Mies lähti töihin, ja minä jäin taas kahdeksi viikkoa yksin. Siinä on puolensa ja puolensa, mutta nukahtaisin tietenkin aina ennemmin toisen iholle kuin peitosta käärityn pötkön viereen. If you know what I mean.

Nykyisessä Norjan kodissamme, joka tosin on vain väliaikainen, ei ole takkaa, mikä harmittaa meitä molempia mutta sai meidät toisaalta melko ihanan ajatuksen äärelle – suunnittelemaan oman leivinuunin ja hirsimökin rakentamista. Kuitenkin, ennen kuin päästään asioissa ja unelmissa talonrakennunsprojektiin (eli oikeasti heti kun tontti löytyy tai jopa ennen koska miksi ei), haluan palata ajassa menneeseen ja kaikkiin niihin hulvattomiin ja hullunkurisiin, ikimuistoisiin yösijoihin, joissa olen saanut nukahtaa.

Nämä kaikki kohteet löytyvät Suomesta – paitsi yksi.


Sleep Inn Beaty Untitled

SLEEP IN BEAUTY, TORNIO

”Haluaisimme kutsua sinut lepäämään reissujesi välissä, meillä ei ole täällä mitään tekemistä mutta luonto ja rauha ovat läsnä.”

Torniossa sijaitseva Sleep In Beauty kannattaa pinnata paikkana talteen, kun seuraavan kerran ajat pohjoiseen. Paikka on omiaan rauhoittumiseen, lukemiseen, saunomiseen, ja vain olemiseen.

Voit lukea käynnistäni (sisältövaroitus: olin aika ahdistunut) klikkaamalla itsesi tähän artikkeliin.

BUNKKERIMUSEON PALLOKORSU, VIROLAHTI

”Muistatko siellä jossain, Ukki, kun veit minua ja siskojani aina Hämeenlinnan kasarmeille avointen ovien päivänä. Ostit meille pillimehun ja muna-anjovis-leivän, jonka minä ostan aina edelleen, kun pysähdyn huoltoasemalle kahville. Kuvittelen sinut viereeni, nauramaan sinä harvahampaisena ja hauskana miehenä, kuin sinut muistan.”

Voit lukea koko tarinan täältä ja varata yön pallokorsusta täällä.


Bunkkerimuseo


Märket

MÄRKETIN MAJAKKA, AHVENANMERI

Vietin toissa kesänä viikon kirjoittaen kirjaani Märketin majakalla Ahvenanmeren pienellä rupisella luodolla, joka seisoo keskellä Suomen ja Ruotsin rajaa. Juttua ette vielä tästä blogista löydä, sillä säästin tarinan tulevien kansien väliin.

Uskon, että sitä kannattaa odottaa. ♥


Märket Lighthouse

Välimaa

VÄLIMAAN SAAMELAISTILA, UTSJOKI

”Vietän elämäni ensimmäistä lammaspaimenviikkoa Välimaan saamelaistilalla, joka sijaitsee puolessa välissä Utsjokea ja Nuorgamia. Tenon toisella puolen aukeavat Norjan lempeäpiirtoiset tunturit. Tekisi mieli hieraista silmiään vielä kolmannen kerran, sillä majapaikkani on kuin sadusta: vanhat ruohokattoiset hirsirakennukset pilkuttavat pihaa, joka vuonna 1858 kohosi näille vuosisataisille pyyntipaikoille Suomen pohjoisimpaan kolkkaan kalastajasaamelaisen Antti Jouninpoika Warsin toimesta. Tila on ainutlaatuinen historiallinen nähtävyys ja aito pala jokisaamelaisten menneisyyttä, suoranainen muinaisjäännös, joka kertoo kävijälleen entisaikojen elämästä. ”

Voit lukea lyhyen tarinan Latu & Polku -lehden verkkojulkaisusta.Välimaa

Välimaa

Porkkalanniemi-3

PORKKALANNIEMI, HELSINKI

Grammanviilaajan kevyt kärsimysteltta on ollut yksi tämän blogin luetuimmista jutuista eikä suotta, onhan tuollainen teltta nyt ulkonäöltäänkin ihan himmeli. Pääset muutaman vuoden takaisen testiyöhön tämän linkin kautta.


PallasYllästunturi

PUNAISENHIEKAN AUTIOTUPA, PALLAS-YLLÄSTUNTURIN KANSALLISPUISTO

Helposti lähestyttvä Punaisenhiekan autiotupa lienee yksi Suomen suosituimmista tuvista, sillä mökkerö sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä levikkeeltä. Tuona yönä oli kuitenkin niin kylmä, että sain olla tuvassa ihan yksikseni.

Voit lukea lyhyen jutun täältä ja hieman pidemmän tulevasta kirjastani.Pallasjärvi

punaisenhiekan autiotupa

KOLMILAMPI, NUUKSIO

Loimujen leikki kuivista puista.
Haukan huuto lammen yllä.
Sateesta tyyni ilta.
Kolmen tunnin unet.

Yöstä ystävien seurassa voit lukea täällä.


Nuuksio

Retkiyöhaaste

TENTSILEN SUOMEN PAKKASENNÄTYS

”Voisiko joku tulla nostamaan mut ylös telttaan?” kysyin, ennen kuin tajusin suorittavani Tentsilen Suomen siviiliennätystä -13,8 pakkasasteessa nukkumisesta.

Kuten kuvasta näkyy, onneksi herrasmiehet olivat heti pelastamassa neitoa pulasta.Dronningruta

DRONNINGRUTA, VESTERÅLEN, NORJA

Cowboy camping, tuttavallisemmin taivasalla yöpyminen, lukeutuu majoitsvaihtoehdoista suosikkeihin ja jos vain sää sen sallii, jätän teltan pystyttämättä ja levitän makuualustan ja sille makuupussin pehmeälle ruohikolle.

Niin tein eilen, kun tuulta oli vain 2m/s ja ilta aivan uskomattoman tyyni. Edes sääsket eivät suuremmin kiusanneet, mutta aamulla asia oli toisin, kun aurinko hohkasi makuupussiin niin, ettei sieltä halunnut muuta kuin möyriä pois.

Ja mahdollisimman nopeasti.”


Naantali

LINNUNPÖNTTÖ, HERRANKUKKARO

Entä miten meni yö puuhun rakennetussa Luksus Linnunpöntössä?

Siitä ja Naantalin muista kohteista lisää seuraavassa jutussa.