Pohjois-Norjan parhaat nähtävyydet Hamningbergistä Helgelandiin

Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet
Pohjois-Norja on yksi maailman upeimmista matkakohteista. Koe Lofoottien jylhät meritunturit, Vesterålenin kesäaikaan järjestämät valassafarit, Finnmarkin upeat erämaaylängöt, oma kotikuntani Porsanger, Pohjolan Pariisin tunnettu Tromssa sekä Varangin niemimaan historialliset matkakohteet.
Paras tapa kohteiden kiertämiseen on tietenkin oma auto.
Nordlandinportti (Nordlandsporten) on portti Pohjois-Norjaan Trøndelagin ja Helgelandin maakuntien välisellä rajalla. Täältä löydät suuren levähdysalueen, ravintolan ja matkamuistomyymälän. Katso kohde kartalla!
Yleisesti Pohjois-Norja (Nord-Norge) koostuu kolmesta läänistä: Nordlandista, Tromssasta ja Finnmarkista, jotka pitävät sisällään kiinnostavia matkailualueita.



Asuin vuoden Vesterålenissa, monille tutun Lauri Pietikäisen pienessä mökissä hänen maatilallaan.
Seitsemäs vuoteni (2025) Porsangerin Lakselvissa sujuu kuin tanssi, tämä on ehdottomasti loppusijoituskohteeni. Näiden vuosien aikana minulla on ollut aikaa koluta läpi Pohjois-Norjan kauneimpia matkakohteita – myös löytää ne parhaat kalapaikat, joista myös pääset lukemaan vinkit tästä oppaasta.
Kirjoitin myös romaanin Vaella, kalasta, rakasta vuodestani Gavlfjordvuonon varrella. Jos haluat, voit tilata kirjani täältä. Kenties tunnistatkin, että kirjan kannessa on Dronningrutan kauneimmasta kohdasta ikuistettu yöttömän yön maisema.
Toivon, että näistä vinkeistä on hyötyä tulevalle Pohjois-Norjan matkallesi!
Aloitetetaan Pohjois-Norjan nähtävyyksien läpikäynti Barentsinmeren rannalta, Varangin niemimaalta.
Ha en fin tur! kuten me Norjassa sanomme.


Tallenna Pohjois-Norjan kartat käyttöösi
Pääset pian lukemaan parhaita kohdevinkkejäni tänne pohjoiseen. Sitä ennen haluan jakaa sinulle Pohjois-Norjan kartat, jotka voit tallentaa omaan käyttöösi. Voit tallentaa kartan omiin suosikkeihisi klikkaamalla kartan otsikon perässä olevaa tähteä.
Vinkki: Klikkaa alla olevan kartan vasemman reunan pienellä nuolella varustettua kuvaketta ja näet kaikki kohteet nimijärjestyksessä.


Parhaat kalapaikat Pohjois-Norjassa
Työskentelen sekä matkailu- että kalastustoimittajana. Mikäli kalastus Pohjois-Norjassa kiinnostaa, olen kirjoittanut paljon vinkkejä aiheeseen liittyen Kalast.us-sivustollani.
Tässä Norjaan liittyvät kalastusaiheiset vinkkini:
- Norjan kalastusluvat – nämä luvat tarvitset mukaan reissuun
- Ottipelit ja kalastusvälineet Norjan pyyntireissulle
- Rantakalastus Norjassa – yli 150 kalapaikkaa kartalla
- Kalastus Norjan vuonoilla – luvat, kalalajit ja kohteet
- Kalastus Norjan tuntureilla ja Finnmarkissa
Skitt fiske!
Karunkaunis Varangin niemimaa
Varanginvuono on itään aukeava, noin 100 kilometriä pitkä Barentsinmeren lahti. Vaikka länsiosassaan Varanginvuono on ”vain” kahdeksan kilometriä leveä, vuonon suu on Vuoreijan ja Kirkkoniemen kaupunkien välillä kymmeniä kilometrejä.
Voit hyödyntää yllä olevaa Varangin kohdekarttaa omalle reissullesi.
Varangin niemimaa (Varanki) sijaitsee siis aivan Pohjois-Norjan koillisnurkassa. Tämä on yksi suosikkikohteistani, sillä täältä löydät upeita historiallisia kohteita mutta myös huikeita kalapaikkoja!
Varangin alue on myös takuuvarma paikka nähdä ja valokuvat pohjoisen ikonin lintu, lunni.

Hornøyan lintusaarella tapaat pohjolan ikonisen linnun, lunnin
Mikäli haluat nähdä tämän upean keltanokan sekä muut lintulajit, kuten merikihun, ruokin, etelänkiislan, pikkukajavan ja merimetson, ota suunnaksi Hornøyan lintusaari. Ja jos tilaa on, varaa yöpyminen lintusaaren majakasta. Koska Hornøya on Norjan itäisin piste, pääset nauttimaan henkeäsalpaavista merimaisemista.
Ja jos tilaa on, varaa yöpyminen lintusaaren majakasta.
Lintukausi asettuu ajalle 1. maaliskuuta – 1. syyskuuta. Vardøn satamasta lähtee päivittäisiä laivamatkoja, joilla voi viettää saarella useita tunteja.



