New York -nähtävyydet – koe nämä New Yorkissa!

KAUKOKAIPUUn TOP14 New York -nähtävyydet listaus nivoo yhteen kaikki Nykin parhaat (ja osin myös ilmaiset) nähtävyydet ja linkkivinkit.

New York tai New York City, viralliselta nimeltään City of New York – aina valveilla pysyvä maailman pääkaupunki ei nuku, vaan jaksaa tarjota nähtävää ja koettavaa ihan kaikille, kellon ympäri. Tunnetuimmat New Yorkin nähtävyydet, kuten Manhattan, Staten Island ja Long Island, keräävät kymmeniätuhansia matkailijoita vuosittain. Mutta löytyy täältä muutakin.

Hudson-joen kainalossa sijaitseva, kolmelle saarelle rakennettu uneton metropoli, New York, on takuulla maailman monipuolisimpia kaupunkikohteita. Täällä pääset shoppailemaan, bongailemaan kirpputoriaarteita, katsomaan Fire Islandin majakkaa, ihailemaan upeita nähtävyyksiä ja auringonlaskussa kylpevää maailman kuuluisinta silhuettia sekä inspiroitumaan teatterista ja musikaaleista.

 

New York -nähtävyydet

 

TOP14 Parhaat New York -nähtävyydet kootusti

Ota talteen TOP14 New York -nähtävyydet! Olen kerännyt tähän New York -nähtävyydet oppaaseen New Yorkin parhaat linkkivinkit ja omat suosikkini aiemmalta New Yorkin reissultani. Vierailin tuolloin Monopoly-pelin innoittamana myös pitkästä boarwalkistaan sekä entisaikojen salakapakoistaan tunnetussa Atlantic Cityssä sekä Connecticutissa.

Voit käyttää apunasi alla olevaa pikalinkkien luetteloa, jonka nimiä klikkaamalla pääset suoraan ko. kohteen vinkkeihin. Mukavaa ja onnistunutta matkaa New Yorkiin!

New Yorkin nähtävyyksiin lukeutuva Times Square kerää vuosittain 50 miljoonaa kävijää.

New York
New York nähtävyydet
New York -nähtävyydet TOP14: Time Square on New Yorkin sykkivä sydän.

New York -nähtävyydet

 

New Yorkin tunnetuin aukio: Elokuvahistorian Times Square

New York -nähtävyydet TOP14: Timesin pääkonttorin mukaan nimetty ja yksi New Yorkin eläväisimmistä nähtävyyksistä, Times Square, oli rehellisesti sanottuna jopa pienempi kuin odotin mutta silti näyttävä, totta kai. Ja täynnä ihmisiä. Totta kai.

Oi Tom Cruisea, onnenpekkaa, kun on saanut hetkensä tyhjillä kaduilla legendaarisessa Vanilla Sky (2000) -elokuvassa.

New Yorkin Time Squarella voit myös nauttia keskiyön taidenäyttelystä sekä juhlia uutta vuotta yhdessä tuhansien muiden kanssa.

Lue Time Squaren elokuvahistoriallinen matkatarina »

 

New York nähtävyydet
Timesin pääkonttorin mukaan nimetty Times Square on yksi New Yorkin eläväisimmistä nähtävyyksistä.

Staten Island Ferry New York
New Yorkin nähtävyydet kokee mukavasti myös lautan kyydistä.

 

Koe New Yorkin nähtävyydet Staten Islandin lautalta käsin

Time Squaren lisäksi myös Manhattanin pilvenpiirtäjät ja Staten Islandin lautta ovat tuttuja monista New Yorkissa kuvatuista elokuvista. Staten Islandin lautta vie matkailijan ihailemaan mereltä käsin Manhattanin eteläkärjessä sijaitsevia pilvenpiirtäjiä sekä vapauden jumalatarta esittävää Vapaudenpatsasta (Statue of Liberty).

