★ Kaupallinen yhteistyö: Discover Muonio

Ei visiitillä, vaan kylässä Muoniossa

Kun Muoniosta kysyttiin, haluaisinko tulla heille kylään, sanavalinta sai minut riemastumaan; termi jäi pyörimään kielen päälle ja kanavoi ajatuksiani pitkästä aikaa aivan erityisellä tavalla.

Nykyään me matkailemme, vierailemme, piipahdamme, lähdemme visiitille ja käymään mutta enää harvemmin kylään. Kun tapaan ystäviäni, näemme yleensä jossain sovitussa paikkaa, harvemmin enää kenenkään kotona (vaikka toki aina joskus kahvit vielä keitetään omassa keittiössä). Kyläily on ollut – ja painotan nimenomaan kohtaa on ollut – kaikenikäisten tapa viettää aikaa, jutella ja kertoa kuulumisia ilman, että näkemistä on suunniteltu puolta vuotta etukäteen. Sitähän se nimittäin tuntuu nykypäivänä olevan; meistä on tullut niin kiireisiä, että yllätysvierailu toisen luona tuntuu jopa mahdottomalta ajatukselta.

Toki yhdessä vietetty aika on aina parasta, mutta silti – koska sinä olet viimeksi käynyt sanan perimmäisessä merkityksessä kylässä?

 

Punaisenhiekan ranta

 

Discover Muonio -nimen takana on ajatus siitä, ettei paikan päällä vain piipahdeta, vaan ihmiset saapuvat näkemään, kokemaan ja oppimaan jotain uutta. Sama ideologia toteutuu myös heidän uudessa tunnuksessaan, jossa sinivalkoisen teeman kautta nostetaan esille alueen maailman puhtainta ilmaa sekä virkistäviä vesiä. Muodossa voi nähdä myös silmälasit, joiden läpi aluetta voi tarkastella, tai lusikan, jonka avulla voi makustella kaikkea kokemaansa, tietenkään tuntureiden ja lintujen siipien muotoa unohtamatta.

Muonio on todellinen luontohelmi, joka tarjoaa näkemistä ja kokemista etenkin hitaan matkailun ehdoilla. Täällä kannattaa pysähtyä aistimaan ja nauttimaan elämän perimmäisestä tekemisestä: olemisesta.

 

Discover Muonio

Köllöttelyretki Punaisenhiekan rannoille. Tältä näyttää juuri torkuilta herännyt onnellinen retkeilijä. Kuva: Oona Kuru, villarauha.fi

Riippumatto

Elämysmatkailu on trendikästä. Se tarkoittaa kuitenkin harmittavan usein sitä, ettei mikään enää tunnu riittävän: halutaan enemmän, halutaan hienompaa, halutaan parempaa, halutaan erikoisempaa. Kokemusten keräilystä on tullut mittelö, hattuun halutaan monta sulkaa.

Lomat ovat muuttuneet suorittamiseksi, kun kaikki mahdollinen pitää nähdä ja kokea, vaikka lomallahan kannattaisi ennen muuta pysähtyä ja vain nauttia hetkestä.

 

Punaisenhiekan ranta

 

Muoniossa kyläillessäni pääsin paikallisen yrittäjän, Villa Rauhan omistajan Oona Kurun kanssa aivan ihanalle köllöttelyretkelle Punaisenhiekan rannoille. Agendalla oli riippumatossa kiikkumista ja rauhoittumista, luonnosta nauttimista, metsän äänten kuuntelua, oman hengityksen tarkastelua.

”Suomalaiset vauvat ovat jo 1920-luvulta lähtien opetelleet nukkumaan päiväuniaan ulkona, mutta miksi me aikuiset emme tekisi samoin?” Oona ihmettelee ääneen ja peittelee minua muhkean untuvapeiton alle. Olen valunut syvälle riippumaton syliin, enkä tahdo sieltä pois.

 

Punaisenhiekan ranta

 

Oona on aivan oikeassa. Suurin osa vanhemmista on tiedetysti sitä mieltä, että heidän lapsensa nukkuvat pidempään ja paremmin ulkona, ja että lapset myös ovat paljon pirteämpiä ulkona nukuttujen päiväunien jälkeen. Kaupunkiasuminen toki asettaa haasteita tälle mahdollisuudelle, mutta viimeistään lomalla ulkona otettuja torkkuja kannattaa kokeilla.

”Monelle on todella vaikeaa olla aloillaan edes 15 minuuttia”, Oona sanoo ja jatkaa, ”laitetaanko me kuitenkin suoraan 20 minuuttia? Pistän puhelimeen hälytyksen ja tulen herättämään sinut sitten, luuletko että pysyt paikallasi sen aikaa?”
”Kyllä pysyn, varmasti!” vastaan ja pyydän Oonaa tuuppaamaan minulle hieman vauhtia.

Silmät alkavat lurppaamaan hetkessä. Yläpuolella huojuvat puut kahisevat vain vaivoin lähes tuulettomassa säässä. Pallasjärven rannassa molskahtaa kala. Ja kun oikein keskittyy, voi kuulla, kuinka puut kasvavat, mustikat pullistuvat ja muurahaiset kävelevät neulasten seassa.

Luonto puhuu meille kaiken aikaa. On meistä kiinni, haluammeko opetella kuuntelmaan, mitä sillä on sanottavanaan.

 

Punaisenhiekan ranta

 

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sydämessä sijaitsevan Muonion visio on olla vuonna 2025 Lapin vastuullisesti kasvuhaluisin ja onnellisin kansainvälinen matkailukohde. Discover Muonion missiona on lisäksi tehdä yhdessä paikallisten yritysten ja toimijoiden kanssa Muoniota ympärivuotisesti halutuksi ja saavutettavaksi sekä tukea yhteisöä ja kehityshaluisia yrityksiä kasvamaan vastuullisesti – myös siten, että alueen asukkaat ovat onnellisia.

 

Punaisenhiekan ranta

Punaisenhiekan ranta

Punaisenhiekan ranta

Punaisenhiekan ranta

 

”Kukkuu?” Oonan ääni kantautuu korviini.
”Taisin torkahtaa”, naurahdan levollisesti, ”olen kyllä muutenkin äärimmäisen hyvä nukkumaan.”

Nainen yllättää minut kotitekoisella kuumalla mehulla ja porkkanakakulla, jonka koristeeksi hän on kerännyt turpeita mustikoita.

Tämän rauhallisempaa ja palauttavampaa Lapin elämystä saa etsiä. Onneksi sen voi kuitenkin löytää täältä Muoniosta, vaikka jo tulevalla syyslomalla.

 

Punaisenhiekan ranta

 

Kyläile Muoniossa

Tutustu Discover Muonion tarinoihin Muoniovaaran munaherrasta ja Noita Akmeelista sekä monista muista alueen kiinnostavista henkilöistä ja kohteista »
Lue Discover Muonion blogia »
Tutustu retkitarjontaan, savusauno ja majoitu Villa Rauhassa »
Lue aiempi julkaisuni Taivaskeron kierrokselta sekä Pyhäjoen polulta »
Koe päivä Jerisjärveläisenä Lapin shamaanin kanssa »

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center