Vuoreija (Vardø) jakaa mielipiteitä
Varangin niemimaan itäisimmässä nurkassa sijaitseva Norjan viimeinen kaupunki on saanut osakseen monenlaisia kuvauksia aavekaupungista suorastaan karmivaan kylään.
Minusta perhosen muotoinen Vuoreija oli kuitenkin hurmaava! Mitä sinä olet mieltä?
Pomor Museum (Pomor Museet) esittelee entisaikojen kaupankäyntiä Norjan ja Venäjän välillä. Partisaanimuseo puolestaan kertoo Finnmarkin partisaanien ponnisteluista taistelussa vapaan Norjan puolesta 1940–1944.
Puinen Drakkar-taideteosta ovat inspiroineet viikinkilaiva, dinosauru ja poseeraava valas. Sana ”Drakkar” juontaa juurensa suurista viikinkilaivoista, joissa oli yli 20 soutajaa. Drakkarit oli tehty rakennusmateriaalin jäänteistä, ja sitä perinnettä tämäkin puinen patsas kunnioittaa.
Vuoreijan luontopolut löydät kätevästi Visit Vardøn sivustolta.

Heksemonument ei unohda noitavainoja
Heksemonument, Steilnesetin muistomerkki, on pystytetty muistoksi niille, jotka menettivät henkensä Finnmarkin noitavainojen aikana 1600-luvulla.
Installaatio koostuu liekkitalosta, jossa on esillä ranskalais-amerikkalaisen taiteilija Louise Bourgeoisin taideteos, ja muistohallista, jonka on suunnitellut sveitsiläinen arkkitehti Peter Zumthor. Finnmarkin noitaoikeudenkäyntien pöytäkirjoihin perustuvat muistohallin tekstit on kirjoittanut historioitsija Liv Helene Willumsen.

Hamningberg – sodasta selvinnyt kalastajakylä Båtsfjordin kunnassa
Aivan Koillis-Norjan nurkassa sijaitseva Hamningberg eli Hámbiergi on yksi harvoja toisesta maailmansodasta selvinneitä kyliä. Lähes kaikki muut tuhoutuivat Finnmarkin hävityksessä vuosina 1944–45. Tämän kalastakylän ainoa tieyhteys kulkee Vardøn kunnan kautta, josta onkin melko pitkän ajomatkan Båtsfjordin (johon kylä kuuluu) kunnan muille alueille.
Kohteen nähtävyyksiä ovat Saksan armeijan jäänteet toisen maailmansodan ajalta, Barentsinmeren sinisenä hohtavat laineet, perinteinen rannikkokulttuuri sekä vanhat kalamajat, jotka aikoinaan kuhisivat elämää. Tänne johtaa myös yksi Norjan 18 kauneimmasta maisemareitistä.


Vesisaaressa (Vadsø) puhutaan kveeniä ja Annijoella pyydetään lohta
Vadsø, Čáhcesuolu, on sekä Vesisaaren kunnan että Finnmarkin läänin hallinnollinen keskus ja Itä-Finnmarkin toiseksi suurin kaupunki. Vesisaaren sijaitsee Varangin niemimaan etelärannalla, kuvankauniin Varangin vuonon varrella.
Vesisaaressa puhutaan Ruijan suomea eli kveenin kieltä, samoin kuin meillä Lakselvissa. Suomalainen voi hyvin ymmärtää kveeninkieltä ja toisin päin, mutta jotkin sanat saattavat aiheuttaa hilpeyttä: potaattikulta tarkoittaa perunalastuja ja lentohamina tietenkin lentoasemaa.
Kveeniä puhuvien siirtolaisten historiaa esittelevä Vadsø Museum (Ruija kvenmuseum) on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde.
Kun ajelet Annijoen ohi, käy kuvaamassa komea laivanhylky rannan tuntumassa. Samoista kohdin löydät myös turskankuivaustelineet. Ja muista ajaa hitaasti, sillä täällä on joka puolella lampaita!

Kveenien kylä Pykeija tunnetaan myös Pikku-Suomena
Pieni ja pittoreski kalastajakylä Pykeija eli Bugøynes eli Pikku-Suomi sijtaisee Varanginvuonon etelärannalla. Jos haluat sukeltaa syvälle mielenkiintoiseen kveeni-historiaan, lue Ingeborg Arvolan Pykeijaan sijoittuva Jäämeren laulu. Lupaan, että katsot tätä kohdetta uusin silmin!
Pykeijan elämyksiä ovat tietenkin Jäämeren sauna sekä jännittävät kuningasrapusafarit.
Lue myös ystäväni Sarin kirjoittama matkareportaasi kohteesta.

