New York – Amerikan sykkivä sydän

New York tai New York City, viralliselta nimeltään City of New York. Aina valveilla pysyvä maailman pääkaupunki ei nuku, vaan jaksaa tarjota nähtävää ja koettavaa ihan kaikille, kellon ympäri.

New Yorkin nähtävyydet Manhattan, Staten Island ja Long Island – Hudson-joen kainalossa sijaitseva, kolmelle saarelle rakennettu maailman pääkaupungiksi kutsuttu uneton metropoli, New York, tarjoaa nähtävää ja koettavaa ihan kaikille. Lähde New Yorkiin shoppailemaan, bongailemaan kirpputoriaarteita, katsomaan Fire Islandin majakkaa, ihailemaan upeita nähtävyyksiä ja auringonlaskussa kylpevää maailman kuuluisinta silhuettia sekä inspiroitumaan teatterista ja musikaaleista.

Löydät tältä sivulta New Yorkin parhaat nähtävyydet sekä vinkit New Yorkin yöelämään ja muihin kohteisiin. Joten, tämän artikkelin myötä haluan toivottaa sinulle onnistunutta matkaa New Yorkiin!

 

New York

 

New Yorkin nähtävyydet

Olen kerännyt tähän New York -oppaaseen New Yorkin parhaat nähtävyydet, linkkivinkit sekä omat suosikkini New Yorkin reissultani. Vierailin tuolloin Monopoly-pelin innoittamana myös pitkästä boarwalkistaan sekä entisaikojen salakapakoistaan tunnetussa Atlantic Cityssä sekä Connecticutissa.

 

New York nähtävyydet

New York

New Yorkin nähtävyyksiin lukeutuva Times Square kerää vuosittain 50 miljoonaa kävijää.

New York

New Yorkin tunnetuin aukio: Elokuvahistorian Times Square

New Yorkin TOP 10 -nähtävyyksiin lukeutuva Timesin pääkonttorin mukaan nimetty ja yksi New Yorkin eläväisimmistä nähtävyyksistä, Times Square, oli rehellisesti sanottuna jopa pienempi kuin odotin mutta näyttävä, totta kai. Ja täynnä ihmisiä. Totta kai. Oi Tom Cruisea, onnenpekkaa, kun on saanut hetkensä tyhjillä kaduilla legendaarisessa Vanilla Sky (2000) -elokuvassa.

New Yorkin Time Squarella voit myös nauttia keskiyön taidenäyttelystä sekä juhlia uutta vuotta yhdessä tuhansien muiden kanssa.

Lue Time Squaren elokuvahistoriallinen matkatarina »

 

New York

Staten Island Ferry New York

 

Staten Islandin lautta

Time Squaren lisäksi myös Manhattanin pilvenpiirtäjät ja Staten Islandin lautta ovat tuttuja monista New Yorkissa kuvatuista elokuvista. Staten Islandin lautta vie matkailijan ihailemaan mereltä käsin Manhattanin eteläkärjessä sijaitsevia pilvenpiirtäjiä sekä Vapauden patsasta.

Puolen tunnin ajan non-stopina kulkevat Staten Islandin lautat ovat ilmaisia, ja niiden kyydissä tunnettuja maamerkkejä pääsee ihailemaan kellon ympäri.

Katso Staten Island Ferryn aikataulut heidän virallisilta sivuiltaan »

 

Staten Island Ferry New York

 

The Vessel – kaupungin kuvauksellisimmat portaat

High Linen pohjoispäässä sijaitsee yksi New Yorkin kuvatuimmista nähtävyyksistä, The Vessel. Arkkitehtuurisesti todella näyttävä portaikko on ilmainen käyntikohde, mutta muistathan silti varata liput hyvissä ajoin etukäteen.

 

Vessel New York

Vessel New York

Brooklyn Bridge

 

Brooklyn Bridge

Yksi New Yorkin loman kohokohdista on aikaisen aamun tai myöhäisillan kävely Brooklynista Manhattanille kaupungin kuuluisaa Brooklyn Bridgeä pitkin. Brooklyn Bridgeltä avautuvat upeat ja kuvaukselliset maisemat niin Manhattanin kuin Brooklynin suuntaan: Manhattanin etelänpuoleiset toimistorakennukset hipovat taivasta ja ylitse muiden kohoaa uusi World Trade Centerin (Freedom Tower) torni, joka kalpenee vain Midtownin sylistä ponnistavasta Empire State Buildingista.

Brooklyn Bridgen käveltyään kannattaa samalla kierroksella vierailla myös Brooklyn Bridge Parkissa.