Puolen tunnin ajan non-stopina kulkevat Staten Islandin lautat ovat ilmaisia, ja niiden kyydissä tunnettuja maamerkkejä pääsee ihailemaan kellon ympäri.

Katso Staten Island Ferryn aikataulut heidän virallisilta sivuiltaan »

 

Staten Island Ferry New York

 

The Vessel – New Yorkin kuvauksellisimmat portaat

New Yorkissa riittää loputtomasti nähtävää ja kuvattavaa. High Linen pohjoispäässä sijaitsee yksi kaupungin kuvatuimmista nähtävyyksistä, The Vessel. Arkkitehtuurisesti todella näyttävä portaikko on ilmainen käyntikohde, mutta muistathan silti varata liput hyvissä ajoin etukäteen.

 

Vessel New York
Arkkitehtuurisesti todella näyttävä portaikko, The Vessel, on ilmainen käyntikohde.

Vessel New York
The Vesseliä kannattaa kuvata ajan kanssa, monista eri kuvakulmista.

Brooklyn Bridge
Yksi New Yorkin loman kohokohdista on aikaisen aamun tai myöhäisillan kävely Brooklynista Manhattanille kaupungin kuuluisaa Brooklyn Bridgeä pitkin.

 

Aina yhtä kuvauksellinen Brooklyn Bridge

New Yokr nähtävyydet TOP14: Yksi New Yorkin loman kohokohdista on aikaisen aamun tai myöhäisillan kävely Brooklynista Manhattanille kuuluisaa Brooklyn Bridgeä pitkin. Brooklyn Bridgeltä avautuvat upeat ja kuvaukselliset maisemat niin Manhattanin kuin Brooklynin suuntaan: Manhattanin etelänpuoleiset toimistorakennukset hipovat taivasta ja ylitse muiden kohoaa uusi World Trade Centerin (Freedom Tower) torni, joka kalpenee vain Midtownin sylistä ponnistavasta Empire State Buildingista.

Brooklyn Bridgen käveltyään kannattaa samalla kierroksella vierailla myös Brooklyn Bridge Parkissa.

 

Brooklyn Bridge
Pienellä vaivalla Brooklyn Bridgeä pääsee kuvaamaan monista eri kuvakulmista.

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge Park
Alkuillan piknik Brooklyn Bridge Parkiin kannattaa lisätä oman New Yorkin matkan ohjelmaan.

 

New Yorkin suuri: Empire State Building

Tässä New Yorkin art deco -henkisessä ikonisessa rakennuksessa on aina jono. Aamuisin meininki on hieman maltillisempaa, minkä vuoksi Empire State Building sopii ehkä parhaiten juuri aamupäivän ohjelmaan. Illalla kannattaa sitten suunnata Rockefellerin katolle, josta New Yorkin kaupunkia sekä Empire State Buildingia pääsee vuorostaan ihailemaan niiden komeissa ilta-asuissa.

Varaa liput täältä » 

Central Park
Kaupungin keskuspuistoa eli Central Parkia kutsutaan myös New Yorkin keuhkoiksi.

 

Päiväpiknik vehreässä Central Parkissa

New Yorkin keskuspuistoa eli Central Parkia kutsutaan myös New Yorkin keuhkoiksi. Täällä voi lenkkeillä tai levähtää puiden varjossa, syödä piknikiä, maalata, harrastaa joogaa tai seurata katutaiteilijoin esityksiä.

Musiikkidiggareiden kannattaa vierailla myös John Lennonin muistomerkillä (Strawberry Fields), joka tuntumassa sijaitsee myös hänen ja Yoko Onon asuntona tunnettu, monien julkkisten kodikseen havittelema The Dakota. The Dakota on Manhattanin Central Park -puiston länsilaidalla sijaitseva asuinkerrostalo. Goottilaistyylisen vuonna 1884 valmistuneen rakennuksen suunnitteli arkkitehti Henry J. Hardenbergh, joka on suunnitellut myös Plaza-hotellin New Yorkissa.

