Mitkä nähtävyydet kannattaa kokea New Yorkissa? Katso lista!

New Yorkin TOP16 ilmaiset nähtävyydet -listaus nivoo yhteen kaikki Nykin parhaat kohteet, jotka kannattaa pinnata omalle reissulistalle.

New York tai New York City, viralliselta nimeltään City of New York – aina valveilla pysyvä maailman pääkaupunki ei nuku, vaan tarjoaa nähtävää ja koettavaa ihan kaikille, kellon ympäri. Tunnetuimmat New Yorkin nähtävyydet, kuten Manhattan, Staten Island ja Long Island, keräävät satoja tuhansia matkailijoita vuosittain. Mutta löytyy täältä muutakin!

Hudson-joen kainalossa sijaitseva, kolmelle saarelle rakennettu uneton metropoli, New York, on takuulla maailman monipuolisimpia kaupunkikohteita. Täällä pääset shoppailemaan, bongailemaan kirpputoriaarteita, katsomaan Fire Islandin majakkaa, ihailemaan upeita nähtävyyksiä ja auringonlaskussa kylpevää maailman kuuluisinta silhuettia sekä inspiroitumaan teatterista ja musikaaleista.

 

New York -nähtävyydet
New Yorkin kadut kutsuvat matkailijaa.

 

TOP 16 New York -nähtävyydet kootusti

Olen kerännyt tähän New York -oppaaseen parhaat linkkivinkit ja omat suosikkini aiemmalta New Yorkin reissultani. Vierailin tuolloin myös Monopoly-pelin innoittamana pitkästä boarwalkistaan sekä entisaikojen salakapakoistaan tunnetussa Atlantic Cityssä ja Connecticutissa.

Lue myös vinkit New Yorkissa majoittumiseen, ja jos reissaat hampurilaisten perässä, tarkista New Yorkin pikaruokaravintolat.

Voit käyttää apunasi alla olevaa pikalinkkien luetteloa, jonka nimiä klikkaamalla pääset suoraan ko. kohteen vinkkeihin. Mukavaa ja onnistunutta matkaa New Yorkiin!

Pikalinkit kohteisiin:

Safe travels!

 

New York nähtävyydet
New York -nähtävyydet TOP 16: New Yorkin kadut ovat täynnä elämää, ja Time Square on Nykin sykkivä sydän.

 

Parasta New Yorkissa

1. Elokuvahistorian Times Square

Tiesitkö, että Times Square on nimetty Timesin pääkonttorin mukaan? Tai ettei se koskaan ole niin tyhjä kuin Tom Cruisen tähdittämässä Vanilla Sky (2000) -elokuvassa. Täällä voit nauttia keskiyön taidenäyttelyistä ja juhlia uutta vuotta tuhansien muiden kanssa!

2. Koe New Yorkin nähtävyydet Staten Islandin lautalta käsin

Myös Manhattanin pilvenpiirtäjät ovat tuttuja monista New Yorkissa kuvatuista elokuvista. Staten Islandin ilmaisella lautalla pääset ihailemaan mereltä käsin Manhattanin eteläkärjessä sijaitsevia pilvenpiirtäjiä ja vapauden jumalatarta esittävää Vapaudenpatsasta.

3. The Vessel – New Yorkin kuvauksellisimmat portaat

High Linen pohjoispäässä sijaitsee yksi kaupungin kuvatuimmista nähtävyyksistä, The Vessel, jonka arkkitehtuurisesti todella näyttävä portaikko on ilmainen käyntikohde. Muistathan silti varata liput hyvissä ajoin etukäteen.

 

Vinkit New Yorkiin
Arkkitehtuurisesti todella näyttävä portaikko, The Vessel, on ilmainen käyntikohde.

 

4. Kuvauksellinen Brooklyn Bridge

Tee aamu- tai iltakävely kuuluisaa Brooklyn Bridgeä pitkin! Sillalta avautuvat upeat maisemat: Manhattanin etelänpuoleiset toimistorakennukset hipovat taivasta ja ylitse muiden kohoaa uusi World Trade Centerin (Freedom Tower) torni, joka kalpenee vain Midtownin sylistä ponnistavasta Empire State Buildingista. Vieraile samalla Brooklyn Bridge Parkissa.

 

Brooklyn Bridge
Yksi New Yorkin loman kohokohdista on aikaisen aamun tai myöhäisillan kävely Brooklynista Manhattanille kaupungin kuuluisaa Brooklyn Bridgeä pitkin.

Brooklyn Bridge
Pienellä vaivalla Brooklyn Bridgeä pääsee kuvaamaan monista eri kuvakulmista.