 

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge Park

New Yorkin suuri: Empire State Building

Tässä New Yorkin art deco -henkisessä ikonisessa rakennuksessa on aina jono. Aamuisin meininki on hieman maltillisempaa, minkä vuoksi Empire State Building sopii ehkä parhaiten juuri aamupäivän ohjelmaan. Illalla kannattaa sitten suunnata Rockefellerin katolle, josta New Yorkin kaupunkia sekä Empire State Buildingia pääsee vuorostaan ihailemaan niiden komeissa ilta-asuissa.

Varaa liput täältä » 

Central Park

 

Piknikille Central Parkissa

Kaupungin keskuspuisto eli Central Park tunnetaan myös New Yorkin keuhkoina. Täällä voi lenkkeillä tai levähtää puiden varjossa, syödä piknikiä, maalata, harrastaa joogaa tai seurata katutaiteilijoin esityksiä.

Musiikkidiggareiden kannattaa vierailla myös John Lennonin muistomerkillä, joka tuntumassa sijaitsee myös hänen ja Yoko Onon asuntona tunnettu, monien julkkisten kodikseen havittelema Dakota Tower. Mikäli kurvaat Strawberry Fields -muistomerkiltä kohti kaupungin pohjoisosaa, päädyt Luonnontieteelliselle museolle, joka sekin on suosittu päiväretkikohde.

 

Central Park

Natural History Museum

 

Natural History Museum: Luonnontieteellinen museo

New Yorkin luonnontieteellinen museo, eli American Museum of Natural History New Yorkissa (AMNH), on koko perheen ja kaikkien luonnosta ja sen historiasta kiinnostuneiden matkailijoiden ehdoton käyntikohde New Yorkin lomalla. Museossa on esillä vaikuttava kokoelma dinosaurusten luurankoja ja erilaisia täytettyjä eläimiä. Vuonna 1869 perustettu museo erikoistunut diorama-näyttelyihin, joissa jo sukupuuttoon kuolleet sekä nykyisinkin elävät eläimet näkee niiden luontaista elinympäristöä muistuttavassa asetelmassa.

Kurkkaa lisäksi muiden New Yorkin museoiden ilmaiset vierailupäivät »

 

Natural History Museum

New York nähtävyydet

 

Mikä on New Yorkin tunnetuin nähtävyys? Tietysti Vapaudenpatsas – Statue of Liberty!

Vasemmassa kädessään Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen päivämäärällä varustettu lakitaulu, oikeassa kädessään valistuksen soihtu; Liberty Islandin saarella sijaitseva, Vapauden jumalatarta esittävä Statue of Liberty on New Yorkin tunnetuin maamerkki. Kun katsoo tarkasti, huomaa patsaan tallovan vasemmalla jalallaan rikkoutuneita kahleita.

Lauttoja lähtee satamasta kaiken aikaa, mutta mikäli haluat sisälle patsaaseen, varaa lippusi ajoissa »

 

New York nähtävyydet

Koe Top of The Rock auringonlaskun aikaan

Tunnetulta näköalaterassilta, Top of the Rockilta, aukeaa 360 asteen näkymä New Yorkin kattojen ylle. Tämän näköalapaikan etuna Empire State Buildingiin verrattuna on  tietenkin se, että kyseinen rakennus näkyy tältä tasanteelta.

Mikäli haluat nauttia New Yorkin ylle laskeutuvasta auringonlaskusta, varaa liput kahdeksaksi. Ja jos huono sää yllättää, tiketit voi aina vaihtaa respassa toiselle päivälle. Tein tämän itse kahdesti ja kannatti!

Lue matkajuttu täältä »

4th of July: Näin juhlit USA:n Itsenäisyyspäivää

Mikäli haluat ihailla ilotulituksia joen rannasta, levitä piknikvilttisi hyvissä ajoin: poliisi sulkee New Yorkin kadut ja rannalle pääsyn jo iltaviiden aikaan, minkä jälkeen värivalokimaraa pitää ihastella aidan takaa.

New York nähtävyydet

 

Myös näistä New York tunnetaan: Coney Island ja charmantti boardwalk

Maailman vanhin toiminnassa oleva vuoristorata Cyclone sekä maailmanpyörä Wonder Wheel ovat molemmat Coney Islandin tunnettuja maamerkkejä ja suojelukohteita. Alunperin intiaanien asuttama, eteläisessä Brooklynissa sijaitseva Cony Island tunnetaan niin Freakshowstaan kuin hodareistaan, joita myös minun oli pakko päästä testaamaan.