Historiallinen Grense Jakobselv ja Pohjois-Norjan viimeinen ranta
Kun kävelee Grense Jakobselvin rantatörmälle ja katsoo vastarannalle, näkee Venäjän. Pykeijasta kaakkoon, vain 50 kilometrin päässä naapurimaan rajasta ja 60 kilometrin päässä Kirkkoniemestä sijaitseva kylä on lähes itäisin piste koko Pohjois-Norjassa.
Pystytä teltta pohjoisen perimmäiselle rannalla ja käy katsomassa kivikappelia, joka rakennettiin vahvistamaan Norjan aluevaatimusta alueella ja nimettiin Ruotsi-Norjan kuninkaan, Oskar II:n mukaan.

Finnmark – norjalaistenkin mielestä maan monipuolisin luontomatkailualue
Jos kysyt Pohjois-Norjassa asuvalta norjalaiselta, mikä kohde on kaikista monipuolisin, vastaus on aina sama: Finnmark, ja vielä tarkemmin, Porsanger.
Vaikka asun täällä itse, olen myös alkuperäisasukkaiden kanssa samaa mieltä; missään ei ole yhtä laajoja erämaita eikä yhtä hyvää ja monipuolista kalastusta kuin täällä. Yksinään Porsangerin kunnasta löydät 4000 kalastettavaa järveä.
Norjan kalastusvinkit ja ottipelit löydät toiselta sivustoltani, joka kantaa nimeä Kalast.us.

Silfarin kanjoni on Børselvin luontohelmi
Jääkauden jälkeisten sulamisvesien ja tuhansia vuosia kestäneen eroosion synnyttämä, Euroopan suurimpana valjastamattomana kanjonina tunnettu Silfarin kanjoni on mainio päiväretkikohde Pohjois-Norjaa autolla kiertäville matkailijoille.
Noin 80 metrin syvyisen, jylhän ja jyrkän kanjonin pohjalla kuohuu turkoosinvihreä Børselva eli suomalaisittain Pyssyjoki. Tämäkin alue kuuluu kotikaupunki Lakselvin kanssa Porsangerin kuntaan.
Børselva on Lakselvan ja Stabburselvan ohella Finnmarkin tunnetuimpia lohijokia, minkä lisäksi kirkkaat vedet houkuttelevat myös snorklaajia: Pyssyjoen villinä virtaavien kuohujen loppupäästä löytyy uimiselle soveltuva pooli, jossa vesi virtaa enää hiljakseen.

Lakselv (Lemmijoki) – oma kotikaupunki Porsangerin kunnassa
Valtaosa Norjan-matkaajista hurauttaa Lakselvin ohi Ifjordiin tai Nordkappiin tai Havøysundiin tai suoraan Tromssan lääniin. Ei kannattaisi.
Toisaalta, ei ihme: Porsangerin kunnassa sijaitseva Lakselv, suomalaisittain Lemmijoki, tunnetaan pääsääntöisesti lohenkalastajien keskuudessa. Lakselva oli nimittäin aikoinaan yksi Euroopan parhaista suurlohijoista. Nykyisin kyttyrälohet aiheuttavat päänvaivaa samoin kuin virtavesien lämpeneminen, mutta vielä toistaiseksi täällä voi kalastaa.
Kalastuksen lisäksi Porsangerin kunnasta löytyy Stabbursdalenin kansallispuisto sekä upeat kolmen Porsijärven kierros ja Ritaojan kierros.
Rappan vesiputoukset aivan Lakselvin kylän reunalla ovat nekin saaneet Tripadvisorissa 4.8 tähteä. Tänne ei tarvitse edes kiivetä, saat hienon kuvan jo ruokakauppa Coopin pihalta.
Aivan Laksevin kylän vieressä sijaitsee yksi hienoimmista camping-paikoista, joka on vieläpä maksuton. Olen merkinnyt tämänkin paikan Pohjois-Norjan karttaan, jonka löydät tältä sivulta. Levähdyspaikka sijaitsee aivan vuonon rannassa ja vain muutaman kilometriä Laksevista kohti Olderfjordia.

Trollholmsundin kivettyneet dolomiittipeikot
Trollholmsund voi olla 700 miljoonaa vuotta vanha geologinen ilmiö tai legenda, jonka tahtoo uskoa todeksi.
Indre Billefjordissa lähellä Lakselvia sijaitseva luontokohde on erityinen. Joka puolella on valkoista kiveä; Porsanginvuonoa halkova dolomiittisuoni on puhjennut täällä sekä vuonon toisella puolen, Trollholmin niemenkärkeä vastapäätä sijaitsevalla Reinøyan saarella.
Mutta mistä Trollholmsund on saanut nimensä? Lue täältä ja pinnaa kohde talteen, vain kilometrin pituinen tasamaata kulkeva polku sopii kaikenikäisille!

