Luontopolut kutsuvat kulkijaa

Luontopolut, nuo metsien ikuiset kiertolaiset, kutsuvat viipyilemään, nauttimaan hiljaisuudesta ja luonnon moninaisuudesta. Neulaspäällysteiset, rakkakivien läpi kulkevat, kauniin lammen tai järven kiertävät sekä tunturihuippja ylittävät reitit tarjoavat elämyksiä ihan kaikille: lapiperheille, sooloretkeilijöille ja osin myös liikuntaesteisille.

Pakkaa reppuun evästä, termariin kuumaa juotavaa ja varmista, että puhelimessa tai kamerassa riittää akkua luontokuvien ja -hetkien taltiointiin. Muista tukevat ja vedenpitävät kengät, sillä etenkin näin keväisin luonto on monin paikoin kosteaa.

Luontopolut - Helvetinjärven kansallipuisto

Etelä-Suomen luontopolut

Seuraa opasteita ja viittoja, ja anna kiemuraisen kulkijan johdattaa sinut syvälle metsän siimeksiin esimerkiksi Hämeenlinnassa sijaitsevan Aulangonjärven luontopolulla. Myös Porvoon keskustasta reilun 2 kilometrin päässä sijaitseva luonnontilainen Ekuddenin luontopolku on kokemisen arvoinen ja lukeutuu omiiin suosikkeihini.

Pirkanmaalla sijaitsevassa Helvetinjärven kansallispuistossa kannattaa käydä piipahtamassa Helvetinkolulla, joka on vain muutaman kilometrin päässä parkkipaikalta.

Entä tunnetko jo Oriveden Eräpyhän tarinan?

“Eräjärven Eräpyhän mäntyvaltainen kalliometsä oli pukeutunut hennon harmaaseen pakkasyön jäljiltä. Kaikki vihreän sävyt olivat kuin kylmettyneet, enkä muista nähneeni sellaista metallinvihreää moneen aikaan. Katajat, kuusenoksat, männynrungot – kaikki.

Tunnelma oli outo. Tunsin toisen läsnäolon, eikä se ollut äiti.

Niemen kärkiosassa siintää Längelmäveden pinnasta yli 60 metriin kohoava vuori. Sen laella ollaan aikoinaan uhrattu, vaikka pronssikautisen hautaröykkiön nimeä onkin koetettu keventää Nunnankirkoksi.” Lue koko artikkeli täältä.

Etelä-Suomen luontopolut

Finlandia-hymnin synnyinmaisemissa

Lue retkitarina

Luontopolut Naantalissa ja Nauvossa

Saariston polut puikkelehtivat sileiksi hioutuneiden kallioiden kautta rannoille, tuuheisiin metsiin ja kaislikoiden suojiin. Naantalissa kannattaa ehdottomasti vierailla Rakkaudenpolulla ja Kuparivuorella, ja mikäli jatkat matkaasi syvemmälle saaristoon, käy tutustumassa Nauvon sijaitsevaan Westerholmin luonto- ja kulttuuripolkuun.

Tutustu Naantalin muihin kesäkohteisiin heidän verkkosivuillaan. Lue myös Latu&Polku-lehteen kirjoittamani juttu Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitistä Turusta Trondheimiin.

Westerholmin luontopolun maisemissa.

Westerholmin luontopolku Nauvo

Pohjois-Pohjanmaan luontopolut

Pohjois-Pohjanmaan aatelia on Valtavaaran laella sijaitsevalla vanhan palovartijan tuvalle vievä kaunis luontopolku, jonka puolesta välistä löytyy levähdyspaikaksi kirkasvetinen järvi ja sen rannasta laavu. Tutustu myös helposti lähestyttävään Kuusamon Niskakosken riippusiltaan sekä Marjaniemen majakan rannoilla kulkeviin hiekkapolkuihin.

Lapin luontopolut

Ani harvoin olen kulkenut niinkin sukkelasti erämaisiin maisemiin johdattavalla luontopolulla kuin Aavasaksan Kruununkierroksella, jonka laelta pääsee ihailemaan yhtä Suomen 27 kansallismaisemasta.

Tengeliönjoen kauniiden maisemien lisäksi polulla lienee parasta se, että Kruununkierroksen rengasreitti sopii helppokulkuisuutensa vuoksi ihan koko perheelle. Maisemakierrokselle tulee mittaa vajaa kolme kilometriä, ja vaihteleva maasto tarjoaa luontoelämysten lisäksi mielenkiintoista nähtävää niin maapallon historiasta kiinnostuneille kuin vanhan eräkirjallisuuden ystäville. Lue lisää Aavasaksan retkeilyreiteistä ja luontopoluista täältä.