Perhokalastus setti aloittelevalle kalastajalle

Millainen olisi hyvä perhokalastus setti aloittelevalle perhokalastajalle? Lue ikänsä kalastaneen kalamonnin vinkit perhosetin hankintaan!

Kalastus on ollut osa elämääni lapsesta asti. Nykyisin se on elämäntapa. Ravustuksen ja verkkokalastuksen rinnalle nousivat ensin uistelu, kesäajan pilkkiminen Koskeloveden syvänteistä sekä jigaus ja erilaisilla vieheillä kalastaminen.

Perhokalastuksen aloitin keväällä 2017, jolloin myös ostin ensimmäisen perhovapani. Nälkä kasvoi syödessä, ja lohiperhonen puraisi lopullisesti vuonna 2019: lopputuloksena päädyin muuttamaan lohen perässä Finnmarkin Lakselviin, jota halkova Lakselva-joki tunnetaan yhtenä Euroopan parhaista lohijoista.

Mikäli mietit ensimmäisen perhokalastus setin hankkimista, löydät tästä artikkelista pari pätevää vinkkiä ensimmäisiksi kalastusvälineiksi. Sivun alareunasta löydät myös lisää muita hyödyllisiä linkkivinkkejä perhokalastusta käsittelevien artikkeleiden pariin.

Joten ei muuta kuin skitt fiske! kuten täällä Norjassa sanotaan, eli tietenkin kireitä siimoja!

 

Kairijoki
Ystäväni Jarno sai elämänsä ensimmäisen jalokalan Kairijoen perhokalastuskurssilla.

 

Perhovapojen luokitukset

Alkuun on hyvä mainita pari asiaa perhovavoista. Perhovavat luokitellaan kansainvälisen AFTM-luokituksen (American Fly-fishing Tackle Manufacturers) ja vavan pituuden mukaan. Luokituksen #numero kertoo vavan kokoluokan eli sen, mitä vavalla tyypillisesti kalastetaan (mitä isompi numero, sitä isompi kala, noin karkeasti todettuna). Lisäksi vavoista ilmoitetaan sen pituus (tuumissa), esim. 9´.

Pienempia jalokaloja onkiessani käytän Visionin GTfour 9´ #5 -vapaa. Kyseinen malli on kevyt ja taipuisa, ja sillä on hyvä kalastaa taimenia ja harjuksia. Lohelle se on kuitenkin liian kevyt. Lohenkalastuksessa käytän kahden käden Guidelinen Elevatea, joka on mitoiltaan 9′ #10.

Perhokalastuksen voi aloittaa esimerkiksi #6-7-luokan vavalla, joka sopii niin taimenelle kuin kirjolohelle, mutta myös pienemmälle lohelle. Jos taas mielit kalastamaan haukea, kannattaa valita suoraan #8-9-luokkainen perhovapa.

 

Poyrisjarvi
Kalavaelluksella Pöyrisjärven erämaassa. Tällä reissulla ongin Visionin GTfourilla, joka on oma luottovapani (mallia ei valitettavasti enää valmisteta).

 

Daiwa D Trout Fly -perhokalastus setti 9´ #6

Daiwa D Trout Fly on laadukas perhokalastus setti (kuva alla), joka sopii erinomaisesti aloittelevan perhokalastajan ensimmäiseksi vavaksi.

Perhokalastus setti sisältää:
• Perhokelan
• Valmiiksi puolatun pohjasiiman
• Settiin sopivan kelluvan perhosiiman
• Kartioperukkeen
• 4-osaisen Daiwa Trout Fly -vavan
• Vapaputken, jossa vapaa voi kuljettaa ja säilyttää

Tutustu tuotteeseen »

 

perhokalastus setti

 

Eumer Iisi Taimen 9´ #6 -perhosetti

Eumer Iisi Taimen on kalastusvalmis perhokalastus setti (kuva alla) uuden harrastuksen aloittamiseen. Kuten valmistaja itse toteaa, Eumer Iisi perhosetin 8-jalkainen nelosluokan perhovapa on ”kevyt ja tunnokas”.

Perhokalastus setti sisältää:
• Perhokelan
• Valmiiksi puolatun pohjasiiman
• Helppoheittoisen Eumer Iisi -perhosiiman
• Kartioperukkeen
• 4-osaisen Eumer Iisi Taimen -vavan
• Vapaputken, jossa vapaa voi kuljettaa ja säilyttää

Eumerin 6-luokan perhovapa soveltuu kirjolohen, taimenen ja ahvenen kalastukseen joella, merellä ja järvillä. Kevyempi 4-luokan sopii puolestaan harjukselle ja pintaperhoille, vapojen välimalli (#6) kirjolohelle ja taimenelle sekä jämäkkä 9#-perhosetti hauelle.

Tutustu tuotteeseen »

 

perhokalastus setti

Alfa Fishing
Yksi monista käyttämistäni keloista on Alfa Fishingin ”Arctic 3”.

 

Perhokalastuskurssit Suomessa

Savukosken Kairijoen Eräkeskuksella järjestetään joka vuosi viikonpituinen perhokalastuskurssi, jonka oppaana toimii (vuoden 2021 kalastusyrittjä) Jani Ollikainen. Kurssilla pääset opiskelmaan heittotekniikkaa, sitomaan perhoja ja tottakai myös kalastamaan!

Lue aikaisempien vuosien kalajuttuja alla olevista linkeistä:
Kaikki tiet vievät Savukosken Kairijoelle »
Kairijoki-situation 2.0 »
Kairijoki-situation 1.0 »
Lohi hymisee Ounasjoella »
Laggo-joen glitteriä »

Tutustu myös:
Lohen perhokalastus »
Perhokalastusvinkit kootusti »

 

IMG_7085