 

5. Empire State Building

Ikonisessa, art decoa edustavassa Empire State Buildingissa on aina jono. Vältä ruuhkia ja saavu tänne heti aamutuimaan! Illalla kannattaa suunnata Rockefellerin katolle, josta New Yorkia ja Empire State Buildingia pääsee ihailemaan upeassa auringonlaskun aikaan.

6. Päiväpiknik vehreässä Central Parkissa

New Yorkin keskuspuistoa, eli Central Parkia kutsutaan myös New Yorkin keuhkoiksi. Täällä voi lenkkeillä tai levähtää puiden varjossa, syödä piknikiä, maalata, harrastaa joogaa tai seurata katutaiteilijoin esityksiä.

 

Central Park
Kaupungin keskuspuistoa eli Central Parkia kutsutaan myös New Yorkin keuhkoiksi.

Central Park
New York nähtävyydet TOP13: John Lennonin muistomerkki.

 

7. John Lennonin muistomerkki

Musiikkidiggareiden kannattaa vierailla myös John Lennonin muistomerkillä (Strawberry Fields), joka tuntumassa sijaitsee myös hänen ja Yoko Onon asuntona tunnettu, monien julkkisten kodikseen havittelema The Dakota.

8. The Dakota (ulkoapäin)

The Dakota on Manhattanin Central Park -puiston länsilaidalla sijaitseva asuinkerrostalo. Goottilaistyylisen, vuonna 1884 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Henry J. Hardenbergh, jonka kynästä myös New Yorkin Plaza-hotelli on saanut rakenteensa.

Mikäli kurvaat Strawberry Fields -muistomerkiltä kohti kaupungin pohjoisosaa, päädyt Luonnontieteelliselle museolle (Natural History Museum), joka sekin on suosittu päiväretkikohde.

 

Natural History Museum

 

9. Luonnontieteellinen museo

New Yorkin luonnontieteellinen museo, American Museum of Natural History on koko perheen ja kaikkien luonnosta ja sen historiasta kiinnostuneiden matkailijoiden ehdoton käyntikohde New Yorkin lomalla. Museossa on esillä vaikuttava kokoelma dinosaurusten luurankoja ja erilaisia täytettyjä eläimiä. Vuonna 1869 perustettu museo erikoistunut diorama-näyttelyihin, joissa jo sukupuuttoon kuolleet sekä nykyisinkin elävät eläimet näkee niiden luontaista elinympäristöä muistuttavassa asetelmassa.

Kurkkaa lisäksi muiden New Yorkin museoiden ilmaiset vierailupäivät »

 

Natural History Museum
New York nähtävyydet TOP13: Natural History Museum

 

10. Vapaudenpatsas – Statue of Liberty

Vasemmassa kädessään Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen päivämäärällä varustettu lakitaulu, oikeassa valistuksen soihtu; Liberty Islandin saarella kohoava vapauden jumalatarta esittävä Vapaudenpatsas, Statue of Liberty, on New Yorkin tunnetuin maamerkki. Kun katsoo tarkasti, huomaa patsaan tallovan vasemmalla jalallaan rikkoutuneita kahleita.

★ Lauttoja lähtee satamasta kaiken aikaa, mutta mikäli haluat sisälle patsaaseen, varaa lippusi ajoissa.

 

New York nähtävyydet
New York nähtävyydet TOP13: Vapaudenpatsasta pääsee kuvaamaan ilmaiselta lautalta käsin.

 

11. Top of The Rock, auringonlaskun aikaan

Top of the Rockilta aukeaa 360° näkymä New Yorkin ylle. Näköalapaikan etuna Empire State Buildingiin verrattuna on tietenin se, että ESB näkyy tältä kattotasanteelta. Mikäli haluat nauttia auringonlaskusta, varaa liput kahdeksaksi. Ja jos huono sää yllättää, tiketit voi aina vaihtaa toiselle päivälle.

12. Juhli USA:n Itsenäisyyspäivää (4th of July)

Mikäli haluat ihailla ilotulituksia joen rannasta, levitä piknikvilttisi hyvissä ajoin: poliisi sulkee New Yorkin kadut ja rannalle pääsyn jo iltaviiden aikaan, minkä jälkeen värivalokimaraa pitää ihastella aidan takaa.

13. Coney Island ja charmantti boardwalk

Cyclone, maailman vanhin toiminnassa oleva vuoristorata sekä maailmanpyörä Wonder Wheel ovat Coney Islandin tunnettuja maamerkkejä ja suojelukohteita. Alunperin intiaanien asuttama, eteläisessä Brooklynissa sijaitseva Coney Island tunnetaan niin Freakshowstaan kuin hodareistaan, joita myös minun oli pakko päästä testaamaan.