 

New York nähtävyydet

RIP 5Pointz – graffitien mekka

New Yorkin suosikkikohteiden listalle nousi myös maailman ensimmäiseksi graffitimekaksi tituleerattu 5Pointzin valtava 200 000 neliömetrin ulkoilmagalleria, joka oltiin maalattu rakennusten omistajien luvalla. Valitettavasti massiivinen “white wash” puhdisti koko alueen ja tuhosi upeat spray-maalaukset. Onneksi historiaa kunnioittavassa museossa voi sentään vielä vierailla.

Tältä 5Pointz näytti koko komeudessaan »

New Yorkin nähtävyydet

 

New Yorkin pikaruokaravintolat

“Shake Shack on melkein maailman paras hampurilainen ja sen mäsäyttäminen omana synttäripäivänä täyttä helmeyttä, Jack Rabbitsin universumin tähän saakka parhaasta hodarista sekä aivan käsittämättömän hyvistä wingseistä puhumattakaan. China Townissa sen sijaan lounastin pariinkin otteeseen aivan mielettömän hyvää vietnamilaista, eli kyllä niitä hyviäkin paikkoja löytyi monen huonon lisäksi. Sanotaanko vaikka niin, että New York todella on  ääripäiden kaupunki.”

Lue matkakertomus epäonnistuneista ruokatreffeistä New Yorkissa »

 

New Yorkin nähtävyydet

Muista testata New Yorkissa hodareiden ja burgereiden lisäksi myös edullisia, dollarin tai kahden maksavia pizza-sliceja, joita voi ostaa pienistä kojuista. Pökerryttävän hyvää!

Majoittuminen New Yorkissa

Utica Avenue, neloslinjan päättäri, toimi kahden viikon ajan kotipysäkkinämme. Majoitus New Yorkissa on verrattaen kallista, ja rahvaisiin majapaikkoihin tottuneina päätettiin yhdeltä istumalta valita katto pään päälle Airbnb:n kautta. Kannatti, sillä kahden viikon majoitus omalla keittiöllä, suihkulla ja sisäänkäynnillä tuli loppujen lopuksi kustantamaan kaikkineen hieman reilut 800 €. Lue lisää New Yorkissa majoittumisesta »

Koe toisen käden New York: Williamsburgin kirpputorit

Yhdistä valokuvauksellinen skyline aivan rannan tuntumassa sijaitsevaan East River State Parkin (90 Kent Ave, Brooklyn) kirpparikierrokseen. Tältä New Yorkin ulkoilmatorilta löytyy sunnuntaisin paljon upeita aarteita vanhoista peltipurnukoista koruihin, vaatteisiin, laukkuihin ja sisustustavaroihin. Paikka on figuurikeräilijöiden taivas. Tarjolla on myös paikallisten kädentaitajien tuotteita omaa food court -nurkkausta unohtamatta. Kokeile meksikolaista!

Lue artikkeli New York kirpparikierrokselta »

New Yorkin Williamsburgissa sijaitsevassa Beacon’s Closetissa vaatteet on laitettu esille siististi väreittän, mikä helpottaa massiivisen vaatevalikoiman tutkimista.

New Yorkin kirpputorit

New York Pride

Pääsimme iloksemme todistamaan myös New Yorkin maailman suurinta Pridea, johon lehtiotsikoiden mukaan osallistui yli 2 miljoonaa ihmistä. Juhlahumu kesti aamuun saakka, enkä ole hetkeen nähnyt niin paljon hyväntuulisia ihmisiä samassa paikassa, samaan aikaan. Ihanaa!

 

New York Pride

 

Lue myös ystävieni New York -vinkit

20 New Yorkin parasta elämystä »
Matkavinkit ensikertalaiselle New Yorkiin »
Onko talvinen New York hyvä idea? »
New Yorkin helmiä kaupparakastajan silmin »
#Matkachat-kooste: New York -vinkit »

New Yorkin Public Library kutsuu hengähtämään

NEW YORK PUBLIC LIBRARY, New York City. Maailman neljänneksi suurin ja Yhdysvaltojen toiseksi suurin julkinen kirjasto, New Yorkin kaupunginkirjasto sijaitsee Fifth Avenuen ja 42nd Streetin kulmassa. Kirjastojärjestelmään kuuluu neljä tutkimuskirjastoa ja 88 sivukirjastoa Manhattanin, Bronxin ja Staten Islandin kaupunginosissa.

Korkeat ja upeat katot, komeat rappukäytävät, salaperäiset salit ja käsittämätön määrä niteitä kutsuvat piipahtamaan, vaikket kirjastohiiri olisikaan. Tai, entä jos istahdatkin vapaalle paikalle pitkän pöydän ääreen ja aloitat sen ensimmäisen romaanisi kirjoittamisen?

Kirjaston verkkosivut ja aukioloajat »
Lue myös artikkeli maailman kauneimmista kirjastoista »

Privacy Preference Center