Islanti – maailman kaunein luontokohde

Totta vai tarua: Islanti on maailman kaunein luontokohde. Oli vastaus kumpi tahansa, saagojen saari lumoaa jokaisen upeita maisemia rakastavan päiväretkeilijän ja saarta kiertävän road trip -matkailijan!

Matka Islantiin on ikimuistoinen elämys. Maailman monipuolisimmaksi ja helposti lähestyttävimmäksi matkakohteeksi tituleerattu Islanti tarjoaa ihan kaikkea: loputtoman vihreitä tasankoja, jäätiköitä, kuumia lähteitä ja upeissa väreissä välkkyviä laavapeltoja, merta vahtivia majakoita, vesiputouksia ja monenlaisia polkuja niin lyhyen kuin pitkän matkan vaeltajille. Tulesta ja jään, villapaitojen (lopapeysoja) ja Jules Vernen maana tunnettu Islanti on matkakohde, joka jokaisen pitää kokea edes kerran elämässään.

Aika paljon korulauseita, eikö? Kuultuani Islannista pelkkää ylistystä yritin kerrankin olla asettamatta omalle Islannin matkalle liian suuria (jos minkäänlaisia) odotuksia, sillä matka Islantiin sai harteilleen liiankin satumaisen ja taianomaisen hunnun. Onneksi kaikki lupaukset lunastettiin, ja jos mahdollista, Islanti oli vieläkin upeampi kuin minulle oltiin kehuskeltu!

 

Islanti
Saagojen saari on tunnettu upeista vesiputouksistaan.

 

Islanti nähtävyydet TOP10

Olen kerännyt tähän Islannin matkaoppaaseen parhaat vinkkini saaren tutkimiseen. Löydät vinkkejä niin vesiputouksista, laavakentistä ja geysireistä, kuumista lähteistä, luonnon monumenteista kuin parhaista pysähdyksistä autoteiden varrella. Voit käyttää alla olevan sisällysluettelon pikalinkkejä päästäksesi suoraan kiinnostusta herättäviin kohteisiin, mutta suosittelen silti selaamaan läpi kaikki vinkit, jotka olen pinnannut myös Google Mapsin kartalle. Voit tallentaa nuo Islannin kohteet kartalla myös itsellesi tulevaa Islannin matkaasi varten.

Mukavaa ja kuvauksellista Islannin matkaa!

 

Islanti
Vatnajökullin jäätiköllä pääsee ihailemaan jylhiä, jäisiä maisemia.

 

Islanti – nähtävyydet kartalla

Islanti on kiistatta jokaisen retkeilijän ja luontokuvaajan unelmakohde. Mielipuolisen kauniita ja kuvauksellisia kohteita löytyy ihan jo pääteiden varsilta sekä lyhyiden patikkamatkojen päästä. Läpi saarenkin voi vaeltaa – toivottavasti minäkin pääsen kokemaan tuon elämyksen vielä joku päivä!

Kymmenen päivän mittainen Islannin road tripimme kulki saaren ympäti vastapäivään. Ensimmäisen Islannin matkapäivämme aikana tutustuimme Stafnesvitin oranssiin majakkaan sekä maan korkeimmaksi tituleerattuun Glymurin vesiputoukseen. Tuo päiväpatikka on takuulla yksi hauskimmista koskaan kulkemistani vaellusreiteistä joenylityksineen ja kiipeämisineen aivan järjettömässä rankkasateessa.

Jos listataan kaikki Islannin nähtävyydet, oma suosikkikohteeni oli ehdottomasi mielettömän upea Fjaðrárgljúfurin kanjoni sekä jäätimanteistaan tunnettu Diamond Beach.

Löydät tästä alta kaikki Islannin nähtävyydet kartalle pinnattuna. Voit tallentaa kartan itsellesi ja käyttää sitä tulevalla matkalla Islantiin!

 

 

Saagojen saarten mystiset luontokohteet

Islannin vaikuttavimmat nähtävyydet löytyvät luonnosta: höyryävät geysirit kertovat luonnon alkukantaisesta voimasta ja maan vulkaanisuudesta, ja alati mieltään vaihtava sää saa miettimään, kuka skandinaavisista jumalista tänään osoittaakaan mieltään.