 

New York nähtävyydet
New Yorkissa pääsee viettämään myös rantalomaa. Ota tällöin suunnaksi Coney Island!

 

14. 5Pointz – graffitien mekka (R.I.P)

TOP-listalle nousi myös maailman ensimmäiseksi graffitimekaksi tituleerattu 5Pointz: valtava 200 000m² ulkoilmagalleria. Valitettavasti massiivinen white wash puhdisti koko alueen ja tuhosi upeat spray-maalaukset. Onneksi historiaa kunnioittavassa museossa voi sentään vielä vierailla. Tältä 5Pointz näytti koko komeudessaan.

15. New Yorkin Public Library kutsuu hengähtämään

Maailman 4. suurin ja USA:n toiseksi suurin julkinen kirjasto, Public Library, sijaitsee Fifth Avenuen ja 42nd Streetin kulmassa. Korkeat katot, komeat rappukäytävät, salaperäiset salit ja käsittämätön määrä niteitä kutsuvat piipahtamaan, vaikket kirjastohiiri olisikaan.

16. New Yorkin kadut täyttyvät Pride-kansasta

Olen ilokseni päässyt todistamaan New Yorkin maailman suurinta Pridea, johon lehtiotsikoiden mukaan New Yorkin kadut täyttyivät yli 2 miljoonasta osallistujasta. Juhlahumu kesti aamuun saakka, enkä ole hetkeen nähnyt niin paljon hyväntuulisia ihmisiä samassa paikassa, samaan aikaan. Ihanaa!

 

New York Pride

 

New Yorkin nähtävyydet
Muista testata New Yorkissa hodareiden ja burgereiden lisäksi myös edullisia, dollarin tai kahden maksavia pizza sliceja, joita voi ostaa pienistä kojuista. Pökerryttävän hyvää!

 

New Yorkin pikaruokaravintolat

Shake Shack on melkein maailman paras hampurilainen ja sen mäsäyttäminen omana synttäripäivänä täyttä helmeyttä, Jack Rabbitsin universumin tähän saakka parhaasta hodarista sekä aivan käsittämättömän hyvistä wingseistä puhumattakaan. China Townissa sen sijaan lounastin pariinkin otteeseen aivan mielettömän hyvää vietnamilaista, eli kyllä niitä hyviäkin paikkoja löytyi monen huonon lisäksi.

Sanotaanko vaikka niin, että New York todella on ääripäiden kaupunki.

Lue matkakertomus epäonnistuneista ruokatreffeistä New Yorkissa »

 

New Yorkin nähtävyydet

 

Koe toisen käden New York: Williamsburgin kirpputorit

Yhdistä valokuvauksellinen skyline aivan rannan tuntumassa sijaitsevaan East River State Parkin (90 Kent Ave, Brooklyn) kirpparikierrokseen. Tältä New Yorkin ulkoilmatorilta löytyy sunnuntaisin paljon upeita aarteita vanhoista peltipurnukoista koruihin, vaatteisiin, laukkuihin ja sisustustavaroihin. Paikka on figuurikeräilijöiden taivas. Tarjolla on myös paikallisten kädentaitajien tuotteita omaa food court -nurkkausta unohtamatta. Kokeile meksikolaista!

Lue artikkeli New York kirpparikierrokselta »

 

New Yorkin kirpputorit
New Yorkin Williamsburgissa sijaitsevassa Beacon’s Closetissa vaatteet on laitettu esille siististi väreittän, mikä helpottaa massiivisen vaatevalikoiman tutkimista.

 

Majoittuminen ja AirBnB-kokemuksia New Yorkissa

Utica Avenue, neloslinjan päättäri, toimi kahden viikon ajan kotipysäkkinämme. Majoitus New Yorkissa on verrattaen kallista, ja rahvaisiin majapaikkoihin tottuneina päätettiin yhdeltä istumalta valita katto pään päälle Airbnb:n kautta. Kannatti, sillä kahden viikon majoitus omalla keittiöllä, suihkulla ja sisäänkäynnillä tuli loppujen lopuksi kustantamaan kaikkineen hieman reilut 800 €.

Jos haluat lukea enemmän kokemuksia AirBbB majoituksesta New Yorkissa, klikkaa tänne!

Lue myös nämä New York -vinkit

★ 20 New Yorkin parasta elämystä by  50 State Puzzle »
★ Matkavinkit ensikertalaiselle New Yorkiin by  50 State Puzzle »
★ Onko talvinen New York hyvä idea? by 50 State Puzzle »
★ New Yorkin helmiä kaupparakastajan silmin by 50 State Puzzle »
★ New York -vinkit by #Matkachat-kooste »

Privacy Preference Center