Kirjeitä suolavuonolta

”Kirjeitä Suolavuonolta on runollinen romaani syyllisyydestä, riippuvuudesta ja hiljaisuuden kaipuusta. Samalla se on rakkaustarina, joka todistaa kuinka maapallo on kutistunut ja ihmisen kotimaa laajentunut koko maailmaksi.”

★ Kirjoittaja: Maritta Lintunen
★ Kustantaja: Karisto, 2020
★ E-kirja

Esittelyteksti: Sigvald Johansen on eksentrinen akustiikkasuunnittelija, alansa ehdoton huippu. Hän on pitänyt yhtä lapsuudenystävänsä, oslolaisen Olafin kanssa jo vuosikymmenet. Miehet ovat eriparisia, eripuraisiakin. Nyt heillä on kuitenkin suunnitelma ja sen toteuttamiseksi Sigvald on matkustanut syrjäiselle Suolavuonolle. Siellä hän asettuu vaatimattomaan mökkiin, kirjoittaa Olafille kirjeitä ja pian yhteinen suunnitelma on muisto vain. Löytääkö Sigvald kaipaamansa hiljaisuuden?

Norjan vuonomaisemiin sijoittuva kertomus hiljaisuudesta ja kahden (tai oikeastaan yhden) miehen kirjeenvaihdosta on jotain aivan ihmeellistä.

Hieman vierastin kirjeitä alkuun (mutta vain siksi etten ole lukenut vastaavaa), kunnes huomasin vajonneeni niiden hurmaavaan maailmaan. Ajoittain tuntui, kuin olisin lukenut jotain sellaista, mitä minun ei olisi pitänyt nähdä. Sigvaldin herkät, humoristiset ja äkkiväärät kirjoitukset naurattivat, ihastuttivat ja välillä jopa ärsyttivät, mikä kertoo siitä, että kirja todella nostaa tunteita pintaan.

Myös luonnon kuvailu on aivan omaa luokkaansa. Tuntui kuin olisin ollut itse paikan päällä ihailemassa komeasti kajahtelevaa vuonoa, jonka seinämistä äänet kimpoilivat. Silti hiljaisuus oli koko ajan läsnä, ja lukeminen toimi myös jollain tasolla terapeuttisena kokemuksena.

Kirjassa on mielestäni uskomattoman hieno tarina ja juoni, joka loppua kohden yllätti ja sai haukkomaan henkeään kuin kala kuivalla maalla.

Lue tai anna lahjaksi vuonomaisemia rakastavalle ystävälle.

Osta kirja Adlibriksestä »
Kurkkaa @kannostakanteen-kirjatili Instagramissa »
Lue myös muut Eräkirjaston kirja-arvostelut »

 

Kirjeitä suolavuonolta kirja-arvostelu