Kongsfjord on yksi Pohjois-Norjan tärkeimmistä nähtävyyksistä
Jatketaan kohti Tanaa. Majakkabongarit ja karuja merimaisemia rakastavat matkailijat ottavat suunnaksi kauniin Kjølnesin majakan. Jäin itse yöksi tälle rannalle ja pääsin aamutuimaan kuvaamaan aivan huikeaa auringonnousua!
Samalla reissulla kannattaa piipahtaa myös Berlevågin kalastajakylässä sekä Kongsfjordissa, joka on yksi harvoja toisen maailmansodan pommituksista säilyneitä Finnmarkin kyliä Pohjois-Norjassa.
Täältä löydät myös museomaisen Landhandel-putiikin, josta kannattaa ostaa kahvit ja vohvelit!


Rullakiviranta Luovttat kilisee kuin pussillinen marmorikuulia
Luovttatin rullakiviranta on yksi Pohjois-Norjan suosituimmista nähtävyyksistä. Värikkäiden ja aaltojen liikkeistä helisevien kivijen ranta sijaitsee Tanavuonon etelärannalla. Kartalla löydät tämän kohteen Šearesgieddejávri-järven itäpuolelta.
Tästä artikkelista löydät niin reittikuvauksen kuin kartan kohteeseen.

Hammerfestin nähtävyydet ja maailman toiseksi suurin kivi Håja
Norjan arktinen öljypääkaupunki Hammerfest sijaitsee Valassaaren (Kvaløya) länsirannalla. Näin ollen Hammerfest onkin yksi maailman pohjoisimmista kaupungeista.
Hammerfestin nähtävyyksiä ovat muun muassa Isbjørnklubben eli Polar Bear Societyn näyttely, maailman toiseksi suurin kivi Håja, saamelaisten Pyhä Stallo sekä Norjan toiseksi vahvin virtauspaikka Saltsraumenin jälkeen.
Piipahda myös Struven ketjun muistomerkillä (josta saat parhaan kuvan Håjasta), Salen-tunturin näköalapaikalla, Jälleenrakennusmuseossa, Sinisellä palviljongilla, naparetkien sankarin eli kokki Adolf Henrik Lindstrømin patsaalla, Skansenin tykillä sekä Hammerfestin satama-alueella.
Löydät nämä vinkit kootusti Hammerfest TOP 10 -artikkelista.

Nordkapp – täällä juodaan aina samppanjaa
Euroopan pohjoisin autolla saavutettava piste, Nordkapp, on Pohjois-Norjan suosituimpia matkakohteita. Mutta mistä seitsenosainen Children of the World -monumentti kertoo, kuka oli Nordkappin ensimmäinen turisti, ja miksi täällä juodaan aina samppanjaa?
Havøysundin maisematiellä kohti Furuholmenin majakkaa
Scenic Route Havøysund on yksi Norjan kahdeksastatoista kansallisesta maisemareitistä. Merenrantaa pitkin kulkevalla reitillä on pituutta 66 kilometriä ja sen varrella pääset näkemään upeita maisemia ja historiallisia kulttuurikohteita. Reitti kulkee Kokelvista Havøysundiin, mutta toki voit ajaa sen toiseenkin suuntaan.
Reitillä kannattaa pysähtyä ihailemaan Fruholmenin majakkaa sekä Mollvikan rullakivirantaa.


Narvikin – koe Norjan urbaanein vuoristokohde
Narvik (Áhkánjárga) on Pohjois-Norjan Nordlansissa sijaitseva satamakaupunki ja saman niminen kunta. Monet, kenties sinäkin, tuntevat kohteen Pohjois-Ruotsin Kiirunaan johtavasta rautatiestä, kaivoksista ja alueen sotahistoriasta.
Mutta on täällä muutakin: Pohjois-Euroopan ensimmäinen köyrirata (1957), Norjan huikeimpia alamäki- ja maastopyöräreittejä sekä laskettelukeskus Narvikfjellet, joka isännöi vuoden 2029 alppihiihdon maailmanmestaruuskisoja.

Tromssa – Pohjolan Pariisi ja Jäämeren portti
Noin 70 000 asukkaan Tromssa, Pohjolan Pariisi, on pohjoismaiden suurin Napapiirin pohjoispuolella sijaitseva kaupunki sekä lääni, joka kattaa monia upeita luontonähtävyyksiä.
Viehättävä ja vilkas Tromssan kaupunki on omiaan päivän tai kahden pysähdykseen, etenkin mikäli haluat istahtaa iltaa paikallisessa pubissa ja vierailla naparetkeilyn historiasta kertovassa Polarmuseet-museossa.
Kaupungin näyttävimpiä vierailukohteita ovat Jäämerenkatedraali (eli Tromsdalenin kirkko) sekä aivan kaupungin keskustasta löytyvä upea kirjasto.
Tromssan läänissä matkaillessaan kannattaa tutustua myös naapurisaariin Sommarøyyn, Kvaløyaan ja Ringvassøyaan, jotka muistuttavat paljon Lofootteja.