Mikäli kurvaat Strawberry Fields -muistomerkiltä kohti kaupungin pohjoisosaa, päädyt Luonnontieteelliselle museolle (Natural History Museum), joka sekin on suosittu päiväretkikohde.

 

Central Park
New York nähtävyydet TOP13: John Lennonin muistomerkki.

Natural History Museum
New York nähtävyydet TOP13: Natural History Museum

 

Natural History Museum: Luonnontieteellinen museo

New Yorkin luonnontieteellinen museo, eli American Museum of Natural History New Yorkissa (AMNH), on koko perheen ja kaikkien luonnosta ja sen historiasta kiinnostuneiden matkailijoiden ehdoton käyntikohde omalla New Yorkin lomalla.

Museossa on esillä vaikuttava kokoelma dinosaurusten luurankoja ja erilaisia täytettyjä eläimiä. Vuonna 1869 perustettu museo erikoistunut diorama-näyttelyihin, joissa jo sukupuuttoon kuolleet sekä nykyisinkin elävät eläimet näkee niiden luontaista elinympäristöä muistuttavassa asetelmassa.

Kurkkaa lisäksi muiden New Yorkin museoiden ilmaiset vierailupäivät »

 

Natural History Museum

New York nähtävyydet

 

Mikä on New Yorkin tunnetuin nähtävyys? Tietysti Vapaudenpatsas – Statue of Liberty!

Vasemmassa kädessään Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen päivämäärällä varustettu lakitaulu, oikeassa kädessään valistuksen soihtu; Liberty Islandin saarella sijaitseva, vapauden jumalatarta esittävä Vapaudenpatsas, Statue of Liberty on New Yorkin tunnetuin maamerkki. Kun katsoo tarkasti, huomaa patsaan tallovan vasemmalla jalallaan rikkoutuneita kahleita.

★ Lauttoja lähtee satamasta kaiken aikaa, mutta mikäli haluat sisälle patsaaseen, varaa lippusi ajoissa »

 

New York nähtävyydet
New York nähtävyydet TOP13: Vapaudenpatsasta pääsee kuvaamaan ilmaiselta lautalta käsin.

Koe Top of The Rock auringonlaskun aikaan

Tunnetulta näköalaterassilta, Top of the Rockilta, aukeaa 360 asteen näkymä New Yorkin kattojen ylle. Tämän näköalapaikan etuna Empire State Buildingiin verrattuna on  tietenkin se, että kyseinen rakennus näkyy tältä tasanteelta.

Mikäli haluat nauttia New Yorkin ylle laskeutuvasta auringonlaskusta, varaa liput kahdeksaksi. Ja jos huono sää yllättää, tiketit voi aina vaihtaa respassa toiselle päivälle. Tein tämän itse kahdesti ja kannatti!

Lue matkajuttu täältä »

4th of July: Näin juhlit USA:n Itsenäisyyspäivää

Mikäli haluat ihailla ilotulituksia joen rannasta, levitä piknikvilttisi hyvissä ajoin: poliisi sulkee New Yorkin kadut ja rannalle pääsyn jo iltaviiden aikaan, minkä jälkeen värivalokimaraa pitää ihastella aidan takaa.

New York nähtävyydet
New Yorkin itsenäisyyspäivän ilotulitukset pitäisi jokaisen nähdä kerran elämässä.

 

Myös näistä New York tunnetaan: Coney Island ja charmantti boardwalk

Maailman vanhin toiminnassa oleva vuoristorata Cyclone sekä maailmanpyörä Wonder Wheel ovat molemmat Coney Islandin tunnettuja maamerkkejä ja suojelukohteita.

Alunperin intiaanien asuttama, eteläisessä Brooklynissa sijaitseva Cony Island tunnetaan niin Freakshowstaan kuin hodareistaan, joita myös minun oli pakko päästä testaamaan.

 

New York nähtävyydet
New Yorkissa pääsee viettämään myös rantalomaa. Ota tällöin suunnaksi Coney Island!