Skandinaavinen mytologia (tunnettu myös nimillä pohjoismainen mytologia ja muinaisnorjalainen mytologia) juontaa juurensa Skandinavian rautakautisten ja varsinkin viikinkiaikaisten asukkaiden myytteihin ja uskomuksiin. Ne kertovat maailman synnystä ja tuhosta sekä jumalten, jättiläisten ja maahisten seikkailuista. Islannin myyttien perusta on Edda, joka on kirjoitettu jo 1200-luvulla Islannissa.

Islanti on tunnettu lukuisista vesiputouksista ja mustista rannoistaan.

Islanti

Tiesitkö tämän Islannista?

Islanti tarkoittaa suomeksi “savujen lahtea“.

Jökulsárlón, Islannin suurin jäätikkölaguuni on elokuvista tuttu; maisema vilahtaa muun muassa Batman Begins, Tomb Raider ja Die Another Day -elokuvissa.

Islannissa elää piilokansa. Preinteen mukaan islantilaiset uskovat piilokansaan, ihmistenkaltaisiin menninkäisiin ja maahisiin.

Islanninhevoset saavat elää vapaasti kuten entisaikaan. Islanninhevoslaumat laiduntavat vapaina suurimman osan vuodesta, ja ne tuodaan vain talvisin lähelle ihmisasutusta.

Vatnajökull, Euroopan suurin jäätikkö peittää lähes kymmenesosan Islannin pinta-alasta. Islanti on myös yksi maailman tuliperäisimmistä maista; Islannin kahdesta sadasta tulivuoresta noin 30 on edelleen toimivia.

Maailman ensimmäinen demokraattisilla vaaleilla äänestetty naispresidentti valittiin Islannissa vuonna 1980.

 

Islanti
Matka Islantiin saagojen saarelle on elämys, joka jokaisen pitäisi kokea kerran elämässään.

 

Vík ja Reynisfjaran mustat rannat

Jatkoimme Dyrhólayen luonnonsuojelualeen perimmäisestä nurkasta löytyvältä saman nimiseltä majakalta kohti maan tunnetuinta rantaa, mustahiekkaista Reynisfjaran Black Beachia.

Vík ja Reynisfjara, Islanti. Matkaa ei ollut pitkälti, sillä Víkin alueen luontokohteet sijaitsevat näköyhteyden päässä toisistaan; alempi kuva on otettu Etelämannerta tähystävän majakan takapihalta. Täältä kaukaa rannan tyrskyjä tähystellessään ei kuitenkaan uskoisi, miten vaarallisina Pohjoiselta jäämereltä käyvät aallot voivatkaan ärjyä: merelle eikä äiti Maalle kannata koskaan kääntää selkäänsä – viimeisin luonnonvoimien uhri on kuluvan vuoden tammikuulta.

BLACK BEACH

Vík ja Reynisfjaran mustat rannat

Lue tarina

Islannin ilmasto – sataako siellä aina?

Islannin ilmasto on harvoin lämmin ja harvoin kylmä. Atlantin tuulet pitävät Islannin sään läpi vuoden varsin lauhana; edes lämpimimpinä kesäkuukausina (heinä-elokuu) Islannin sää yltää harvoin yli 20 asteen, sillä vuorokauden keskilämpötila pysyttelee yleensä noin 13-14 asteessa. Myös pakkaset ovat saarella harvinaisia, minkä ansiosta sää on myös talvisin varsin miellyttävä.

Säänkestävät varusteet kannattaa kuitenkin aina pakata mukaan, sillä Islannissa sataa kaikkina vuodenaikoina runsaasti.

 

Islanti
Päiväretki Glymurin vesiputoukselle kannattaa ehdottomasti lisätä omaan retkiohjelmaan.

 

Paljonko maksoi kaksi viikkoa Islannissa?

Katso budjetti

Islanti

 

Auton vuokraus Islannissa

Mitä aikaisemmin pystyt vuokrata auton, sen halvemmalla pääset. Voit lukea meidän budjetistamme lisää tämän linkin takaa. Muista kuitenkin, ettet voi ajaa ilman nelivetoa karttoihin merkityillä F-teillä etkä Kjölurilla (tie 35). Meidän matkamme tyssäsi myös joen ylitykseen, josta ei saa ajaa läpi edes vuokramaasturilla.

