Erältä, eräistä

Tottakai voi!

★ Kirjoittaja: Monni Himari
★ Kustantaja: Wilder Mind Media, 2020
★ Oma esikoisteos

”Yhtä aikaa ajaton ja kantaa ottava, tunnelmallisista luontokuvista ja lastumaisista tarinoista yhdeksi pitkäksi kertomukseksi nivoutuva teos on tuore tuulahdus suomalaisessa eräkirjallisuudessa. Samalla se on tarina ihmisistä, joita kirjoittaja on kohdannut elämänsä poluilla, sillä heistä me aina lopulta kerromme. He lopulta ovat niitä, jotka ovat muovanneet meistä sen, keitä me olemme.

Luontoa ylistävässä Erältä, eräistä -teoksessa kuvaillaan vuodenkierron mukaan kulkevissa tarinoissa erityisesti luonnon kauneutta. Kertomusten sisällä kulkee hento säie, joka tarina tarinalta vahvistuu, rakkaudesta ja toivosta, uudesta alusta.”

Ainakin näin kirjailija itse kertoo.

Himari teki hienosti, kun selvisi kirjan kirjoittamisesta sekä sen aiheuttamista piinaavista ja unettomista öistä. Onneksi hän sai avukseen taitavan graafikon @marjukkasaija’n, jonka raa’alla kädellä tekemät kuvavalinnat pelastivat kirjan draamankaaren, sekä @arctichobos’in suoristamaan kirjan selkärangan, teos nimittäin meinasi levitä käsiin.

Himari myös onnistui teksteissä ihan hyvin, vaikka välillä maalaakin kuuta taivaalta. Hän on horoskoopiltaan rapu, jonka nouseva merkkikin on rapu. Ja sen kyllä huomaa: ravut, etenkin tupla-ravut, ovat usein aivan liian tunteellisia rypien itsesäälissä ja piehtaroiden menneisyydessä, kunnes viimein älyävät kovettaa kuorensa, eivätkä sen jälkeen välitä enää mistään. Etenkään ikävistä ihmisistä.

Himarin kirja on kaunis mutta järkyttävän iso ja painava, aivan hirveä kantaa mukana.

Tyhmänrohkeudesta Himaria voisi myös syyttää, sillä hän päätti purkaa kustannussopimuksen ja tehdä kirjan omakustanteena. Onneksi hän onnistui; 2000 myymätöntä kirjaa olisi ollut täysi floppi.

Kiitos tästä ja kaloista, onneksi seuraavan kirjan kuitenkin kustantaa yksi Suomen hienoimmista julkaisijoista, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Onnea matkaan!

PS. Voi tilata oman signeeratun kappaleen verkkokaupastani. »

 

Monni Himari Erältä, eräistä

 

Haluatko lukea lisää kirjavinkkejä? Siirry siinä tapauksessa Kaukokaipuun Eräkirjastoon!
Haluatko lukea kevyet kirja-arvostelut tuoreeltaan? Ota Kannosta kanteen seurantaan Instagramissa. »