vain purjeet ja kurssin.”

 

Varnja Peipsimaa

Varnja Peipsimaa

Varnja Peipsimaa

Varnja Peipsimaa

Varnja Peipsimaa

Varnja Peipsimaa

Varnja Peipsimaa

 

Uteliaille ja isälleni tiedoksi: minä nappasin ensimmäisen kalan ensimmäisellä nykäisyllä, ja saaliiksi saimme kiiskejä ja särkiä.

 

Varnja Peipsimaa

Lake Peipus

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center