Vinkki: Ota vakuutukset vasta paikan päällä, jolloin saat ne mahdollisimman kattavalla paketilla.

 

Matka Islantiin
Road trip Islannissa on monen lusikkalistalla. Myös minä annan sille vahvan suosituksen!

 

Islanti on mahdollista kokea myös bussipassilla

Saagojen saari on mahdollista kokea myös bussipassilla, sillä saaren voi kiertää kesäaikan myös bussilla. Esimerkiksi Reykjavík Excursions tarjoaa matkoja suosituimpiin kohteisiin, ja myös TREXin kautta voi ostaa matkoja Etelä-Islannissa sijaitsevien vaelluskohteiden alkupisteisiin. Islannin julkisen bussiliikenteen aikataulut löydät täältä.

 

Islanti
Neliveto kannattaa, sillä pienemmillä autoilla ei saa ajaa kaikilla Islannin teillä.

Islanti
Islannin kiertää leppoisasti kymmenessä päivässä.

 

Laivalla Islantiin

Smyril-linen reittilaiva Tee matka Islantiin laivalla! M/S Norröna kulkee Tanskan Hirtshallsin satamasta Färsaarten kautta Islannin itäpuolelle Seydisfjorduriin. Hinnat vaihtelevat sesongin mukaan.

Myös Eimskipin rahtilaivoilla on reittejä Islantiin Ruotsin ja Tanskan satamista sekä Hampurista, Rotterdamista ja Britanniasta. On kuitenkin hyvä muistaa, että rahtilaivoilla on matkustajille paikkoja rajoitetusti ja niitä pitänee tiedustella erikseen.

Islanti

Dyrhólaeyn ja Etelämantereen välissä

Lue tarina

Islanti – majakoita rakastavan matkailijan unelmakohde

Islanti on tunnettu merta vahtivista, värikkäistä majakoistaan. Kirkuvan oranssi Stafnesvitin majakka sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Reykjavikin keskustasta, ja Dyrhólaeyn valkoinen kaunotar vahtii tarkkaavaisesti Víkissä sijaitsevia Renisfjaran mustia rantoja.

Näiden lisäksi omalle kohdelistalleen kannattaa ehdottomasti lisätä myös Akranesin, Grottan ja Hvalnesin majakat.

 

Islanti
Islanti on tunnettu lukuisista majakoistaan.

 

Dyrhólaeyn majakka, Islanti

“– Jatkoimme matkaa kuoppaista tietä kohti Dyrhólayen luonnonsuojelualuetta. Tie numero 218 ohjasi meidät perille pienen kinttupolun päähän, jonka nopeusrajoitus nauratti: möyrimme hitaasti mutta varmasti 20 kilometrin tuntivauhtia tiellä, joka muistutti mureketta.

Ihmettelen vieläkin, miten emme puhkoneet rengasta kertaakaan koko reissun aikana.”

Lue reissutarina Dyrhólaeyn majakalta Islannista »

Vesiputous

Kaiken kasteleva ja ympäri kierrettävä Seljalandsfoss

Lue tarina

Blue Lagoon (Sininen laguuni)

Hieman Reykjavikin ulkopuolella sijaitseva Blue Lagoon (Sininen laguuni) on käymisen arvoinen kohde – turistimassoista huolimatta. Noin 45 kilometrin päässä Reykjavikista keskellä aavaa laavakenttää sijaitseva Blue Lagoon on takuulla saaren tunnetuin kylpyläkohde, jonka vesi on noin 35 asteista.

Blue Lagoonin turkoosi väri syntyy monista eri mineraaleista, joiden sanotaan nuorentavan ihoa. Kuumien lähteiden höyryjen vaikutusta voi tehostaa levittämällä kasvoille laguunin valkoista terveysmutaa. Muista omat uikkarit!

Blue Lagoon on sijaitsee Islannin kansainvälisen Keflavikin lentokentän läheisyydessä, joten kylpyhetken voi yhdistää myös lentokentältä Reykjavikiin saapumisen yhteyteen tai takaisin kotiin lähtiessä.