Tapahtumia Tromssassa
Tromsossa järjestetään useita kiinnostavia tapahtumia ympäri vuoden.
Musiikin ystäviä hemmotellaan erilaisilla festareilla ja tapahtumilla, joista tunnetuimmat ovat keväinen Tromsø Jazz, heinäkuinen Bukta, elokuinen Rakettnatt ja lokakuinen Insomnia. Kulttuurista kiinnostuneiden kannattaa saapua juhlimaan Sami Week -tapahtumaa, joka huipentuu saamelaisten kansallispäivään 6. helmikuuta.
Jos satut harrastamaan juoksemista, koe vähintään kerran elämässä Polar Night Half Marathon, joka juostaan tammikuun alussa. Talvikisojen lisäksi Tromsossa juostaan myös Midnight Sun Marathon.
Tammikuun loppupuolella järjestetään vuotuiset Tromsøn kansainväliset filmifestarit, jotka tuovat kaupunkiin elokuvamatkailijoita ympäri maailmaa. Samoihin aikoihin elokuvafestareiden kanssa vietetään myös kansainvälistä musiikkijuhlaa, The Northern Lights Festivalia.
Viskin ystävien kannattaa tallentaa kalenteriin vuotuiset, tammikuussa järjestettävät Arctic Whiskey -festarit.

Gorsa, Pohjois-Euroopan syvin kanjoni
Gorsabrua eli Gorsan silta on enemmän kuin näköalapaikka – täällä seisot tyhjän päällä, Pohjois-Euroopan syvimmän kanjonin, Gorsan, yläpuolella
Yleensä maisemia ihailee yläviistoon, mutta täällä ei saa katsettaan kengänkärjistä. Gorsan kanjonin kammottava kita, tumma ja kylmä, nielee ilmaa 153 metrin syvyydeltä ja pärskii niin, että kasvot kastuvat.
Jos tämä ei ole yksi Pohjois-Norjan komeimmista nähtävyyksistä niin ei sitten mikään.
Kanjonin pohjaa ei näe, eikä tämä ole vertaus vaan fakta: sumupilvet peittävät kaiken, sumentavat katseen ja saavat silmät räpsymään.
Tässä kun seisoo, ei todellisuudessa tiedä, mitä alapuolella on.

Senja, Pohjois-Norja pienoiskoossa
Senja on kuin Pohjois-Norja pienoiskoossa. Saarta ei suotta kutsuta Lofoottien pikkusiskoksi, näkymät ovat yhtä kauniit ja jylhät ja saarikin Norjan toisiksi suurin heti Huippuvuorten jälkeen.
Suosituinta Senjaa on tietenkin Fjordgårdin alue Seglan (639 m) ja Hestenin (556 m) ansiosta. Rauhallisemmat polut, ja silti yhtä upeat, löydät, kun otat suunnaksi Grytetippenin (885 m) ja Kaipenin (938 m).
Tromssan läänissä sijaitseva, alle 10 000 asukkaan Senja on kuin Pohjois-Norja pienoiskoossa: täältä löytyy korkeita vuoria ja komeita vuonoja, hiekkarantoja sekä hiljaisia metsiä, soita, niittyjä ja tietenkin pieniä, perinorjalaisia kalastajakyliä.

Husfjellet, maisema kuin maalaus
Husfjelletin vaelluspolun alku löytyy läheltä Skalandia ja Bøværia, Senjan luoteiskulmasta. Auton voi jättää parkkiin Bergin kirkolle, jonka kupeesta polku alkaa. Matkaa Husfjelletin huipulle kertyy mennen tullen noin 7 kilometriä, ja aikaa päiväretkelle kannattaa varata 4–5 tuntia.
Muista vedenpitävät vaelluskengät, sillä maasto on ajoittain hyvin kosteaa. Vetisimpien osuuksien yli on rakennettu pitkospuut.

