”Life begins at the end of your comfort zone.”

Tab Kak Hang Nakin luontopolku, joka johtaa Ngorn Nak -vuoren huipulle, on kuskini mukaan ollut virallisesti olemassa vasta vajaat kaksi vuotta. Löysin kohteen Instagramista tulevan reissun luontokohteita miettiessäni. Syy Krabille saapumiseen oli siis puhtaasti tämän päiväretkikohteen varassa, eikä tarvinut pettyä – elämäni ensimmäinen tropiikkivaellus oli mielettömän hieno ja ikimuistoinen, vaikkakin super raskas ja aivan järjettömän hikinen.

Jokaisen (kirotun) nousumetrinsä arvoinen.


Tab Kak Hang Nak Nature Trail


Ennen trailille lähtöä kirjataan nimi, lähtöaika ja puhelinnumero kansallispuiston kirjaan, jotta rangerit ovat ajantasalla siitä, keitä luonnossa liikkuu.

Polun alussa sijaitsee pari pientä vesiputousta, ylhäälläkin kuulemma yksi. Sitä en kuitenkaan valitettavasti ehtinyt paikantamaan, sillä minulla oli kuljettajaltani tiukka neljän tunnin aikataulu, joka lyheni minuuttejaan heti alussa. Olin kulkenut loivaa ylämäkeä jo jonkin tovin, kun vastaan käveli väsyneen näköinen tyttö. Tervehdimme, kuten retkeilijöiden on tapana. Ohitimme toisemme, ja vain muutaman askeleen edemmäs päästyäni kuulin kiljaisun ja tömähdyksen, sitten pelästynnyttä ääntä ja itkua. Tyttö oli liukastunut märkään kiveen ja taittanut nilkkansa.

Hölkkäsin hänen luokseen varmistamaan tilanteen. Toinen tärisi, vesipullo oli rytistynyt painon alla. Tunnustelimme nilkkaa ja kokeilimme kävelyä – ei onnistunut. Niinpä hihkaisin vähän matkan päässä lähestyvän perheellisen miehen luoksemme, joka oli totta kai valmis auttamaan. Kannattelimme tytön luontopolun alussa sijaitsevaan katokseen ja soitimme tytön poikaystävälle, joka oli jatkanut matkaansa huipulle tytön koettua reitin liian rankaksi.

Eikä tämä helppo olekaan, vajaa neljä kilometriä vaikeaa polkua ylämäkeen.


Tab Kak Hang Nak Nature Trail Tab Kak Hang Nak Nature Trail


Jatkoin matkaani melko rivakasti, sillä avunantoon oli hukkunut 20 minuuttia. Arvasin, että homma kostautuisi loppuajasta, mutta jokainen meistä on velvollinen auttamaan, enkä minä tietenkään olisi ikimaailmassa jättänyt tyttöä oman onnensa nojaan.

Painelin ensimmäisen puolituntisen tapahtuneen synnyttämän adrenaliini-piikin voimin, kunnes jouduin pysähtymään ensimmäisen kerran vetämään henkeä ja tankkaamaan nestettä. Pakko myöntää, että rankkaa on, vaikka onhan sitä kiivetty korkeampiakin mäkiä. Trooppinen ilmasto vaan on minulle aivan uusi haaste, sillä aiemmalla Kiinan matkallani nousin Valkoisen pilven vuorelle ihan suosiolla condolilla.

Mutta kyllä se väsymys vaan unohtui, kun katseli ympärillään aukeavaa vehreyttä.


Tab Kak Hang Nak Nature Trail


Luonto täällä on nimittäin aivan mielipuolisen ihana. Katseeni kiinnittyi tuon tuosta pieniin köynnöksiin, kukkiin, sieniin ja perhosiin, joita liiteli ympärilläni aina, kun satuttiin hedelmäpuun kohdalle. Silloin ne kävivät kärsillään imemässä maahan pudonneiden hedelmien makeaa mehua.


Tab Kak Hang Nak Nature Trail Tab Kak Hang Nak Nature Trail

Tab Kak Hang Nak Nature Trail

Tab Kak Hang Nak Nature Trail

Tab Kak Hang Nak Nature Trail

Tab Kak Hang Nak Nature Trail Thaimaa

Tab Kak Hang Nak Nature Trail

Tab Kak Hang Nak Nature Trail


Polulta ei ole mitään vaaraa eksyä, mutta jos viidakko käy liian jännittäväksi, myös sienet opastavat sinut eteenpäin.


Tab Kak Hang Nak Nature Trail Tab Kak Hang Nak Nature Trail


Ensimmäisen view pointin saavutettuaan tietää olevansa puolessa välissä tätä Etelä-Thaimaan omaa Via Dolorosaa. Edessä aukeavat maisemat palkitsevat kuitenkin alun puserrukset, eikä auta kuin nakata retkikenkää toisen eteen.

Ylös on vielä matkaa.


Tab Kak Hang Nak Nature Trail

Tab Kak Hang Nak Nature Trail Tab Kak Hang Nak Nature Trail

Tab Kak Hang Nak Nature Trail


Vihdoin!

Viimeiset metrit kallion päälle kiivettyään on helppo hymyillä – vaellus oli vaivansa arvoinen, sillä edessä aukeaa Krabin karstimaisema koko komeudessaan: Khao Nap Nam, Khao Nak Nui, Khao Nami, Khao Klom sekä Phi Phi, jos on oikein kirkasta. Ao Nang ja tuhannet tuulessa huojuvat palmut. Railay siellä kaukana.

Etelä-Thaimaan kaunein kärki.


Thaimaa

Tab Kak Hang Nak Nature Trail

Tab Kak Hang Nak Nature Trail

Tab Kak Hang Nak Nature Trail

Hang Nakin luontopolku

Kohde: Tab Kak Hang Nak Nature Trail (Ngorn Nak Mountain)

Aloitus: Helpointa ja edullisinta olisi vuokrata skootteri (n. 200 THB/pvä). Matkaa Ao Nangin rannasta on sen verran, ettei voimiaan kannata käyttää polun alkuun kävelemiseen. Huono puoli on kuitenkin se, että joudut todennäköisesti vuokraamaan taksin tai tuktukin puoleksi päivää, ellet sitten tiedä luotettavan kuskin numeroa, jonka voit soittaa hakemaan. Löydät aloituspisteen Google Mapsista, kun haet “Tab Kak Hang Nak Nature Trail”.

Pituus: 3,7 km (koko matka nousua, ylhäällä hieman tasaisempaa). Nousumetrejä kertyy noin 500.

Haastavuus: Haastava, joskin polulla näki myös vanhempia kulkijoita ja muutaman reilusti yli kymmenvuotiaan lapsen. Aikaa minulla kului ylös melko rivakasti 1,5 h ja alas saman verran, sillä juurakkoinen, rikkonainen ja ajoittain myös liukas maasto on haastavaa kulkea. Kiipeämiseen kannattaa kuitenkin varata ainakin 2h, ja sadekelillä retki kannattaa siirtää seuraavaan päivään.

Mihin aikaan päivästä: Siten, että ehdit alas ennen pimeää. Minä aloitin klo 12:00.

Varusteet:Kunnon retkikengät sekä vähintään 2L vettä per henkilö, aurinkorasvaa ja evästä, sillä huipulla viettää mielellään tovin kaunista maisemaa ihaillen.

Hauskaa päivävaellusta!

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center