Tutustu kohteeseen ja osta liput luonnon omaan kylpylään »

Islanti on tunnettu kuumista lähteistään. Sininen laguuni (Blue Lagoon) on niistä yksi.

Sininen laguuni Blue Lagoon
Islannin vesiputoukset
Goðafossin vesiputous (Waterfall of the Gods) talvipuvussaan.

 

Islannin vesiputoukset

Yksi Islannin Ring roadin lumoavimmista ja samalla helpoimmin saavutettavista nähtävyyksistä on eittämättä Seljalandfoss,  joka on samalla yksi kauneimmista koskaan näkemistäni vesiputouksista. Ei haitannut, vaikka paikalle olivat löytäneet muutkin, sillä niin intensiivisesti en ole vettä tuijottanut sitten naismuistin. Vesiputouksia pääsee ihailemaan myös Glymyrin luontopolulla sekä Fjadrárgljúfurin kanjonissa.

Kaiken kasteleva Seljalandsfoss, Islanti

“Vesi pauhaa. Seljalansdfoss pauhaa. Vettä jylisee 60 metrin korkeudesta sellaisella voimalla, ettei meinaa uskoa todeksikaan.

Yksi Islannin Ring roadin lumoavimmista ja samalla helpoimmin saavutettavista nähtävyyksistä on eittämättä SELJALANDFOSS, joka on samalla yksi kauneimmista koskaan näkemistäni vesiputouksista. Ei haitannut, vaikka paikalle olivat löytäneet muutkin, sillä niin intensiivisesti en ole vettä tuijottanut sitten naismuistin.”

Lue retkitarina täältä »

 

Islannin nähtävyydet top 10: Kaiken kasteleva Seljalandsfoss
Seljalandsfoss on yksi Islannin kuvatuimmista vesiputouksista.

Islanti ja Islannin nähtävyydet
Islannin nähtävyydet top 10: Glymur on yksi Islannin monista vesiputouksista. Haikkaus tänne kannattaa, vaikka nousumetrejä kertyykin.

 

Kaatosateessa Glymurin vesiputoukselle, Islanti

“Päivävaellus yhdelle Islannin komeimmista vesiputouksista alkoi märissä merkeissä. Puimme auton suojissa yllemme sadevarusteet, ja minä vedin kamerarepun päälle vedenkestävän kuoren.

Viime hetken varusteoivallus tälle kymmenen päivän mittaiselle Islannin kiertomatkalle sai minut hyrisemään tyytyväisyyttäni: puhelimen pölyn-, iskun- ja ennen kaikkea vedenkestävät Lifeproof-kuoret tulisivat tarpeeseen jo matkan ensimmäisenä päivänä, sillä taivas näytti ottavan mittaa vajaan parin tunnin haikin päässä sijaitsevasta vesiputouksesta.”

Lue retkitarina täältä »

Kuuletko Fjadrárgljúfurin kanjonin kuiskauksen?

FJADRÁRGLJÚFURIN KANJONI ISLANTI

Fjadrárgljúfurin kanjonin kuiskaus

Nousimme auton kyytiin ja niin jäi taakse paikoilleen kivettynyt aromammutti. Ehkä se vielä jonain päivänä löydetään uudestaan toisen seikkailijan toimesta.

Tämä vasta on Islantia: silmänkantamattomiin vuorten reunustamia vihreitä niittyjä ja vuoroin violettia lupiinimerta, jonka kukinnot kumarsivat maahan saakka roikkuvien pilvien painosta. Luulisi taivaan jo uupuvan sateesta, mutta maan sää on yhtä sinnikäs kuin sen luonto. Vakaan epävakaa. Aina kaikkea muuta kuin odotit.

Matkamme on ollut kuin unta, kun ei tällaisesta paikasta ole osannut unelmoidakaan.

Nyt ymmärrän, miksi. Kaikki on pelkkää superlatiivia.

Lue retkitarina »

 

Islanti Islannin nähtävyydet
Islannin nähtävyydet top 10: Lupiinipellot jatkuvat silmänkantamattomiin.

Gigjökullin jäätikkö, Islanti.