Husfjellet, maisema kuin maalaus
Upea Ersfjordin ranta Scenic Route Senjan varrella vaatii pysähtymään ja pulahtamaan. Täältä saat ikuistettua myös upean auringonlaskukuvan!
Ehdottomia kulttuurihistoriallisia käyntikohteita ovat norjalaisten pyhälle kalalle, ruijanpaltaalle, pyhitetty Skrolsvikin Kveitmuseum sekä Lenvikin oma museo, piilossa keskellä kulttuurimaisemaa.
Lenvikin museon esineistö ja faktat keskittyvät soutuun, purjehdukseen ja kalastustukseen, kuinkas muuten. Museon päänäyttelyt sijaitsevat vuodelta 1885 peräisin olevassa vanhassa pappilassa. Vuonna 2024 tänne avattiin pieni näyttely, joka keskittyy saamelaisten historiaan alueella.
Hyviä majoituspaikkoja alueella ovat Skoghus, Mettes holiday home ja Visit Leif at Senja.
Vierailun arvoinen Ånderdalenin kansallispuisto
Norjassa, kuten Suomessakin, kansallispuistot ovat ilmaisia ja niissä noudatetaan jokamiehenoikeuksia. Ånderdalenin kansallispuistoa voi lähteä tutkimaan kolmesta eri aloituspisteteestä: Hyttekroasta Tranøybotnista, Gjeskasta ja Kaperdalenista.
Suomaisemistaan, ikivanhoista metsistään ja komeista vuorista tunnetulla kansallispuistolla on pinta-alaa 125 neliökilometriä. Alueelta löytyy myös esteettömiä osuuksia.
Tutustu kohteeseen kansallispuiston virallisilla verkkosivuilla.

Jokamiehenoikeudet Norjassa
Norjassa jokamiehenoikeudet ovat suunnilleen samat kuin Suomessa: Leirin saa pystyttää väliaikaisesti, kunhan ei häiritse asutusta tai tuhoa luontoa. Lofootit kuitenkin tekevät tässä asiassa pienen poikkeuksen, sillä kohde on nykyisin jo vähän liiankin suosittu. Jos siis näet No Camping -kyltin, älä pystytä telttaa, sillä tässä tapauksessa jokamiehenoikeudet eivät päde.
Sananen tulenteosta: vaikka Suomessa nuotion sytyttämiseen tarvitaan maanomistajan lupa, Norjassa avotulen teko on sallittua – paitsi metsissä, missä se on kokonaan kiellettyä 15.4. – 15.9 välisenä aikana. Ei siis kannata yllättyä lukuisten tulentekopaikkojen määrää, joita on rakennettu sinne tänne.


Vesterålen, Lofoottien sievä pikkusisar
Koen lukkarin rakkautta Vesterålenia kohtaan, asuinhan siellä vuoden verran ja julkaisin tuosta ajasta myös teoksen Vaella, kalasta, rakasta.
Vesterålenissa kannattaa ehdottomasti patikoida Norjan kuningattaren mukaan nimetty Dronningrutan luontopolulla, ihastella Støn upeita valasmuraaleja, lähteä valassafarille, vuonoristeillä Skipnesin autottomalle saarelle sekä vierailla kertaalleen autioituneessa Nyksundin entisessä aavekaupungissa.
Ja mikäli mielit valassafarille, löydät vinkit kootusti tästä artikkelista.



Andøya – Vesterålenin pohjoisin saari
Vesterålenin pohjoisin saari Andøya on tunnettu etenkin lintu- ja valassafareistaan.
Andøyaa kutsutaan ”Pohjoisen valasvaltakunnaksi”, sillä alue on paras paikka näiden kauniiden merinisäkkäiden tarkkailuun. Alueen maantieteellinen etu, samoin kuten Stølläkin, on valaiden vierailu Bleikin merenalaisen kanjonin alueella ympäri vuoden.
Huiputa Røyken ja Måtinden, jotka ovat maisemiltaan hengästyttävät.
Huikean kiinnostava Andøya Space Center sopii vierailukohteena niin aikuisille kuin lapsille.

Norjan upein maisemareitti – Norwegian Scenic Route Andøya
Vesterålenissa kannattaa ehdottomasti ajaa 51 kilometrin pituista Norwegian Scenic Route Andøya -nimeä kantavaa maisemareittiä, jonka loputonta merinäköalaa rikkoo vain Bleikin saari.
Ajamiseen voi myös yhdistää myös Hurtigrutan lauttamatkan. Maisemareitin varrelta löytyy Kleivoddenin taukopaikka, jossa kannattaa pysähtyä ihailemaan kaunista näköalaa.
- Automatkailijan vinkit Norjaan
- Lofootit autolla -matkavinkit
- Lue vinkit, mitä automatkalle kannattaa pakata mukaan

Lofootit
Reinebringen, Kvalvika, Ryten ja monet muut. Ei ole toista paikkaa, joka herättäisi samanlaisia tunteita ja odotuksia kuin Lofoottien saaristo. Täällä koet jylhät merestä kohoavat vuoret, kirkasvetiset poukamat, yöttömän yön ja sellaisen vapauden tunteen, jota yksikään lomaresortti ei voi tarjota.
Parhaiten koet Lofootit ajamalla sinne. Oma auto antaa vapauden pysähtyä missä huvittaa: huikean näköalan kohdalla, syrjäisellä rannalla tai pienessä kalastajakylässä, jossa tuoksuu turska. Automatka Lofooteille on jo itsessään elämys – vuonot, vuoret ja tunnelit tekevät matkasta osan seikkailua!