RIP 5Pointz – graffitien mekka

New Yorkin suosikkikohteiden listalle nousi myös maailman ensimmäiseksi graffitimekaksi tituleerattu 5Pointzin valtava 200 000 neliömetrin ulkoilmagalleria, joka oltiin maalattu rakennusten omistajien luvalla.

Valitettavasti massiivinen “white wash” puhdisti koko alueen ja tuhosi upeat spray-maalaukset. Onneksi historiaa kunnioittavassa museossa voi sentään vielä vierailla.

Tältä 5Pointz näytti koko komeudessaan »

New Yorkin nähtävyydet

 

New Yorkin pikaruokaravintolat

Shake Shack on melkein maailman paras hampurilainen ja sen mäsäyttäminen omana synttäripäivänä täyttä helmeyttä, Jack Rabbitsin universumin tähän saakka parhaasta hodarista sekä aivan käsittämättömän hyvistä wingseistä puhumattakaan. China Townissa sen sijaan lounastin pariinkin otteeseen aivan mielettömän hyvää vietnamilaista, eli kyllä niitä hyviäkin paikkoja löytyi monen huonon lisäksi.

Sanotaanko vaikka niin, että New York todella on ääripäiden kaupunki.

Lue matkakertomus epäonnistuneista ruokatreffeistä New Yorkissa »

 

New Yorkin nähtävyydet

Muista testata New Yorkissa hodareiden ja burgereiden lisäksi myös edullisia, dollarin tai kahden maksavia pizza-sliceja, joita voi ostaa pienistä kojuista. Pökerryttävän hyvää!

Majoittuminen New Yorkissa

Utica Avenue, neloslinjan päättäri, toimi kahden viikon ajan kotipysäkkinämme. Majoitus New Yorkissa on verrattaen kallista, ja rahvaisiin majapaikkoihin tottuneina päätettiin yhdeltä istumalta valita katto pään päälle Airbnb:n kautta. Kannatti, sillä kahden viikon majoitus omalla keittiöllä, suihkulla ja sisäänkäynnillä tuli loppujen lopuksi kustantamaan kaikkineen hieman reilut 800 €.

Lue lisää New Yorkissa majoittumisesta »

Koe toisen käden New York: Williamsburgin kirpputorit

Yhdistä valokuvauksellinen skyline aivan rannan tuntumassa sijaitsevaan East River State Parkin (90 Kent Ave, Brooklyn) kirpparikierrokseen. Tältä New Yorkin ulkoilmatorilta löytyy sunnuntaisin paljon upeita aarteita vanhoista peltipurnukoista koruihin, vaatteisiin, laukkuihin ja sisustustavaroihin. Paikka on figuurikeräilijöiden taivas. Tarjolla on myös paikallisten kädentaitajien tuotteita omaa food court -nurkkausta unohtamatta. Kokeile meksikolaista!

Lue artikkeli New York kirpparikierrokselta »

New Yorkin Williamsburgissa sijaitsevassa Beacon’s Closetissa vaatteet on laitettu esille siististi väreittän, mikä helpottaa massiivisen vaatevalikoiman tutkimista.

New Yorkin kirpputorit

New York Pride

Pääsimme iloksemme todistamaan myös New Yorkin maailman suurinta Pridea, johon lehtiotsikoiden mukaan osallistui yli 2 miljoonaa ihmistä. Juhlahumu kesti aamuun saakka, enkä ole hetkeen nähnyt niin paljon hyväntuulisia ihmisiä samassa paikassa, samaan aikaan. Ihanaa!

 

New York Pride

 

Lue myös nämä New York -vinkit

★ 20 New Yorkin parasta elämystä by  50 State Puzzle »

★ Matkavinkit ensikertalaiselle New Yorkiin by  50 State Puzzle »

★ Onko talvinen New York hyvä idea? by 50 State Puzzle »

★ New Yorkin helmiä kaupparakastajan silmin by 50 State Puzzle »

★ New York -vinkit by #Matkachat-kooste »

Privacy Preference Center