Islanti jäätikkö

Islannin jäätikkö

 

Islannin jäätiköt ja tulivuoret

Jäätiköt ja tulivuoret vallitsevat Islannin maisemia, ja purkautunutta laavaa näkee siellä täällä. Aktiivisia tulivuoria Islannissa on tällä hetkellä yli 30 ja niistä suurin on lähes puolitoista kilometriä korkea Hekla. Saaren asuttamisen jälkeen Hekla on purkautunut vajaa kaksikymmentä kertaa, viimeksi vuonna 2000.

Mikäli tulivuoret kiinnostavat, kannattaa piipahtaa Hvolsvöllurin kylässä Etelä-Islannissa, josta löytyy tulivuoriin ja maanjäristyksiin erikoistunut Lava Centre -museo. Lähialueilla sijaitsee myös keväällä 2010 purkautunut Eyjafjallajökullin tulivuori, jonka purkauspaikalle järjestetään muutaman päivän mittaisia vaellusretkiä.

 

Vatnajokull Islanti
Kaakkois-Islannissa sijaitsee koko Euroopan suurin jäätikkö, Vatnajökull.

Islannin jäätikkö
Myös Jökulsárlónin jäätikkö on kaunis kuvauskohde.

 

Islannin jäätiköt tarjoavat huimia retkikohteita

Islannista löytyy myös paljon jäätiköitä, ja noin 11,5 prosenttia maan pinta-alasta onkin jään peitossa. Kaakkois-Islannissa sijaitsee myös koko Euroopan suurin jäätikkö, Vatnajökull. Kahdeksan prosenttia saaren pinta-alasta peittävällä kuperalla lakijäätiköllä on kokoa noin 8 100 neliökilometriä. Jään paksuus on keskimäärin 400 metriä, minkä lisäksi jää on paikoitellen jopa 1000 m paksua.

Vatnajökull valittiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 2019.

 

Islannin jäätikkö

Islanti

Islannin iäksi kivettynyt aromammutti

Lue tarina

Golden Circle Kultainen kierros Islannin nähtävyydet

 

Golden Cirle (Kultainen kierros), Islanti

Golden Circle (Kultainen kierros) on loistava tapa tutustua Islannin suosituimpiin luontonähtävyyksiin. Kokonaispituudeltaan noin 300 kilometrin mittainen Golden Circlen -luontokierros johdattaa yhden päivän aikana kolmelle upealle luontokohteelle, jotka ovat Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa sijaitseva Þingvellir, Islannin alkuperäinen Geysir sekä Gullfossin mahtipontiset vesiputoukset.

Lue lisää Golden Circle -kierroksesta »

 

Golden Circle Kultainen kierros Islannin nähtävyydet
Islannin nähtävyydet tarjoavat pohjolan komeimpia vesiputouksia.

Musiikkitalo Harpa on yksi Reykjavikin tunnetuimmista modernin arkkitehtuurin nähtävyyksistä.

Reykjavik

Reykjavik – maailman pohjoisin pääkaupunki

Tutustu myös saagojen saaren pääkaupunkiin! Pittoreski ja kuvauksellinen Reykjavik on Islannin pääkaupunki, joka vielä tänäkin päivänä huokuu historian pienten pikkukylien tunnelmaa, vaikka turismi on aika päivät sitten saapunut kaupunkiin.

Islantiin saapuva matkailija haluaa varmasti kokoea myös maan pääkaupungin! Värikkäistä rakennuksistaan tunnettu kuvauksellinen Reykjavik on 129 000 asukkaan koti. Kaupunki on helppo ottaa haltuun kävellen, sillä kaikki täällä löytyy kaupungin ytimestä ja sen välittömästä läheisyydestä. Mukulakivisiä katuja kulkiessaan voi ajatella entisaikojen viikinkien asuttaman kylän olevan edelleen pala historiaa, vaikka uudet rakennukset, kahvilat ja ravintolat ovatkin vallanneet alaa. Vaikka Islantiin matkustetaan usein retkeilemään ja vaeltamaan sekä tutustumaan Islannin upeisiin luontokohteisiin, myös Reykjavikissa kannattaa viettä päivä tai pari.

Lue vinkit Reykjavikin viikonloppulomaan »

 

Musiikkitalo Harpa Reykjavik