Kvalvika – näe upea ranta Rytenin huipulta
Kvalvikan ranta on yksi Lofoottien ikonisimmista maisemista. Parhaan kuvan ikuistat 543 metriin kohoavalta Rytenin huipulta. Molemmat kuuluvat Lofotoddenin kansallispuiston nähtävyyksiin.
Reittivaihtoja on kolme: ensimmäinen on suora vaellusreitti, joka kulkee Fredvanhyttenin ohi, toinen kiertää Kvalvikan rannan kautta. Näille on parkkipaikka, toisin kuin Medvollin kylästä alkavalle kolmannelle ja pisimmälle reitille.


Moskenesøya ja Reinebringen, Lofoottien upein parivaljakko
Reinebringen on vaatimattomat 448 metriä korkea, eikä luku ole läheskään Lofoottien korkeimpia. Huipulta avautuva ikoninen näköala on yksi alueen tunnetuimmista ja kuvatuimmista maisemista. Reinebringen on yksi Lofoottien suosituimmista vaellusreiteistä; kesäkaudella tänne nousee päivittäin satoja ihmisiä.
Juuri tämän vuoksi rakennettiin sherpa-portaat, joita on huimat 1978!

Ikoninen Reinebringen – 448 metriä ja 1978 porrasta
Reinebringen (448 mpy) on Lofotoddenin kansallispuistoon kuuluva luontonähtävys ja Lofoottien suosituimpia vaellusreittejä. Vuorenhuipulta avautuva näköala tunnetaan yhtenä koko Pohjois-Norjan ikonisimmista.

Nusfjord – Lofoottien kaunein kalastajakylä
Historialtaan aina viikinkiajoille yltävä Nusfjord on yksi vanhimmista ja parhaiten säilyneistä kalastajakylistä koko Norjassa.
Jo ennen vuotta 900 täällä varustettiin veneitä, jotka lähtivät Lofooteille ja osallistuivat talvikauden turskanpyyntiin. Avoimilla soutu- ja purjeveneillä vietetiin viikkoja, ja kuten arvata saattaa, jossain vaiheessa toivoo kattoa päänsä päälle.
Tarvittiin majoitusta, ja niin ikoniset rorbu-kalastajamökit syntyivät.
”Ror” – soutaa. ”Bu” – pieni talo. Ja legenda sai alkunsa.

Missä sijaitsee Norjan korkein vuori?
Vaikka Lofootit tunnetaan jyrkistä ja jylhistä vuoristaan, Norjan korkein vuori ei sijaitse pohjoisessa vaan Etelä-Norjan Jotunheimin kansallispuistossa. Vuori kantaa nimeä Galdhøpiggen, ja se kohoaa 2 469 metrin korkeuteen.

Helgeland ja Pohjois-Norjan kaunein saaristo
Nordlandin läänin eteläosassa sijaitseva rannikko- ja vuoristoparatiisi Helgeland tunnetaan Mo i Ranasta, Sandnessjøenista ja Mosjøenista sekä upeista jäätiköistä ja huimapäille sopivasta via ferrata -radasta. Täällä pääset nauttimaan myös Vegan saaristomaisemista ja rannikkokulttuurista, jonka ansiosta Helgeland on valittu UNESCOn maailmanperintökohteisiin.
Helgelandin rannikoa seuraa yksi Norjan 18 kauneimmasta kansallisreitistä, Helgelandskysten.
Herøyn saariryhmä luotoineen ja saarineen sijaitsee Sandnessjøenin edustalla. Tämä on yksi parhaista kohteista ihailla yötöntä yötä sekä talvisin revontulia meren sekä läheisten vuorten, Dønnamannen ja De Syv Søstren yllä.

Torghatten on myyttinen luontokohde, jonka legenda elää yhä
Vielä pinnistäen Pohjois-Norjan puolella, Helgelandin eteläisimmässä osassa kohoava Torghatten (258 mpy) on Torgetin saaren myyttinen ja mytologinen luontokohde, jonka keskellä ammottava reikä on ihmetyttänyt vuosituhansien ajan.
Luonnon luomalla tunnellilla – tai peikkoprinssi Hestmannenin ampuman nuolen lävistämällä reiällä – on pituutta 160 metriä ja korkeuttakin 35 metriä.
Vaikka tutkijat ja geologit ovat yleisesti sitä mieltä, että Torghattenin aukko muodostui viimeisen jääkauden aikana – kun maa kohosi ja meri kulutti aukon sen kalliokerroksiin – legenda kertoo toista.

Päiväretki Svartisen-jäätikölle
Lähes 400 neliökilometrin kokoinen ja paksuudeltaan jopa 600 metrinen Svartisen on Pohjois-Norjan suurin jäätikkö.
Hyppää lauttaan ja hurauta noin 20 minuutin venematka yli Svartisvatnetin, ja olet reitin alkupäässä. Tästä alkaa noin 3 kilometrin pituinen tasainen nousu kohti jäätikön maisemapaikkaa, johon monet tyytyvät, koska jo täältä saa upeat kuvat. Mikäli haluat tutustua jäätikköön lähemmin, voit osallistua ohjatulle retkelle. Täältä pääset katsomaan kuvia reitiltä.
Ja jos katselet maisemia mieluummin maalta käsin, navigoi Brasetin levähdyspaikalle, josta saat otettua hienoja kuvia.
Lähtöpaikalle pääset E6:n liittymästä Røssvollin suuntaan (Mo i Ranan lentokenttä) ja seuraamalla Svartisdalveienin varrella olevia opasteita Svartisenin suuntaan. Alueella on suuri pysäköintialue matkailuautoille ja -vaunuille, minkä lisäksi täällä on myös tettalapaikkoja. Pienestä kioskista voi ostaa evästä ja matkamuistoja.

Kuinka monta päivää Pohjois-Norjaan kannattaa varata?
Pohjois-Norjaan tutustuu parhaiten vähintään viikon, tai mieluusti kahden, mittaisella automatkalla. Automatkailijoiden kannattaa myös lukaista aiemmin kirjoittamani artikkeli Norjan automatkailusta, sillä tietullit ja lauttamaksut saattavat aiheuttaa hämmennystä.
Norja on valtavan pitkä maa, ja välimatkat ovat pitkiä myös pohjoisessa. Ajamista hidastavat myös kapeat ja kiemuraiset tiet, 80 km:n nopeusrajoitukset sekä lukemattomat vuonot, joiden kiertämiseen saattaa mennä useita kymmeniä kilometrejä.
Löydät täältä virallisen Pohjois-Norjan kartan, josta voit tarkastella kohteiden etäisyyksiä.
Ut.no-sivustolta löydät puolestaan kaikki Pohjois-Norjan retkeilyreitit. Sivustolla on myös oma applikaatio.
Tässä yllä vielä ultimaattinen Pohjois-Norjan kiertoajeluvinkki. Jos tahdot, voit tallentaa kartan itsellesi. Pääset katsomaan alueiden kohteita klikkaamalla vasemmassa ylänurkassa olevaa nuolella varustettua kuvaketta.
Jos aikaa on, tee myös Varangin niemimaan detour!
Haluaisitko uudet ja päivitetyt Pohjois-Norjan vinkit s-postiisi?
Voit poistua listalta koska tahansa.
Tusen hjärtligt takk!
Sydämelliset kiitokset. Tarkkaile sähköpostiasi. Ja hyvää matkaa Norjaan, kun sen aika koittaa!
Norjan ruska pohjoisessa
Kesä on suosituinta aikaa matkailla Pohjois-Norjassa. Silti syksy on vuodenajoista suosikkini, sillä silloin tunturit saavat ylleen oranssin sävyissä hehkuvan puvun, jolle ensilumen satamat vitihankiset huiput tuovat kaunista kontrastia. Norjan ruska on yleensä parhaimmillaan syyskuun ajan, lokakuussa värien kirjoa voi ihailla vielä maan keski- ja etelä-osissa. Syyskuussa myös ensimmäiset revontulet tanssivat taivaalla, ilma on raikasta hengittää. Sääsket ovat tiessään.
Tämän vuoksi juuri syyskuu on mainio ajankohta vierailla Pohjois-Norjan suosituimmissa kohteissa, kuten Nordkappissa ja Lofooteilla.
Norjan sää
Norjan sää on maailman seitsemäs ihme; yhtenä päivänä voi sataa vettä, rakeita, myrskytä, tulla lunta ja olla hellekeli. Kurkkaa täältä vinkit Norjan sään ennustamiseen ja siihen varautumiseen.
Pohjois-Norjan vinkit sinulle
Tilaa Pohjois-Norjan vinkit sähköpostiisi. Emme spämmää emmekä myy mitään. Kerromme ainoastaan hyviä vinkkejä ja tarinoita Pohjois-Norjan kohteista. Voit poistua listalta koska tahansa.
Tusen hjärtligt takk!
Sydämelliset kiitokset. Tarkkaile sähköpostiasi. Ja hyvää matkaa Norjaan, kun sen aika koittaa!
Pohjois-Norjan nähtävyydet artikkeleittain
Pohjois-Norjan vinkit sinulle
Tilaa Pohjois-Norjan vinkit sähköpostiisi. Emme spämmää emmekä myy mitään. Kerromme ainoastaan hyviä vinkkejä ja tarinoita Pohjois-Norjan kohteista. Voit poistua listalta koska tahansa.
Tusen hjärtligt takk!
Sydämelliset kiitokset. Tarkkaile sähköpostiasi. Ja hyvää matkaa Norjaan, kun sen aika koittaa!
Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa
Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.